• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #333139  autor: elrond
 04 maja 2009, 14:54
Pomyślałem że skorzystam z pomocy odnośnie tego co zrobić dalej z moim systemem użytkowania telefonu...

Umowa w Play kończy się mi na wakacjach. Mimo, że ten operator daje mi relatywnie najwięcej minut do wszystkich i najniższe ceny telefonów to jednak coś jest nie tak...

Wojna cenowa jest w pre-paidzie, a nie w abonamencie!

Wobec tego nawet niski abonement staje się kompletnie niekorzystny dla kogoś jak ja - ucznia, bez własnych formalnych dochodów. Teraz ze stawką 49gr/min w porównaniu do karty i 29gr jadę na minusie. Abonament zawsze brałem ze względu na spokój bez doładowań i oczywiście telefon. I własnie o telefon teraz się rozchodzi - nie ma opcji żeby wydać 400, 500 czy 600 zł na telefon jednorazowo. I dlatego plan wstępny jest taki:

- przejście z abonamentu na karte (być może nawet przeniesienie do Plusa - tam mam większość znajomych i rodziny)
- zakup telefonu na niskie raty 0%, tak po 25-30zł miesięcznie.

W sumie wyszłoby, biorąc pod uwagę że nie rozmawiam dużo, to samo co płacąc abonament.

Czy takie "coś" ma rację bytu? Może po prostu umyka mi jakaś kwestia, bo to wydaje mi się na razie rozsądniejsze - wolny od umowy, dużo lepsze warunki korzystania z telefonu. A za samą słuchawkę i tak musiałbym płacić "raty" operatorowi.

Co myślicie?

Znajde gdzieś taniej telefony na raty 0% niż EuroRtvAGD?

#333141  autor: kowcio
 04 maja 2009, 14:59
elrond pisze:Co myślicie?
Dokładnie tak, idź do Simplusa jeśli rzeczywiście tam masz większość osób znajomych... Plus ma bardzo dobrą ofertę, ale przy Twoich wymaganiach ;)
Saturn i Media Markt. Tam bodajże LukasBank obsługuje raty, oczywiście 0%... Kilka dobrych lat temu kupowałem tam telefon na raty- w 2004 roku... Rozłożyli mi kwotę 290 PLN na 10 rat po 29 PLN, przy czym jak chciałem w jednym miesiącu zapłacić 3 raty to nie było problemu :-)

#333162  autor: Claudec
 04 maja 2009, 16:25
elrond, no musisz coś wybrać, albo droższe rozmowy + telefon, albo prepaid + kupno telefonu.
Ja od zawsze na pre-paid siedzę bo nie lubię być związany umowa ;)

#333181  autor: tomko111
 04 maja 2009, 18:07
elrond, też myślałem nad taką opcją jak Ty. Nie mniej jednak ja biorę abonament ze względu na to, że nie chce mi się doładowywać konta co miesiąc - nie muszę kupować zdrapki jeżeli skończą mi się pieniądze na koncie, w abonamencie rozmawiam ile chcę i kiedy chcę, dodatkowo telefon: otrzymuję go tanio i w cenie abonamentu.

Pamiętaj, że jeżeli weźmiesz telefon na raty to oprócz comiesięcznej raty w wysokości 30zł będziesz musiał zakupić doładowanie za X PLN, w zależności od Twojego stopnia dzwonienia.

Dla mnie to się nie kalkuluje, ponieważ dużo dzwonię i piszę. Przykładowo biorę One Play 65 i otrzymuję w nim Samsunga F480 za 99zł - za ten sam telefon musiałbym w RTV Euro AGD zapłacić 30 rat po ok. 55zł miesięcznie - nie zapominając oczywiście o comiesięcznym doładowaniu i to wszystko wyniosłoby mnie ok. 80 PLN. Abonament z telefonem w WIĘKSZOŚCI przypadków wychodzi korzystniej.

#333183  autor: djfafa
 04 maja 2009, 18:09
Powiem tak. Chciałem przedłużyć umowę, ofertę dali mi ciekawą, ale w salonach same widma, o co bym się nie pytał to nie było. Więc dzisiaj poszło wypowiedzenie, przejdę na Fresha, teraz liczę albo na woję w post-paidzie (w co watpie) albo telefon kupię na allegro lub w sklpeie właśnie na raty.

#333191  autor: michalx703
 04 maja 2009, 18:24
Witam. Ja w orange mialem abonament nie maly bo 170 zl rachunki ~ 250zl zrezygnowalem. Teraz wziolem Fresha i zamierzem kupic HTC DIAMOND 2, dysponuje kwota jednorazowo 2000 zl ale jak to rozbic 2000:18(po 18 miesiacach moglem zmienic aparat) wychodzi nieco ponad 100 zl + 30zl miesiecznie na doladowanie ktore mi wystarcza teraz bez problemu gdyz glownie zyje na sms-ach to wychodzi i tak duzo korzystniej. Mysle ze opcja simplus/play fresh + raty bedzie korzystniejsza. Aaaaa i wez pod uwage ze jak reszta jest w simplusie to mozesz zyskac-beda dzwonic to dostaniesz darmowe minutki ;). Pozdr

MICHALX703

#333192  autor: tomko111
 04 maja 2009, 18:25
djfafa pisze:ale w salonach same widma, o co bym się nie pytał to nie było.
Wystarczyłby e-mail do rzecznika prasowego Marcina Gruszki i w ciągu kilku dni miałbyś w salonie upragniony telefon.
djfafa pisze:albo telefon kupię na allegro lub w sklpeie właśnie na raty.
Jest to nieopłacalne w wielu przypadkach...

#333196  autor: Mel
 04 maja 2009, 18:41
kowcio pisze:Saturn i Media Markt. Tam bodajże LukasBank obsługuje raty, oczywiście 0%...
Od stycznia płacę raty w MM i mój kredyt obsługuje GE Money Bank SA. Poza tym raty 0% są od czasu do czasu w ramach promocji, a nie cały czas.

#333198  autor: elrond
 04 maja 2009, 18:49
Fresh przypasował mi nie tylko ze względu na niską stawkę minutową, ale też ten długi okres ważności konta. Problemem jest duża nieregulaność - raz przekraczam abonament a innym razem minuty przepadają (wiadomo - Play). I jeszcze ten internet, z którego zdarza mi się dość często korzystać... Karta wydaje się rozwiązaniem IDEALNYM z mojego punktu widzenia. Tylko kwestia telefonu...
tomko111 pisze:elrond, też myślałem nad taką opcją jak Ty. Nie mniej jednak ja biorę abonament ze względu na to, że nie chce mi się doładowywać konta co miesiąc - nie muszę kupować zdrapki jeżeli skończą mi się pieniądze na koncie, w abonamencie rozmawiam ile chcę i kiedy chcę, dodatkowo telefon: otrzymuję go tanio i w cenie abonamentu.
No właśnie, tylko ten abonament jest u Ciebie troche wyższy a to stwarza większe możliwości.

Co do tych rat - wydaje się że to będzie troche przepłacanie. Na allegro telefony kosztujące w sklepach 700 zł są często po 500. Ciężko tu o złoty środek.

Media Markt jest troche daleko, choć nie jest całkowicie nieosiąglany. Z Saturnem już byłoby gorzej.

Pytałem o Euro RTV AGD bo akurat go u mnie postawili. A lepiej jednak kupować na miejscu.

#333206  autor: nemo2009
 04 maja 2009, 19:19
Co do kupna telefonu MM,Saturn,RTVEUROAGD mam mieszane uczucia.Bardzo często możesz kupić telefon,który już był w rękach jakiegoś innego klienta.Wiem to z doświadczenia.Nikt nie brał pod uwagę mixa w PLay,tak mini jak i max jest bardzo korzystny.W tym za 25 zł możesz dostać 30 min za darmo do końca roku.Dodatkowo możesz zakupić 50 min za 9 zł do wszystkich sieci, i telefon w korzystnej cenie.Raty w marketach bez żadnych opłat są tylko w krótkich promocjach.Tak zwane raty 0% są obarczone ubezpieczeniem,płatnym. :wink:

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#333216  autor: djfafa
 04 maja 2009, 19:51
tomko111 pisze:
djfafa pisze:ale w salonach same widma, o co bym się nie pytał to nie było.
Wystarczyłby e-mail do rzecznika prasowego Marcina Gruszki i w ciągu kilku dni miałbyś w salonie upragniony telefon.
djfafa pisze:albo telefon kupię na allegro lub w sklpeie właśnie na raty.
Jest to nieopłacalne w wielu przypadkach...
Rzecznik nie sprowadzi mi np. LG KU 990, bo go już nigdzie nie ma, zresztą nie przecieniajmy jego roli, bo myślisz że każdemu telefon sprowadza? Za długo jesteś na forum aby pisać takie rzeczy.

Oczywiście że mniej opłacalne jest kupowanie telefonu w sklepie, dlatego całe życie (od 2000 roku) mam praktycznie cały czasy czas abonament, ale wiesz nic na siłe, nie będe brał czegoś czego nie chcę tylko dlatego że akurat to jest w salonie.

#333249  autor: hettman
 04 maja 2009, 21:38
Co myślicie?

aby Ci doradzic to napisz ile (srednio)rozmawiasz i z jakimi sieciami oraz jaki fon Cie interesuje-wtedy policzymy-zobaczymy

#333252  autor: tomko111
 04 maja 2009, 21:44
elrond, na pewno większy abonament = niższe koszty telefonu i większe możliwości.

Będę miał możliwość przedłużenia umowy już wkrótce, w chwili obecnej pod uwagę biorę tylko i wyłącznie Samsunga F480 oraz abonament One Play 65. W tym abonamencie owy telefon kosztuje jedyne 99zł.

Biorąc pod uwagę że miesięcznie wydzwaniam ok. 150 minut oraz wysyłam 100 smsów (w Play Fresh za darmo) musiałbym doładować konto miesięcznie za ok. 45zł. Samsung F480 w RTV Euro AGD kosztuje 1199zł, kupując go na raty musiałbym płacić przez 30 miesięcy (więc jeszcze dłużej niż umowa 24 miesięczna) ratę w wysokości ok. 40zł, a więc miesięczne koszty utrzymania telefonu wynosiłyby ok. 85zł miesięcznie ale nie przez 24 miesięcy tylko aż 30, biorąc One Play 65 płacę tylko 65zł przez 24 miesiące, więc jest to różnica ok. 900zł.

#333286  autor: vinc
 05 maja 2009, 07:57
Tak jak napisał hettman, czyli napisz coś więcej o Twoim profilu dzwonienia i jaki telefon Ciebie interesuje, ponieważ ciężko tak cokolwiek doradzić. Jednak mimo wszystko zakup telefonu w sklepie nawet na raty 0% jest nieopłacalne chyba, że trafisz na bardzo dobrą promocję interesującego Ciebie modelu. Niestety nie ma co jeśli wybierasz prepaid to dużo bardziej opłacalne jest zakupienie na allegro sprzętu, ponieważ cena w sklepach jest dużo wyższa, ale tu dogodne raty odpadają.

Ewentualnie poczekaj troszkę na jakąś ciekawą promocję abo jakiego opa i wtedy po prostu skorzystaj ;)

Obrazek

#333293  autor: tomko111
 05 maja 2009, 09:35
Również jest możliwość kupna telefonu na raty przez serwis allegro.pl - bodajże kredyt obsługuje wtedy bank BZ WBK - wtedy jest możliwość kupienia telefonu za dużo niższą cenę. Tylko, że minimalna cena telefonu nie może przekraczać 1000zł...

#333398  autor: eski
 05 maja 2009, 20:22
A ja polecam ofertę Ery bez telefonu (telefon zawsze można sobie kupić we własnym zakresie) bo i o tym mowa w tym wątku. Era daje oferty dla nowych klientów dosyć dobre. Ale zaś prawdziwa gratka zaczyna się jak chcesz przedłużyć umowę raz że teraz za np. za 30zł dostajesz 120minut to jeszcze dodatkowy pakiet za np 5zł ale najlepsze jest to że nową umowę można podpisać już na 7mc przed wygaśnięciem starej. Dzięki czemu skraca się starą o 7mc jeżeli brało się taryfe z telefonem jak ja w tym momencie to jest rewelacja.

#333422  autor: vinc
 05 maja 2009, 22:40
tomko111 pewnie, że jest taka możliwość i nawet niektóre sklepy i komisy sprzedające na allegro taką oferują. Jednak sprawdź warunki i oprocentowanie takich rat, a wtedy już nie będzie tak tanio...

Obrazek

#333532  autor: elrond
 06 maja 2009, 16:10
hettman pisze:aby Ci doradzic to napisz ile (srednio)rozmawiasz i z jakimi sieciami oraz jaki fon Cie interesuje-wtedy policzymy-zobaczymy
Po przeglądnięciu ofert sklepów z elektroniką, w połączeniu z faktem, iż nie zawsze sklepy te są w moim zasięgu troche ochota na taką zabawe mi przechodzi. Dlatego właśnie od zawsze pasował mi abonament - telefon do ręki i spokojnie sobie płacisz abonament bez żadnych dodatkowych umów itd (na pozór zwykłe raty, nawet te najmniejsze są jednak kredytem, w którym mogą się kryć różne opłaty...). Jak już mówiłem, próbuje coś kombinować że względu na dużo lepsze warunki jakie dostaje pre-paid. Nie chce żeby wyznacznikiem oferty był wybór telefonu ale...

Wracając - co do telefonu to na dzień dzisiejszy miałby to być przyzwoity model 3G, najlepiej klapka(z tego właśnie względu u opór wybór marny), prosty, ładny i funkcjonalny. Z dodatków - tylko obsługa kart pamięci i profilu A2DP, aparat totalnie nieistotny, ładny wyswietlacz. W sumie tyle. Myślałem też o czymś na Symbianie/WM lub dotykowym a także Samsungu i550w (Play) choć to nie jest konieczne. Także telefon raczej do komunikacji, ładnie wyglądający niż do zbędnej zabawy.

Dzwonienie - w sumie zamyka się to w Play Abonament 30. Dzwonie do różnych sieci, ale do swojej prawie wcale :) Chyba najwięcej plus... choć to różnie jest. Do tego troche sms, i do przeżycia przydałoby się średnio 3-5 MB danych, choć nosze się z myślą zakupu latopa więc tu wartość ewentualnie mogłaby wzrosnąć.

#333541  autor: hettman
 06 maja 2009, 16:43
elrond pisze:Dzwonienie - w sumie zamyka się to w Play Abonament 30.
-tam jest 50 min do wszystkich za 30 :?:

#333547  autor: elrond
 06 maja 2009, 17:10
hettman pisze:-tam jest 50 min do wszystkich za 30
50 jest w najniższym abonamencie w One Play. Mi w przeliczeniu na minuty wychodzi 82 minuty. To mnie w dużej mierze trzyma. 4 lata temu za 20 zł abonamentu Era dała mi 40, Plus dawał za chyba za 25 zł - 30 minut. Więc Play oferuje najwięcej.