• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #335845  autor: kovi43
 18 maja 2009, 14:29
Witam, jestem studentem piatego roku i wlasnie pisze prace magisterska na temat technologii komorkowych od 3G-4G. Zaczalem od CDMA, przez WCDMA, HSDPA, HSUPA, planuje skupic sie i skonczyc na LTE. I tu pojawia sie problem, gdyz wiekszosc dostepnej literatury jest w jezyku angielskim, a moj techniczny daleki jest od idealu:/ Bazuje na ksiazce "3G Evolution-HSPA and LTE for Mobile Broadband" i skupiam sie na interfejsie radiowym (dostep do sieci, pojemnosc systemu, ogolny opis i innowacje technologii). Jesli ktos dysponuje tlumaczeniem tej ksiazki lub pomocnymi materialami w jezyku polskim, bede wdzieczny za pomoc. Z gory dziekuje:) moj mail xxxxxxxx Pozdrawiam

Od moda: pomocy udziela się na Forum, nie na PW/GG bądź E-mail...
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 16:06 przez kovi43, łącznie zmieniany 1 raz.
 #335917  autor: darnok
 18 maja 2009, 19:12
kovi43 pisze:I tu pojawia sie problem, gdyz wiekszosc dostepnej literatury jest w jezyku angielskim, a moj techniczny daleki jest od idealu:/

Jesli ktos dysponuje tlumaczeniem tej ksiazki lub pomocnymi materialami w jezyku polskim, bede wdzieczny za pomoc.
Szczerze to nie licz ze istnieje cos takiego jak tlumaczenie na polski.
Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie tego tlumaczyl bo to sie mija z celem.
W tej brazy kazdy musi mowic po angielsku - inaczej wypada z obiegu.
Po dzis dzien wiekszosc literatury na temat 3G/GSM po polsku jest bardzo słaba.
Wyjatkiem jest chyba ksiazka UMTS Cichocki/Kołakowski. Ale to tez do pewnego poziomu. Pozniej to juz trzeba sie posiłkować specyfikacjami 3GPP (po angielsku) + ewnetualnie dokumentacjami dostawcy sprzeru (po angielsku).

Dobra rada - solidnie sie wez za nauke ang. jesli planujesz zostac w tej branzy.

Co do tresci. Jesli masz jakies konkretne fragmenty z ktorymi masz problem - mozesz zamiescic niewielkie skany (co nie powinno naruszac praw autorskich). Na pewno poza mna znajdzie sie pare osob ktora moga sprobowac ci pomoc.
 #335982  autor: Marcin_7
 18 maja 2009, 23:27
kovi43 pisze:Witam, jestem studentem piatego roku i wlasnie pisze prace magisterska na temat technologii komorkowych od 3G-4G.
:
I tu pojawia sie problem, gdyz wiekszosc dostepnej literatury jest w jezyku angielskim, a moj techniczny daleki jest od idealu:/ Bazuje na ksiazce "3G Evolution-HSPA and LTE for Mobile Broadband"
:
Jesli ktos dysponuje tlumaczeniem tej ksiazki lub pomocnymi materialami w jezyku polskim, bede wdzieczny za pomoc. Z gory dziekuje:)
Jeśli w ogóle znasz angielski, to może coś takiego: Long Term Evolution (LTE): an introduction, wprowadzenie na stronach Ericssona napisane prostym angielskim, jako oficjalny "White paper" dostawcy infrastruktury nadaje się nawet, żeby odnieść się do tego w bibliografii.

#336005  autor: kovi43
 19 maja 2009, 11:29
Dziekuje bardzo za pomoc:) wiem, ze jesli mam zamiar oscylowac wokol telekomunikacji, bede musial w koncu porzadnie ogarnac angielski;) na razie pracuje z translatorem:) pozdrawiam