• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #333482  autor: 8850
 06 maja 2009, 12:09
Koledzy doradźcie - który z trybów wyszukiwania sieci GSM w telefonie pozwala na lepsze zaoszczędzenie prądu w telefonie? Tryb automatyczny czy tryb ręczny? Sieć play, telefon rzadko przemieszcza się pomiedzy stacjami i głównie jest w zasięgu plusa

#333497  autor: elrond
 06 maja 2009, 13:56
Trybem ręcznym sobie tylko utrudnisz życie w razie jakiejś zmiany sieci, telefon wypadnie z zasięgu i będzie czekał aż mu jakąś sieć zaakceptujesz. Ręczny wybór sieci jest dobry do roamingu gdzie mogą być różne ceny w róznch sieciach, ale w kraju nic Ci to raczej nie da. Nie wiem jak mogłoby to zaoszczędzić baterię... raczej nic nie da :wink:

Co innego wybór sieci GSM/UMTS ale to inna bajka...

#333508  autor: 8850
 06 maja 2009, 15:04
OK, a jak się to ma do faktu, że telefony z kartą play ciągle przełaczają się z nadajników roamingowych plus do play i spowrotem. Każdorazowe przełączenie nadanika to dodatkowy pobór prądu. Wychodzę do sklepu z domu i telefon jak widzę zdąży mi się przełączyć 2 razy jak wracam to znów 2 razy z play do plusa i odwrotnie.

Poza tym telefon wypadając z zasięgu ręcznego wyświetla monit z prośbą o zalogownaie do sieci, ale za chwilę sam się loguje i nie ma problemu. Dziwnie to działa a nie mam nowoczesnego telefonu.

#333515  autor: kowcio
 06 maja 2009, 15:27
8850, wg mnie najlepiej to jest ustawić na stałe Plusa, chyba że masz znacznie gorszy zasięg niż z Play'a. Ale chyba wątpię, bo jak widać mieszkasz w stolicy.

#333530  autor: 8850
 06 maja 2009, 16:05
Tak mam aktualnie ustawione na plus. Ustawilem ręcznie jak mi się bateria wyładuje to ustawię na automat i sprawdzę jaki jest pobór prądu. Chyba że ktoś już to wie i przetestował :)

#333536  autor: elrond
 06 maja 2009, 16:23
Jeśli mówisz że telefon przeskakuje Plus/Play to może rzeczywiscie ręczny wybór nie byłby zły. Pisałem inaczej, bo w różnych telefonach ta funkcja może być różnie rozwiązana. W starszym modelu miałem tak, że ustawionej sieci trzymał się dopóki jej nie stracił. Później znów się pytał jaką ma wybrać co było irytujące. Jeśli Twój telefon trzyma się cały czas Plusa, nawet jeśli wcześniej stracił na chwile zasięg (mówie o trybie ręcznym) to oczywiscie takie rozwiązanie moze tu pasowac bardziej.
Choć wciąż wydaje mi sie że nic to zauważalnie baterii nie pomoże... Jak zasięg jest wystarczająco silny w miejscu gdzie mieszkasz, to telefon nadajnika co chwile zmieniał nie będzie.

#333678  autor: Claudec
 06 maja 2009, 23:31
U siebie w domu mam podobny problem, mieszkam na 4 pietrze w bloku i telefon stale skacze miedzy BTSami z odległych miast + skoki na Plusa.
Kiedyś myślałem że to tylko w sieci Plusa są tego typu jaja a tu się okazało ze Play również ma z tym problem.

#334266  autor: 8850
 09 maja 2009, 15:01
niestety sieć play ma to siebie że jak tylko w telefonie w zasięgu gdzieś mignie mu nadajnik play a będąc w zasięgu plusa, to plus automatycznie przełącza na play.

#334268  autor: kowcio
 09 maja 2009, 15:07
8850 pisze:niestety sieć play ma to siebie że jak tylko w telefonie w zasięgu gdzieś mignie mu nadajnik play a będąc w zasięgu plusa, to plus automatycznie przełącza na play.
U mnie tak nie robi, a na 3G zasięg lepszy ma Play niż Plus, a do niego byłem zalogowany. Teraz karta sieci w V3 i na 2G Plusa słabszym niż Play'a trzyma mi...

#334350  autor: 8850
 09 maja 2009, 21:57
Pisałem tylko o sieci 3G, ponieważ: 1. telefon pobiera na nim więcej prądu 2. na szczęście nie mam telefonu który jest zabawką i 2G wystarczy do gadania i smsów