Powiększanie zdjęć na pełny ekran
Dlaczego można powiększyć na pełny ekran tylko te zdjęcia, które znajdują się w folderze "Moje zdjęcia"? Wgrałem plik w formacie .jpg i .png o dużych wymiarach z nadzieją, że będę mógł przeczytać treść. Zawiodłem się. Aby przekonać się, że Samsung celowo ograniczył pełny podgląd, wystarczy przenieść zdjęcie zrobione aparatem do innego folderu - tytułowa opcja znika z menu natychmiast. Przenieść obrazów w odwrotną stronę już nie można! O to też zadba PC Studio, choć jest jeszcze bardziej restrykcyjny.
Brak możliwości ustawienia tytułów stacji radiowych
Dla programistów to chyba nie problem, jeśli są np. grupy dzwoniących (z tytułami!)?
Dyskoteka w odtwarzaczu
Zamiast miniaturki albumu i wykonawcy koncepcyjni programiści wmontowali wizualizacje (dyskotekę), które pożerają więcej energii. Niech rządzi przepych? Stawiałbym raczej na utylitaryzm, co nie zawsze przeczy efektom. Kompromisowym rozwiązaniem byłaby opcja w ustawieniach: # wizualizacje # informacje o utworze.
PC Studio 3
Wygląd zachwyca, ale dlaczego aplikacje tak długo uruchamiają się - dłużej niż rozbudowane programy MS Word / Excel 2007 z interfejsem Ribbon?
Znacznie lepszy od PC Studio 2 (to była masakra!), ale mam kilka zastrzeżeń. Pakiet jest podzielony na kilka modułów uruchamianych jako oddzielne aplikacje - niech tak zostanie, bo nie jest wszystko na raz upchane, choć to czasem niewygodne, gdy chcemy skorzystać w 1 miejscu z możliwości 2 programów. Aby wysłać SMS do określonych osób, trzeba dużo poklikać. Programy dość ubogie. Brakuje wielu udogodnień, np. "Reply" w oknie podglądu SMS czy menu kontekstowym - jest tylko w prawym panelu. Poza tym jest OK.
Inne ograniczenia
* Java - O tym chyba nie trzeba pisać.

* Brak odczytu nawet .txt!
* Dźwięki - nie pamięta poprzednio ustawionej głośności
To chyba najważniejsze ograniczenia. Mam go ochotę zhakować, ale nie chcę utracić gwarancji. Poza tym wszystko w porządku, a telefon bardzo dobry.
Temat dotyczy także innych modeli niż D900i. Innych nie miałem okazji przetestować, dlatego nie wszystkie punkty muszą dotyczyć każdego produktu z prefiksem SGH.