• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #322377  autor: seba65310
 11 mar 2009, 17:52
Witam!!
Postanowiłem przejść z ery do Play i wysłałem list do ery, że już nie chce przedłużać umowę miałem do 6 marca , a ja wysłałem 5marca . Ale dziś dostałem rachunek i zawsze nie przekraczałem kwoty 60,32 zł ( jest to kwota sam abonamentu - nie przekraczam minut itp. przysługujących w m abonamencie) , patrzę dziś na rachunek , a tam 90 zł<wow>

Z rachunku wynika że pakiety (taryfa taniej w sieci , i 2x uniwersalna ) zdrożały .z około 16 zł. na 25 zł . Co po dodaniu VATU wynosi że stary abon. 60zł. , a ten rachunek dzisiejszy razem 90.
Zadzwoniłem do BOA i konsultantka mówi mi że przez to że umowy nie chce przedłużać , mam abonament , jakbym nie był w promocij dla stałego abonamenta .
Według mnie w umowie pisze że 60,32 zł. I nie mogą mi zwiększyć abonamentu .
I według tej pani ten rachunek który dostałem oraz następny będę miał po 90zł.
I co o tym myślicie ?? Era ma racje ?? czy mam się odwoływać dalej ??
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 18:16 przez seba65310, łącznie zmieniany 1 raz.

#322379  autor: thonka
 11 mar 2009, 18:12
maja racje ;) podpisujac umowe dostales rabat na uslugi ery.
kazdy pakiet standardowo jest w cenniku za 30zl, a wiec posiadajac 3 pakiety jak latwo wyliczyc daje nam 90zl.
przez 2 lata miales natomiast rabat i kazdy pakiet kosztowal Cie 20zl (3x20zl=60zl) stad ta roznica.

zeby lepiej to zobrazowac: mam aktywnych 7 pakietow (5 uniwersalnych, oferta z przyjacielem, blueconnect w telefonie) i place za to promocyjne 100zl. jezeli nie przedluze umowy na czas to we wrzesniu przyjdzie do mnie faktura na bagatela 210zl, bo skoncza mi sie rabaty z promocyjnego abo.

po 2 latach promocyjny abo sie konczy. w umowie masz zapis, ze obowiazuje Cie miesieczny okres wypowiedzenia. skoro nie wypowiedziales umowy do 6 lutego, to automatycznie umowa przeksztalcila sie w umowe na czas niekoreslony, bez zadnych rabatow.

jezeli wyslales 5 marca wypowiedzenie, to bedziesz mial do zaplacenia jeszcze raz lub dwa te 90zl w zaleznosci czy ktos w erze uzna date stepla pocztowego czy tez date wplyniecia wypowiedzenia (dlatego lepiej jest wypowiadac umowe w salonie, gdzie maja do tego gotowe druki, a pismo wplywa odrazu).

na przyszlosc poczytaj dobrze umowe.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#322381  autor: Kaczy
 11 mar 2009, 18:17
thonka, wyjaśnił wszystko doskonale.
Ja ze swojej strony dodam, że takie praktyki stosuje również Orange oraz Plus. Często dostajemy coś ze zniżką (nawet 100%), a po pewnym czasie zniżka znika i jak w porę nie wyłączymy tego to później przychodzi wysoki rachunek.

...::: Made for loneliness :::...

#322387  autor: thonka
 11 mar 2009, 18:28
jeszcze jedna rada: przez iBOA na era.pl obniz maksymalnie abonament (zostaw sobie np. 1 oferte uniwersalna z 40 minutami) i idz podpisz umowe w play (chyba, ze chcesz przeniesc numer - nie wiem czy play daje numery tymczasowe, czy tez trzeba czekac, az era zwolni numer).

nastepny rachunek z ery bedzie dzieki temu nizszy, a Ty zaoszczedzisz troche kasy i nerwow. jedyne rozsadne wyjscie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#322397  autor: seba65310
 11 mar 2009, 18:50
dzięki wszystkim za wyjaśnienie .
zrobię tak jak thonka mówił tzn. obniże abonament
ale nie wiem czy mogę okrez rozliczeniowy się już rozpoczął , to kiedy mam zmniejszyć abonament??
Wie ktoś może czy 16 marca Play wypuści jakieś nowe oferty abonamentowe- urodzijne ??

#322405  autor: thonka
 11 mar 2009, 18:59
mozesz obnizyc abo w kazdym momencie. dostaniesz na fakturze tylko wyrownianie, za dni w ktorych juz skorzystales z tych pakietow.

#324284  autor: seba65310
 21 mar 2009, 14:58
Dzwoniłem do BOA , oni powiedzieli że nie mogę nic obniżyć bo jestem w trakcie zawieszenia konta .
Pozatym przysłali mi niedawno list z informacją że przygotowali specjalnie dla mnie oferte , tylko że ta oferta jest na głównej stronie ERY . aahahhaha

Jak widać ERA jest bardzo cwana i niechce aby klienci odeszli , a jak klient musi odejść to go pożegnają w specjalny sposób.

#324289  autor: dawoo1
 21 mar 2009, 15:39
Nie no wiesz nieznajomość prawa( w tym przypadku zapisów umowy)szkodzi i era nic tu nie jest winna. Sam to przerabiałem bo tez mi podnieśli abonament po promocji ale szybko to zmieniłem na nowy niższy abo i po problemie :wink:

#324290  autor: ssaint2k
 21 mar 2009, 15:39
gdybyś czytał nie miałbyś teraz pretensji, a jeżeli je masz to tylko do siebie powinny być. Wcale nie chodzi o Erę, bo tak każdy robi.

wiele wiele HTC Hero, HD2, Wave, iPhone 3GS, Desire, E72, DHD, NOTE, iPhone 4, BB9900, BB9300, SGS, SGS II etc.

#324295  autor: Andrzej24
 21 mar 2009, 15:59
Padłeś ofiarą Ery, która wykorzystuje fakt, że człowiek jest zagoniony i nie o wszystkim pamięta.
W Orange tak nie ma.
Ja jestem od 7 lat w Orange (abonamet) i nigdy takiej sytuacji nie miałem. Nie pozwolą mi zapomnieć że umowa mi się kończy. 2-3 miesiące przed końcem już dzwonią z nowymi ofertami. Raz nawet wypowiedziałem im umowę to nie było żadnego problemu z tym. W końcu się wycofałem i dotej pory jestem w Orange.
Z tego co piszesz to Era działa dokładnie tak samo jak Plus. Mój znajomy ma abo. w Plusie i jest to samo. Kończy się umowa i jak sobie sam nie dopilnuje to kończą mu się promocje i rachunek przychodzi kosmiczny.
Kiedyś czytałem że Era jednemu gościowi przysłała list informujący że mają dla niego nową ofertę i napisali aby do nich zadzwonił. Idiotyzm. Nawet nie potrafią zadzwonić tylko człowieku dzwoń i płać za ich propozycje. Ja omijam Erę z daleka. Już u nich raz byłem.

#324300  autor: maniek
 21 mar 2009, 16:12
Era ma racje. Tez tak kiedys mialem. Era takim dzialaniem zmusza nas do podpisywania aneksow. Dlatego juz dawno z nich zrezygnowalem bo chce miec umowe na czas nieokreslony ale bez podnoszenia abonamentu.

#324303  autor: dawoo1
 21 mar 2009, 16:28
Ja jestem od 7 lat w Orange (abonamet) i nigdy takiej sytuacji nie miałem. Nie pozwolą mi zapomnieć że umowa mi się kończy. 2-3 miesiące przed końcem już dzwonią z nowymi ofertami.
Nie jest tak do końca jak mówisz,mam kumpla który dowiedział się że jest już dawno po umowie niechcący i nikt z orange do niego nie zadzwonił. W każdej sieci jest tak samo nie zawsze dzwonią przed zakończeniem umowy.

#324311  autor: kowcio
 21 mar 2009, 16:56
dawoo1 pisze:Cytat:
Ja jestem od 7 lat w Orange (abonamet) i nigdy takiej sytuacji nie miałem. Nie pozwolą mi zapomnieć że umowa mi się kończy. 2-3 miesiące przed końcem już dzwonią z nowymi ofertami.
Nie jest tak do końca jak mówisz,mam kumpla który dowiedział się że jest już dawno po umowie niechcący i nikt z orange do niego nie zadzwonił. W każdej sieci jest tak samo nie zawsze dzwonią przed zakończeniem umowy.
Właśnie Orange dobijało się do mnie kilka dobrych miesięcy przed końcem umowy... Drzwiami i oknami, nawet jak wysłalem rozwiązanie przychodziły SMSy, że zapraszają do tego i tego salonu, czeka mnie masa prezentów, taki i taki telefon za złotówkę itd- przynajmniej 2 SMSy tygodniowo dostawałem.

Odnośnie Ery- Era tak robi od dawna, pamiętam jak jedna osoba ode mnie trafiła ofiarą... Przyszedł taki rachunek, że była w stanie przedzawałowym. Nie wiem jak tak można. :roll:

#324318  autor: thonka
 21 mar 2009, 17:09
Andrzej24 pisze:W Orange tak nie ma.
niestety jest tak w kazdej sieci...
wszedzie pilnuja, by przedstawic oferte przedluzeniowa, ale jezeli ktos ma dana siec w nosie, to sobie taka osobe odpuszczaja i udaja, ze nic sie nie dzieje.

plus 3 miesiace wczesniej
orange 3 miesiace wczesniej
era 4 miesiace wczesniej

przez tyle czasu raczej da sie zauwazyc, ze konczy mi sie umowa.

ja jak dzis pamietam, jak dzwonili do mnie 2 lata temu przynajmniej 3-4 razy w tygodniu z orange przez cale wakacje (umowa konczyla sie w polowie sierpnia) choc wyraznie dawalem im znak, ze nie jestem zainteresowany przedluzeniem, bo w erze mam troche lepsze warunki.
pozniej jednak musialem jeden miesiac przezyc z nimi bez promocji, bo dziwnym trafem, gdy zlozylem na 10 dni przed ostatecznym terminem wypowiedzenia papiery o przeniesienie numeru w erze (telefony z orange ustaly momentalnie), system orange naliczyl mi 3x owo przeniesienie i nikt nie potrafil tego rozwiazac twierdzac uparcie, ze tak ma byc. blad jest niemozliwy, ze lepiej zaplacic calosc kwoty, ktora jest na druczku, a oni ew. zwroca nadplate (juz ja to widze). zaplacilem tylko za 1, ale numeru nie chcieli zwolnic, choc ewidentnie wina byla po ich stronie.
system billingowy cudownie naprawil sie sam dokladnie dzien po nowym okresie rozliczeniowym w orange...
myslisz, ze ktokolwiek zadzwonil z wyjasnieniem czy oferta przedluzeniowa? dostalem tylko sucha informacje smsem, ze rozpoczeto procedure przenoszenia numeru. na tydzien przed ostatecznym rozwiazaniem umowy dostalem tylko telefon od nich czy bylem zadowolony z uslug ich sieci :D odpowiedzialem tylko, ze ostatnim miesiacem zniszczyli cale moje zaufanie budowane ponad 6 lat. (3 lata prepaid, a potem abo).

inna sprawa to to, ze ja bez czytania regulaminu po samym cenniku widzialem, ze abo w erze to ceny po rabatach i po okresie umowy ceny moga podskoczyc.

#324437  autor: seba65310
 21 mar 2009, 23:08
Nie no wiesz nieznajomość prawa( w tym przypadku zapisów umowy)szkodzi i era nic tu nie jest winna. Sam to przerabiałem bo tez mi podnieśli abonament po promocji ale szybko to zmieniłem na nowy niższy abo i po problemie
Regulamin umowy ma kilka stron i komu sie to che czytać ?? na dodatek napisane strasznym stylem
ale szybko to zmieniłem na nowy niższy abo i po problemie
Tzn. że mogę obniżyć ?? I co z punktami erapremia ??[/quote]

#324462  autor: yagi
 22 mar 2009, 09:07
seba65310 pisze:Tzn. że mogę obniżyć ??
Jesli jest umowa terminowa i utraciles znizki - nie. Przed utrat mozna zmienic abo na taki sam lub wyzszy w innej taryfie. Mozna troche zaoszczedzic kasy w ten sposob.
seba65310 pisze:I co z punktami erapremia ??
Dopoki numer jest aktywny mozesz je wykorzystac. Po wylaczeniu numeru lub migracji na TT przepadaja.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#324505  autor: Mel
 22 mar 2009, 12:01
seba65310 pisze:Regulamin umowy ma kilka stron i komu sie to che czytać ?? na dodatek napisane strasznym stylem
Rób tak dalej a dobrze na tym wyjdziesz. Zawsze się czyta to, co się podpisuje.
Jak się nie czyta, to potem są problemy i zakłada takie topiki jak ten.
Wiem, że odbiegam od tematu, ale mnie denerwuje coś takiego, że sprzedający pokazuje mi miejsce gdzie mam się podpisać. Zawsze mówię, że owszem, podpiszę się, ale muszę wiedzieć co podpisuję.