• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #332961  autor: pawel_m
 03 maja 2009, 13:50
w moim outlooku w Omni mam już ponad 2000 kontaktów (taka praca, musze mieć stały odstęp do tej bazy), czy jest może jakis program który archiwizowałbymi te dane (plus dane z kalendarza i zadań) gdzieś w pamięci telefonu (na tych 16GB)?
telefon niezbyt dobrze (szybko) sobie radzi z otwieraniem zakładki KONTAKTY, dodatkowo wolna pamięc błyskawicznie mi znika?

#332985  autor: vinc
 03 maja 2009, 17:41
Całkowicie nie rozumiem po co archiwizacja danych w telefonie... Przecież po każdym HR lub zmianie ROM'u wszystko jest usuwane, a normalnie są przecież dostępne.

Obrazek

#333015  autor: pawel_m
 03 maja 2009, 20:23
bardzoej chpodzi mi o to aby przeżucić dane z panmięci ROM (bo tam chyba sa składowane) i zapisać je na pamięci urządzenia (w tych 16GB). Po prostu tak duża ilość kontaktów, zadań i terminów w kalendarzu (w Outlooku zajmują już prawie 70MB) pożera mi całą pamięć i np. Automapa przy wyznaczaniu trasy potrafi się zawiesić z komunikatem "brak wolnej pamięci....".

Chodzi o to aby dane outlooka MW zapisywał gdzie indziej niz robi to standardowo.

O same dane po HR się nie martwię gdyż tel codziennie synchronizuje się z laptopem.

#333020  autor: vinc
 03 maja 2009, 20:47
AM nie zawiesza się z powodu braku pamięci ROM, ale braku pamięci RAM... Wobec tego nie wina leży po stronie zbyt dużej ilości danych. Proponuję zainstalować dobrego menadżera, który potrafi zamykać aplikacje działające w tle, ponieważ to jest tutaj przyczyną zawiasu AM. Oczywiście zakładam, że masz oryginalną wersję AM ;)

Obrazek

#333022  autor: pawel_m
 03 maja 2009, 21:07
dokładnie brakuje mi tej pamięci:
Start --> Ustawienia --> System --> Pamięć:
PRZECHOWYWANIE DANYCH

i z tego co zauważyłem to przywywająca mi ilość danych w outlooku znacząco obniża mi ilośc tej pamięci. W momencie kiedy jest ok 5MB wolne AM już zaczyna się wieszać,
gdy ta wartośc spadła do zera całe PDA (na którym pracowałem jeszcze do niedawna) po prostu zawiesilo się i pomógł tylko HR.

chciałbym teraz takiej sytuacji umiknąc w Omni

#333025  autor: vinc
 03 maja 2009, 21:16
WM to nie jest Windows na PC, który wykorzystuje pamięć wirtualną. Wobec tego nie ma możliwości by pojemność pamięci urządzenia miała wpływ na stabilność systemu. Widocznie coś było nie tak z poprzednim Twoim PDA. Natomiast w Omni nie musisz się tego obawiać :)

Obrazek

#333026  autor: pawel_m
 03 maja 2009, 21:20
ok, to jestem spokojniejszy,
ale wracając do tematu: czyli nie orientujesz się czy istnieje taki program który przenosiłby mi te dane do pamięciu urządzenia?
lista kontaktów rośnie mi lawinowo (przy każym kontakcie mam ogromną ilość opisów współpracy z danym klientem) i boje się, że nieduługo osiągnie to dośc duże rozmiary.

Dodatkowo obecne kalendarz mam zsynchronizowany na Omi tylko miesiąc wstecz i wszystko do przodu a chciałbym min 6 m-cy wstecz

#333034  autor: vinc
 03 maja 2009, 22:12
pawel_m pisze:czyli nie orientujesz się czy istnieje taki program który przenosiłby mi te dane do pamięciu urządzenia?
Nigdy tym się nie interesowałem :? Jednak możesz spróbować SIMManagerem lub PIM backup, ale ręki nie dam czy istnieje taka możliwość, ponieważ jest to powiązane ze zbyt dużą liczbą aplikacji. Wobec tego pewnie to wymuszone jest przez WM...
pawel_m pisze:Dodatkowo obecne kalendarz mam zsynchronizowany na Omi tylko miesiąc wstecz i wszystko do przodu a chciałbym min 6 m-cy wstecz
Pobaw się ustawieniami Outlooka i AS ;)

Obrazek

#334186  autor: pawel_m
 09 maja 2009, 07:31
no istało się: pamięc na przechowywanie danych jest juz prawie pełna i powoli ActivSynch nie chce mi synchronizować kolejnych danych (np. nie przerzuca mi plików między komputerem a tel) bo brakuje mu miejsca :(

#334206  autor: vinc
 09 maja 2009, 09:36
pawel_m pisałem, żebyś zrobił to SIMManagerem... Jeśli z jakiegoś powodu nie masz tego na Omni to znajdziesz to tu KLIK

Obrazek

#361114  autor: ewcia18
 22 wrz 2009, 10:37
mam pytanie bo musze przerzucic kontakty z Omni na komputer a nie bardzo wiem jak mam to zrobic... moze mi ktos podpowiedziec jak moge to zrobic?

#361124  autor: mariusz9a
 22 wrz 2009, 12:29
ewcia18 pisze:mam pytanie bo musze przerzucic kontakty z Omni na komputer a nie bardzo wiem jak mam to zrobic... moze mi ktos podpowiedziec jak moge to zrobic?
Na płycie dołączonej do telefonu jest program MITs Wizard i jest w nim dostępna opcja backup - można zrzucić kontakty z telefonu i karty SIM na kompa ;-)