Claudec pisze:No wiec właśnie, od jakiegoś czasu mam możliwość korzystania
z 2G Play. Zasięg mam prawie wszędzie max a mimo to telefon
zmienia sieć na roaming Plusa. Nawet zmieniając ustawienia na "ręczne szukanie sieci" to i tak nic to nie daje.
Trochę o moich doświadczeniach. Logicznie i ekonomicznie rzecz ujmując P4 powinno zależeć, żeby wszędzie tam, gdzie jest ich własna sieć, połączenia szły właśnie po niej, a nie po infrastrukturze Polkomtela.
W Poznaniu na Siemensie ME45 mam Fresha i powiem szczerze, że w tej chwili nie mam żadnych zastrzeżeń do co kwestii funkcjonowania sieci P4. Wybór sieci automatyczny. Na "czuwaniu" jeśli telefon jest w zasięgu Playa, to "słucha" Playa, Jeśli traci zasięg Playa (np. jadąc samochodem poza Poznań) - loguje się do Plusa, jeśli znów wyszuka Playa wraca do Playa. Nawet jeśli w danym miejscu sygnał Plusa jest lepszy od Playa, telefon loguje się do i słucha sieci macierzystej. Nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje się przejście Play - Plus w czasie rozmowy, podejrzewam, że jednak zerwie połączenie. W istocie, to jest pewien mankament, zwłaszcza dla "długogadaczy" mobilnych. Jednak w takim Poznaniu i przygranicznych gminach zasięg 2G Playa jest zadowalający, testy (w ramach pakietu 100 min Play i stacjonarne) pokazały, że przejeżdżając miasto wszerz i wzdłuż telefon korzysta tylko sieci własnej P4. Co ciekawe, jeśli w trybie automatyczny wybór sieci wybiorę Plusa, to po chwili telefon sam wraca do "słuchania" Play, mimo, ze Plus ma lepszy sygnał. Oprócz ME45, podobnie zachowuje się w takim przypadku także Nokia 6310.
Z kolei kiedyś, jeszcze jak Play nie miał własnej sieci na 900, a 3G była w Poznaniu w powijakach, w Nokii 6120 mimo ręcznego wyboru sieci, telefon po spadku do pewnego poziomu sygnału Playa 3G uparcie korzystał z Plusa 3G i 2G, nie chcąc wrócić dla Playa. Ostatnio na E51 telefon skakał mi między 3G a 2G Playa, ale do Plusa się nie zalogował.
Pozostaje pytanie na ile Play może sterować swoją siecią i simami, żeby jednak telefony korzystały z Playa, a nie Plusa. Nie wiem, czy Play poustawiał na swoich BTSach handovery do Plusa, jeśli tak, to moim zdaniem w tej chwili sens mają tylko na tych sektorach btsów, które są "ostatnimi"stacjami Playa na danym terenie i gdyby tak było w zasadzie nie powinno przerywać rozmowy przy przejściu Play - Plus, choć problemem może być tu taryfikacja i chyba znacznie większym przeniesienie rozmowy jako strumienia danych z sieci Playa do Plusa. Ciekawe, czy da się to zrobić bez zerwania połączenia?
Jeśli Play nie ma wpisanych handoverów do Plusa, to jest to pewnie kwestia konfiguracji poleceń wyboru sieci zapisywanych na sim-ie (zapewne zdalnie można to konfigurować) i softu w telefonie, ale jak sądzę warto poczekać na głosy forumowych ekspertów od sieci gsm, ja tu tylko gdybam.
Pozostaje też pytanie, czy Plus może na pewnej grupie stacji (np na terenie jakiegoś LAC) nie realizować usług roamingu krajowego - pewnie technicznie może, ale na pewno to mu się nie opłaca, skoro przecież Play płaci Plusowi za każdą minute.