D@rio pisze:
Dla klienta biznesowego w Plusie jest mniej wiecej podobnie

no chyba ze ten klient ma ponad 5 aktywacji i rachunki na kosmiczne sumy ktore oplaca

A tak w ogole do rzeczy... mozesz powiedziec jak wyglada ten kontakt pomiedzy Orange i klientem i jak on sie odbywa?

...bo bardzo mnie zaciekawiles teraz

Podam przyklady zalatwiania spraw:
1) Poczta glosowa.
Problem: nie dzialalo mi oddzwanianie do nadawcy od okolo roku (jak przeszedlem z Nowej Idei Optima na Jedna Idee).
- zadzwonilem do BOK-u, przedstawilem problem. Konsultant na poczatku mial problem ze zrozumieniem o co mi chodzi, zaczal wyjaniac jak korzysta sie oddzwaniania, wytlumaczylem jednak jakie komunikaty slysze przy probie oddzwonienia, zapisal i zglosil problem
- na nastepny dzien dostalem sms-a z przeprosinami ze obecnie trwa migracja z Idei na Orange, i ze postaraja sie wlaczyc jak najszybciej poczte (bylo to pod koniec wrzesnia, jak wszedl Orange)
- zadzwonilem znow do BOK i poinformowalem ze moj problem wystepuje od roku a wczesniej po prostu nie chcialo mi sie go zglaszac, przyjeli zgloszenie i prosili czekac na odpowiedz
- po okolo godzinie oddzwoniono do mnie i poinformowano ze mialem ustawiona zla platforme (niby dla prepaidu) ale juz przestawili i prosili sprawdzic czy teraz jest OK. Poinformowali przy okazji ze niestety wszystkie ustawienia mojej poczty zostaly wykasowane.
Wnioski:
- koszt rozwiazania: 2 zl (dwie rozmowy)
- czas oczekiwania: 1 dzien
- konsultanci poczatkowo probowali "zwalic wine" na migracje, jednak wykazali chec glebszego zainteresowania sie problemem i zalatwili wszystko jak trzeba
2) Niesluszne naliczenie oplaty za mbox (w taryfie Jedna Idea)
Problem: wlaczylem mbox premium (ten za 6,10 zl na miesiac) majac taryfe Jedna Idea. Poniewaz mialem jednoczesnie aktywny pakiet "Swiat Idei", stad ww. mbox przyslugiwal mi bezplatnie a byl doliczany do faktury.
- zadzwonilem do BOK przedstawiajac problem i powolujac sie na regulamin swiadczenia uslug w Jednej Idei, pani prosila o chwile cierpliwosci i wlaczyla muzyczke. Po ok. 5 minutach odezwala sie ponownie, przeprosila ze musialem czekac

po czym poinformowala ze mam racje i ze przy najblizszej fakturze bedzie koretka. Problem rozwiazany.
Wnioski:
- koszt rozwiazania: 1 zl (jedna rozmowa)
- czas oczekiwania: okolo 10 min
- konsultant zalatwil sprawe "od reki", na najblizszej fakturze dostalem korekte
W porownaniu do Plusa, zaleta jest fakt ze nie musze pisac zadnych pism reklamacyjnych ani czekac ustawowych 14 dni na odpowiedz. Sama rozmowa z konsultantami Idei/Orange przebiegala na spokojnie (bez tzw. "darcia mordy") i co wazne - nie dawali odczuc "czego znow chce" czy tez "i tak nie masz racji". W Plusie dosc czesto slyszalem pretensjonalny ton wypowiedzi i kazali skladac pismo. W Orange nawet jak czasami nie wiedzialem o co chodzi to potrafili na spokojnie wytlumaczyc w czym problem. Co za to kuleje w Orange to obsluga BOK via e-mail. Przyczepic sie mozna do dosc dlugiego czasu odpowiedzi (7 dni piszac na
[email protected], 2-3 dni skladajac reklamacje przez formularz www na orange on-line). Czasami tez mozna dostac zaskakujace odpowiedzi, np:
- reklamacje ze na stronie Multi Box w MMS nie mozna zalaczac dzwiekow midi a wczesniej za czasow Idei mozna bylo
- w odpowiedzi dostalem ze "obecna wersja skrzynki MMS obsluguje pliki dzwiekowe wav, amr oraz mp3. Pliki midi nie sa oblugiwane"
Jaki byl powod wylaczenia obslugi tych plikow to nie wiem

Watpie by chodzilo o prawa autorskie bo takie same maja inne pliki dzwiekowe albo obrazki.
D@rio pisze:Wlasnie niedlugo sam bede skladal reklamacje z prosba o przesuniecie okresu rozliczeniowego

...sam jestem ciekaw jak mi rozpatrza

W jakiej sieci? W kazdy razie powodzenia zycze

I daj znac na forum czy sie udalo i jak argumentowales sprawe.