• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #331638  autor: rcicho
 25 kwie 2009, 17:52
Zastanawiam się czy nie kupić sobie Samsung F480 który służył będzie mi prawie tylko i wyłącznie do mobilnego przegladania internetu, emaili. Wiem, że wbudowana samsungowska przeglądarka www to na pewno nic specjalnego. Od wielu miesiecy używam Mini Opery która znakomicie funkcjonuje na Nokii e51 (jako drugi telefon tylko do netu). Niestety ekran tego świetnego telefonu jest trochę za mały jak na www. Postanowiłem wybrać sobie coś innego. Wybór padł na Samsunga F480 lub Nokie e63. Nokie znam doskonale i wiem jakie ma możliwości.
F480 w ręku jeszcze nie miałem. Wiem o nim bardzo dużo. Ma świetny ekran dotykowy typu pojemnościowego czyli podobny do zastosowanego w iPhonie. Reaguje na każdy dotyk i działa bardzo dobrze w przeciwieństwie do ekranów rezystenacyjnych (oporowy) stosowanych w większości telefonów dotykowych. Ekran tego typu ma jednak pewną wadę - nie da się jego obsługiwać rysikiem i zostaje tylko palec. W przypadku iPhona nie ma problemu bo ma duży 3,5calowy ekran. Samsung jednak ma tylko 2,8cala. Chciałbym wgrać do niego Mini Operę i nie bardzo wiem czy jej obsługa palcem na stosunkowo niedużym ekranie nie będzie udręką. Jak się wchodzi w linki? Ma ktoś doświadczenia w tym temacie? Może się nimi podzielić?
Czytalem też ze są problemy z instalacją Mini Opery (jak i wszystkiego na Javie) na tym telefonie. Jak to się robi?

Od Moda: Proszę zapoznać się z Zasadami Tytułowania Postów. Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2009, 17:57 przez rcicho, łącznie zmieniany 1 raz.

#331639  autor: kowcio
 25 kwie 2009, 18:04
rcicho pisze:Czytalem też ze są problemy z instalacją Mini Opery (jak i wszystkiego na Javie) na tym telefonie. Jak to się robi?
Najlepiej jest pobrać przez WAP w telefonie, albo się bawić programami... Jeśli masz ochotę i cierpliwość to proszę bardzo- klik! tam znajduje się instrukcja wgrywania JAVY do Samsungów przez USB, na tym też powinna działać. Ale ja proponuję pobrać przez WAP i mieć problem z głowy..

Sama opera działa bardzo dobrze. Wyświetlacz nie jest jakiś duży, ale jeśli ktoś na upartego chce przeglądać Internet, to będzie. Ja często korzystałem ze zwykłego telefonu, który miał 2" i jakoś od biedy jak musiałem to przeczytałem to i owo. W linki wchodzisz normalnie- klikasz na link i się otwiera. Nie ma tutaj problemów. Tylko tyle mogę powiedzieć, nie miałem go na tyle długo żeby coś jeszcze powiedzieć. A z opery dobrze się korzysta- tak mi mówiła jedna osoba, która zakupiła ten telefon za moja namową. Więc myślę że nie powinno być większych problemów... Aczkolwiek każdy ma inne wyobrażenia i przekonania. Dotyk wg mnie jest stworzony do przeglądania Internetu.

#331641  autor: rcicho
 25 kwie 2009, 18:11
Dzięki za odpowiedź. Zastawnawiam się też nad Samsungiem i550w ... no i mam dylemat.

#331643  autor: kowcio
 25 kwie 2009, 18:13
rcicho pisze:Zastawnawiam się też nad Samsungiem i550w ... no i mam dylemat.
Od tego typu pomocy polecam dział Jaki Telefon Wybrać?. Tam uzyskasz fachowej pomocy. Podaj wymagania, cenę i inne ważne kryteria.

#331661  autor: toomi
 25 kwie 2009, 20:58
Korzystam z opery mini na f480. Wprowadzanie tekstu w formularzu itp to męczarnia niesamowita, pole do literki jest tak małe, że wprowadzenie prostego tekstu zajmuje mi wieki. Nie polecam jeśli masz zamiar często wprowadzac jakikolwiek tekst. Jeśli tylko klikasz po linkach to rewelacja

#331705  autor: rcicho
 25 kwie 2009, 23:25
Dzięki Toomi za bardzo cenną odpowiedź. Oczywiście że wpisuje czy to komentarze czy rozne dane w okienkach. W Nokii e51 jak chcę coś wpisać to wyskakuje specjalne okienko mniej więcej takie same jak do sms i żadnego z tym nie ma problemu.

#331728  autor: kowcio
 26 kwie 2009, 09:17
rcicho pisze:Dzięki Toomi za bardzo cenną odpowiedź. Oczywiście że wpisuje czy to komentarze czy rozne dane w okienkach. W Nokii e51 jak chcę coś wpisać to wyskakuje specjalne okienko mniej więcej takie same jak do sms i żadnego z tym nie ma problemu.
Tutaj też nie ma problemu, tylko problem polega na tym, że ten telefon nie ma pełnej ekranowej klawiatury qwerty (taka jaka jest w komputerach), tylko pojawia się standardowa + T9 i trzeba wbijać tekst normalnie, co zajmie nieco więcej czasu... Choć ja tam za bardzo bym na to nie narzekał, na wprowadzanie w ten sposób tekstu jestem już nieźle przygotowany ;) Myślałem, że już o tym wiesz- bo SMSy tak samo będziesz musiał pisać :)

#331748  autor: rcicho
 26 kwie 2009, 11:07
Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to wirtualna klawiatura alfanumeryczna w F480 działa znakomicie a pisanie sms to sama przyjemność. Może się do niego przekonam :)

#331750  autor: kowcio
 26 kwie 2009, 11:12
rcicho pisze:Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to wirtualna klawiatura alfanumeryczna w F480 działa znakomicie a pisanie sms to sama przyjemność. Może się do niego przekonam :)
Też mam takie zdanie, choć dużo na nim nie napisałem. Gdyby miał Wi-fi, to rozpatrzyłbym kupno go jaki drugi telefon, do Internetu. Aczkolwiek wiele osób krytykuje tę klawiaturę, ponieważ dotyk w telefonach wprowadziło Apple w swoich iPhone'ach, a tak była ta qwerty i jakoś ludzi to strasznie boli. Na pewno nie pożałujesz. Znam kilka osób zadowolonych z F480, nawet jedna wymieniła KU990 LG Viewty na F480 i szczerze jest zadowolona.

#331763  autor: rcicho
 26 kwie 2009, 12:09
W F480 z racji, że zastosowano ekran pojemnościowy ale stosunkowo niewielki Samsung nie zdecydował aby umieścić klawiaturę QWERTY. I bardzo dobrze uczyniono. Gdyby byl to ekran typu rezystencjalnego nie byłoby problemu dać taką klawiaturę plus rysik. Ekran pojemnościowy obsługuje się tylko i wyłacznie palcem. Ciężko byłoby bez pomyłki trafiać na litery palcem przy 2,8 calach.

#332300  autor: Duendo
 29 kwie 2009, 00:06
Witam
Mam pytanie do tych co mają Opere Mini na F480, a mianowicie skąd ściągnęliście instalke opery? Na oficjalnej stronie nie ma instalki do tego modelu

Mógłby ktoś ewentualnie podać link ? Z góry dzieki

#332304  autor: yagi
 29 kwie 2009, 07:28
Duendo, sciagnij instalke do SE K800i lub jakiegos innego modelu z LCD 240x320. Tak naprawde to caly czas ten sam plik ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#332642  autor: rcicho
 30 kwie 2009, 23:19
W poniedziałek kupiłem ten telefon (549zł za prawie nówkę) i na początku mieszane uczucia. Swietnie działajacy ekran dotykowy i bardzo solidnie wykonany (w końcu to Samsung) ale słaba wbudowana przegladarka www. Konieczne było ściagnięcie Mini Opery i po pewnych kłopotach (z ustanowieniem połączenia) udało się. MO poprawnie się zainstalowala i całkiem nieźle chodzi. Trochę doskwiera ograniczone pole ekranu zajęte przez MO przez strzałki kierunkowe. Generalnie nie jest źle. Co cieszy to fakt że F480 nie zrywa połączenia internetowego co czyni moja Nokia e51. Jedyny problem to mam tylko z kontem email i jak na razie nie udało mi się nawiazać połaczenia ze skrzynką i ściągnąć pocztę. Wydaje mi się że wszystko dobrze poustawiałem i powinienem połaczyć z kontem na o2.pl. Niestety bez powodzenia. Ktoś miał już podobne doświadczenia?
Obrazek

#332674  autor: kowcio
 01 maja 2009, 10:47
rcicho, a jak w ustawieniach dasz przeglądaj na pełnym ekranie, to nic nie da? U mnie w E50 mam na full ekran tylko stronę www, bez żadnej belki :)
Jak otworzysz operę to daj menu/opcje, narzędzia, ustawienia i tam będziesz miał taką opcję do zaznaczenia.

#332683  autor: rcicho
 01 maja 2009, 11:06
Kowcio - na Nokii e51 w ustawieniach Mini Opery jest opcja "pełny ekran" a tu na F480 nie ma. Nie wiem może to wina tego że w Samsungu od razu wgrałem najnowszą wersję MO 4.2.13918???

[ Dodano: 2009-05-01, 19:59 ]
toomi pisze:Korzystam z opery mini na f480. Wprowadzanie tekstu w formularzu itp to męczarnia niesamowita, pole do literki jest tak małe, że wprowadzenie prostego tekstu zajmuje mi wieki. Nie polecam jeśli masz zamiar często wprowadzac jakikolwiek tekst. Jeśli tylko klikasz po linkach to rewelacja
W sumie pisanie w Mini Operze jest fajną sprawą. Polecam filmik instruktażowy nakręcony przed chwila przeze mnie: http://rcicho.wrzuta.pl/film/0nncoyUchR ... mini_opera

#334658  autor: toomi
 11 maja 2009, 15:27
rcicho, dzięki za filmik, ja po prostu męczyłem się niesamowicie, jak widać można to zrobić o wiele wygodniej. wpisywanie w operze to jednak bułeczka z masełkiem, dobrze że się o tym dowiedziałem

#336515  autor: slawek.u
 21 maja 2009, 19:55
Mam 2 pytanka odnośnie Opery Mini:
1. Czy zapisywanie, przenoszenie i np. kopiowanie zakładek trwa u Was dosyć długo, tj. ponad minutę trzeba czekać ?

2. Czy po wyłączeniu komórki, a nawet tylko po wyjściu z Opery znikają Wam zakładki z "szybkiego wybierania" ?

Jak już ma się zapisane zakładki, to poruszanie się po internecie jest fajne , wszystko śmiga szybko, tylko to zapisywanie czegokolwiek...

#336542  autor: rcicho
 21 maja 2009, 21:18
slawek.u - nie używasz synchronizacji zakładek?

#336569  autor: slawek.u
 21 maja 2009, 22:09
Właśnie używam..to źle...?....dopiero zaczynam z tą Operką i nie bardzo wszystko wiem...
To jak zrobić żeby mi nie znikały te zakładki i żeby jakoś szybciej się wszystko zapisywało ?

#340016  autor: Slesh
 09 cze 2009, 12:30
mam zamiar kupić sobie ten telefon, ale chciałem się dowiedzieć czy można w tym telefonie przeglądać internet w trybie landspace?