• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #32590  autor: mikemat
 29 lis 2005, 23:49
witam!!!

mam pytanie, czy po wprowadzeniu przenoszalnosci numerow stacjonwarnych zwiekszy sie zasieg opów stacjonarnych ?

chce zmienic operatora na Netie lub Dialog (neostrada z limitem mnie dobija), aktualnie nie ma warunkow technicznych nawet dla nowego numeru, czy po przenoszalnosc pozwoli mi na zmiane opa ?

dodam, ze chodzi mi dokladnie o Katowice, gdzie i Netia i Dialog dzialaja

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

re

#32607  autor: Saracen
 30 lis 2005, 11:41
Uprawnienia Klientów do zachowania numeru przy zmianie adresu w ramach sieci tp lub zachowanie numeru przy zmianie operatora w ramach tej samej strefy numeracyjnej.
TP prowadzi przygotowania do wdrożenia przenoszalności numerów. Jest to skomplikowana operacja techniczna i organizacyjna. Dokładamy wszelkich starań w celu dotrzymania wyznaczonych przez URTiP terminów. Należy jednak pamiętać, że wprowadzenie tego uprawnienia abonentów zależy nie tylko od woli i możliwości technicznych TP, ale również od zaangażowania innych operatorów i ich możliwości technicznych.
O szczegółach TP bedzie informować w momencie rozpoczęcia świadczenia przenoszalności numerów.

[email protected]
Obrazek

#32612  autor: WitekT
 30 lis 2005, 12:37
Teoretycznie, zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym i decyzją prezesa URTiP, przenośność numerów w sieciach stacjonarnych powinna być możliwa od 1. stycznia. Wiem, że przynajmniej jeden operator "strzelił focha" i będą problemy.

Jutro mam wywiad z prezesem URTiP, to podpytam. ;)

#32619  autor: mikemat
 30 lis 2005, 13:16
WitekT pisze:Teoretycznie, zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym i decyzją prezesa URTiP, przenośność numerów w sieciach stacjonarnych powinna być możliwa od 1. stycznia. Wiem, że przynajmniej jeden operator "strzelił focha" i będą problemy.

Jutro mam wywiad z prezesem URTiP, to podpytam. ;)
to ciekawa kwestia, bo nie chodzi tylko o przenoszalnosc, ale przy okazji o petle - ostatnia mile.

Pytanie za 100pkt: czy przy zmianie operatora z zachowaniem numeru, zwieksza sie mozliwosci techniczne, nowego, ktory dotychczas ich nie mial.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2005, 13:19 przez mikemat, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#32621  autor: WitekT
 30 lis 2005, 13:17
O "ostatnią milę" to popytam. Zapytam prezesa czemu mimo możliwości i określonych przez URTiP warunków, liczba uwolnionych linii wynosi 0? :)

re

#32622  autor: Saracen
 30 lis 2005, 13:20
WitekT pisze:O "ostatnią milę" to popytam. Zapytam prezesa czemu mimo możliwości i określonych przez URTiP warunków, liczba uwolnionych linii wynosi 0? :)
w kwesti systemu sprawa dopieta na ostatni guzik z tego co wiem i się szkolilem :banghead:

[email protected]
Obrazek

#32623  autor: mikemat
 30 lis 2005, 13:21
jako, ze odpowiedziales, nim zdazylem wyedytowac poprzedniego posta wklejam poprawione pytanie ponizej:

czy przy zmianie operatora z zachowaniem numeru, zwieksza sie mozliwosci techniczne, nowego, ktory dotychczas ich nie mial.

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

re

#32624  autor: Saracen
 30 lis 2005, 13:22
mikemat pisze:jako, ze odpowiedziales, nim zdazylem wyedytowac poprzedniego posta wklejam poprawione pytanie ponizej:

czy przy zmianie operatora z zachowaniem numeru, zwieksza sie mozliwosci techniczne, nowego, ktory dotychczas ich nie mial.
szczerze??? nie sadzę -osobiste moje zdanie

[email protected]
Obrazek

#32626  autor: WitekT
 30 lis 2005, 13:27
Zależy co ma się na myśli mówiąc o możliwościach technicznych...

#32629  autor: mikemat
 30 lis 2005, 13:42
WitekT pisze:Zależy co ma się na myśli mówiąc o możliwościach technicznych...
ja mysle o modemie szerokopasmowym, czyli o laczu internetowy :)

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

re

#32632  autor: Saracen
 30 lis 2005, 14:30
mikemat pisze:
WitekT pisze:Zależy co ma się na myśli mówiąc o możliwościach technicznych...
ja mysle o modemie szerokopasmowym, czyli o laczu internetowy :)
jest to zapewnie możliwe

[email protected]
Obrazek

#32633  autor: WitekT
 30 lis 2005, 14:36
Ja myślę, że jak się pojawi sensowna oferta na uwolnienie pętli lokalnej, to w TP w wielu miejscach w cudowny sposób pojawią się wszystkie możliwości techniczne. ;)

#32664  autor: D@rio
 30 lis 2005, 18:17
no i to by bylo dobre :D ;)

...i cudowny sposob Neostrada pojawila by sie w calej Polsce :D ;) ...i na laczach ISDN pewnie tez nagle ;)

#32665  autor: mikemat
 30 lis 2005, 18:23
D@rio pisze:no i to by bylo dobre :D ;)

...i cudowny sposob Neostrada pojawila by sie w calej Polsce :D ;) ...i na laczach ISDN pewnie tez nagle ;)

jestem przekonany, ze TPSA ma mozliwosci finansowe, aby blyskawicznie stworzyc, mozliwosci techniczne praktycznie pod kazda oferowana przez siebie usluge, tylko teraz tego nie robia, bo im sie to srednio oplaca, ale to sie szybko zmieni...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#32707  autor: PiotrG-dz
 30 lis 2005, 20:32
Do Witka T czy mógłbys zapytac też o WLR???

#32930  autor: WitekT
 02 gru 2005, 21:05
No więc w czwartek zaliczyłem po kolei:
- indywidualny wywiad z prezesem URTiP,
- konferencę minister Streżyńskiej.

Co się dowiedziałem o WLR - oferta jest teraz średnio atrakcyjna, chociaż w URTiP leżą wnioski o uwolnienie pętli lokalnej (m.in. złożył Energis). Podobno się nawet ekonomicznie zamyka. Ministerstwo będzie naciskać na bardziej atrakcyjną ofertę ramową dla WLR, jednak nie aż tak atrakcyjną. Chodzi o to, żeby był zachowana równowaga - żeby opłacało się i uwolnienie pętli, i inwestycja w nową infrastrukturę. Jak oferta ramowa będzie zbyt atrakcyjna, to nikt nie będzie budował nowych linii.

re

#32956  autor: Saracen
 02 gru 2005, 23:36
D@rio pisze:no i to by bylo dobre :D ;)

znam szcegóły neo na isdn -jesli chcecie napiszę

[email protected]
Obrazek

#32962  autor: WitekT
 03 gru 2005, 00:04
Dawaj! :)
 #33144  autor: mikemat
 04 gru 2005, 12:05
PICIA pisze: znam szcegóły neo na isdn -jesli chcecie napiszę

czekamy na info... :shock: 8)

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

re

#33281  autor: Saracen
 05 gru 2005, 07:24
porównanie POTS oraz isdn-linia

ADSL na ISDN ( G992.1 Annex B )
ISDN - telefon :0 -120 kHz
ISDN - Upstream 173 - 276 kHz
ISDN - Downstream 276 - 1100 KHz

ADSL na POTS ( G992.1 Annex A )
POTS - telefon : 0 - 4 kHz
POTS - Upstream : 32 - 138 kHz
POTS - Downstream: 138 -1100 kHz

Anologowe połączenie telefoniczne ma inne napięcie jak ISDN
ISDN = 90V
POTS = ~ 48 V ( sygnał dzwonka = bis 70 V )

z tego wynika ze jest taka mozliwsc ale powodem nieaktywowania usługii neo na ISDN -sa zbyt duze koszty urządzeń DSLAM dla ISDN

[email protected]
Obrazek