• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#319178  autor: evad
 23 lut 2009, 08:51
rogmaniek,
Po pierwsze - po co te nerwy?
Po drugie - jeśli wysłane przez Ciebie zgłoszenie nie zawiera co najmniej CID, po prostu do bazy wpisane nie będzie. Od początku BTSearch opierało się na zasadzie przyjmowania tylko danych z LAC/CID i tej zasady się ciągle trzymamy.
Po trzecie - Krzysiek wykonuje ogromny kawał czarnej roboty przy BTSearch, przerabia ręcznie mnóstwo danych nadsyłanych przez ludzi z całego kraju, a przy tym wszystkim dokłada starań, aby dane w bazie były w miarę możliwości zweryfikowane, chociaż jak wiadomo - pomyłek nie da się uniknąć. Proponuję więc na przyszłość, ZANIM wywleczesz tego typu rzeczy na publiczne forum, wziąć pod uwagę, że ktoś nad tym wszystkim bezinteresownie, w swoim wolnym czasie pracuje. Jeśli coś nie pasuje, czegoś brakuje - wystarczy wysłać maila jeszcze raz, wyjaśnić nieporozumienie polubownie. Ale jak wolisz na forum się uzewnętrzniać, to cóż...

To tyle ode mnie. Nie znam szczegółów tej konkretnej sprawy, więc nie wnikam, niemniej wkurzają mnie tego typu pretensje. :/

Dawid Lorenz

#319182  autor: krzysiekn
 23 lut 2009, 10:00
Marcin_7 pisze:Super tutorial, mam kilka uwag:
1)Skrót LAC to "Location Area Code", nie "Local Area Code"
Obie nazwy są stosowane, poprawiono.
Marcin_7 pisze: 2)Stosujesz opis RNC: "Kontroler Stacji bazowej UMTS - Node B". To sugeruje, że RNC kontroluje jedną stację bazową, jest oczywiście inaczej zazwyczaj jest ot kilkaset stacji.
Poprawione
Marcin_7 pisze: I pytanie odnośnie informacji na stronie 11. Na prawdę operatorzy próbują uzyskać niepowtarzalność cell id na terenie całego kraju (skąd ta informacja?)? Po co? (nie mówię, ze tak nie robią, ale nie ma to większego uzasadnienia). Cell id wcale nie musi być unikalne na poziomie całej sieci. Wymaganie jest, żeby było unikalne na obszarze kontrolowanym przez dane BSC/RNC.
Masz rację. Może stosują takie CIDy, żeby wiedzieć od razu gdzie jest jaka awaria ? Nie mam zielonego pojęcia

#319306  autor: rogmaniek
 23 lut 2009, 19:28
krzysiekn: Ok, sorki, że tak na tym forum się "uzewnętrzniam". Choć mnie trochę ruszyło. Prawda nie podałem CID i LAC. Jednak, to stacja, o którą w pewnym sensie "walczyłem". Wiem śmieszne i pewnie żałosne... Jednak, w mieście Słupca PTC, najdłużej miała najgorszy zasięg GSM. I, gdy w końcu dowiedziałem się, że taka stacja jest w planach, to okazało się, że będą "komplikacje". A jakie, to można się już domyślić, słysząc o różnych protestach... Nie wiem, może gdybym miał odpisane, że bez pewnych informacji, info o nowo odpalonym BTS'ie i NodeB, nie może być zamieszczone, to jakoś bym to przyjął. Choć pewnie napiszesz mi, że to oczywiste...

Ok. Zdaję sobie sprawę, że wykonujecie ciężką pracę. I super oczywiście, że jest taki wykaz, jak Btsearch i inne tego typu :-D Jednak to też jest moje hobby. Oczywiście mogłeś nie skojarzyć czy pamiętać tamtego mail'a zamieszczając info o kolejnej stacji w mieście Słupca.

A teraz tylko chciałbym się spytać, już tak na spokojnie: jakie bzdury w poprzednim poście napisałem? Coś nie tak, m.in. nazwałem od strony technicznej?!

Jeśli chodzi o Słupcę, to wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi mi tylko o NodeB Polkomtela, a nie także BTS! Doskonale wiem, że na maszcie Centka operator marki Plus ma tam dwusektorowego BTS GSM.

A to, że jak czytałeś mail ode mnie, to ... Cóż to dopiero była świetna, przemyślana wypowiedź, ech... Cóż... Piszę, tak jak potrafię i nie każdemu musi się to podobać.

To może tak na koniec "publicznie", bo to w końcu forum, podziękuję Wam za taki wykaz stacji. I mam nadzieję, że mimo naprawdę ciężkiej pracy, będzie jeszcze dokładniejsi w zamieszczaniu informacji, niekoniecznie "biorąc" wpis z, np. ze stronki BTSy w Wielkopolsce. Ja w swoich, może dla niektórych bzdurnych zdaniach, nie żałuje, że "upubliczniłem" taki fakcik :P Ale sorki, że jednak przesadnie mnie poniosło. Przecież, po rebranding'u, pożegnam się z PTC... Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#319322  autor: krzysiekn
 23 lut 2009, 20:37
rogmaniek pisze:A teraz tylko chciałbym się spytać, już tak na spokojnie: jakie bzdury w poprzednim poście napisałem? Coś nie tak, m.in. nazwałem od strony technicznej?!

Jeśli chodzi o Słupcę, to wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi mi tylko o NodeB Polkomtela, a nie także BTS! Doskonale wiem, że na maszcie Centka operator marki Plus ma tam dwusektorowego BTS GSM.
Też się uniosłem niepotrzebnie, sorki. Co do tych bzur to chodziło mi o to:

"Z resztą podobny błąd jest w przypadku NodeB Polkomtela, który też lokalizacją rzekomo z masztu Centka- w rzeczywistości anteny sektorowe były wymienione, z charakterystycznymi tiltami, na konstrukcji umieszczonej na dachu szpitala"

A tu błędu nie ma. Stacje Plusa dobrze są wpisane do bazy. Podobno 3G działa z drugiej stacji. Gdybyś miał netmonitor albo zainstalował celltracka, to mógłbyś to sprawdzić

#319377  autor: prezeswk
 23 lut 2009, 23:29
rogmaniek pisze:krzysiekn: Ok, sorki, że tak na tym forum się "uzewnętrzniam". Choć mnie trochę ruszyło. Prawda nie podałem CID i LAC.
Żeby się nie rozpisywać - widzę, że masz E51, czyli Symbiana. Nic prostszego zainstaluj sobie CellTracka, Pytona, czy choćby PhoneNetInfo i masz podstawowe dane o stacjach.
U "poławiaczy" stacji Cell Tracki (i inne) chodzą non stop stale pisząc w logu to, co się dzieje w eterze. Krzysiekn to wszystko (w tym jak co zainstalować) opisał w tutorialu i... życie będzie prostsze i ciekawsze... :)

#319380  autor: Łukasz_W
 23 lut 2009, 23:35
Jeżeli chodzi o niepowtarzalność CID-ów, to nie wiem czy Polkomtelowi się to udaje. Np. w okręgu trzecim i drugim można spotkać czasem na nowszych stacjach GSM-owych cyfrę 4 na początku, czyli tak jak w okręgu czwartym. A stąd już droga bliska do powtarzania CID-ów. Nie wiem, może starają się dawać w takich przypadkach kolejne cyfry inne.

#319387  autor: krzysiekn
 24 lut 2009, 00:03
Łukasz_W pisze:Jeżeli chodzi o niepowtarzalność CID-ów, to nie wiem czy Polkomtelowi się to udaje. Np. w okręgu trzecim i drugim można spotkać czasem na nowszych stacjach GSM-owych cyfrę 4 na początku, czyli tak jak w okręgu czwartym. A stąd już droga bliska do powtarzania CID-ów. Nie wiem, może starają się dawać w takich przypadkach kolejne cyfry inne.
Czytać dokładniej tutorial - str. 11 :)

#319469  autor: tesla
 24 lut 2009, 18:41
Kilka wyjaśnień w temacie tamtych anten....

Antena tri-bandowa z wbudowanym diplexerem, jednak takie są ...
Obrazek

Więcej RETów niż DTMA(ASC)...
Obrazek
Obrazek

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#319511  autor: Łukasz_W
 24 lut 2009, 21:12
krzysiekn, wcale jeszcze nie czytałem :)

#429005  autor: Gadulski
 11 wrz 2010, 23:37
Na marginesie:

Od niedawna mam Nokię N73 i tak jak jest wspomniane w Tutorialu są z nim problemy przy monitorowaniu sieci. Program CellTrack91: problem pojawia sie gdy chcę wygenerować bazę wciskając: "Generate DB" w Database aplikacja wyłącza się - tutaj wskazane jest posiadanie drugiego telefonu z symbianem ja mam 6630 i na nim generuje bazy, które kopiuje do N73. Wtedy też aplikacja działa bez zarzutu :)

Obrazek

#429006  autor: BUCiu
 11 wrz 2010, 23:48
Gadulski pisze:problem pojawia sie gdy chcę wygenerować bazę wciskając: "Generate DB" w Database aplikacja wyłącza się
Nokia E50 - to samo. I tak samo dobrze, że jest jeszcze 6630 ;-)