• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #325406  autor: Bielik
 25 mar 2009, 15:51
witam!

mam dość nietypowe pytanie.. ostatnio zmierzyłem wartość promieniowania elektromagnetycznego swojego samsunga z400 i oniemiałem :| miernik wskazał grubo ponad - 6 mW/cm2! dla mniej zorientowanych dodam, że podobne testy robilem na noki, sony-ericssonie i w żadnym wypadku wartość ta, nie dobija do 2 mW/cm2..

czy z tego tytułu, mam jakiekolwiek prawo reklamować ów telefon u producenta? :>

pozdrawiam!

#325522  autor: vinc
 25 mar 2009, 21:38
Bielik pisze:czy z tego tytułu, mam jakiekolwiek prawo reklamować ów telefon u producenta? :>
Niby dlaczego? Chyba, że według parametrów podawanych przez producenta ta wartość jest dużo niższa.

Obrazek

#325530  autor: hettman
 25 mar 2009, 22:01
norma SAR w UE jest 2 W/kg ale jak to przeliczyc z tej wartosci co podales(6 mW/cm2 )to nie wiem :-D niemniej juz kiedys Samsun wycofywal swoj produkt z rynku ze wzgledu wlasnie na zbyt wysoki SAR.

#325542  autor: mariusz9a
 25 mar 2009, 22:19
Bielik, to co Ty zmierzyłeś ma się ni jak do współczynnika SAR. Ty podajesz nam gęstość strumienia mocy. SAR jest to wartość uśredniona na 10g tkanki. Uśrednienie wartości SAR odbywa się w następujący sposób: najpierw przy pomocy urządzeń pomiarowych znajdowane są miejsca, w których natężenie pola elektrycznego jest największe, wokół tego miejsca, w promieniu odpowiadającym 10g masy ciała, przeprowadza się kolejne pomiary, uzyskane wyniki są uśredniane dla 10g tkanki.
Trochę skomplikowane :-P
W Ameryce jest to liczone jeszcze inaczej :-D

#325545  autor: piokuk
 25 mar 2009, 22:27
Z prawnego punktu widzenia, gdyby było tak jak napisałeś miałbyś swięte prawo skorzystać zarówno z gwarancji, jak i niezgodności towaru z umową.

#325664  autor: kowcio
 26 mar 2009, 15:29
Bielik, nie oddasz tego telefonu, ponieważ nie udowodnisz im tego- telefon odeślą jako sprawny. Możesz spać spokojnie, gdyby promieniowanie było zbyt wysokie, to telefon nie zostałby dopuszczony na rynek ;) To jest pewne.

#326287  autor: DejwiD
 29 mar 2009, 16:22
kowcio pisze:Możesz spać spokojnie, gdyby promieniowanie było zbyt wysokie, to telefon nie zostałby dopuszczony na rynek To jest pewne.
ja bym tak za spokojnie nie spał, przykładem niech będzie samsung c450, którego to właśnie wycofano...

#326292  autor: kowcio
 29 mar 2009, 16:34
DejwiD pisze:kowcio napisał/a:
Możesz spać spokojnie, gdyby promieniowanie było zbyt wysokie, to telefon nie zostałby dopuszczony na rynek To jest pewne.

ja bym tak za spokojnie nie spał, przykładem niech będzie samsung c450, którego to właśnie wycofano...
Tak, tylko ten telefon pochodzi z 2007 roku i nie był prawie w ogóle popularny, a taki Z400 to telefon naprawdę popularny, wprowadzony w 2006 roku więc troszkę ma na karku i jakoś nic się z nim nie dzieje...
Poza tym przeczytaj post Mariusza.

#326387  autor: mariusz9a
 30 mar 2009, 00:00
Tzn te zmierzone przez Bielik wartości mogą niepokoić. Zwłaszcza jak je porównamy z wartościami dla nadajników, czyli 0,5 mW/cm^2 dla częstotliwości 900 MHz i ok 1 mW/cm^2 dla 2000 MHz, w Polsce 0,01 mW/cm^2 dla 900 MHz. Jest to dużo mniej niż wypromieniowuje telefon.
Ta różnica w pomiarach może wynikać z bardzo wielu czynników, może akurat podczas pomiaru telefon Samsunga komunikował się z siecią a tamte nie. W końcu tego sie nie dowiemy. No i nie wiemy czy to było podczas połączenia czy nie (tutaj autor nam tego po prostu nie napisał :-P ). Zresztą Samsung nie słynie z dobrych układów części radiowej telefonu a co za tym idzie w podobnych warunkach może pracować z większa mocą ale w normie rzecz jasna ;-)

#326883  autor: Bielik
 01 kwie 2009, 13:59
dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem :mrgreen:

wartość mierzona była w czasie wykonywania połączenia, zaś w stanie spoczynku czerwona diodka na mierniku oznaczona symbolem "warning" - nie dawała o sobie znać ;) w przypadku innych telefonów - również

zatem czy możliwe jest aby wartośc ta, była spowodowana jakaś "drobną" awarią?

a jeśli dorzucę do tego przed sprzedawcą, jakieś zaświadeczenie o faktycznej szkodliwości telefonu, to czy moje realne szanse urosną w jakiś sposób?

porównując te wartości jako ciekawostkę dodam, że mikrofalówka na "pełnym gazie" nie wyrzuca z siebie tyle promieniowania co ten samsung..