• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #319742  autor: matteo
 26 lut 2009, 09:19
Playowcy,

Zauważyłem ciekawą rzecz w Starej Play Karcie, mianowicie...

Zacznijmy od tego, że nie testowałem tego na innych ofertach Pre-Paid, jedynie na Starej Play Karcie.

Po doładowaniu normalnie korzystałem z telefonu, jednak jak pozostało mi 15 gr na koncie, to nie mogę wysłać SMSa ani MMSa na żaden numer.

Oczywiście w BOKu opowiadają pierdoły typu "A może SMS składa się z dwóch SMSów?"

Ja myślę, że to jest związane z ich systemem bilingowym. Gdybym miał 16 gr na koncie, to by SMS wyszedł.

Zgłaszałem reklamację na to, ale zamknęli zgłoszenie z debilnym komunikatem "Klient nie może wysłać wiadomości SMS", co jest już kompletnym idiotyzmem.

Zgłosiłem kolejną reklamację no i czekam na odpowiedź.

Czy Wy też mieliście podobny problem?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 18:56 przez matteo, łącznie zmieniany 1 raz.

#319879  autor: kwistas
 26 lut 2009, 20:40
Ale masz człowieku problem, trzeba mieć więcej niż 15gr na koncie i będzie po problemie.

#319881  autor: matteo
 26 lut 2009, 21:05
Miesięcznie wydzwaniam ok. 700-800 min. do wszystkich sieci, więc mój problem jest czystą ciekawością, zaś Twoja odpowiedź nic nie wnosi do tematu. Odpowiedź w stylu: "zepsuł Ci się samochód, to jeździj rowerem".

#319883  autor: lakierski
 26 lut 2009, 21:28
Z tym systemem bilingowym coś jest nie tak od jakiegoś czasu.Ja mam Play abonament. Po opłaceniu faktury,powinno się wyświetlic kwota 0,00 zł na wświetlaczu telefonu.Wyświetla się 0,01 zł,czyli 1 grosz. System bilingowy w play karcie jest taki sam jak play abonament. System u Ciebie też żada żebyś zostawił na koncie tego grosza. Błąd systemu.

#319890  autor: matteo
 26 lut 2009, 21:59
Dokładnie. Czyli jednak nie tylko u mnie ten problem.

Ciekawe co odpiszą na reklamację...

#319939  autor: senshiro
 27 lut 2009, 01:10
Może traktują saldo 0,00 jako kwotę ujemną i dlatego na to nie pozwalają?

Obrazek

#320196  autor: Marcin_7
 27 lut 2009, 23:21
lakierski pisze:... System bilingowy w play karcie jest taki sam jak play abonament. System u Ciebie też żada żebyś zostawił na koncie tego grosza. Błąd systemu.
Są różne. Postpaidy (czyli abonament) mają wyliczany rachunek na bazie CDRow generowanych przez centrale. One są przetwarzane przez centrum billingowe i potem dostajesz fakturę.

Prepaidy są chargowane w czasie rzeczywistym przez aplikację na bazie sieci inteligentnych.
(przykłąd prepaidowego scenariusza znajdziesz tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sieci_inteligentne ). Oczywiście w tym wypadku CDRy są i tak generowane przez centrale, ale nie będą użyte do zmniejszenia ilości dostępnych środków (no chyba, że wspomniana aplikacja przestanie działać, wtedy zawsze można ich użyć).

Ale co do pytania, które rozpoczęło ten wątek, to nie wiem :-). A ile kosztuje jeden SMS który chciałeś wysłać?

#320399  autor: matteo
 28 lut 2009, 20:58
SMS kosztuje właśnie 15 gr brutto...

#320402  autor: biotyt
 28 lut 2009, 21:12
Może nie da się wysłać SMS-a ponieważ ma to związek z zaokrąglaniem do pełnych groszy w przypadku doliczania VAT-u? Nie wiem jak zbudowany jest ich system bilingowy, ale może to właśnie problem przy przeliczaniu netto/brutto.

biotyt