• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #311955  autor: goma
 21 sty 2009, 14:26
A wiec tak poprosilbym o troche oswiecenia. Mianowicie telefon na firme koszty okolo 100 zl miesiaecznie. Preferencje jak najnizszy koszt minuty bez wzgledu na siec. Nie interesuja mnie numerki za grosze, super dlugie rozmowy, , rozmowy po sieci itp. Zakladam ze bede dzwonil rownomiernie do kazdej sieci plus stacjonarne (play i innnych maluchow pomijam). Czyli 25% na kazda siec. Podobnie telefony do mnie z kazdej sieci.

Przegladajac oferte jakos najbardziej do gustu przypadla mi era i orange ( jakos w plusie nie widze nic ciekawego). Mianowicie plany taryfowe za 170 i 175 zl brutto. Era ma 445 minut ( dodatkowo przez 12 miesiecy 205 minut do wszystkich 600 do ery, uslugi obnizajace ale mi na tym nie zalezy), orange 500minut-50% wiecej ( 12 miesiecy 100 minut dodatkowo do wszystkich, przez 24 50% stanu minutowego do orange czyli w tym przypadku 250 minut). Biorac srednio przez 24 miesiace bede mial jakies 600 minut do wszystkich). W orange jest to bardziej rownomiernie rozlozone na cale 24 miesiace.
Zakladajac ze biore iphona ( w erze znizka na piereszy miesac abonamentu itp) sprzedaje. Obnizam koszt abonamentu miesiecznego do okolo 100zl brutto. Minuta wychodzi okolo 17 gr brutto.

Nie najgorzej i akceptowalnie. Tylko pytanie po co.
Biorac takiego tak taka przy podwajaniu doladowania minuta do wszystkich wychodzi niecale 30 gr, a w erze i na stacjonarne 15 ( pakietami mozna zejsc nawet do 7 gr).

Zakladajac ze mamy swiezego tak tak wychodzi 29,5 gr do wszystkich i 15 gr do ery czyli za 100 zl brutto okolo 550 minut. Srednio minuta 18 gr. a cene do stacjonarnych i w erze mozna znaczaco obnizyc po 4 miesiacach do 7 gr. Do tego dochodzi 10% wiecej przy niektorych formach doladowan. Nie mowiac o tym ze w moim przypadku koszy w erze i stacjonarne mozna obnizyc praktycznie do 0, bowiem bardzo duzo telefonow z obcych sieci ( wiec opcja bonus ). Wtedy minuta rozmowy wyjdzie nawet 10 gr czyli za 100zl 1000 minut. Chyba zaden abonament nawet do tego sie nie zbliza.

Minus. Promocja podwojnego doladowania z tego co wiem wystepuje nie czesciej niz co 8-9 miesiecy ( teraz mamy po miesiacu, co kwartal byloby optymalnie). I wtedy koszty nam rosna. Ale nawet, przy zalozeniu ze na stacjonarne i do ery mamy minuty z bonusu. to koszt minuty do innych sredni wyjdzie 20gr. Wiec jaki sens placic abonament i wiazac sie umowa.

Moze dlugi wywod.
Poprosze o propozycje abonamentu dla firm w cenie okolo 100 zl brutto ( zakladajac obnizenie abonamentu poprzez sprzedaz telefonu), dla kogos kto dzwoni do wszystkich bez preferowania ktorejkolwiek z sieci, aby cena jednostkowa za minute byla jak najnizsza.
Czy bedzie cokolwiek co pozwoli uzyskac cene ponizej 15 gr brutto. Bo jezeli nie to tak tak jest dla mnie optymalnym rozwiazaniem.

[ Dodano: 2009-01-21, 15:42 ]
Oczywisci wszedzie chodzilo o ceny netto po odliczeniu podatku

#312234  autor: greggis
 22 sty 2009, 19:12
goma pisze:Wiec jaki sens placic abonament i wiazac sie umowa.
Owszem. Zakładając że chcesz kupić telefon samodzielnie. Abonament jest poprostu wygodny. Wystarczy palcic rachunki nawet jesli sa pare groszy wyższe i masz spokój... nie przejmujesz sie doladowaniami, promocjami, aktywacjami przeróżnych pakietów, nie musisz prosić sie o faktórę VAT itp. Jeśli masz jeden telefon to da sie żyć ale wyobraź sobie firmę z 5,10 lub wiecej SIM która doładowuje prepaid'y...

#312247  autor: goma
 22 sty 2009, 19:45
Oczywiscie przy dziesiatkach telefonow ciezko nad tym zapanowac. Ale mowimy o konkretnej sytuacji. Mnie interesuja jeden, dwa numery i na takich zasadach jak opisalem.
A co jest wygodniejsze to inna sprawa, dla jednego wygodne jest placic rachunki dla drugiego placic za to za co sie chce i kiedy chce bez wiazania sie umowami.

Ja chcialem sie dowiedziec czy placac okolo 100 zl miesiecznie ( biorac pod uwage sprzedaz telefonu)jestem w stanie uzyskac jednostkowy koszt minuty do wszystkich ponizej 15 gr netto.
Oczywiscie majac abonament mam szanse w przyszlosci wynegocjowac okolo 30% znizek w nastepnych okresach.

#312456  autor: greggis
 23 sty 2009, 18:09
Ja chcialem sie dowiedziec czy placac okolo 100 zl miesiecznie ( biorac pod uwage sprzedaz telefonu)jestem w stanie uzyskac jednostkowy koszt minuty do wszystkich ponizej 15 gr netto.
Z 99% pewnością stwierdzam że nie. Aby tak było musiałbyś mieć stawke netto w wysokości mtr'u lub niewiele wyższą i dopiero po sprzedaży telefonu może zszedlbyś poniżej. Pytanie kto da taką stawkę? :wink:

#312482  autor: goma
 23 sty 2009, 20:05
Oczywiscie caly czas pisze o sprzedzy telefonu. Interesuje mnie tylko czysta srednia cena za minute na polaczenia do wszystkich.

Jak pisalem przy taryfach za 170 i 175 netto w orange i erze po sprzedazy iphona oraz bezplatnym jednym miesiacu abonamentu uzyskujemy okolo 100 zl netto mozna uzyskac okolo 18 gr netto za minute.

W tak tak uwzgledniaja podwojne doladowanie i pakiety mozna zejsc do 18 gr za minute, birac pod uwage w moim przypadku duza liczbe osob dzwoniacych z roznych sieci minute do ery i na stacjonarne mozna obnizyc do 0 gr. Wiec srednia cena minuty wychodzi okolo 10 gr netto. Oczywiscie podstawowe zalozenia to podwojne doladowanie w tak tak oraz rozklad rozmow po 25% do wszystkich 4 duzych sieci ( 3 komorki plus stacjonarna).

#314780  autor: xalax
 01 lut 2009, 21:25
pytanie: ile byś jeszcze musiał zapłacić za tego iphona? biorąc go w tych taryfach o których wspominałeś albo inaczej o ile do przodu jestes za tego iphona że możesz obniżyć abonament do około 100netto to tak jakby Ci wyszło że sprzedajesz Iphona za jakies 1800brutto ale masz go za 1zł a z tego co wiem w takich abonamentach kosztuje nieco wiecej niż 1zł. W abonamencie raczej nie ma mowy o uzyskaniu takiej kwoty netto, przedłużając umowe w sieci np tam gdzie miales ofe 500 jestes w stanie uzyskac ponad polowe wiecej do wszystkich ale i tak masz potem za minute dosyć sporo, a biorąc tel zobowiązujesz sie na 24-mce i jak wyjdą jakies nowe oferty to i tak musisz być na starych, droższych. Jest teraz opcja bez telefonu na 12-mcy przy starcie i z tego co pamietam w reklamie mowili ze dostajesz jeszcze raz tyle niz jest w abo. czyli zamiast 500-1000minut, najlepiej było by poprostu jakbyś wiedział przynajmniej orientacyjnie ile średnio w miesiącu minut potrzebujesz. W playu na karte chyba jest cos takiego ze za 2 minuty odebrane masz minute do wszystkich a w erze mmasz tylko do wewnatrz, no i w playu masz najnizej za minute do wszystkich poza abonamentem, twoje rozwiązanie z taktakiem jest dosyć ciekawe ale trzeba uważać zeby się nie pogubić. Najelpiej wypraktykuj swoją metodę na karte z tak taka a potem ew. popatrz ile minut wydzwaniasz i zobacz czy Ci jakiś abonament przypasuje na jakichś konkretnych zasadach. Dodatkowy + wyjscia na karte to tak jak wspomniałeś, nie zobowiązujesz sie umową i jak gdzieś będzie lepiej to przenosisz numer i po klopocie. Troche kombinowania z Tym twoim najlepszym rozwiązaniem;)

#319715  autor: PLAYTEL07
 25 lut 2009, 23:32
Ja moge zaproponować nastepujące rozwiązanie:

Kupujesz Aktywacje PLAY dla Firm 50 w tym masz 160 darmowych minut do wszystkich, dodatkowo na 9 miesiecy masz rabat w wysokości 50% stawka za minute do wszystkich to tylko 0,39zł brutto. Dodatkowo mozesz aktywowac usluge 1za2 i za dwie minuty rozmowy przychodzacej dostajesz 1 minute gratis, dzieki temu mozna sobie uskładać ładna pule minut.

jesli bedziesz zainteresowany to moj kontakt 791-56-68-47

Pozdrawiam

Doradca PLAY dla Firm
Teraz w FIRMOWA 50 zamiast 160 minut dostajesz 180 na zawsze :)

#321173  autor: arkadius
 04 mar 2009, 22:10
ja się ostatnio przekonuję do tego, że umowa minutowa jest wprost idealnym rozwiązaniem dla firm. jeszcze tylko jakby była odrobinę tańsza, to by było już całkowicie bosko, ale sama formuła dla firm jest idealna. można zresztą pogadać z ludźmi z Plusa o tym teraz na forum nokautu - otworzyli specjalny dział do tego.

#321285  autor: yogurcik
 05 mar 2009, 18:59
arkadius pisze:ja się ostatnio przekonuję do tego, że umowa minutowa jest wprost idealnym rozwiązaniem dla firm. jeszcze tylko jakby była odrobinę tańsza, to by było już całkowicie bosko, ale sama formuła dla firm jest idealna. można zresztą pogadać z ludźmi z Plusa o tym teraz na forum nokautu - otworzyli specjalny dział do tego.
podaj linka

#322304  autor: goma
 11 mar 2009, 10:46
Na ob ecna chwile nie ma chyba nic bardziej optymalnego niz umowa na 12 miesiecy w play bez telefonu za 50% ceny. Czyli cena za minute okolo 13 groszy. Przychodzace zostawiam ere, wychodzace play.

#322444  autor: arkadius
 11 mar 2009, 21:13
goma pisze:Na ob ecna chwile nie ma chyba nic bardziej optymalnego niz umowa na 12 miesiecy w play bez telefonu za 50% ceny. Czyli cena za minute okolo 13 groszy. Przychodzace zostawiam ere, wychodzace play.
nie ma nic jakiego? ja nie rozumiem naprawdę jak w tym kraju ludzie zdają z języka polskiego :) a optymalna umowa chyba zależy od zbyt wielu czynników. Każdy kładzie nacisk na trochę inne parametry. Osobiście jestem w prepaidzie, ale bardzo dobrą umową wydaje mi się właśnie wspomniana już umowa minutowa. ważny jest czas zakończenia umowy (bo nie lubię się wiązać - stąd prepaid), a jak sobie czasem przyszaleję i porozmawiam więcej w danym miesiącu, to tylko umowa szybciej się skończy. co do kosztów to nie są one aż tak wielkie (bo widzimy je tylko w jednym okresie rozliczeniowym), żeby się nimi przejmować. Tak naprawdę żadne ceny nie zrewanżują nam czasu, który jest istotniejszym parametrem wg mnie.

#322642  autor: goma
 12 mar 2009, 22:05
arkadius pisze:
goma pisze:Na ob ecna chwile nie ma chyba nic bardziej optymalnego niz umowa na 12 miesiecy w play bez telefonu za 50% ceny. Czyli cena za minute okolo 13 groszy. Przychodzace zostawiam ere, wychodzace play.
nie ma nic jakiego? ja nie rozumiem naprawdę jak w tym kraju ludzie zdają z języka polskiego :) a optymalna umowa chyba zależy od zbyt wielu czynników. Każdy kładzie nacisk na trochę inne parametry. Osobiście jestem w prepaidzie, ale bardzo dobrą umową wydaje mi się właśnie wspomniana już umowa minutowa. ważny jest czas zakończenia umowy (bo nie lubię się wiązać - stąd prepaid), a jak sobie czasem przyszaleję i porozmawiam więcej w danym miesiącu, to tylko umowa szybciej się skończy. co do kosztów to nie są one aż tak wielkie (bo widzimy je tylko w jednym okresie rozliczeniowym), żeby się nimi przejmować. Tak naprawdę żadne ceny nie zrewanżują nam czasu, który jest istotniejszym parametrem wg mnie.
Ja też nie wiem jak w tym kraju ludzie zdają maturę nie umiejąc czytać ze zrozumieniem.
Temat założyłem ja i jasno określiłem na czym mi zależy, jakbyś przeczytał to byś wiedział
że zależy mi NA JAK NAJNIŻSZEJ CENIE MINUTY, wiedziałbyś też że chodzi o ofertę dla firm. Ja doskonale wiem że dla każdego co innego jest dobre. Gdyby jakaś firma miała po 0,5 gr rozmowy w godzinach od 5.00-8.00 kiedy to mój dziadek jest na rybach i lubi pogadać wtedy z wnuczkiem to od 8.00 do 5.00 minuta mogła by dla mnie kosztować i 20 zl.
Mnie interesuje najniższa cena minuty, nie telefony do przyjaciół, pseudo darmowe weekendy, 5000 minut na jeden numer w sieci, super nowiutka motorolka ani inne wodotryski.
O ile się nie mylę oferta minutowa jest dla indywidualnych, cena jest wysoka, ale według ciebie decyduje czynnik czasu proszę podaj jak go uwzględniasz. Wylicz proszę jaka jest cena jednostkowej minuty w "super ofercie minutowej" oczywiście uwzględnij cenę telefonu na wolnym rynku.
Dla informacji w ostatnim tygodniu dzwoniło do mnie trzech konsultantów z plusa z super ofertą dla firm i niestety nie byli w stanie zaproponować cokolwiek zbliżonego.

Dla ułatwienia podam stawki play 50 zl netto płatne 25zl netto minuta rozmowy 14,7 gr netto, abonament 100zł netto płatne 50zł netto minuta rozmowy 13,2 gr netto.
Proszę nie pisać że do mnie będzie drogo bo do odbierania ma inne numery.
Proszę też nie użalać się na to że nie dostanę telefonu, ani że minuty nie przechodzą na następny miesiąc bo na tym kompletnie mi nie zależy.
Też nie lubię zobowiązania i bardzo chwale sobie rozwiązania na kartę, ale za taką cenę mogę "sprzedać" swoją wolność.

Czekam na konkurencyjna ofertę, "optymalniejszą" z miłą chęcią skorzystam.
I proszę rozwinąć kwestię zależności czasu od ceny, czy tez odwrotnie.
Bo jak rozumiem gdybym dostał abonament minutowy 100 minut, cena minuty 20 zl, "super telefonik samsung F480". W dwa dni wykorzystałbym na rozmowy 1 godzinę 40 minut, płacąc 2000 zł, umowa uległa by rozwiązaniu, powinienem być niezmiernie szczęśliwy bo fantastycznie wykorzystałem czas, spłaciłem umowę w dwa dni, a cena jest nie istotna.

#324690  autor: arkadius
 22 mar 2009, 20:29
goma pisze:
arkadius pisze:
Ja też nie wiem jak w tym kraju ludzie zdają maturę nie umiejąc czytać ze zrozumieniem.
Temat założyłem ja i jasno określiłem na czym mi zależy, jakbyś przeczytał to byś wiedział
że zależy mi NA JAK NAJNIŻSZEJ CENIE MINUTY, wiedziałbyś też że chodzi o ofertę dla firm. Ja doskonale wiem że dla każdego co innego jest dobre. Gdyby jakaś firma miała po 0,5 gr rozmowy w godzinach od 5.00-8.00 kiedy to mój dziadek jest na rybach i lubi pogadać wtedy z wnuczkiem to od 8.00 do 5.00 minuta mogła by dla mnie kosztować i 20 zl.
Mnie interesuje najniższa cena minuty, nie telefony do przyjaciół, pseudo darmowe weekendy, 5000 minut na jeden numer w sieci, super nowiutka motorolka ani inne wodotryski.
O ile się nie mylę oferta minutowa jest dla indywidualnych, cena jest wysoka, ale według ciebie decyduje czynnik czasu proszę podaj jak go uwzględniasz. Wylicz proszę jaka jest cena jednostkowej minuty w "super ofercie minutowej" oczywiście uwzględnij cenę telefonu na wolnym rynku.
Dla informacji w ostatnim tygodniu dzwoniło do mnie trzech konsultantów z plusa z super ofertą dla firm i niestety nie byli w stanie zaproponować cokolwiek zbliżonego.

Dla ułatwienia podam stawki play 50 zl netto płatne 25zl netto minuta rozmowy 14,7 gr netto, abonament 100zł netto płatne 50zł netto minuta rozmowy 13,2 gr netto.
Proszę nie pisać że do mnie będzie drogo bo do odbierania ma inne numery.
Proszę też nie użalać się na to że nie dostanę telefonu, ani że minuty nie przechodzą na następny miesiąc bo na tym kompletnie mi nie zależy.
Też nie lubię zobowiązania i bardzo chwale sobie rozwiązania na kartę, ale za taką cenę mogę "sprzedać" swoją wolność.

Czekam na konkurencyjna ofertę, "optymalniejszą" z miłą chęcią skorzystam.
I proszę rozwinąć kwestię zależności czasu od ceny, czy tez odwrotnie.
Bo jak rozumiem gdybym dostał abonament minutowy 100 minut, cena minuty 20 zl, "super telefonik samsung F480". W dwa dni wykorzystałbym na rozmowy 1 godzinę 40 minut, płacąc 2000 zł, umowa uległa by rozwiązaniu, powinienem być niezmiernie szczęśliwy bo fantastycznie wykorzystałem czas, spłaciłem umowę w dwa dni, a cena jest nie istotna.
rozwijając temat, proszę sobie wyobrazić następującą sytuację: jesteśmy w sklepie i kasjer/kasjerka niechcący nabija jakiś towar dwa razy. spieszymy się i stoimy przed faktem - albo będziemy czekać aż szef działu przyjdzie i wykasuje towar, albo dopłacimy 15 zł za zakupy. jakkolwiek niefajnie można się czuć w tej sytuacji, wiele osób wybierze jednak opcję dopłaty, bo czas jest istotniejszy. to jest właśnie zależność ceny od czasu. Chciałem zwrócić uwagę, że nie tylko cena jest wyznacznikiem dobrej oferty. Dlatego też uważam, że mój wątek nie był nie na temat :) Jednocześnie mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem swoją przesadną dbałością o język. Jako osoba o wykształceniu technicznym, tym bardziej uważam, że ludzie powinni posługiwać się "najczystszym" językiem jak tylko można, zarówno polemizując jak i przekazując ścisłe fakty.

A wracając do sprawy dodawania linka, to na ceneo znalazłem podobne forum eksperckie. mam nadzieję, że nie będzie nietaktem jeśli zamieszczę tutaj tego linka:
http://plusforum.ceneo.pl/?main

Proszę wybaczyć moją porywczość ;) jezyk polski to taki mój mały kruczek
pozdrawiam.