• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #317670  autor: omega
 15 lut 2009, 18:31
Mam pytanie. 2 kilometry od mojego domu Orange stawia maszt i domyślam się, że będzie HSDPA. Czy będę w zasięgu HSDPA? Czy na zewnątrz domu, czy też mam szansę na wewnątrz domu? Dodam, że niestety, między moim domem a masztem jest las i wiadukt. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 20:29 przez omega, łącznie zmieniany 2 razy.

#317684  autor: kwistas
 15 lut 2009, 19:10
2km to mało więc bez problemu będziesz miał zasięg Orange.

#317709  autor: kowcio
 15 lut 2009, 21:50
omega pisze:między moim domem a masztem jest las i wiadukt.
No i to nie pozwala mi jednoznacznie powiedzieć, czy będziesz miał zasięg... Ale w domu wątpię :( Będziesz musiał pierw przetestować jak odpalą i zobaczymy, może ten nadajnik będzie jakiś większy i ma większą moc nadawczą? Także nic pewnego, szczególnie ten las, wiadukt też swoje zrobi... To też jeszcze zależy od tego, czy wysoko jest ten nadajnik? Bo jeśli niski, to jestem pewien, że o zasięgu możesz zapomnieć...
kwistas pisze:2km to mało więc bez problemu będziesz miał zasięg Orange
No właśnie 2 KM to nie tak mało na NodeB... Co innego BTS...

#317721  autor: elrond
 15 lut 2009, 22:36
Prawda jest taka, że równie dobrze moglibyśmy teraz wypić kawę, zagryźć ciastkiem a z pozostałych fusów próbować wróżyć czy będzie zasięg czy nie.. To bardzo zróżnocowana kwestia, która zależy od wielu czynników - nie tylko odległosci, ale i mocy, ukierowunkowania sektorów (jesli znajdziesz się pomiędzy nimi, zasięg będzie słabszy niż jakby jeden z nich był ukierunkowany dokładnie na Twój dom), również tego czy operatorowi zależy na zasięgu, czy może na tym, żeby był dobry zasięg tylko w najbliższej okolicy. 2 km to jednocześnie mało i dużo. Zdarza się z 5 km stabilny zasięg, a zdarza się też że po kilkometrze już zanika. Trudno, trzeba czekać aż odpalą. Jednak spodziewałbym się bardziej zasięgu "przy oknie" niż w pełni stabilnego.

#317731  autor: Szalony
 15 lut 2009, 23:13
Sam wiem co znaczy zasięg nodeB... Powiem tak wszystko tak naprawdę zależy od 3 czynników które są główne i tak naprawdę odpowiadają za zasięg nodeB - Najważnieszy to teren - nie wprost zabudowa ale jego ukształtowanie - jeśli masz wzniesienie po drodze które " zasłania" nodeB to już jest fatalnie , jeśli jednak teren jest płaski i tylko mały las i zabudowania sprawiaja że nodeB nie widzisz to jest duża szansa że będziesz miał 3G - warunki wtedy są dwa - tak jak poprzednik pisał że musisz być w sektorze a nie "pomiedzy" i ostatni warunek - najważnieszy - ustawienie tiltu anten (nachylenie wiazki) , sam jestem po przejsciac i wiem że nawet z niedużego nodeB - anteny na oko 25metrow nad ziemia w płaskim terenie zależnie od regulacji ret zasięg w budynkach może być od 200metrów do 5km !!! Teraz ten post pisze z domu oddalonego od nodeB 3km w lini prostej stacji nie wiedzę teren płaski mały las i bloki po drodze i w połowie budynku nam ładny zasięg , w drugiej połowie sygnał ginie ale mam szczescie że z drugiej połowy łapie innego nodeB :)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#317737  autor: lakierski
 15 lut 2009, 23:40
To jest wróżenie z fusów. Ja korzystam z 3G Playa. Stacja jest oddalona od mojego budynku około 1,5 kilometra,zasłaniana przez wzgórze. Zasięg jest u mnie w domu,wewnątrz full. Internet śmiga ,że hej i to HSDPA. :-D

#317745  autor: Marens
 16 lut 2009, 00:35
lakierski pisze:Stacja jest oddalona od mojego budynku około 1,5 kilometra,zasłaniana przez wzgórze.
Tylko Play to co innego, mają inną politykę stawiania NodeB (kąt anten)