• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#330430  autor: mariusz9a
 20 kwie 2009, 16:07
Szalony pisze:W Łodzi na 3G trzyma Plus ładnie tylko przełącza w czasie rozmowy jak jakość Ecno spada do -13 okolo sygnal nawet jak jest np -105dBM a jakosc Ecno jest np -10 to w 3G rozmowę trzyma.
Mam tak samo w Plusie u mnie.
Handovery 2G->3G to normalne że są podczas transmisji danych, podczas połączeń głosowych tylko 3G->2G. Oczywiście mówię o trójce starych operatorów.
Claudec pisze:Kiedy Play startował to pisali o tym problemie (rozłączenia przy zmianie sieci), podobno Plus pracował
nad jego rozwiązaniem... Widać jak naprawił :/
Skoro Play nie naciska to po co się męczyć? To nie ich klienci maja problem, a Ty chyba podpisałeś umowę z P4 a nie z Polkomtelem więc wszelkie pretensje do P4 ;-) Moim zdaniem nie da się zrobić aby dwie sieci posiadające niezależne infrastruktury działały bez zakańczania sesji przechodząc z jednej do drugiej. Tzn zapewne się da, ale potrzeba by do tego kupę dodatkowego sprzętu a to kosztuje i jest nieopłacalne.

#330440  autor: Claudec
 20 kwie 2009, 16:52
d361005 pisze:Metoda przetestowana na kilku telefonach, eliminująca problemy z BTS-ami Playa i przełączaniem plus<->play, przynajmniej w moim regionie:
- wyłącz 3G
- ustaw ręczne wybieranie sieci GSM
- wybierz sieć PLUSa
Tak, u mnie dzisiaj ta kombinacja, szkoda że nie jest tak w odwrotnym przypadku.
Wolał bym korzystać na sieci Play...
Dzisiaj mi się znajomy żalił że zrywa mu połączenia, raz ma Plusa a raz Play.
Spróbuję kombinacji od d361005

#330448  autor: rogmaniek
 20 kwie 2009, 17:26
Ja na P4 w Poznaniu nie mogę narzekać. 3G ładnie śmiga i mają często więcej Node B, w danych osiedlach, niż Polkomtel, np. Naramowice czy Winiary. Jeśli chodzi o Play'owe 2G, to też trzyma się BTS'ów P4 prawie do "końca" :P Jednak, jak już się zaloguje do stacyjki Polkomtela, to długo nie wraca do sieci P4, mimo max zasięgu. Sytuacja ta dotyczy zarówno 2G, jak i 3G. Wg mnie jest im jednak jeszcze, co najmniej, kilka BTS'ów w Poznaniu potrzebne. Bo są miejsca, gdzie z zasięgiem 2G jest kiepsko, nie chodzi tylko o galerie handlowe.

Jeśli chodzi o sieć 3G Polkomtela, to już wiem, skąd po rozmowie, mimo max zasięgu 3G tel był zalogowany do BTS'a. Choć zdarzało mi się to tylko w centrum Poznania i to nie zawsze. Bo, np. na Winogradach cała rozmowa idzie po Plusowym Node B, chyba że w trakcie jej trwania tak sobie system skacze między 2, a 3G :shock: Choć trochę się czasem boję o sieć 2G Polkomtela, bo w przeciwieństwie do konkurencji, jest kilka miejsc, moim zdaniem, w Poznaniu, gdzie przydałby się BTS, chociażby, DCS 1800Mhz. Wychodzi na to, że o tym wiedzą, bo pozwolenia są, tylko początków budowy stacji niestety nie widać :( A to chyba dobrze, że gdy zaczynamy serfować po necie, to system rzuca tel, w miarę możliwości, na 3G :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#330467  autor: kwistas
 20 kwie 2009, 18:40
U mnie często w dużych blokowiskach PLAY ze swojego zasięgu przechodzi do Plusa. Pisałem w tej sprawie chyba z tydzień bądź dwa tygodnie temu do PLAY, odpowiedzi brak widocznie olali sobie moje zgłoszenie.

#330574  autor: Claudec
 21 kwie 2009, 00:12
Jest dużo ludzi co nie zna się na ustawieniach swojego telefonu, ocenia markę po jakości rozmów.
Co powiedzą o Play jak stale albo nie można zadzwonić albo zrywa połączenia itd...
Ja wróciłem do 3G Play, wole mieć zasięg tylko przy oknie niż full wewnątrz mieszkania
z niespodziankami.
Temu znajomemu zmieniłem ustawienia telefonie i wygląda że jest ok, telefon trzyma się roamingu Plus'a.

#330617  autor: djfafa
 21 kwie 2009, 10:46
W moim mieście sygnał Playa bardzo często znika, czasami znika 3G, mam wtedy 2G ale czasami nie ma jednego i drugiego i wtedy dostępny jest tylko 2G Plusa. Sprawdzone na wielu telefonach więc to nie wina phona. Sygnał zanika czasami na 10 minut a czasami na kilka godzin.

#330840  autor: Barciur
 22 kwie 2009, 02:37
Bo tak niestety jest, ale tylko w Play.
Jeszcze nie słyszałem o handoverach z sieci do sieci... ani mi sie to nigdy nie zdarzylo np. T-Mobile -> AT&T itp. zawsze zrywa polaczenie
Chyba kupię starter fresha i potestuję ;-) . W Lublinie mamy 2G i 3G Playa, zastanawiam się, jak to będzie działać... :roll:
Proszę, zdaj relację, będe w Lublinie przez 1,5 miecha od czerwca, chcialbym wiedziec czego sie spodziewac ;]
Co ciekawe, jeśli w trybie automatyczny wybór sieci wybiorę Plusa, to po chwili telefon sam wraca do "słuchania" Play, mimo, ze Plus ma lepszy sygnał.
To akurat powinna być norma... karta SIM powinna kazać telefonowi trzymać się sieci macierzystej niezależnie od mocy sygnału

#330863  autor: Claudec
 22 kwie 2009, 10:26
A miało być tak pięknie ;] Kiedy wybiorę "ręczne wyszukiwanie" a do tego sieć Play to powinno się jej trzymać. Jak to w Polsce bywa tu jest wszystko na odwrót :P
Telefon woli roaming Plusa niż własną sieć macierzysta, po dupie dostaje Play a Plus zarabia.

#330868  autor: widex
 22 kwie 2009, 10:58
Telefon czasami uparcei loguje się do plusa, mając sieć macierzystą na 4/5 kresek. Potem jak chciałbym skorzystać z internetu komórkowego to ała -rozłączy mnie ;)

#330878  autor: kowcio
 22 kwie 2009, 11:45
Niestety u mnie tez się tak dzieje. Mam ręcznie wybraną sieć- Plus i tryb tylko UMTS. W ten czas da się rozmawiać. Wcześniej często miałem wiadomości o próbie połączenia i ludzie narzekali że mam wyłączony telefon/nie mogą się dodzwonić a to było nieprawdą, ponieważ jak nigdy nie wyłączam telefonu, chyba że burza jest...
Tak poza tym zauważyłem lepszą jakość rozmów na 3G Plusa niż na GSMie Plusa jak i Play'a lub UMTSie Playa. Jednakże w telefonie np. SE K800i nie widać różnicy, to tez zalezy od telefonu. Jak się ma porządny "telefon" to można to zauważyć. Ja takie coś widzę w starej ale jarej N6151.
Z Internetu nie korzystałem. Zauważyłem, że mając 3G Plusa telefon mi wytrzymuje troszkę dłużej na baterii- jeden dzień przynajmniej na czuwaniu. Nie wiem czy mam takie wrażenie, ale może być to tez prawda. Nadajnik z Playa widzę przez okno, z Plusa jest dużo niżej osadzony i musi sporo ścian pokonać. Mimo wszystko mam 100% zasięgu.

Aha, pierwsza zmiana na Plusa była spowodowana tym, że dzwoniąc z tego telefonu często nie dochodziło do realizacji połączenia. Na Samsungu X200 miałem "łączenie..." - normalne, długo łączył i pojawiał się komunikat "roz. zakończona", tak jakbym nacisnął czerwoną słuchawkę. Na pewno problem nie leży po stronie telefonu, bo w Nokii 1208 tak samo się zdarzało. A niestety co jak co, ale to uniemożliwiało mi swobodne korzystanie z telefonu... Tak mam w dwóch miejscach w Poznaniu, czyli tam gdzie próbowałem dzwonić.

#330885  autor: ciapus
 22 kwie 2009, 12:09
macie problem z "telefonem" a raczej z ustawieniami sieci :D

już tłumaczę....

telefon"widzi" 2 rzeczy "mamę PLAY" i "tatę PLUS"

Synek śmiga sobie po kanałach i chwyta za rączkę mamę... i tak sobie gadu gadu - ale w końcu mama się zmęczyła i zostaje w tyle... Wtedy tata plus prowadzi syna dalej...

Problem w tym iż PLAY powinno "zabronić" logowania się kart własnych na PLUSA w miejscach gdzie maja własne nadajniki i po problemie....

#330886  autor: Artur051
 22 kwie 2009, 12:17
To ja powiem o swoim doświadczeniu z Playem:

Większośc czasu Nokia 6020 lubi byc zalogowana do BTS-a P4, jednak kiedy już zaloguje się do Plusa to ciężko jest z zalogowaniem do P4, gdyż loguje się zawsze do Plusowskiej stacji typu umbrella i w ręcznym wyszukiwaniu sieci widzi tylko plusa, podczas gdy zasięg innych sieci jest maxymalny. Dopiero, gdy telefon przeloguje się na Plusowską drugą stację bazową zaczyna widziec inne sieci.

#331125  autor: linchpin
 23 kwie 2009, 11:30
Jak w ogóle sprawdzić czy telefon jest zalogowany do stacji Play czy Plus? Mowa o telefonie bez symbiana, a co za tym idzie bez żadnych netmonitorów itp.

#331148  autor: Claudec
 23 kwie 2009, 14:01
Ja patrze po tym jakie miasto pisze na telefonie (informacja o stacji bazowej).
Jeśli pisze Laziska to jest to sieć Plus'a a jeśli mam LAZISKA to jest to sieć Play'a.
Można też wyszukać dostępne sieci, przy tej w której jesteś obecnie będzie jakiś znaczek.

Niektóre telefony na wyświetlaczu pokazują R - informacja o roamingu

#331805  autor: Vieslav
 26 kwie 2009, 14:58
Niestety nie mam teraz czasu żeby bawić się Playem, ale z relacji kolegi na temat działania owej sieci w Lublinie wynika: w telefonie ustawione pasmo na auto - przeskakuje z 3g Playa na 2g Plusa, nie trzyma się Playa, mimo, iż pokrycie dobre oraz nie wskakuje na 2g Playa. Telefon ręcznie ustawiony na 2g - trzyma Playa prawie cały czas. Ręcznie Playa nie da się wybrać (nie wiem czemu, nie dopytywałem), można "manipulować" pasmami i na 2g chodzi znośnie.

#331860  autor: ezaq
 26 kwie 2009, 21:11
W mojej Nokii 3310 (w niej głównie siedzi karta Play) sieć wybierana jest automatycznie. Zawsze loguje się do Play. Tylko 2 razy w odstępie kilkunastu minut się zdarzyło, że telefon przeskoczył na Plusa, ale dlatego, że wówczas zasięg Play całkowicie zniknął. Zauważyłem też, że po ręcznym wybraniu Plusa i powróceniu na automat, telefon od razu wraca do Playa. Tak samo się dzieje w Nokii 6230i.
Claudec pisze:Ja patrze po tym jakie miasto pisze na telefonie (informacja o stacji bazowej).
Jeśli pisze Laziska to jest to sieć Plus'a a jeśli mam LAZISKA to jest to sieć Play'a.
W Warszawie to się nie sprawdzi, ponieważ zarówno Play jak i Plus mają Cell Info WARSZAWA.
W Nokii 6230i niezależnie czy jestem w zasięgu Play czy Plus zawsze pokazuje mi na wyświetlaczu PLAY. W Nokii 3310 w zasiegu Play pokazuje się PL 06 i po ok. 2s zmienia się na PLAY, a w zasięgu Plus pokazuje PLAY i po ok. 2s zmienia się na Plus GSM.

#332138  autor: Pawrzes
 28 kwie 2009, 00:46
W tej chwili jest problem z siecią Play w Warszawie - telefon nie może się zalogować do BTS-ów Play i w efekcie traci zasięg i po kilkudziesięciu sekundach loguje się do Plusa a ponieważ widzi zasięg własny Play ponownie próbuje się zalogować do macierzystej sieci ale nie jest do niej wpuszczany...

Aktualizacja: Po około 30 minutach sieć działa normalnie.

Pozdrawiam

#332157  autor: Animatter
 28 kwie 2009, 10:16
Ja miałem problemy z zalogowaniem się do sieci 2G play w zielonej górze na samsungu j400. Problem rozwiązałem dodając siec 2G do sieci preferowanych w ustawieniach sieci. Teraz jest w kolejności 1.Play 3G, 2.Play 2G, 3.Plus 3G, 4.Plus 2G i wszystko chodzi znakomicie.

#332690  autor: Vieslav
 01 maja 2009, 11:20
Sprawdzałem w Lublinie. W mieszkaniu przeprowadziłem dwie trzyminutowe rozmowy - działało dobrze na zasięgu 3G Playa. Podczas przemieszczania się na wieś ustawiłem ręczne wybieranie na Playa. Poza miastem skakało z 2G na 3G, ale trzymało się Playa, potem zasięg na jakiś czas zniknął i jakieś 25 km za Lubinem zalogowało się do 3G Playa, zasięg był na poziomie 1 lub 0 kresek, zadzwoniłem do kolegi i gadało się dobrze, na 0 kreskach trochę przerywało. Zdziwiło mnie, że w tamtej okolicy jest 3G a nie 2G, które ma silniejszy zasięg. Na pewno ściągało z Lublina, bo na żadnej stronie z BTSami nie ma ani jednego bliżej (co najwyżej jeszcze dalej). Sprawa zasięgu Play w mojej okolicy mnie tak zaintrygowała, że chyba całą gminę zwiedzę i własną mapkę zasięgu zrobię :-D . Ale teraz włączę cell info, cobym nie miał wątpliwości skąd jest zasięg.

#332736  autor: widex
 01 maja 2009, 20:47
Mulder pisze:Zdziwiło mnie, że w tamtej okolicy jest 3G a nie 2G, które ma silniejszy zasięg.
Powiem Tobie szczerze, że mnie też to intryguje. Mapkę chciałem juz robić, ale to wymaga czasu. Z tej samej lokalizacji 2G po prostu nie ma, a UMTS jest 4 na 5 kresek. ;> trochę dalej łapie i to i to. Jest to teren zalesiony. Wykonałem poł. wideo bez żadnego problemu.