• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #330966  autor: CiorT
 22 kwie 2009, 17:20
Witam wszystkich.
Potrzebuję waszej pomocy - opinii.
Jestem posiadaczem telefonu Noki N93i, zakupiłem go 2 lata temu w sklepie firmy Intercom w Krakowie - telefon był nowy. Jakieś 3 miesiące temu telefon zaczął się psuć. Bateria po pełnym naładowaniu działała jakieś 4 - 7 godzin, przy czym nie dzwoniłem nigdzie! Pomyślałem sobie że bateria - więc kupiłem nową. Okazało się że problem nie znikł.
Postanowiłem oddać telefon do naprawy, Nokia nadal była na gwarancji, ale firma Intercom już nie istnieje! Zaniosłem więc telefon do autoryzowanego serwisu Nokii w Nowym Sączu. Na miejscu nie potrafili go naprawić, ani określić usterki, więc odesłali go do centrali w Warszawie. Po tygodniu telefon wrócił do serwisu - nie naprawiony - "centrala nie podejmie się naprawy"
Po kilku telefonach do Nokii - dowiedziałem się że muszę wysłać e-mail do działu reklamacji zawierający opis problemu, wszystkie papiery telefonu itp.. Po kilku tygodniach oczekiwania otrzymałem odpowiedź:
"Uprzejmie informujemy, że Pana aparat Nokia N93 o numerze IMEI: 353248010273793 został wyprodukowany na rynek Afrykański.
W związku z powyższym aparat nie jest objęty Ograniczona Gwarancja Producenta Nokia Poland.
Z poważaniem
Nokia Poland
Malwina Zalewska"

No i smutek! Co dalej? Czy coś się da jeszcze zrobić z moim telefonem? Czy warto? Dodam jeszcze że bardzo lubiłem ten telefon i bardzo bym go chciał przywrócić do życia.

Ja mieszkam w Irlandi a telefon znajduję się u rodziny w Nowym Sączu

Proszę was o pomoc!
Pozdrawiam
Marcin ([email protected])

#330969  autor: fortel
 22 kwie 2009, 17:39
Może spróbuj w zwykłym komisie{pal 6 gwarancję!}.Może chłopaki ,,podniosą'' go boxem,nie takie cuda wyprawiają! :roll:

#330970  autor: piokuk
 22 kwie 2009, 17:45
Polecam Kafka. Sklep, serwis gsm, Kraków, Reymonta 13a stawiają takie telefony na nogi, których serwisy Nokii nie chcą przyjąć.

#331001  autor: thonka
 22 kwie 2009, 20:11
dla mnie smieszna sprawa. ja na miejscu serwisu nokii nic bym nie gadal, tylko przyjal na normalna, odplatna, pogwarancyjna naprawe, bo skoro telefon byl kupiony 2 lata temu to gwarancja dawno minela nawet gdyby telefon byl na rynek europejski... oni by zarobili, a Ty mialbys pewnosc, ze telefon w razie ew. naprawy bedzie miec oryginalne czesci - obie strony bylby zadowolone.

jezeli bateria trzyma krotko to moze byc wina zainstalowanego oprogramowania, ktore dziala w tle.
najlepiej zrobic twardy reset telefonu (pamietac tylko wczesniej o skopiowaniu kontaktow i innych waznych danych) i wtedy potestowac czy problem dalej wystepuje.
moze tez byc to wina ladowarki. w koncu te tez sie psuja. pozyczenie od kogos na dzien, dwa innej nie powinno byc problemem (przy czy lepiej by byla oryginalna), ladowanie nieoryginalna ladowarka tez robi swoje z bateria.

opcji jest duzo, moze najpierw jednak warto zaczac od tych, ktore mozna sprawdzic domowymi sposobami ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#331028  autor: CiorT
 22 kwie 2009, 21:20
Dziękuje za odpowiedzi!
Próbowałem wszystkiego (tak mi się wydaje) i nie pomogło. Wgrałem softa jeszcze raz - który okazał się aktualniejszy od tego który miałem do tej pory - i nic, sprawdziłem czy mam uruchomione jakieś baterio-żerne procesy - i nic tam nie było..

Ja też tak właśnie myślałem że nokia to naprawi i zarobi na mnie.. Ale oni moich pieniędzy nie chcieli - a mówią że kryzys.. pfff..

Właśnie wysłałem zapytanie do polecanego przez was serwisu Kafka. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Dziękuję wam ogromnie za odpowiedzi..