• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #332485  autor: orson_dzi
 29 kwie 2009, 23:52
Witam.
Napaliłem się ostatnio na coś z qwerty, obojętnie jakie i szukam czegoś i kogoś, kto przyjmie mojego G600 w zamian. Miałem już klienta z P1i ale zamilkł...
Pomyślałem nad E61i i zastanawia mnie głównie jedna rzecz, jak wygląda dźwięk na słuchawkach? Używam zazwyczaj słuchawek TDK NP100. Mile widziane byłoby porównanie do czegoś popularnego czyli jakiś SE typu K750i, K800i czy coś podobnego ew. jakiegoś Samsunga jak D900i. Dwa telefony i tak swoje zajmują i ciężko jest z umieszczeniem w spodniach (pojemnych spodniach :P ) jeszcze odtwarzacza ;) .
To jest w sumie jedyna rzecz jaka wstrzymuje mnie przed poszukaniem jakiegoś egzemplarza.
I od razu, czy dźwięk mocno różni się od tego w E61?
Nie wiem czy przeżyję brak aparatu ale jak się przełamię to właśnie E61 obok W950i będzie pierwsza w kolejce.

Wyszukiwarka nie wypluła mi żadnego tematu, który by mi coś o tym powiedział.

Pozdrawiam.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#332492  autor: lookass
 30 kwie 2009, 04:57
Witaj.
Otoz jezeli porownywac dziek E61i z dziewkiem w K750i to oczywiscie SE wygrywa.
Dzwiek ogolnie jest glosny na dorych sluchkach, dosyc czysty ale nie jest to jakis dobry odtwarzacz apple czy iriver.Moge powiedziec Ci ze sluchanie na tym telefonie mp3 jest ok.Ja przez dluzysz czas sluchalem i jakos strasznie nie mozna nazekac.Nie jest to dziek taki jak w N-kach. Co do roznicy dzieku E61 vs E61i to na sluchawkach chyba zadna.

#332496  autor: Worczynski
 30 kwie 2009, 07:31
Dokładnie, różnica między tymi telefonami jest znikoma. Najważniejszy minus to pop-port, z którego słuchawki ntorycznie wypadają podczas jakiegoś gwałtowniejszego ruchu, nawet gdy spoczywają w spodniach. Jakoś jest, nie rewelacyjna, ale telefony te mają equaizer i zawsze można próbować skręcić jakąś mieszankę z wszystkich możliwości. Poza tym, czy gra dużo słabiej od K750 to nie jestem przekonany. Dużo zależy od słuchawek:) Kupując E61 musiałbyś zainwestować w dobrą przejściówke na jacka, ale by Nokia, a nie jakieś wytwórnie na południu chin.

Jazz do łez:)

#332499  autor: vinc
 30 kwie 2009, 07:48
orson_dzi pisze:Mile widziane byłoby porównanie do czegoś popularnego czyli jakiś SE typu K750i, K800i czy coś podobnego ew. jakiegoś Samsunga jak D900i.
Według mnie gra dużo gorzej od wspomnianych SE tym bardziej, że w SE możesz się bawić sterownikami dźwięku. Jeśli chodzi o d900i również tu Nokia przegrywa. Jednak możesz pobawić się w e61i aplikacjami typu LCG Jukebox itp., które potrafią troszkę poprawić dźwięk :) dodatkowo dobra przejściówka i jest dobrze ;) Jednak pamiętaj, że ten telefon nie został stworzony do muzyki...

Obrazek

#332506  autor: kowcio
 30 kwie 2009, 08:08
Oczywiście, że wszystkie ww. telefony grają lepiej od każdej Eseries... Tak to jest, ja równie dobrze mógłbym napisać, że Eseries nie mają w ogóle odtwarzacza muzyki... Nawet w E71 odtwarzacz jest słaby. Także jeśli słuchasz muzyki z telefonu to spokojnie daruj sobie Eseries. Jak już to coś z Nseries poszukaj dla siebie.

#332508  autor: babeo
 30 kwie 2009, 08:21
Pytanie z innej beczki by nie tworzyć nowego tematu. Czy na nokiach z qwerty można pisac smsy jedną ręką?

#332509  autor: Worczynski
 30 kwie 2009, 08:26
Generalnie raczej to trudne, uciążliwe, a na większości niewykonalne. Bo taka E61 jest strasznie szeroka i kciukiem z jednego końca na drugi miałbyś problem dotknąć. Na telefonach typu E70, 6820, czyli rozkładanych też byłby problem, bo ma klawisze po dwóch stronach ekranu. Jedynie na E63, E71 może by się dało, ale głowy nie daje, bo nie próbowałem.

#332528  autor: lookass
 30 kwie 2009, 10:48
babeo pisze:Pytanie z innej beczki by nie tworzyć nowego tematu. Czy na nokiach z qwerty można pisac smsy jedną ręką?
Tak,ale nie na wszystkich.
Worczynski pisze:Generalnie raczej to trudne, uciążliwe, a na większości niewykonalne. Bo taka E61 jest strasznie szeroka i kciukiem z jednego końca na drugi miałbyś problem dotknąć. Na telefonach typu E70, 6820, czyli rozkładanych też byłby problem, bo ma klawisze po dwóch stronach ekranu. Jedynie na E63, E71 może by się dało, ale głowy nie daje, bo nie próbowałem.
Aj tam mi sie udawalo na E61 ;)

#332573  autor: orson_dzi
 30 kwie 2009, 16:29
Muzyka ma przede wszystkim być wyraźnie słyszalna w autobusie, jakości powalającej nie wymagam.

Narazie szukam przede wszystkim jakiegoś P1i, jak nic z tego nie wyjdzie to wtedy E61/61i. Z N-ek to w moim zasięgu jest tylko N91 albo uszkodzona N81, więc mi się to chwilowo nie widzi ;) .

#332591  autor: Worczynski
 30 kwie 2009, 18:02
N91, ale to ekstremalny telefon, choćby przez dziwną budowę:D Jakość jak się pobawisz equalizerem czy LCG Jukebox ma szanse być przyzwoita, ale wiesz, nie powali:) Grunt to dobra przejściówka i lepsze słuchawki:) Jak do muzyki Nokii szukasz to bez pop-portu!

#332610  autor: lookass
 30 kwie 2009, 20:01
orson_dzi, napewno w P1i bedziesz mial duzo lepszy dziek,lepszy aparat itp, ale czy jest lepszy od E61i tutaj bym polemizowal. Co komu potrzeba i sie podoba. Mam racje ze "macales" te wszystkie telefony? Tak jak pisales prioitetem jest dla Ciebie qwerty wiec czy sens zastanawiac sie na N-kami?

#332643  autor: orson_dzi
 30 kwie 2009, 23:28
lookass pisze:Mam racje ze "macales" te wszystkie telefony? Tak jak pisales prioitetem jest dla Ciebie qwerty wiec czy sens zastanawiac sie na N-kami?
Jedne mniej, inne więcej ale tak ;) .
Tzn. chodzi o to, że spróbowałbym czegoś z qwerty. KS360 odpada, bo od razu jakiś system bym łyknął chętnie :P . Ale jak nic z qwerty nie wyjdzie, to wtedy się za czymś bardziej do zabawy na parę miesięcy rozejrzę. Jakaś 5610, E8, Viewty czy coś podobnego. Byle sierpnia/września.