• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #319919  autor: orson_dzi
 26 lut 2009, 23:16
Witam.
Telefon po pełnym naładowaniu i położeniu go na półkę wytrzymuje ok dwóch dni. Jak się z niego korzysta, to odpowiedni trochę krócej.
Niedawno przez przypadek leżał podłączony do prądu prawie trzy dni, to bateria wytrzymała prawie cztery...
Czym to może być spowodowane?
Czytałem gdzieś kiedyś o jakimś specjalnym formatowaniu baterii przez trzymanie jej w lodówce itp... Da to coś i jak to zrobić ew?
Może jakieś sugestie?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#319928  autor: kowcio
 26 lut 2009, 23:51
orson_dzi pisze:Może jakieś sugestie?
To widzę to samo co w Samsungach... Powiedz mi jeszcze, czy zazwyczaj telefon jest ładowany w dzień przez kilka godzin, czy przez całą noc w spokoju?
orson_dzi pisze:Czytałem gdzieś kiedyś o jakimś specjalnym formatowaniu baterii przez trzymanie jej w lodówce itp... Da to coś i jak to zrobić ew?
Da, zrobiłem kiedyyyś to przy starszym modelu Nokii i powiem tyle (kolejny raz dzisiaj): to można rozbić o... ;) Guzik prawda, tylko stracony czas.... ;/

#319947  autor: vinc
 27 lut 2009, 07:01
orson_dzi pisze:Czym to może być spowodowane?
Powodów może być kilka... Po pierwsze bym sprawdził pod inną ładowarką. Po drugie może być winna bateria, a po trzecie coś z softem.
kowcio pisze:orson_dzi napisał/a:
Czytałem gdzieś kiedyś o jakimś specjalnym formatowaniu baterii przez trzymanie jej w lodówce itp... Da to coś i jak to zrobić ew?

Da, zrobiłem kiedyyyś to przy starszym modelu Nokii i powiem tyle (kolejny raz dzisiaj): to można rozbić o... ;) Guzik prawda, tylko stracony czas.... ;/
Dokładnie :wink:

Obrazek

#319968  autor: kowcio
 27 lut 2009, 10:31
vinc, jak Orsonek ładował telefon w dzień (zawsze przez te 3h) to nie dziwię się, że bateria wytrzymała 2x dłużej po dłuższym ładowaniu. Tak czy inaczej polecam ten telefon ładować przez całą noc. Same zalety. Sam się przekonaj na swoim Samsungu. :P

#320185  autor: orson_dzi
 27 lut 2009, 23:06
Ładowarka jest angielska ale nie widzę tu problemu... Spróbuje może skombinować jakąś inna albo kabel USB i coś może się z tego wyciśnie.

A telefon jest ładowany normalnie. Od zera do końca, jak każdy inny telefon. A kiedy to już zależy kiedy padnie.
kowcio pisze:Tak czy inaczej polecam ten telefon ładować przez całą noc. Same zalety. Sam się przekonaj na swoim Samsungu. :P
Nie mam do niego ładowarki, pisałem już :P .
A z tego co zauważyłem to ładuje się on tylko przy włączonym komputerze nie wiem dlaczego.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#320197  autor: kowcio
 27 lut 2009, 23:22
orson_dzi pisze:A z tego co zauważyłem to ładuje się on tylko przy włączonym komputerze nie wiem dlaczego.
Bo tylko w ten czas płyta główna daje zasilanie na USB ;) Ja tam swojego D900i często ładowałem za pomocą swojej drukarki i było ok :smt005
orson_dzi pisze:A telefon jest ładowany normalnie. Od zera do końca, jak każdy inny telefon. A kiedy to już zależy kiedy padnie.
Jak będzie ładowany w nocy, powinien trzymać dłużej niż podczas ładowania w dzień przez 2-3h ;)
orson_dzi pisze:Ładowarka jest angielska ale nie widzę tu problemu... Spróbuje może skombinować jakąś inna albo kabel USB i coś może się z tego wyciśnie.
To raczej nie powinno być potrzebne... :P

PS. Dla mnie ostatnio "normalnym" ładowaniem telefonu jest go podłączenie do ładowarki zawsze jak jestem w domu. Kuzyn tak robi z D900i od pół roku i bateria na wyjazdach potrafi ładnie trzymać, z resztą jego były... SE tak samo, po ponad roku bateria sporo wytrzymywała :P Z resztą stacjonarny też tak ładuję i jest ok.

#320242  autor: yagi
 28 lut 2009, 08:01
Ja zauwazylem ze Samsungi lepiej trzymaja jak sie je podepnie do ladowania na dluzej gdy sa wylaczone, ale to takie moje luzne obserwacje ;)

Co do KF600 to mialem do czynienia z jednym i trzymal slabo uzywany 4 dni.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#320251  autor: kowcio
 28 lut 2009, 10:33
yagi pisze:Ja zauwazylem ze Samsungi lepiej trzymaja jak sie je podepnie do ladowania na dluzej gdy sa wylaczone, ale to takie moje luzne obserwacje ;)
yagi, właśnie Samsungi należy w nocy ładować, nawet na włączonym, ale w nocy. U mnie taki X200 wytrzymuje prawieże 2x dłużej jak go naładuję przez te 8 godzin w nocy w spokoju na włączonym, niż na 3h (telefon ładuje się ok 1,5h) i korzystam z niego ;) W LG tak samo podobno jest. Cała Korea ;)