• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #317615  autor: vectra2.0
 15 lut 2009, 14:44
Przepraszam jeśli już taki temat był, szukałem ale nie znalazłem.
Przejdźmy do sedna.jestem w erze Fun, ale już nie długo kończy mi się umowa. i tu zaczynają się schody. słyszał że z ery fun nie można przejść do tak taka (traci się numer a mnie na nim zależy). zastanawiam się nad przejściem do tak tak fona a po umowie zostać w tak taku. i tu moje pytanie czy da się z tak tak fona zostać w tak taku z takimi samymi stawkami i pozostawić numer? i jeszcze jedno jakbym w tak tak fonie nie przedłużył umowy to co to oznacza zostanie na czas nieokreślony? dziękuje za pomoc i wyrozumiałość

P.S. zależy mi na tym tak tak żeby nie mieć później problemów z numerem. żeby nie było tak że umowa się skończy ja dalej nie bd chciał innej oferty i strace numer. a dlatego taka kombinacja z tak tak fonem żeby mieć stawki jak w nim po umowie tylko czy się tak da bo napisane w regulaminie że na czas nieokreślony jak się nie zrezygnuje co to oznacza

#317622  autor: MADMAX
 15 lut 2009, 15:22
POMOCY!
Zajrzyj do rozdziału IX, pkt 2i oraz 2j.

Z regulaminu Era Fun:
2. Po upływie okresu obowiązywania Umowy, Umowa ulega przedłużeniu na czas nieoznaczony, chyba, że jedna ze Stron złoży na 30 dni przed jego upływem pisemne oświadczenie o nie przedłużaniu czasu Umowy. Umowa ulega rozwiązaniu po upływie 30-dniowego okresu wypowiedzenia, skutkującego na 8 dzień miesiąca kalendarzowego następującego po okresie wypowiedzenia.
Inaczej mówiąc, jeśli nie złozysz pisma z oświadczeniem o nie przedłużeniu umowy, dalej korzystasz z usług operatora na zasadach przewidzianych w tejże umowie.

Pozdrawiam

#317629  autor: vectra2.0
 15 lut 2009, 15:58
rozumiem, ale jakbym wziął tą umowe z tak tak fon (bo tam taniej i nowy telefon :)) tam też jest taka opcja w regulaminie co w erze fun, i jeżeli bym nie wypowiedział umowy (po jej końcu czyli wszystko doładowywane jak należy) to jakbym nie doładował konta na wychodzące to dostane jakąś kare z tego powodu? chodzi mi o coś takiego jak tak tak bez zobowiązań tylko chciałbym się wyplątać z umowy z tym numerem

#317632  autor: Artur051
 15 lut 2009, 16:11
Jeśli zrezygnujesz z umowy 30 dni przed końcem to możesz zaznaczyc, że chcesz zachowac numer w TakTaku i będziesz w taryfie Nowy TakTak ;p

#317634  autor: MADMAX
 15 lut 2009, 16:20
vectra2.0 pisze:rozumiem, ale jakbym wziął tą umowe z tak tak fon (bo tam taniej i nowy telefon )
Opłaca się Tobie brać słuchawkę troszkę taniej niż na Allegro i ładować się w umowę na 2 lata?
Po to są oferty na kartę aby mieć ten komfort, że w każdej chwili możesz zrezygnować z oferty, przejść do konkurencji, tudzież inny plan...

Np;
Artur051 pisze:Jeśli zrezygnujesz z umowy 30 dni przed końcem to możesz zaznaczyc, że chcesz zachowac numer w TakTaku i będziesz w taryfie Nowy TakTak ;p
Tylko tam nie dają słuchawki, ale jest to i tak rozsądne wyjście :)

vectra2.0 pisze:jeżeli bym nie wypowiedział umowy (po jej końcu czyli wszystko doładowywane jak należy) to jakbym nie doładował konta na wychodzące to dostane jakąś kare z tego powodu?
Musisz się wywiązać tylko z warunków umowy.
Jak mówi regulamin:
3. Po wygaśnięciu Umowy terminowej Operator zastrzega sobie prawo do dezaktywacji karty SIM, po okresie 3 miesięcy od daty wygaśnięcia ważności konta na połączenia wychodzące.
I tyle.

vectra2.0 pisze:chodzi mi o coś takiego jak tak tak bez zobowiązań tylko chciałbym się wyplątać z umowy z tym numerem
Możesz przenieść nr do innej sieci.
Potem po zarejestrowaniu numeru u konkurencji, będziesz mógł ponownie przenieść numer do ERY.
Wiąże się to oczywiście z kosztami około 60zł za przeniesienie (czyli razem około 120zł).
Raczej mało opłacalna operacja, jesli zalezy Tobie na jednaj z tanich słuchawek.

Musiałbyś się dowiedzieć w BOA Ery czy na pewno nie możesz przenieśc numeru z EF do Ery TTF.
Oraz czy nie będzie problemów z wkręceniem się ze swoim numerem do TTF (nie jestem pewny na 100%)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 17:28 przez MADMAX, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam

#317649  autor: vectra2.0
 15 lut 2009, 17:16
spróbuje przedstawić bliżej swój problem. teraz jestem w erze fun.z tego co słyszałem po końcu tej umowy nie moge zostać użytkownikiem Tak Taka z jego promocjami. dlatego chce przejść na tak tak fon i przy okazji wziąć nowy telefon. bez problemu moge przejść z EF do TTF bo moja starsza tak samo miała i jej to zaproponowali. i jak już bym był w TTF czy po końcu umowy mógłbym zostać użytkownikiem TT na karte z tym numerem? zależy mi na tym numerze bo wszyscy go mają, a dlatego chce zostać po tym wszystkim w tak taku żeby nie mieć problemów jak teraz że będe w mixie czy abo. a na końcu strace numer.

Możecie mnie jaśniej wytłumaczyć co oznacza jeśli w EF czy TTF nie zrezygnuje a wywiąże się z umowy to co oznacza na czas nieokreślony i na jakich stawkach wtedy będe się posługiwał?

jednym słowem chciałbym być nie zależny po umowie z tym numerem bo słyszałem od innych że rzekomo się nie da po TTF zostawić numeru normalnie na karte

#317652  autor: yagi
 15 lut 2009, 17:26
Artur051 pisze:Jeśli zrezygnujesz z umowy 30 dni przed końcem to możesz zaznaczyc, że chcesz zachowac numer w TakTaku i będziesz w taryfie Nowy TakTak ;p
Nie ma takiej mozliwosci. Albo pozostanie w taryfie Fun, albo przejscie an TT Fon i po umowie zostanie z taryfa Happy...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#317659  autor: Artur051
 15 lut 2009, 17:49
yagi pisze:Nie ma takiej mozliwosci. Albo pozostanie w taryfie Fun, albo przejscie an TT Fon i po umowie zostanie z taryfa Happy...
No zgadza się oficjalnie nie ma takiej możliwości ;]. Ale w praktyce (przynajmniej w niektórych salonach) jest to możliwe ;p

#317661  autor: vectra2.0
 15 lut 2009, 17:55
yagi pisze:
Nie ma takiej mozliwosci. Albo pozostanie w taryfie Fun, albo przejscie an TT Fon i po umowie zostanie z taryfa Happy...

włąsnie o to mi chodzi czy da się po umowie w TTF zostać w taryfie HAPPY już bez umów i z tym numerem?? bez żadnych konsekwencji jak nie doładuje?? (tak jak w tak taku taryfie happy doładowuje kiedy chce)

#317668  autor: vinc
 15 lut 2009, 18:19
Artur051 ma racje w praktyce jest możliwa taka migracja ;)

Obrazek

#317705  autor: yagi
 15 lut 2009, 21:40
vectra2.0 pisze:włąsnie o to mi chodzi czy da się po umowie w TTF zostać w taryfie HAPPY już bez umów i z tym numerem?? bez żadnych konsekwencji jak nie doładuje?? (tak jak w tak taku taryfie happy doładowuje kiedy chce)
Tak. Po umowie zostajesz z taryfa Happy i mozesz miec blokade wychodzacych ;)

Obrazek

#317738  autor: vectra2.0
 15 lut 2009, 23:48
Yagi jesteś tego pewien?

#317840  autor: pawelus
 16 lut 2009, 18:58
Witam. Podepnę się pod temat, ponieważ mam podobne pytanie. Otóż miałem trzy umowy w erze fun, dwie się skończyły w ubiegłym roku (w maju i grudniu, a jedna w tym roku w marcu). Te dwie karty które już są po umowie, leżą już nie używane, ta co do marca musi być używana również pójdzie do kosza. W związku z tym mam pytanie: czy muszę iść do salonu Ery i rozwiązać te umowy czy po prostu skończy się ich ważność na połączenia wychodzące i zostaną zdezaktywowane :?: Z góry dzięki za odpowiedź.

#317885  autor: yagi
 16 lut 2009, 21:55
Powinny byc zdeaktywowane po 3 miesiacach bez doladowywania - cos takiego jest w regulaminie. Wazne zeby wychodzace byly do konca umowy lub troche dluzej ;)

Obrazek

#318012  autor: vectra2.0
 17 lut 2009, 18:58
a jakby kolega pawelus doładował konto to by został w taryfie na dotychczasowych warunkach czy na warunkach z TT. i jeszcze jedno pytanie czy jeśli bym doładował konto po umowie i skończył by mi się czas na połączenia przychodzące to odrazu zostanie wyłączona karta czy będzie jak w tak taku może być niedoładowywana przez rok?

#318043  autor: yagi
 17 lut 2009, 20:07
Warunki pozostaja z Ery Fun. Karta nie powinna od razu zostac wylaczona po blokadzie wychodzacych - nie ma gwarancji ale przynajmniej pol roku powinna moc odbierac polaczenia...

Obrazek

#319016  autor: Dideq
 22 lut 2009, 14:34
Nie da się z Era Fun przejść do TT po skończeniu umowy. W praktyce nie ma z tym problemów, ale Era się upiera że nie można. Albo tracimy numer, albo do Tak Tak Fona idziemy, i później do TT. Jest jeszcze inne wyjście. :P Przenieść numer z Era Fun do innej sieci do prepaida, a później z powrotem do Ery do TT. :-D

#319211  autor: vectra2.0
 23 lut 2009, 13:53
Dideq pisze:Nie da się z Era Fun przejść do TT po skończeniu umowy. W praktyce nie ma z tym problemów, ale Era się upiera że nie można. Albo tracimy numer, albo do Tak Tak Fona idziemy, i później do TT. Jest jeszcze inne wyjście. :P Przenieść numer z Era Fun do innej sieci do prepaida, a później z powrotem do Ery do TT. :-D

właśnie chce tak zrobić z era fun do tak tak fon a potem z TTF do TT z zachowaniem numeru.

#321464  autor: Jawek
 06 mar 2009, 20:15
Witam,
A jak wygląda zmiana właściciela karty SIM :?:
Znaczy telefon był brany w Fun na osobę X po wypełnieniu umowy terminowej chciałbym numer przenieść do innej sieci ale na siebie.