• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #315221  autor: Krzycho92
 03 lut 2009, 18:04
Witam.

Założyłem już na tym forum tematów kilka o tym, że niedługo nabędę telefon C702 i różne pytania zadawałem ... ale w końcu od około 5 godzin już go mam :-)
Telefon kupiłem na allegro jako nowy, bez sim-locka i na gwarancji 24 miechy ale do rzeczy.
Na aukcji owszem było napisane, że wystawiane telefony są z salonów Plus i Play, tak więc ja mam telefon z Play i tu moje pytanie: czy da się ten soft jakoś bezpiecznie i jeśli możliwe bezpłatnie zmienić na inny może "normalny, standardowy" (byle by nie kosztem utraty funkcji), ponieważ pod prawym przyciskiem (tym nad "czerwona" słuchawką) kryje się "Playnet" i przypadkowe wciśnięcie od razu kieruje mnie do internetu oczywiście pobierając groszy kilka. Irytujące jest też podczas włączania/wyłączania telefonu logo Play, a niektórych tapet lub wygaszaczy ekranu nie da się usunąć (także Playowskie), bo są "pod kłódką".

Bardzo proszę o pomoc.

PS. Jeśli znów założyłem temat w złym dziale to proszę o nie usuwanie (do Moderatorów/Adminów).
Ostatnio zmieniony 03 lut 2009, 20:11 przez Krzycho92, łącznie zmieniany 2 razy.

#315257  autor: Krzycho92
 03 lut 2009, 19:59
Ok, wszystko pięknie ale jest wyraźnie napisane, że grozi to utratą gwarancji, awięc odpada.

Można jakoś bez utraty gwarancji to zrobić i przy małych ewentualnych kosztach ??
Tylko serwis, mam racje ??

[edit]
A przy okazji zmiany softa to mam pytanie, czy można by w jakiś sposób "podrasować" aparat żeby zamiast 3,2Mpx miał np. 5Mpx ?? Bo wiem, że niektórzy tak robią.

#315328  autor: yagi
 03 lut 2009, 22:25
A przy okazji zmiany softa to mam pytanie, czy można by w jakiś sposób "podrasować" aparat żeby zamiast 3,2Mpx miał np. 5Mpx ?? Bo wiem, że niektórzy tak robią.
Tak - programem na kompie zmieniasz wielkosc zdjecia na 5 MPx, choc jakosc tego bedzie watpliwa ;)
Krzycho92 pisze:Można jakoś bez utraty gwarancji to zrobić i przy małych ewentualnych kosztach ??
Tylko serwis, mam racje ??
Serwis tego Ci nie zrobi. Co do utraty gwarancji to nie jest tak do konca. Utrata gwarancji jest w momencie wgrywania modyfikowanego softu. Zmieniajac CDA zostanie wgrane oryginalne oprogramowanie od SE ;) Taka interpretacje przedstawil kiedys serwis SE w Szwajcarii odnosnie wgrywania do K800i softu przez Wotan Server.

Ja kiedys dalem na gwarancje mojego K800i i mialem modyfikowane sterowniki dzwieku - nie przyczepili sie.

Jedynie utrate gwarancji widzialem jak oddano na gwarancje K750i z wgranym softem W800i - wtedy serwis sie nie patyczkowal ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#321526  autor: Krzycho92
 07 mar 2009, 11:35
Aha, a czy to prawda, że jeśli podczas wgrywania nowego softu np. komputer się zawiesi, zabraknie prądu, czy coś óojdzie nie tak to telefon jest do wyrzucenia ?? (tak mi kumpel powiedział)

#321535  autor: butterfly
 07 mar 2009, 12:15
Telefon nie jest do wyrzucenia, tylko do naprawy w serwisie w ramach gwarancji, a i to nie zawsze. Wystarczyć też może ponwny SEUS.

#321561  autor: orson_dzi
 07 mar 2009, 14:36
Telefon będzie bezużyteczny, to prawda. Ale wystarczy wtedy od nowa wgrać na niego całe oprogramowanie i będzie działać. Możesz go oddać do serwisu o ile nie potraktują tego jako ingerencja w oprogramowanie telefonu, a można też zrobić to samemu. Wbrew pozorom trudne to nie jest.
Jak coś nie działa, to nie ma co panikować tylko na spokojnie zrobić jeszcze raz. Przykładowo wczoraj operacja zmiany D750i na W800i zamiast 20 minut zajęła mi dwie godziny, bo program jakieś błędy mi robił i nie mogłem uruchomić telefonu. Po którejś z kolei próbie załapało. Ale to tak trochę poza tematem... ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)