osachorzow, ja składałem pierwszy wniosek o przeniesienie numeru tydzień temu. Został odrzucony ze względu na niezgodność danych. Dowiedziałem się o tym w sobotę wieczorem, bo dzwonił konsultant z Play, żeby mnie o tym poinformować. Musiałem więc czekać do poniedziałku, żeby wyjaśnić, o co chodzi.
Poszedłem w poniedziałek do salonu Ery i okazało się, że brakuje im PESELu w systemie. Bardzo mnie to zdziwiło, bo numer rejestrowałem 26 listopada 2005 roku i podawałem wtedy wszystkie możliwe dane. Najwyraźniej ktoś umyślnie bądź nie nie wprowadził PESELu do systemu.
Po wizycie w salonie Ery i uzupełnieniu danych, poszedłem do Play jeszcze raz złożyć wniosek o przeniesienie numeru. Niestety nie mogłem tego zrobić, bo stary wniosek nie był jeszcze zamknięty. Konsultant prosił o przyjście za godzinę. Zjawiłem się znowu w salonie Play za kilka godzin i stary wniosek ciągle był w systemie i blokował możliwość wypełnienia nowego. Poprosili mnie o przyjście we wtorek.
Pojechałem do tego salonu we wtorek i znów powtórka z rozrywki. Ciągle nie można było złożyć wniosku, bo stary widniał w systemie. Wkurzyłem się i napisałem do Marcina Gruszki maila z prośbą o pomoc. Odpisał bardzo szybko, że postara się to załatwić. 3 godziny później przysłał mi kolejnego maila z informacją, że już mogę złożyć wniosek od nowa.
Wczoraj po raz kolejny pojechałem do salonu (najbliższy mam 40 km od domu, więc jest to dla mnie cała wyprawa

), ale udało się już złożyć wniosek. Chciałem tę sprawę załatwić jeszcze przed świętami. Oprócz tego dzwoniłem jeszcze do BOKu Ery, żeby się upewnić, czy faktycznie brakowało tylko PESELu. Konsultant zapewnił mnie, że tak i że jak złożę wniosek ponownie, to już przejdzie.
Wniosek złożyłem wczoraj około 11:30. Jeszcze wczoraj się nic nie działo. Dzisiaj rano się obudziłem, sprawdzam stan konta na TakTaku i już ściągnęli 50 zł z konta. Tym razem więc nie robili już problemów.
Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu odbiorę bez problemów starter w Play z numerem z TakTaka i nie będę musiał się tam pojawiać kilka razy.
W sumie odwiedziłem przez kilka dni 6 razy salon Play, żeby 2 razy złożyć wniosek i jeszcze kilka salonów Ery, bo chciałem się upewnić, czy na pewno brakowało tylko PESELu, który kiedyś był już podawany. Bałem się, że znowu coś im wyparuje z systemu i po raz kolejny odrzucą wniosek. Chciałem wydobyć swoje dane od Ery, ale oczywiście konsultanci w salonach nie byli chętni do pomocy, i nie chcieli mi ani pokazać, ani wydrukować moich danych z systemu. W jednym salonie konsultantka mnie nawet okłamała, że nie widzi żadnych moich danych w systemie.
Okazało się to potem nieprawdą, bo byłem w salonie tego samego rodzaju, tylko już nie we Wrocławiu, a w moim mieście i konsultantka bez problemu sprawdziła moje dane i mi je nawet wydrukowała.
Era robi wszystko, by utrudnić przeniesienie numeru. Play niestety też sam sobie rzuca kłody pod nogi, bo ciągle im coś nie działa w systemie. Na szczęście interwencja Gruszki okazała się skuteczna. Śmiesznie tylko to wygląda, że wszystko w tej sieci trzeba załatwiać z udziałem rzecznika.
Na szybkości przeniesienia numeru mi nie zależało, bo i tak już od pół roku na stałe jestem w Play z innym numerem, ale chciałem dać mój stary taktakowy numer innej osobie w rodzinie, bo bardziej się opłaca przenieść numer i dostać bonusy od Play niż kupić nowy starter. Bałem się tylko, że w takim tempie nie zdążę przenieść numeru do końca kwietnia i będę musiał ponownie ładować TakTaka.