• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #319689  autor: Aratrona
 25 lut 2009, 22:24
Witam was serdecznie moja sytuacja wygląda tak:

Od 5 stycznia 2008 jestem abonentką sieci era, płacę rachunki wielkie jak dziura budżetowa polski bo około 300zł/mc(abonament za 100zł). No i rozwaliłam swój telefonik, do przedłużenia umowy jeszcze troszkę mi zostało. I teraz moje pytanie czy są inne wyjścia z sytuacji niż:

-podpisanie kolejnej umowy.
-kupienie telefonu na wolnym rynku.

Nie wiem czy w ogóle jest sens zwracać się do ery z tym problemy?

Pozdrawiam Aratrona

#319694  autor: hettman
 25 lut 2009, 22:38
tak w zasadzie to pozostaje tylko wolny rynek lub dodatkowa umowa u np.innego operatora lub w erze -bo jezeli placisz 300zl a masz abo 100 to znaczy ze masz kompletnie niedobrany abonament wiec ja bym policzyl ile minut i gdzie mi brakuje i dobral odpowiednie abo w erze(z fonem)+ dokupil jakis telefon za 80 zl(np.nokia 1208) na ta 2-ga karte.Niemniej do ery nie masz sie co zwracac jezeli nie chcesz brac nowego abo.

#319702  autor: Spiite
 25 lut 2009, 22:51
Rozważ każdą możliwość. Wybierz się do Ery i sprawdź co zaproponują. Może dostaniesz jakąś umowę za 120zł i nie będziesz tego przekraczać. Teraz za 15zł jest między innymi promocjami pakiet 2000min z 5 wybranymi osobami.

#319708  autor: skalarek
 25 lut 2009, 23:14
Skoro jesteś abonentką Ery od ponad roku i wydajesz 300 zł/m-c to powinnaś mieć już ponad 3600 pkt Era Premia + bonusy. Jeśli uczestniczysz w programie Era Premia oczywiście.

Najtańszy aparat w programie kosztuje 4500 pkt.

Jeśli nie uczestniczysz w programie Era Premia a Twoje wydatki są rzeczywiście tak wysokie, udaj się do salonu lub zadzwoń do konsultanta. Myślę, że firma powinna zaproponować Ci jakieś korzystne rozwiązanie a jak nie to zacznij rozglądać się za inną !!

Z tak wysokim poziomem wydatków jesteś łakomym kąskiem na rynku i pamiętaj o tym ;) Więc nie stawiaj się w sytuacji zagubionej klientki "co Era ze mną zrobi"... Jak nic nie zrobi to wiadomo ci Ty z nią zrobisz gdy skończy Ci się umowa !!

PS. Dlaczego Twoje wydatki są tak wysokie ? Czy są one racjonalne ? Jaka jest ""struktura Twoich rozmów" ? Czy korzystasz z pakietów obniżających koszta ? Warto się też nad tym zastanowić.

#319714  autor: Aratrona
 25 lut 2009, 23:28
Pkt era premia mam coś koło 2700, pierwsze 3 mc nie można było włączyć tego programu także, dojdzie obecny rachunek więc koło 3000 się nazbiera nie więcej, sytuacja z wysokością rachunku wygląda tak że prócz tego iż nie mieszczę się w tych 200 min darmowych do wszystkich... to jeszcze co miesiąc ładuję drugi telefon (heyke - 50) i się zawsze nazbiera :/ czasem sama nie wiem skąd takie rachunki.

#319733  autor: Tajemniczy28
 26 lut 2009, 07:47
Ja proponuje zrobić tak- jeśli ten telefon (bo podane było że jest rozwaleony ale nie wiemy czy np.oprogramowanie czy zewnętrzne czesci) z zewnątrz nie jest az tak rozwalony, to może zanieśc do ery by wysłali do serwisu. CO najważniejsze-dostaje się tel.zastępczy (zazwyczej nie jest to cudo ale zawsze)., a preciez jak era nie zgodzi sie naprawić w ramach gwarancji to sie odmówi zwyczajnie i tyle a wtym czasie będzie sie miec z czago dzwonić. (Ostatecznie najprostsze nokie można kupić np. w media za ok 99 zł,a zaleta ich to dobra bateria).
Ze swoim tel.,miałem ostatnio też przygody,tez był na gwarancji ale naprawili i jestem 100% zadowolony,choć wprawdzie w innej sieci jestem i nie wziołem zastepczego.
Nie wiem czy najrozsądniejsza opcją nie zerwać umowe.Zapłacić te 800-1000 zł kary z zastrzeżeniem że nr.sie przenosi na karte(wiec numer sie zachowa- przynajmniej umnie w sieci tak można robić). Wtedy kupic tel na wolnym rynku(skoro rachunki oscylują ok.300 zł to zakładam że wydanie jednorazowo wiekszej ilości pieniędzy to nie problem by był), ewentualnie podpisać nową.

#319750  autor: tofik666
 26 lut 2009, 10:12
Zadzwoń do BOKu i spytaj co mogą ci zaoferować jeżeli masz tak wysokie rachunki to konsultant na pewno przygotuje Ci ofertę niestandardową

#319945  autor: thonka
 27 lut 2009, 05:48
tofik666 pisze:jeżeli masz tak wysokie rachunki to konsultant na pewno przygotuje Ci ofertę niestandardową
nie liczylbym na to... era od tak nie zakonczy umowy przed czasem, nie ich interes co robi abonent z telefonem. dla nich wazne jest, by placil za uslugi. nowa umowa nic tu nie da, to bedzie tylko kolejne zobowiazanie do placenia, a sami konsultanci nic nie moga...

rada tylko 1 - zacisnac zeby i kupic telefon w sklepie.
jest tez ew. mozliwosc cesji, ale musisz znalezc chetnego na ta aktywacje no i przy okazji pozegnac sie najprawdopodobniej z numerem...

co do wysokosci rachunkow - w erze mozna zawsze zmienic taryfe na drozsza. mi proponowali 3 miesiace po podpisaniu umowy na prestiz za 100zl (200min, 50mb i 1 darmowy nr), ze gdyby jednak 200 minut bylo za malo, to jest oferta za 200zl w ktorej jest 400min, darmowe weekendy do ery i heyah oraz stacjonarne, darmowe smsy i mmsy w sieci oraz heyah, i darmowe polaczenia z 3 numerami w sieci, heyah lub na stacjonarne, no i 50mb.
roznica w cenie znaczna, ale korzysci rowniez odpowiednio wieksze.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#319963  autor: tofik666
 27 lut 2009, 09:17
Jeżeli chodzi o klientów z takimi rachunkami to uwierz mi konsultanci mogą dużo.Sama umowę podpisałam po roku z "wyzerowaniem" licznika ERA PREMIA GOLD.

Jeżeli chodzi o darmowe weekendy to minuty w nowych taryfach (czyli od wiosny) nie rozliczają się do heyah.

Prestiż to taryfa firmowa, więc nie jestem pewna czy tu wejdzie w gre.

Tak z ciekawość to mógłbyś podać nazwę taryfy za 200zł o której piszesz bo nie mogę jej do oferty dopasować.

#319995  autor: thonka
 27 lut 2009, 12:55
z tego co piszesz wnioskuje, ze jestes juz w nowej erze. szkoda, bo nie jest to jakos spcjalnie atrakcyjna oferta dla przekraczajacych zobowiazanie.
prestize dla prywatnych to dosc stare oferty (listopad 2006), ktore bazowaly na starym nowym komforcie i starym nowym komforcie vip.
ja podpisywalem pierwsza umowe na prestiz 100 w maju 2007, a potem druga w pazdzierniku. jakos na przelomie 2007/1008 era wycofala te oferty.
te wszystkie kwoty i oferty podawalem jedynie informacyjnie jako przyklad, ze zawsze mozna sprobowac dobrac sobie oferte troche drozsza, ale nie az tak droga jak bez niej. sorry za wprowadzenie w blad.

w era premia gold po za ladnie wygladajacym tekstem 'podwojne naliczanie punktow' o ile dobrze pamietam zawsze daja mozliwosc przedluzenia umowy z wymiana telefonu po roku, ale trzeba pamietac, ze umowa jest przedluzana na dwa lata (glosno o tym bylo jak pierwsi uzytkownicy taryfy relaks mamieni wymiana telefonu co rok bulwersowali sie umowami przedluzeniowymi tej dlugosci) co utwierdza mnie dalej w przekonaniu, ze tak naprawde konsultanci musza trzymac sie sztywno regul i niewielkimi odchyleniami potwierdzajacymi regule.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#320009  autor: aga
 27 lut 2009, 13:30
Aratrona nie wiem czy w ofercie dla indywidualnych tak można, ale w taryfie biznesowej udało mi się po roku podpisać aneks. Mój mąż zgubił telefon i trzeba było iść po nową kartę sim. Przy okazji zapytałam o nowy telefon i zadzwonili z niestandardową ofertą. Ofertę przygotowali ze względu na staż i wysokie rachunki. Na tym numerze jest taryfa NPB 230 (280 brutto), ale i tak rachunek przekracza wysokość abonamentu. Oczywiście umowa przedłużyła się o kolejne 24 miesiące, więc jak się doda 12 miesięcy z wcześniejszego aneksu, to wychodzą 3 lata. Nam to bez różnicy, bo i tak będziemy w Erze. Różne numery kończą się w różnych terminach i za dużo byłoby zachodu z przenoszeniem wszystkiego.

#320011  autor: thonka
 27 lut 2009, 13:38
thonka pisze:Aratrona nie wiem czy w ofercie dla indywidualnych tak można, ale w taryfie biznesowej udało mi się po roku podpisać aneks
jak juz pisalem. posiadajac status era premia gold mozna przedluzac umowe po roku z wymiana telefonu, ale tak jak w twoim przypadku tak i indywidualni musza liczyc sie z aneksem na 2 lata.

#320017  autor: aga
 27 lut 2009, 13:49
thonka pisze:posiadajac status era premia gold mozna przedluzac umowe po roku z wymiana telefonu
Ja nie mam statusu era premia gold, bo to taryfa biznesowa, więc mam REGON.
Kod: Zaznacz cały
Status Era Premia GOLD może otrzymać każdy Abonent (nie dotyczy Abonentów systemu Era Mix), nie posiadający numeru REGON, który spełnia określone przez Operatora warunki: 
Poza tym 6 aktywacji nie kwalifikuje się do programu era premia.

#320031  autor: thonka
 27 lut 2009, 14:57
sama pisalas o tym, ze biznes to nie to samo co indywidualni ;)
ja o jablkach Ty o gruszkach ;)

#320182  autor: Aratrona
 27 lut 2009, 22:50
hm... nic z ery premii gold ponieważ mam cesje na koncie abonenckim 2 aktywacje z czego z jednej schodzi co miesiąc po około 60 zł a reszta to koło 230 -250 zł miesięcznie z mojego głównego nr... Także jedyne co mi zostaje to chyba kupno telefonu na wolnym rynku...
mi proponowali 3 miesiace po podpisaniu umowy na prestiz za 100zl (200min, 50mb i 1 darmowy nr)
Dokładnie tą taryfę mam... była najkorzystniejsza ze względu na ten jeden darmowy nr... i cóż łudziłam się że w 200 min się zmieszczę ....

#320243  autor: yagi
 28 lut 2009, 08:08
Teraz sa zmiany od 26 lutego - klienci zawierajacy 5 kontrakt i nastepne a bedacy w EraPremia nie beda wylaczani z programu :)
3. Zakup przez Uczestnika Programu, o którym mowa w ust. 1 niniejszego paragrafu, kolejnej karty lub kart SIM, w wyniku czego Uczestnik będzie posiadać 5 lub więcej Aktywnych Kart SIM na jednym lub kilku Kontach Abonenckich łącznie nie oznacza utraty prawa do uczestnictwa w Programie, pod warunkiem, że Uczestnik taki nie zacznie korzystać z warunków Oferty Specjalnej, Karty Stałych Warunków lub z Umów z Klientem Kluczowym.
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... premia.pdf

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)