• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #338386  autor: mungo
 31 maja 2009, 14:17
Z mobilnego internetu w Orange korzystam na zwykłym, „głosowym” prepaidzie w Orange. Jest to internet w telefonie, rzadko w netbooku używając telefon jako modem. Od około tygodnia mam odczucie że strasznie pogorszyła się jakość i komfort użytkowania tej transmisji danych. Dziwie się że jest to zauważalne nawet przeze mnie – opisałem wyżej jak niewiele i w jaki sposób korzystam z transmisji danych. Jest to nawet zauważalne przy korzystaniu z Opery Mini (strona ładuje się kilobajt po kilobajcie). Z transmisji danych korzystam raczej na terenie Krakowa, jestem zalogowany do sieci 3G/HSDPA. W niektórych miejscach miasta jest jeszcze nienajgorzej, a w niektórych bardzo słabo. I właśnie bardzo słabo jest przykładowo w miejscu gdzie mieszkam – nadajnik po drugiej stronie ulicy. Na tym nadajniku (z HSDPA) zrobiłem kilka testów, pingi od zawsze były słabe (300-400ms) a teraz są i pod 800ms, upload też jakby słabiej, ale opiszę jak wygląda download. Wyniki są mniej więcej takie: minimum 10kbps (piątek wieczór), maksimum 300kbps (sobota 1:00). Średnio na oko 30-50kbps.

Przed chwilą (niedziela, południe) zrobiłem testy i download na HSDPA mam średnio 20kbps, upload 50kbps, ping 700ms. Wyłączyłem 3G w telefonie, sprawdziłem że jestem zalogowany do fizycznie tej samej stacji i na EDGE miałem średnio takie wyniki: dl 130kbps, ul 70kbps, ping 600ms. Robiłem po kilka prób, wychodzą podobnie. Jak to możliwe że ten sam nadajnik a HSDPA na nim jest wolniejsze od EDGE?

Testowałem też na innym sprzęcie (inny komputer i telefon 3g bez HSDPA) i tam też wyniki kilka razy niższe od tego co można by się spodziewać po 3G (wyniki jak na telefonie z HSDPA). Nawet zrobiłem testy w Erze (ok. 800kbps, a zawsze myślałem że to najgorsza sieć) i Plusie (ok. 500kbps).

Jak Wam się wydaje czy są to raczej przeciążenia (za wielu klientów zdobyli w porównaniu do dostępnych zasobów), czy brakuje zasobów radiowych czy jest za małe pasmo podłączone do nadajnika? (przepraszam za nie techniczne słownictwo, nie jestem technikiem). A może dali niskie priorytety np. aktywacjom głosowym? A może jest to jakaś awaria i wypadało by to zgłosić operatorowi? Jaka jest szansa że da się to poprawić? Czy w ogóle poważnie podejdą do problemu jeśli go zgłasza prepaidowiec który wykorzystuje w porywach 40MB/miesiąc? Co jeszcze sprawdzić przed ewentualnym zgłoszeniem? Jakie są wasze doświadczenia z transmisją danych w Orange i jak wygląda to w porównaniu z moimi wynikami?

#338390  autor: piotr2802
 31 maja 2009, 14:44
Ja mieszkam w Krakowie (Nowa huta) i w ostatnim tygodniu Orange przekraczał nawet 2 Mb/s. dużo pomaga antena zewnętrzna. Ja mam modem Option GT HSUPA i w momencie jak stosuje wbudowaną antenę wewnętrzną to osiągi są kiepskie (200 kb/s). Natomiast gdy wystawię za okno antenę zewnętrzną magnetyczną to odrazu prędkośc wzrasta (ping około 80 ms).
@ mungo , w Twoim przypadku trudno jest zastosować antenę zewnętrzną , bo masz komórkę. Tak samo stosowałem moją kartę BE Orange w telefonie Nokia n73, ale stronki ładuję się szybko i praktycznie bez zacięć.

#338408  autor: mungo
 31 maja 2009, 15:26
Jeszcze spróbuje zrobić jakieś testy prędkości w innych częściach miasta. Bo testy prędkości robiłem tylko tu gdzie mieszkam (między Hutą a centrum, bliżej Huty ;) ) W innych częściach miasta to tylko subiektywne odczucia, raz robiłem testy w okolicach centrum (wyszło 200kbps). Być może to tylko jeden nadajnik i najwyżej na niego napiszę "skargę".

Zdziwiłem się jak napisałeś o tych 2Mbps. Nie wiem natomiast czy antena kierunkowa by tu pomogła - telefon praktycznie widzi antenę, która jest po drugiej stronie ulicy (niecałe 200m), może tylko trochę pod kątem (jakieś 45*). Najbardziej mnie dziwi ta wyższa prędkość na EDGE...

#338411  autor: piotr2802
 31 maja 2009, 15:36
@ mungo, a próbowałeś użyć tej karty w innym telefonie ???

#338455  autor: kwistas
 31 maja 2009, 17:58
mungo, u mnie w Lublinie gdzieś 2 tygodnie temu spadła prędkość do Gprs na HSDPA, przedstawiałem screeny itp., email był jak to bywa na "odczep się", cytuje "Nasze testy wykazały, że prędkość sieci 3G jest bardzo dobra, proszę poprawnie skonfigurować urządzenie", normalnie aż mnie zatkało :-D Spotykałem się z regułkami różnymi, ale ta była chyba najlepsza, myślą że ciemnym ludziom każdy kit się wciśnie. :roll:

#338472  autor: mungo
 31 maja 2009, 19:10
piotr2802 pisze:@ mungo, a próbowałeś użyć tej karty w innym telefonie ???
Ta sama lokalizacja i karta sim, stary SE k610 (gołe 3G - max_dl=384kbps i samo GPRS klasa 10 - max_dl=54kbps w 2G), niedziela 18:00. Po 2 testy, wyniki podobne, średnio:
UMTS: 825ms, dl: 50kbps, ul: 80kbps
GPRS: 700ms, dl: 40kbps, ul: 20kbps

#338499  autor: Patryk_
 31 maja 2009, 21:50
Najpewniej to awaria.
HSPA w Orange b.rzadko spada poniżej 500 kbit/s...w Krakowie (centrum) zdarzało mi sie osiągać do 6 Mbit/s,podobnie w wielu innych lokalizacjach w Polsce.
Najczęściej są to prędkości 2-4 Mbit/s.
I to jeszcze w czasach VPN-a :wink: - teraz w maju jak poprzycinali transfer sieć śmiga jeszcze lepiej.
Mam Business Everywhere.

#338623  autor: Marcin_7
 01 cze 2009, 14:46
mungo pisze:
piotr2802 pisze:@ mungo, a próbowałeś użyć tej karty w innym telefonie ???
Ta sama lokalizacja i karta sim, stary SE k610 (gołe 3G - max_dl=384kbps i samo GPRS klasa 10 - max_dl=54kbps w 2G), niedziela 18:00. Po 2 testy, wyniki podobne, średnio:
UMTS: 825ms, dl: 50kbps, ul: 80kbps
GPRS: 700ms, dl: 40kbps, ul: 20kbps
To zależy od liczby użytkowników, którzy korzystają z danej stacji bazowej/konkretnego sektora.
W sieci, którą nazywasz "gołe 3G" (czyli WCDMA release 99) system bedzie starał się przydzielić Ci (na przesyłanie danych) kanał dedykowany z max. przepływnością 384 kbps (to jest tak zw. ''best effort'', czyli niegwarantowane). Ale jak będzie dużo użytkowników (dane/głos) to dostaniesz kanał z max128 kbps lub max64 kbps.

W HSDPA też z teoretycznie możliwych 7.2 Mbit/s system musi rozdzielić zasoby radiowe pomiędzy wszystkich użytkowników w sektorze, a być może było ich dużo bo mobilny internet od Orange jest popularny i stąd słabe wyniki. Albo stacja bazowa oferuje 7.2 mbit/s w każdym sektorze,
ale póżniej wąskie gardło jest poza stacją (czyli jej podłączenie do następnej w strone RNC, lub radiolinia).

I wtedy okazuje się, że stare dobre GPRS/EDGE którego nikt nie używa bo wszyscy mają 3G :-), oferuje w danym momencie najlepsze warunki :-).

#338673  autor: piotr2802
 01 cze 2009, 18:44
mungo pisze: Bo testy prędkości robiłem tylko tu gdzie mieszkam (między Hutą a centrum, bliżej Huty ;) ) . Najbardziej mnie dziwi ta wyższa prędkość na EDGE...

Zrobiłem dzisiaj testy internetu Orange BE Premium.
Lokalizacja Kraków - Nowa Huta (okolice AWF).

W ostatnim tygodniu Orange sie poprawiło w moim rejonie i nareszcie jest lepiej , bo Download 3,2 Mb/ s to już jest coś. :D

Poniżej uzyskane rezultaty :

Results from http://www.speed.io
(Copied on 2009-06-01 18:20:53)
Download: 3205 Kbit/s
Upload : 264 kbit/s
Connects : 466 conn/min
Ping: 134 ms

[/quote][/list]

#338715  autor: mungo
 01 cze 2009, 21:22
Ja też dzisiaj trochę testowałem. Wyniki w ciągu dnia w okolicach centrum były bardzo fajne, jak na to że w tych okolicach dość dużo ludzi pracuje. Download średnio powyżej 1Mbps, bywały i pod 1,8Mbps, najsłabsze po 300kbps raczej rzadko tak słabo. Pingi ok 150ms. Jak wróciłem do domu ok 17 to "mój nadajnik" nie sprawował się najgorzej jak na niego: downloady 300-400kbps. Teraz przed 21 znowu próbuje i totalna padaka: 15-20kbps i pingi 500ms.

Dalej testuje na prepaidzie głosowym z pakietami Orange Free 20MB, ale na innej karcie SIM. Więc karta sim nie jest tu winna. Zastanawiam się jedynie czy tu w grę nie wchodzi ewentualnie priorytetowanie klientów (z abonamentem np data wyższy priorytet niż jakiś tam prepaidzik). To by było bez sensu ekonomicznie bo ile ja płace za każdy MB a ile mają za MB w taryfach data. Ale jak porównuje wasze wyniki to szukam i w ten sposób uzasadnienia.

#338755  autor: ŁB
 02 cze 2009, 10:23
Potwierdzam fatalne prędkości działania usługi Orange Business Everywhere. Sytuacja taka ma miejsce od ok. 2 tygodni. Korzystam z internetu Orange na Prądniku Czerwonym w Krakowie. Przed kilkoma tygodniami bez problemu osiągałem transfery download rzędu 300-400 kB/s nawet ok. 17-19 wieczorem, teraz zaś jest po prostu tragicznie 1-2 kB/s, uniemożliwia to praktycznie korzystanie z www, nie mówiąc o ściąganiu czegokolwiek. Poziom sygnału mam bdb, najbliższy NodeB zlokalizowany ok. 300m ode mnie. Korzystam z karty Huawei E870 na express card, limit 8GB miesięcznie.