• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #330308  autor: Claudec
 19 kwie 2009, 23:32
No wiec właśnie, od jakiegoś czasu mam możliwość korzystania
z 2G Play. Zasięg mam prawie wszędzie max a mimo to telefon
zmienia sieć na roaming Plusa.
Nawet zmieniając ustawienia na "ręczne szukanie sieci" to i tak nic to nie daje.

Słyszałem że jak będę prowadzić rozmowę a akurat zmieni się sieć to
rozmowa zostanie zerwana.
Obecnie jeszcze nic takiego nie miało miejsca bo prowadzę dość krótkie rozmowy.
Ciekaw jestem jak inni sobie radzą z tym problemem...

Play stawia własne przekaźniki w mieście a telefony i tak robią co się im podoba.

#330309  autor: express100
 19 kwie 2009, 23:40
Już opisywałem swoje doświadczenia w innym temacie, ale powtórzę.
Jak mi przełącza z GSM Playa na 2G Plusa to 'tylko' pogarsza się jakość, zaczyna czasami przez chwilę trzeszczeć, słyszę swoje echo oraz sieć 'połyka' co któryś wyraz.
Według mnie najgorsze jest 'połykanie' i echo.
Ręczne ustawienie sieci też nic nie daje :evil:

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#330310  autor: Jedrker
 19 kwie 2009, 23:43
Claudec pisze:Zasięg mam prawie wszędzie max a mimo to telefon
Znam to.
U mnie całe miasto ma pokrycie 3G i 2G Play, telefon często łapię na zasięgu Plusa.
Claudec pisze:Słyszałem że jak będę prowadzić rozmowę a akurat zmieni się sieć to
Zgadza się.
Bo tak niestety jest, ale tylko w Play.
Claudec pisze:Nawet zmieniając ustawienia na "ręczne szukanie sieci" to i tak nic to nie daje.
u mnie identycznie, telefon widać jest od nas inteligentniejszy :-D
Sam wie co najlepsze hehe.
Claudec pisze:Obecnie jeszcze nic takiego nie miało miejsca bo prowadzę dość krótkie rozmowy.
To się ciesz.
Bo na dłuższe rozmowy Play nie polecam. ....
Claudec pisze:Ciekaw jestem jak inni sobie radzą z tym problemem...
A tak.
Podpisaną mam umowę z orange by normalnie rozmawiać długo przez telefon.
Pozostał mi obecnie rok umowy w play po którym podziękuję za współpracę.
Never again Play !!
Claudec pisze:Play stawia własne przekaźniki w mieście a telefony i tak robią co się im podoba.
no i to mnie właśnie dziwi, bo gdyby w miastach gdzie mają własne nadajniki wyłączyli roaming krajowy myślę było by znacznie lepiej = zeroporblemów z jakością połączeń

#330311  autor: Claudec
 19 kwie 2009, 23:46
express100, wiem ze pisałeś ale nie chciałem robić offtopa w temacie " [Play] Nowe lokalizacje GSM".
Hmm, jakoś jak wybiorę sieć Plusa przy ręcznym wyszukiwaniu to się trzyma tej sieci,
tylko to nie działa w druga stronę :(

[ Dodano: 2009-04-19, 23:54 ]
Jedrker, kiedyś połączenia na Plusie mi zrywało bo się zmieniał BTS.
Zauważyłem że tego typu problem mam tylko na 900MHz, Orange nadaje najczęściej na 1800MHz i tu jest ok ale sporadycznie też widziałem na wyświetlaczu zasięg z odległych miast.

No zobaczymy jak to dalej będzie, oby Play szybko zrezygnował z roamingu Plusa.
Obecnie siedzę na 3G Play bo tu nie ma takich problemów, jak ustawie "ręczne wyszukiwanie" oraz wybiorę 3G Play to nic tego nie ruszy.
Nie wiem dlaczego na GSM nie chce ta funkcja działać.

#330313  autor: Jedrker
 19 kwie 2009, 23:57
Claudec pisze:oby Play szybko zrezygnował z roamingu Plusa.
zgadzam się z tym, bo to ich ostateczne lekarstwo na poprawę i komfort rozmów w zasięgu Playa ....
Telefony w roamingu krajowym wariują ;/

#330319  autor: Claudec
 20 kwie 2009, 00:05
Kiedyś myślałem że jak będę miał zasięg Play w domu to będzie ok a tymczasem z tym są coraz większe problemy.
No cóż, w najgorszym przypadku będę siedział tylko na sieci Plusa skoro do play nie mogę się przykleić.

#330321  autor: express100
 20 kwie 2009, 00:08
Pamiętam, że kiedyś ustawiłem stałe 2g Playa na Playsecie i trzymało się bardzo dobrze.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#330323  autor: Claudec
 20 kwie 2009, 00:23
Kiedy Play startował to pisali o tym problemie (rozłączenia przy zmianie sieci), podobno Plus pracował
nad jego rozwiązaniem... Widać jak naprawił :/

#330326  autor: prezeswk
 20 kwie 2009, 01:27
Claudec pisze:No wiec właśnie, od jakiegoś czasu mam możliwość korzystania
z 2G Play. Zasięg mam prawie wszędzie max a mimo to telefon
zmienia sieć na roaming Plusa. Nawet zmieniając ustawienia na "ręczne szukanie sieci" to i tak nic to nie daje.
Trochę o moich doświadczeniach. Logicznie i ekonomicznie rzecz ujmując P4 powinno zależeć, żeby wszędzie tam, gdzie jest ich własna sieć, połączenia szły właśnie po niej, a nie po infrastrukturze Polkomtela.
W Poznaniu na Siemensie ME45 mam Fresha i powiem szczerze, że w tej chwili nie mam żadnych zastrzeżeń do co kwestii funkcjonowania sieci P4. Wybór sieci automatyczny. Na "czuwaniu" jeśli telefon jest w zasięgu Playa, to "słucha" Playa, Jeśli traci zasięg Playa (np. jadąc samochodem poza Poznań) - loguje się do Plusa, jeśli znów wyszuka Playa wraca do Playa. Nawet jeśli w danym miejscu sygnał Plusa jest lepszy od Playa, telefon loguje się do i słucha sieci macierzystej. Nie miałem okazji sprawdzić jak zachowuje się przejście Play - Plus w czasie rozmowy, podejrzewam, że jednak zerwie połączenie. W istocie, to jest pewien mankament, zwłaszcza dla "długogadaczy" mobilnych. Jednak w takim Poznaniu i przygranicznych gminach zasięg 2G Playa jest zadowalający, testy (w ramach pakietu 100 min Play i stacjonarne) pokazały, że przejeżdżając miasto wszerz i wzdłuż telefon korzysta tylko sieci własnej P4. Co ciekawe, jeśli w trybie automatyczny wybór sieci wybiorę Plusa, to po chwili telefon sam wraca do "słuchania" Play, mimo, ze Plus ma lepszy sygnał. Oprócz ME45, podobnie zachowuje się w takim przypadku także Nokia 6310.
Z kolei kiedyś, jeszcze jak Play nie miał własnej sieci na 900, a 3G była w Poznaniu w powijakach, w Nokii 6120 mimo ręcznego wyboru sieci, telefon po spadku do pewnego poziomu sygnału Playa 3G uparcie korzystał z Plusa 3G i 2G, nie chcąc wrócić dla Playa. Ostatnio na E51 telefon skakał mi między 3G a 2G Playa, ale do Plusa się nie zalogował.
Pozostaje pytanie na ile Play może sterować swoją siecią i simami, żeby jednak telefony korzystały z Playa, a nie Plusa. Nie wiem, czy Play poustawiał na swoich BTSach handovery do Plusa, jeśli tak, to moim zdaniem w tej chwili sens mają tylko na tych sektorach btsów, które są "ostatnimi"stacjami Playa na danym terenie i gdyby tak było w zasadzie nie powinno przerywać rozmowy przy przejściu Play - Plus, choć problemem może być tu taryfikacja i chyba znacznie większym przeniesienie rozmowy jako strumienia danych z sieci Playa do Plusa. Ciekawe, czy da się to zrobić bez zerwania połączenia?
Jeśli Play nie ma wpisanych handoverów do Plusa, to jest to pewnie kwestia konfiguracji poleceń wyboru sieci zapisywanych na sim-ie (zapewne zdalnie można to konfigurować) i softu w telefonie, ale jak sądzę warto poczekać na głosy forumowych ekspertów od sieci gsm, ja tu tylko gdybam.
Pozostaje też pytanie, czy Plus może na pewnej grupie stacji (np na terenie jakiegoś LAC) nie realizować usług roamingu krajowego - pewnie technicznie może, ale na pewno to mu się nie opłaca, skoro przecież Play płaci Plusowi za każdą minute.

#330335  autor: Btk_Tomas
 20 kwie 2009, 07:29
Ja na sieć Play złego słowa nie powiem, odkąd jest Playowe 3G, a następnie GSM telefon ani razu nie przełączył mi się na Plusa.
Jakość połączeń jest bardzo dobra.

#330347  autor: matteo
 20 kwie 2009, 09:18
Jedrker pisze:
Claudec pisze:Zasięg mam prawie wszędzie max a mimo to telefon
Znam to.
U mnie całe miasto ma pokrycie 3G i 2G Play, telefon często łapię na zasięgu Plusa.
Claudec pisze:Słyszałem że jak będę prowadzić rozmowę a akurat zmieni się sieć to
Zgadza się.
Bo tak niestety jest, ale tylko w Play.
Trudno żeby w innej sieci tak było, skoro tylko Play ma roaming krajowy ;)

#330355  autor: Szalony
 20 kwie 2009, 09:54
U mnie w Aleksandrowie przy automatycznym wyborze łapie już tylko Play , przy ręcznym to zależy od telefonu - nokie trzymają Plusa a już np Samsung i780 i inne z WM nie chcą przy ręcznym wyborze Plusa wybrać jeśli do Play jesteśmy zalogowani... Co do Handoverow to Play dużo ma do zrobienia - obawiam się że z Plusem chyba są niemożliwe dlatego rwie polaczenie jak Play zasięg tracimy , co do samego Play to w łódzkim rejonie nie wiem czemu nie ma handoverow 3G-2G a sa za to 2G-3G podczas rozmowy !!! Dziwne to zważywszy że u pozostałych operatorów jest odwrotnie są w czasie rozmowy handovery 3g-2g a nie ma 2g-3g... Przynajmniej ja z takimi się nie spotkałem.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#330360  autor: Vieslav
 20 kwie 2009, 10:28
Chyba kupię starter fresha i potestuję ;-) . W Lublinie mamy 2G i 3G Playa, zastanawiam się, jak to będzie działać... :roll:
Dziwne to zważywszy że u pozostałych operatorów jest odwrotnie są w czasie rozmowy handovery 3g-2g a nie ma 2g-3g...
Dokładnie. Nawet jak mam max zasięg 3g w Orange i rozmawiam, to czasem przełącza mnie na 2g. Jak zasięg się waha (3 do 5 kresek) to po nawiązaniu połączenia definitywnie na 2g wskakuje. W mieszkaniu mam 1 kreskę (w porywach do 2) zasięgu 3g. Telefon jest ciągle do 3g zalogowany, ale podczas połączenia od razu przeskakuje na 2g. Czasem w godzinach szczytu, gdy 2g zapchane i zrywa połączenie muszę ręcznie przestawiać z trybu auto na 3g bo po przełączeniu na 2g zrywa połączenie.
Nie znam się na tym technicznie, ale Play powinno też takie rozwiązanie stosować (2g do rozmów, dzięki czemu 3g będzie odciążone i nie będzie się "zapychać" dla osób korzystających z transmisji danych).

#330368  autor: Szalony
 20 kwie 2009, 10:59
Tak naprawdę ważna kwestia jest to jaką pojemność do rozmów głosowych ma nodeB ? Wiem z własnego doświadczenia że np jak nodeB ma 3,6mb/s i np cos sciagamy z max predkoscia 400kB/s to mamy całe pasmo dla siebie ale jak w tej samej chwili będzie tak ściągać 10osób to będą mieć prędkość 40kB/s !!! Ciekawe ile z tego pasma zbiera rozmowa głosowa i np video w 3G ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#330373  autor: prezeswk
 20 kwie 2009, 11:09
Szalony pisze:Dziwne to zważywszy że u pozostałych operatorów jest odwrotnie są w czasie rozmowy handovery 3g-2g a nie ma 2g-3g... Przynajmniej ja z takimi się nie spotkałem.
W istocie handovery 3G -2G są po to, żeby odciążać zasoby 3G, zwłaszcza jeśli śmigają tam dane i VC. W stolicy istotnie kazde połączenie voice rozpoczete w Plusie w 3G leci od razu do 2G. W Poznaniu jest tak, że na 2G przewala tylko wtedy, kiedy zasięg 3G mocno maleje. W Orange połaczenie voice trzyma się 3G, ale w przypadku spadku zasięgu 3G (pewnie także z powodu obciążenia sieci) leci na 2G. Jest tak w Poznaniu i tez tak mialem w Warszawie. Natomiast handovery 2G - 3G mam w Plusie jeśli rozpoczynam sejsę danych na 2G, a w okolicy jest zasięg 3G, to od razu przewala mnie na 3,5 G (HSPA).
Co do Playa, na razie Fresh wisi tylko w telefonie 2G.

#330377  autor: Szalony
 20 kwie 2009, 11:36
Poważnie w Warszawie nawet jak mamy silny sygnał 3G w Plusie to odrazu na 2G podczas rozmowy przełącza ? Czyli wygląda na to że jednak rozmowa głosowa sporo pasma zajmuje w 3G ? W Łodzi na 3G trzyma Plus ładnie tylko przełącza w czasie rozmowy jak jakość Ecno spada do -13 okolo sygnal nawet jak jest np -105dBM a jakosc Ecno jest np -10 to w 3G rozmowę trzyma. W danych gprs to standard handovery 2g-3g u głównej trójcy w Play nie testowałem tego z powodu że PlayOnline nie działa w łódzkiem na 2G - odmowa dostępu do sieci.

#330378  autor: prezeswk
 20 kwie 2009, 12:01
Szalony pisze:Poważnie w Warszawie nawet jak mamy silny sygnał 3G w Plusie to odrazu na 2G podczas rozmowy przełącza ?
Tak, przynajmniej w Centrum to zaobserwowalem. W innych dzielnicach nie byłem.

#330391  autor: Btk_Tomas
 20 kwie 2009, 12:57
U mnie w Orange też tak jest, 3G mam na maxa, gdy tylko nawiąże połączenie głosowe przełącza na 2G.

#330408  autor: Jedrker
 20 kwie 2009, 14:29
Btk_Tomas pisze:U mnie w Orange też tak jest, 3G mam na maxa, gdy tylko nawiąże połączenie głosowe przełącza na 2G.
hmm, ja u siebie w miejscowości czegoś takiego nie zauważyłem.
Zdarzyło mi się w orange rozmawiać po 2 godziny nieraz i jak połączenie wykonałem w 3g tak w trakcie trwania połączenia również rozmawiałem przez 3g ;)
Od dwóch miesięcy kiedy korzystam znowu z orange ani razu nie wykonałem połączenia na 2g ;] Widać, że 3g ma większy priorytet od 2g.

#330421  autor: d361005
 20 kwie 2009, 15:30
Metoda przetestowana na kilku telefonach, eliminująca problemy z BTS-ami Playa i przełączaniem plus<->play, przynajmniej w moim regionie:
- wyłącz 3G
- ustaw ręczne wybieranie sieci GSM
- wybierz sieć PLUSa

Powinieneś mieć na wyświetlaczu wybraną sieć PLUS, jeżeli pojawi się napis PLAY po jakimś czasie lub w czasie przemieszczania się, to znaczy że sposób ten nie działa.
Jeśli w czasie poruszania się pojawi się napis "Stracono zasięg, wybrać sieć?", olej to, jak znajdziesz się w zasięgu plusa, komunikat zniknie.