• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #316866  autor: Mosquito007
 11 lut 2009, 11:06
Piszę tutaj ponieważ już niedługo będę nowym użytkownikiem Play’a i mam kilka pytań w tej sprawie. Wiadomo… to co „nie-dopowiedzą” Ci w punkcie powiedzą Ci ludzie :P

1) Jak to jest z tym przechodzeniem zasięgu z Play’a na Plusa? Podobno jak będę miał problem z zasięgiem to telefon sam / lub nie (zależy czy mamy ustawione automatyczne wybieranie sieci czy ręczne) zmieni mi sieć na Plusa - i jeśli mam abonament w Play’u to mogę wtedy normalnie wykonywać połączenia i sms’ować korzystając z abonamentowych minut? A co się stanie jeśli zmienię sobie sieć ręcznie na Orange? Wtedy już chyba koszty będą naliczane po stawce tego operatora poza abonamentem?
2) Jak najlepiej rozwiązać sprawę z internetem? W kilku poprzednich tematach padła propozycja że najlepiej to kupić starter Heyah i załadować go dowolnym nominałem i korzystać z internetu 2gr/100kb (20gr/1MB). Pytanie tylko jest takie, że wtedy to musiałbym ściągnąć simlocka (no bo jak inaczej zadziała mi sim z innej sieci niż Play?) a wtedy tracę gwarancję. Można wtedy założyć w razie „problemów” z powrotem simlocka i ewentualna gwarancja będzie uznana?

Czy macie jakieś ogólne porady, na co warto zwrócić uwagę w Play, co jest nie dopracowane i na czym się można „naciąć”? Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki :wink:

#316874  autor: Jedrker
 11 lut 2009, 12:35
Mosquito007 pisze: 1) Jak to jest z tym przechodzeniem zasięgu z Play’a na Plusa? Podobno jak będę miał problem z zasięgiem to telefon sam / lub nie (zależy czy mamy ustawione automatyczne wybieranie sieci czy ręczne) zmieni mi sieć na Plusa - i jeśli mam abonament w Play’u to mogę wtedy normalnie wykonywać połączenia i sms’ować korzystając z abonamentowych minut?
tak
Mosquito007 pisze:A co się stanie jeśli zmienię sobie sieć ręcznie na Orange?
Nic się nie stanie, nie zostaniesz wpuszczony do sieci.
Play ma podpisaną umowę roamingową jedynie z Plusem na terenie polski.
Mosquito007 pisze:na co warto zwrócić uwagę w Play, co jest nie dopracowane
Mnóstwo ludzi w Tym ja narzeka na OK Play, to raz.
Dwa mają straszne problemy z własnym zasięgiem.
Nie zdziw się, jak będzie Ci rozłączało połaczenia :mrgreen:

[ Dodano: 2009-02-11, 12:36 ]
Mosquito007 pisze:2) Jak najlepiej rozwiązać sprawę z internetem? W kilku poprzednich tematach padła propozycja że najlepiej to kupić starter Heyah i załadować go dowolnym nominałem i korzystać z internetu 2gr/100kb (20gr/1MB). Pytanie tylko jest takie, że wtedy to musiałbym ściągnąć simlocka (no bo jak inaczej zadziała mi sim z innej sieci niż Play?) a wtedy tracę gwarancję.
Zgadza się, lub można poczekać trochę, za niebawem wszystkie telefony w Play będą sprzedawane bez simlocków ;P

#316878  autor: amigo007
 11 lut 2009, 12:59
Musisz uważać na roamingowy internet w plusie. W moim mieście play niema zasięgu więc tylko w plusie działam. Chciałem przetestować sobie na kompie internet play na zasięgu plusa. Że mam zasięg 3g (swoją drogą tylko umts tel. LG KU250), telefon połączył się z prędkością 7,2 mb :shock: , wszedłem na stronę speedtest.pl, zacząłem mierzyć prędkość i po jakichś 2 sekundach mocne zamulenie. Po chwili sms brak środków na koncie, z 7zł zrobiło się 0,04 gr :?

#316879  autor: Mosquito007
 11 lut 2009, 13:12
Jedrker pisze:Dwa mają straszne problemy z własnym zasięgiem.
Nie zdziw się, jak będzie Ci rozłączało połaczenia :mrgreen:
No właśnie skoro mają problemy z własnym zasięgiem to może od razu zmienię sobie (ręcznie) sieć na Plusa?! Na codzień miałbym tą sieć, korzystał z ich zasięgu i wtedy byłbym jak normalny użytkownik Plusa - korzystałbym tylko z abonamentu Play'a.
Także w tym wypadku problem przerywanych połączeń itp można chyba odrzucić całkowicie :?:
Jedrker pisze:
Mosquito007 pisze:2) Jak najlepiej rozwiązać sprawę z internetem? W kilku poprzednich tematach padła propozycja że najlepiej to kupić starter Heyah i załadować go dowolnym nominałem i korzystać z internetu 2gr/100kb (20gr/1MB). Pytanie tylko jest takie, że wtedy to musiałbym ściągnąć simlocka (no bo jak inaczej zadziała mi sim z innej sieci niż Play?) a wtedy tracę gwarancję.
Zgadza się, lub można poczekać trochę, za niebawem wszystkie telefony w Play będą sprzedawane bez simlocków ;P
A jakbym sobie z powrotem założył simlocka to uznaliby mi wtedy gwarancje?
amigo007 pisze:Chciałem przetestować sobie na kompie internet play na zasięgu plusa. Że mam zasięg 3g (swoją drogą tylko umts tel. LG KU250), telefon połączył się z prędkością 7,2 mb :shock: , wszedłem na stronę speedtest.pl, zacząłem mierzyć prędkość i po jakichś 2 sekundach mocne zamulenie. Po chwili sms brak środków na koncie, z 7zł zrobiło się 0,04 gr :?
Nie rozumiem jak to możliwe, przecież piwnno Ci naliczyć po stawce 12gr/100kb jak Ty na chwile skorzystałeś z internetu to ile danych musiał Ci pobrać że wzięło 7 zł? Dobre kilka MB, to jest możliwe? :?

#316884  autor: amigo007
 11 lut 2009, 13:31
Niestety ale zgadza się. Ja korzystam z play karty. W karcie jest internet 0,05 gr za 10kB (0,50gr 100kB). W historii połączeń mam przesył danych 1390 kB cena 6,95zł. Dobrze że niemiałem więcej na koncie bo w mgnieniu oka by mi zabrało dużo kasy. A 12gr za 100kB to też nie tak mało, na pewno nie do normalnego internetu na komputerze, tymbardziej że te 12gr za 100kB jest naliczane poza abonamentem, bardzo szybko można by sobie wtedy nabić gigantyczny rachunek :x Ja tylko wszedłem na speedtest.pl

[ Dodano: 2009-02-11, 13:43 ]
Po przeliczeniu wyszło mi że ty za 1390kB zapłaciłbyś 1,668 zł. Czyli i tak jak za 20 sekund "skorzystania" z internetu to dużo :(

#316886  autor: Mosquito007
 11 lut 2009, 13:55
No tak, pytanie brzmi dlaczego ściągnął Ci ponad 1MB za 20 sek. korzystania z neta?

1)Pisałeś wcześniej że połączyłeś telefon z komputerem i korzystałeś na nim z internetu z komórki. Jak to zrobić? I drugie pytanie da się zrobić na odwrót? Tzn np. chciałbym przetestować jak hula internet na komórce, a nie chcę płacić, nigdzie nie ma wifi, więc dałoby się zrobić żeby telefon "pobierał" internet z komputera?

2)Jak to jest z tym abonamentem w Play'u, np dla firm 50? Płacę 50zł miesięcznie (nie liczę tych zniżek na pierwsze kilka miesięcy) i te 50zł mam do wykorzystania na minuty, sms/mms, sms premium? Czy jest to tak jak w Plusie, czyli pakiet (minut i sms'ów) do wykorzystania, a za sms'y premium i internet trzeba płacić dodatkowo?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2009, 17:29 przez Mosquito007, łącznie zmieniany 2 razy.

#316887  autor: tomko111
 11 lut 2009, 14:16
Mosquito007 pisze:2)Jak to jest z tym abonamentem w Play'u, np dla firm 50? Płacę 50zł miesięcznie (nie liczę tych zniżek na pierwsze kilka miesięcy) i te 50zł mam do wykorzystania na minuty, sms/mms, sms premium? Czy jest to tak jak w Plusie, czyli pakiet (minut i sms'ów) do wykorzystania, a za sms'y premium i internet trzeba płacić dodatkowo?
W abonamencie na firmę otrzymujesz tylko minuty do wszystkich sieci, smsy/mmsy, smsy premium są naliczane ponad abonament.

#316890  autor: amigo007
 11 lut 2009, 14:35
No tak, pytanie brzmi dlaczego ściągnął Ci ponad 1MB za 20 sek. korzystania z neta?

1)Pisałeś wcześniej że połączyłeś telefon z komputerem i korzystałeś na nim z internetu z komórki. Jak to zrobić? I drugie pytanie da się zrobić na odwrót? Tzn np. chciałbym przetestować jak hula internet na komórce, a nie chcę płacić, nigdzie nie ma wifi, więc dałoby się zrobić żeby telefon "pobierał" internet z komputera?
Na komputerze zainstalowałem aplikację Lg z płyty, połączyłem kablem usb telefon z komputerem, odpowiednio ustawiłem aplikację do łączenia się. Połączyłem się, wszedłem z komputera na speedtest.pl i uruchomiłem test prędkości internetu (aplikacja ściąga plik próbny) i już pobrało 1390kB. A w drugą stronę to niewiem zabardzo jak, może niektóre telefoniki jakoś przez wifi się łączą ale jeszcze tego nieobczaiłem.

#316910  autor: kowcio
 11 lut 2009, 16:19
amigo007 pisze:Że mam zasięg 3g (swoją drogą tylko umts tel. LG KU250), telefon połączył się z prędkością 7,2 mb
:smt005 jak ten LG mógł się połaczyć z prędkością HSDPA 7,2 Mb/s, skoro ten telefon obsługuje tylko UMTS (384 kb/s?) :-D

#316921  autor: Mosquito007
 11 lut 2009, 17:29
Czy moglibyście się jakoś do tego ustosunkować? ;-)
Mosquito007 pisze:
Jedrker pisze:Dwa mają straszne problemy z własnym zasięgiem. Nie zdziw się, jak będzie Ci rozłączało połaczenia :mrgreen:
No właśnie skoro mają problemy z własnym zasięgiem to może od razu zmienię sobie (ręcznie) sieć na Plusa?! Na codzień miałbym tą sieć, korzystał z ich zasięgu i wtedy byłbym jak normalny użytkownik Plusa - korzystałbym tylko z abonamentu Play'a.
Także w tym wypadku problem przerywanych połączeń itp można chyba odrzucić całkowicie :?:
Jedrker pisze:
Mosquito007 pisze:A jakbym sobie z powrotem założył simlocka to uznaliby mi wtedy gwarancje?
I ostatnia sprawa...
Mosquito007 pisze:Pisałeś wcześniej że połączyłeś telefon z komputerem i korzystałeś na nim z internetu z komórki. Jak to zrobić? I drugie pytanie da się zrobić na odwrót? Tzn np. chciałbym przetestować jak hula internet na komórce, a nie chcę płacić, nigdzie nie ma wifi, więc dałoby się zrobić żeby telefon "pobierał" internet z komputera?
Jeśli tak to jak to można zrobić?

#316973  autor: vinc
 11 lut 2009, 20:50
Mosquito007 pisze:Czy moglibyście się jakoś do tego ustosunkować? ;-)
Mosquito007 pisze:
Jedrker pisze:Dwa mają straszne problemy z własnym zasięgiem. Nie zdziw się, jak będzie Ci rozłączało połaczenia :mrgreen:
Jest też problem taki, że klienci własni Plusa mają priorytet przed klientami Play wobec tego jak będziesz korzystał z zasięgu Plusa i sieć będzie przeciążona to szybciej Ciebie rozłączy niż kogoś z Plusa ;)
Mosquito007 pisze:
Jedrker pisze:
Mosquito007 pisze:A jakbym sobie z powrotem założył simlocka to uznaliby mi wtedy gwarancje?
Nie w każdym telefonie można przywrócić blokadę, ale jest jeszcze inne rozwiązanie typu karty Turbo SIM.
Mosquito007 pisze:I ostatnia sprawa...
Mosquito007 pisze:Pisałeś wcześniej że połączyłeś telefon z komputerem i korzystałeś na nim z internetu z komórki. Jak to zrobić? I drugie pytanie da się zrobić na odwrót? Tzn np. chciałbym przetestować jak hula internet na komórce, a nie chcę płacić, nigdzie nie ma wifi, więc dałoby się zrobić żeby telefon "pobierał" internet z komputera?
Jeśli tak to jak to można zrobić?
Oczywiście, ale wszystko zależy od modelu telefonu, ponieważ jest taka możliwość poprzez BT lub WIFI. Wobec tego telefon powinien mieć możliowść korzystania z netu za pośrednictwem BT lub posiadać wbudowany moduł WIFI by korzystać z tej technologii.

Obrazek
 #317074  autor: Szop
 12 lut 2009, 16:04
2) Jak najlepiej rozwiązać sprawę z internetem? W kilku poprzednich tematach padła propozycja że najlepiej to kupić starter Heyah i załadować go dowolnym nominałem i korzystać z internetu 2gr/100kb (20gr/1MB). Pytanie tylko jest takie, że wtedy to musiałbym ściągnąć simlocka (no bo jak inaczej zadziała mi sim z innej sieci niż Play?) a wtedy tracę gwarancję. Można wtedy założyć w razie „problemów” z powrotem simlocka i ewentualna gwarancja będzie uznana?

Albo, jesli jest zasieg Play kupić Play Online na kartę. 3gr/100kb, ale po doładowaniu 30zł już duuuużo taniej. No i simlock odpada.

#317104  autor: amigo007
 12 lut 2009, 19:56
:smt005 jak ten LG mógł się połaczyć z prędkością HSDPA 7,2 Mb/s, skoro ten telefon obsługuje tylko UMTS (384 kb/s?) :-D
Kowcio wiem że ten telefon nie ma hsdpa tylko umts, dlatego sam się zdziwiłem że mi się tak połączył. Jak będę miał kasę na koncie to może powtórze próbę. :D Może nie bez znaczenia jest także to że nierozłączyłem na czas próby odrazu stacjonarnego internetu (dopiero jak mi się już połączył). Może być też ze to była tylko wirtualna prędkość nie rzeczywista, na skończenie testu prędkości jak już mówiłem zabrakło mi kasy 8) Pozdrawiam.
 #317131  autor: Mosquito007
 12 lut 2009, 21:40
Szop pisze:Albo, jesli jest zasieg Play kupić Play Online na kartę. 3gr/100kb, ale po doładowaniu 30zł już duuuużo taniej. No i simlock odpada.
Z tego co widzę na stronie Play'a to koszt transmisji danych wynosi 5gr/10kB więc to jest jakaś kosmiczna cena :!:

Jak działa Play Online na karte w telefonie? Muszę wsadzić jakąś specjalną karte?

#317151  autor: Rradzio
 12 lut 2009, 22:49
KOSMICZNE? Zobacz na cenę starterów!! W Orange/Plusie/Erze musisz kupić za te same pieniądze aż 16 starterów żeby mieć tyle Gb do ściągnięcia i to jest KOSMOS...

Co do karty to nie musisz

#317158  autor: vinc
 12 lut 2009, 22:56
Mosquito007 pisze:Jak działa Play Online na karte w telefonie? Muszę wsadzić jakąś specjalną karte?
To jest normalna karta SIM... Natomiast ceny nie są z KOSMOSU, ponieważ 5gr/10kB jest w normalnym naliczaniu Play, a nie w Play Online (taryfa do internetu)

Obrazek

#317166  autor: Mosquito007
 12 lut 2009, 23:24
vinc pisze:To jest normalna karta SIM... Natomiast ceny nie są z KOSMOSU, ponieważ 5gr/10kB jest w normalnym naliczaniu Play, a nie w Play Online (taryfa do internetu)
Wiem wiem, dopiero później zauważyłem różnicę. Play Online się opłaca w takim razie :P Kwestia w tym że jak kupie sobie starter w 36i6 za 9zł, załaduje za 5zł to mam 14zł do wykorzystania - mogę kupić pakiet 60MB za 10zł i pewność że internet ma wszędzie bo z tego co zrozumiałem, ten Play Online to nie wszędzie hula?

#317185  autor: vinc
 13 lut 2009, 08:58
z tego co zrozumiałem, ten Play Online to nie wszędzie hula?
Dokładnie, tylko na własnym zasięgu Play ;)

Obrazek

#317201  autor: Tafel
 13 lut 2009, 10:46
Ja kożystam z play online na karte 1 gb za 19 zł :) i muszę przyznać, że tak się wyspryciłem że zakupiłem sobie 5 starterów, a tak na zapas, bo to 1gb jest very nice

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji

#317248  autor: Mosquito007
 13 lut 2009, 15:00
Tafel pisze:muszę przyznać, że tak się wyspryciłem że zakupiłem sobie 5 starterów, a tak na zapas, bo to 1gb jest very nice
No to ja nie wiem czy Ty się tak 'wyspryciłeś'... 5 starterów (95zł) = 5GB, 1 starter (1GB) + doładowanie za 50zł (4GB) = 5GB za 69zł :D