• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #330109  autor: sapo
 18 kwie 2009, 21:35
Witam!

Od wczorajszego wieczora mam problem z naładowaniem baterii w telefonie. Po podłączeniu ładowarki dostaje komunikat: "Nie ładuje" i na tym się wszystko kończy. Nie wiem o co chodzi jednak sprawdziłem kilka rzeczy i: 1. gdy przełożę baterię do innego telefonu - naładuje się, 2. gdy do swojego telefonu włożę baterię z innego telefonu i podłącze ładowarkę - też się naładuje, 3. nie ładuje się tylko i wyłącznie moja oryginalna bateria dlatego nie mam pojęcia o co tu chodzi,

z góry dzięki za pomoc

#330110  autor: vinc
 18 kwie 2009, 21:39
Mam nadzieję, że ładowarkę masz oryginalną ;) Natomiast problem pewnie tkwi w sofie więc aktualizacja bądź ponowne wgranie nie zaszkodzi :)

Obrazek

#330111  autor: kowcio
 18 kwie 2009, 21:41
sapo, a po dłuższym ładowaniu ładuje się ta Twoja bateria? Próbowałeś ładować swój telefon inną ale oryginalną ładowarką? Model ładowarki nie jest istotny, ważne żeby była oryginalna.
Możesz też zaktualizować oprogramowanie. Więcej znajdziesz na www.nokia.pl nie tracisz gwarancji, nie uszkodzisz telefonu, ale trzymaj się wskazówek. Pamiętaj o kopii zapasowej danych.

Jeśli to nie pomoże, to... Gwarancja :|

#330129  autor: sapo
 18 kwie 2009, 23:05
właśnie odkryłem inną ciekawą opcje - bateria nie ładuje się we wszystkich telefonach natomiast przez moduł GPS się naładowała w nocy

ładowarka oczywiście oryginalna, inną też próbowałem i jest to samo,
soft był jakiś czas temu aktualizowany ale zaraz zobaczę czy jest coś nowszego

ps. ile jest gwarancji na baterię? z tego co kojarzę to dają chyba tylko 0,5 roku więc wtedy będzie po terminie :(

#330130  autor: vinc
 18 kwie 2009, 23:08
sapo pisze:właśnie odkryłem inną ciekawą opcje - bateria nie ładuje się we wszystkich telefonach natomiast przez moduł GPS się naładowała w nocy
Jestem ciekaw jak?

Po tym wnoszę, że wina leży jak najbardziej po stronie softu :)
ile jest gwarancji na baterię? z tego co kojarzę to dają chyba tylko 0,5 roku więc wtedy będzie po terminie
Tak jak napisałeś 6 miesięcy...

Obrazek

#330135  autor: sapo
 18 kwie 2009, 23:17
dobra to soft jest najnowszy, z tego co się dowiedziałem od człowieka, który wie na ten temat sporo więcej ode mnie to winna jest tylko i wyłącznie bateria i pewnie by się ją dało ładować przez np. ładowarkę biurkową, będę musiał zainwestować w nową i pewnie po kłopocie ale mam jeszcze pytanie: czy ktoś potrafi mi wyjaśnić kosmiczną rozbieżność cen tej baterii(BL-5B) na allegro?

#330136  autor: hettman
 18 kwie 2009, 23:17
sapo pisze: Po podłączeniu ładowarki dostaje komunikat: "Nie ładuje" i na tym się wszystko kończy
sapo pisze:bateria nie ładuje się we wszystkich telefonach
-to jest dosc znany problem baterii bl5c (z chin szczegolnie) a ze bat.bl5b to praktycznie to samo wiec ja obstawiam ze to walnieta bateria.

[ Dodano: 2009-04-18, 23:18 ]
sapo pisze:czy ktoś potrafi mi wyjaśnić kosmiczną rozbieżność cen tej baterii(BL-5B) na allegro?
-bo czesc jest oryginalna a czesc nie :-D

#330175  autor: vinc
 19 kwie 2009, 10:32
Dopiero dziś zauważyłem małą sprzeczność:
sapo pisze:1. gdy przełożę baterię do innego telefonu - naładuje się
sapo pisze:nie ładuje się tylko i wyłącznie moja oryginalna bateria dlatego nie mam pojęcia o co tu chodzi,
To w końcu jak jest? Bateria ładuje się jak przełożysz do innego telefonu? Wczoraj mi to umknęło dlatego stawiam na soft jeśli ładuje się w innych telefonach, a jeśli nie to winna jest jak najbardziej bateria...

Obrazek