• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #339319  autor: derekpl
 05 cze 2009, 17:06
Witam

Mam nastepujacy problem od ponad pol roku wydzwaniaja do mnie cyklicznie ludzie z firmy Neos Ksi polska (tak sie przedstawiaja kolejne osoby)
z pod nastepujacych nr tel. 503 2xx 490, 503 2xx 480, 503 2xx 493, 503 2xx 498
O ile jeszcze na poczatku ludzie ci dzwonili i po odebraniu rozmowy rozmawiali w chwili obecnej doszlo do sytuacji gdy mam rozmowy przychodzace z tych nr. tel ale po odebraniu mam sygnal braku polaczenia (tak samo jak dzwoni sie do kogos i wyciaga baterie z telefonu)
Osoby te pytaja sie mnie ciagle czy znam pana "X" czy odpowiem ze nie znam, czy ze znam i podaje jakis nr. telefony nie ustaja, na pytanie po co go wogule szukaja nie chca odpowiedziec, nie chca zaprzestac ciaglego wydzwaniania
Tylko raz udalo mi sie nagrac rozmowe gdzie konsultantka na informacje o nagrywaniu nie powiedziala ze nie wyraza zgody, stwierdzila ze postara sie wyjasnic ale nic z tego nie wyniklo, za kazdym innym razem konsultant stwierdza ze nie wyraza zgody i rozmowa nie moze byc uzyta jako dowod w postepowaniu, i ze dzwonic beda dalej
Macie jakies pomysly z jakiego paragrafu moge zglosic sprawe na policje?
Lub innego organu aby zmusic firme do usuniecia mojego nr. tel i tym samym zaprzestania wydzwaniania?
Nie chce rezygnowac z nr. tel bo mam go wiele lat
Pozdro

Od moda: Proszę nie podawać numerów na Forum.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2009, 18:02 przez derekpl, łącznie zmieniany 1 raz.

#339325  autor: user_delete10
 05 cze 2009, 17:52
Wrzuć te nr.na czarną listę jak takową masz w tel. lub podepnij się pod nękanie albo coś podobnego w sądzie cywilnym.

#339407  autor: lukaszw
 05 cze 2009, 22:40
derekpl: Z tego co widzę to korzystasz z Nokii E51 wiec proponuje zainstalowac jakis program typu Black List, tu znalazlem demo jednego z takich: http://www.idg.pl/ftp/mobile_457/Handy. ... tion..html

mysle ze to powinno skutecznie pomoc na te numery choc zawsze moga zaczac dzwonic z numerow zastrzezonych.

#339414  autor: MADMAX
 05 cze 2009, 23:00
A nie chodzi firmę wndykacyjną Eos Ksi? Masz u nich jakieś długi? Lub osoba na która jest zarejestrowany nr telefonu?

Pozdrawiam

#339419  autor: hettman
 05 cze 2009, 23:20
derekpl pisze:rozmowa nie moze byc uzyta jako dowod w postepowaniu, i ze dzwonic beda dalej
rozmowa moze byc nagrywana jezeli dowodzi popelnieniu przestepstwa a nekanie jest nim wiec nagrywaj wszystkie bez info.ze ich nagrywasz jednoczesnie informujac ich grzecznie ze Cie nekaja i nie zyczysz sobie dalszych telefonow oraz ze to jest juz 10-ty,11ty,12ty itd telefon w danej sprawie do ciebie ,jak uzbiera sie ze 20 to wyslij im kopie tych rozmow wraz z info ze jezeli nie dadza Ci spokoju to zglaszasz sprawe do prokuratury.

#339423  autor: piokuk
 05 cze 2009, 23:54
Myslę (pod warunkiem, że nie ma żadnych gróźb), że to nie jest żadne przestępstwo ale wykroczenie stypizowane w art. 107 Kodeksu wykroczeń Poniżej fragment komentarza pod red. T. Bojarskiego
1. Uwagi ogólne. Art. 107 jako wykroczenie penalizuje złośliwe dokuczanie innej osobie. Może ono polegać na złośliwym wprowadzeniu w błąd albo na złośliwym niepokojeniu. Wykroczenie to w poprzednim stanie prawnym było stypizowane w art. 52 Prawa o wykroczeniach.

2. Przedmiot ochrony. Komentowany artykuł ma na celu ochronę każdej osoby (człowieka) przed zachowaniami, które naruszają jej spokój osobisty, wywołują obawę czy poczucie zagrożenia (zob. M. Kulczycki, J. Zduńczyk, O nowym…, s. 152; T. Bojarski, Polskie prawo wykroczeń…, s. 193).

3. Strona przedmiotowa. Czyn sprawcy wykroczenia określonego w art.107 polega na wprowadzeniu w błąd innej osoby albo na innym niepokojeniu. Zachowania te są nakierowane na dokuczenie pokrzywdzonemu.

Wprowadzenie w błąd polega na podawaniu nieprawdziwych danych, niezgodnych z rzeczywistością, na podstawie których wprowadzony w błąd może wysnuć fałszywe wnioski o rzeczywistym stanie rzeczy, np. nieprawdziwe zawiadomienie o śmierci bliskiej osoby (zob. G. Kasicki, A. Wiśniewski, Kodeks wykroczeń z komentarzem, s. 297). Forma wprowadzenia w błąd nie została określona w komentowanym przepisie, może więc nastąpić słownie, pisemnie lub w formie elektronicznej (np. za pomocą nieprawdziwej wiadomości e-mail).

Niepokojenie polega na doprowadzeniu do powstania u osoby niepokojonej uczucia obawy, może polegać na naruszeniu spokoju i równowagi psychicznej, wywołaniu uczucia gniewu, złości, niesmaku lub oburzenia. Może polegać np. na natarczywym, wielokrotnym dzwonieniu do drugiej osoby bez potrzeby (zob. M. Siewierski, Kodeks karny…, s. 507; M. Kulczycki, J. Zduńczyk, O nowym…, s.152–153; I. Śmietanka, w: J. Bafia, D. Egierska, I. Śmietanka, Kodeks…, s. 250).

Dla bytu wykroczenia istotne jest, że wprowadzenie w błąd albo niepokojenie ma się charakteryzować złośliwością po stronie sprawcy. Złośliwe będzie takie zachowanie, które ma na celu sprawienie innej osobie przykrości. Wyrządzenie przykrości jest elementem zachowania sprawcy, który podejmuje zabronione zachowanie „w celu dokuczenia” innej osobie.

Wykroczenie określone w art. 107 ma charakter materialny, może być popełnione przez działanie.

4. Podmiotem wykroczenia stypizowanego w art. 107 może być każdy człowiek, jest to wykroczenie powszechne.

5. Strona podmiotowa wykroczenia, o którym mowa w komentowanym artykule, polega na umyślności w formie zamiaru bezpośredniego. Zamiar taki jest konsekwencją przyjęcia, że działanie sprawcy jest ukierunkowane na dokuczenie innej osobie i charakteryzuje się „złośliwością” . W wyroku z 22 czerwca 1995 r. ( III KRN 44/95 , Prok. i Pr. 1995, nr 11–12, s. 24, dodatek) Sąd Najwyższy wyraził pogląd, że: „Czyn stanowiący wykroczenie z art.107 k.w. polega na działaniu kierunkowym — »w celu dokuczenia innej osobie«, a zatem należy ustalić, że po stronie sprawcy tego wykroczenia zachodzi złośliwość. Nawet samo stwierdzenie umyślności działania nie daje podstawy do przyjęcia odpowiedzialności za wykroczenie penalizowane tym przepisem” .

6. Zagrożenie karą. Wykroczenie określone w art. 107 przewiduje sankcję alternatywną. Za ten czyn ustawa przewiduje karę ograniczenia wolności, grzywny do 1500 zł oraz karę nagany.

A przepis brzmi tak:
Art. 107. Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.

[ Dodano: 2009-06-05, 23:57 ]
Podkreślam - dzwonienie bez potrzeby. Jeśli ta firma jest Twoim wierzycielem (bo np kupiła Twój dług) to potrzebę ma.

#339427  autor: thonka
 06 cze 2009, 00:05
advanced call manager i po sprawie ;)
dodac do czarnej listy te numery i niech sobie dzwonia, telefon nawet nie drgnie.

do sciagniecia z oficjalnej strony nokii
http://www.nokia.pl/pomoc-i-programy/pr ... gramowanie

jest to coprawda wersja dodawana wraz z e71, ale powinna dzialac bez problemu z e51 ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#339581  autor: derekpl
 06 cze 2009, 20:55
Dzieki za odzew - Tak zgadza sie jest to Eos Ksi, dzwonia do mnie bo jakas osoba podala ten numer jako swoj, jak do tad nie dziala na nich nic - zadne stwierdzenie i informacja iz numer ten nalezy do mnie, z teog co widze moge miec problem w "zalatwieniu" sprawy - gdyz teraz przyjeli taktyke dzwonienia, ale bez mozliwosci odebrania polaczenia, mianowicie efekt jest taki jak by ktos prubowal dzwonic i wyjmowal baterie z telefonu, telefon osoby docelowej dzwoni do chwili odebrania badz odrzucenia polaczenia, z tym ze przy prubie odbioru slychac jedynie sygal braku polaczenia (nie chce byc wulganym ale jest to wysoce wk.....ce) i to tego nie mam mozliwosci nagrania niczego ani sladu na bilingu o zaistnieniu takiej sytuacji, na poczatku oddzwanialem bo nie wiedzialem kto to, ale teraz znam juz pule nr. puki co mam nagrane trzy rozmowy z czego jedna z odmowa nagrania, otrzymalem informacje iz nr, moj ma zostac usuniety z ich bazy w poniedzialek
Poczekam zobacze, zawsze to najlatwiejsza opcja, bo widze ze jak zglosze to bede sie z nimi ciagal po sadach a na to nie mam ani czasu ani ochoty
Dzieki za informacje, zastanowie sie tez nad zrobienie black list'y ale pomysl faktycznie padnie jesli zaczna dzwonic z nr zastrzezonego

#339687  autor: user_delete10
 07 cze 2009, 17:06
Zawsze i można wszystkie zastrzeżone bloknąć.

#339736  autor: Orfi
 07 cze 2009, 23:16
Ta aplikacja jest naprawdę niezła, można poblokować nawet konkretne numery, tak jak w Twoim przypadku.Jeżeli nie masz nic wspólnego, z tą firmą, to zgłoś to na policję jako nękanie tak jak sugerował to @ Piokuk a jeżeli masz coś wspólnego ( jakiś zapomniany niezapłacony rachunek albo jazdę bez biletu), to sprawdź na necie adres ich centrali, zadzwoń i załatw sprawę. Taka firma nie da Ci spokoju, bo takie dzwonienie to jeden,z ich sposobów na nękanie dłużnika i tzw.umilanie życia.

Orfi