• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 24 z 39
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 39

#313306  autor: krzykos
 26 sty 2009, 21:27
rogmaniek pisze:Nie wiem czy już ktoś pisał, ale co tam zaryzykuje. Można dodać miasteczko Słupca, woj. Wielkopolskie. Wg jednego portalu zasięg 3G "dmucha" z masztu Centka. Choć widziałem stację zmodernizowaną, w innym miejscu. Oczywiście wg mapki UKE nie ma "mowy" o pozwoleniu na UMTS w tym mieście. Tak samo jest, dopiero, 3G w Kostrzynie Wielkopolskim, nawet z HSDPA. Także tego pozwolenia nie mają. A w Poznaniu, tam gdzie już od co najmniej kilku miesięcy mają pozwolenia UKE, to nic się nie dzieje ech... Choć może i to dobrze, bo gdyby powiedzmy, nie "zmodyfikowali" planów, to w mniejszych miastach Wielkopolski, mógłbym pomarzyć o 3G Polkomtela :-D

Orange ma 2 nadajniki w Słupcy - jeden to wieza kratowa - na ktorej wisi tez Plus - sprawdzilem - nie ma tam UMTS-a Plusowego - jest tylko 2 sektoroey GSM - (chyba o tym piszesz - w sensie dmuchania ) - a drugi nadajnik Orange jest na szpitalu - ale tylko Orange.

#313356  autor: rogmaniek
 26 sty 2009, 23:22
krzykos: na dachu szpitala w Slupcy ul. Traugutta na pewno jest tez stacja Polkomtela i to jest pewne. W koncu to moje rodzinne okolice. A jako byly abonent Plusa pamietam jak odpalili w styczniu 2005r. tego BTS'. Z kolei stacja na maszcie Centka tylko dwusektorowa i to jeszcze z najnizej umieszczonymi antenami, to dla mnie troche niepowazne ech... Jednak to nie do konca "wina" Polkomtela. Z tego co mi wiadomo, kiedys wlasnie chyba ten operator chcial wybudowac wlasny maszt, ale wiadomo decyzja slupeckich pseudo madrych urzedniczek byla taka, a nie inna. W ogrodzie jest strunobetonowy slup PTC. To ja nie wiem jak Ty patrzyles. Ja widzialem zmodernizowana stacje wlasnie na dachu szpitala. Wg portalu poznan.gsm.xg.pl ten Node B jest niby na maszcie Centka. Z jakies lokalizacji 3G operatora marki Plus musi byc odpalony. Bede tam musial mozliwie najszybciej pojechac he he!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#313357  autor: mariusz9a
 26 sty 2009, 23:38
rogmaniek pisze:Z kolei stacja na maszcie Centka tylko dwusektorowa i to jeszcze z najnizej umieszczonymi antenami, to dla mnie troche niepowazne ech...
A może to stacja typu diversity?

#313471  autor: krzykos
 27 sty 2009, 16:09
rogmaniek pisze:krzykos: na dachu szpitala w Slupcy ul. Traugutta na pewno jest tez stacja Polkomtela i to jest pewne. W koncu to moje rodzinne okolice. A jako byly abonent Plusa pamietam jak odpalili w styczniu 2005r. tego BTS'. Z kolei stacja na maszcie Centka tylko dwusektorowa i to jeszcze z najnizej umieszczonymi antenami, to dla mnie troche niepowazne ech... Jednak to nie do konca "wina" Polkomtela. Z tego co mi wiadomo, kiedys wlasnie chyba ten operator chcial wybudowac wlasny maszt, ale wiadomo decyzja slupeckich pseudo madrych urzedniczek byla taka, a nie inna. W ogrodzie jest strunobetonowy slup PTC. To ja nie wiem jak Ty patrzyles. Ja widzialem zmodernizowana stacje wlasnie na dachu szpitala. Wg portalu poznan.gsm.xg.pl ten Node B jest niby na maszcie Centka. Z jakies lokalizacji 3G operatora marki Plus musi byc odpalony. Bede tam musial mozliwie najszybciej pojechac he he!
No trochę sie namieszało :)

Więc wyjasniam - po pierwsze:
Nie byłem na szpitalu -więc nie widzialem rozbudowy stacji Plusa - chodziło mi o to, że tam na jednym daszku jest kontener Orange, a na drugim sąsiednim dachu jest kontener Plusa - stąd sa to dwie osobne stacje - a nie jak byla mowa o wspolnej stacji... Osobiscie zbadam to jak bede w ciagu paru dni robil tam rozne rzeczy....
Chyba wlasnie z tej lokalizacji idzie UMTS Plusa - bo na 10000% nie ma go na tej stacji Centkowej na maszcie kratowym

Po drugie:
Porobie zdjecia - to wkleję :)

Po trzecie - Era ma dwie stacje - jeden ten strunobeton - a druga to niedaleko tego masztu Centertela( dzielonego z Plusem) - tylko troche dalej - na takim wysokim budynku jakies fabryki - hali ...nie wiem jak sie to nazywa.......

#313529  autor: rogmaniek
 27 sty 2009, 18:37
Heyah!

mariusz9a: czy chodzi Ci o ten typ rozmieszczenia anten nazywanym space diversity właśnie? Jak dobrze pamiętam, to przypada tylko jedna antena na sektor. Może budowali tę stację w pośpiechu, jak kiedyś ktoś opisał przypadek Wadowic. Może gdyby wybudowali własny maszt kratowy (jeśli tej kobiecie z Urzędu Miasta w Słupcy chodziło o Polkomtel, bo nie chciała mi kiedyś powiedzieć :x ) Swoją drogą przytoczę jeden jej tekst: przeczytała gdzieś, że pod stacją nawet żadne zwierzę nie przejdzie, ale ja wiedzę w Poznaniu siadające na konstrukcjach opów ptaki i jakoś nie zaobserwowałem, aby któryś spadł "porażony" promieniowaniem elektromagnetycznym ech :mrgreen:

krzykos: fajnie, że się nie spierasz o coś, gdy nie jest dokładnie tak jakbyśmy napisali. Tu Plus dla Ciebie :-D Też tak myślę, że 3G Polkomtela działa z/na konstrukcji operatora Plusa, umieszczonej na dachu szpitala. Świadczą o tym, m.in. wymienione, jakoś w listopadzie ubiegłego roku, anteny sektorowe. Zauważyłem też przy tych mniejszych antenach tilt'y, a więc, duża "szansa", że jest tam też Node B Plusika :D Jeśli chodzi Ci o tę stację PTC, to jest to dach młyna gorczycy. To chyba bardzo stara konstrukcja. Pamiętam układ anten jeszcze z 2005r. Potem była chyba wymiana anten i zmiana kierunków ich ustawienia. W tym roku widać "porządnie" tę stacje zmodernizowali. Zamiast trzech sektorów (dodam, że przypadały właśnie dwie anteny na jeden sektor) BTS'a GSM, mamy aż czterosektorową stację GSM i tyle samo sektorów DCS'a. Do tego dochodzi trzysektorowy BTS GSM i DCS oraz Node B z strunobetonowego słupa PTC. Dodam, że ta ostatnia konstrukcja była bardzo przeze mnie wyczekiwana :P Tak, bo PTC w Słupcy najdłużej miała najgorszy zasięg. Jednak dziś patrzę na to trochę inaczej i jakby z żalem. Dlaczego ?! Pewnie już wiecie o co mi chodzi. Póki co jeszcze korzystam ze swojego numeru Era Tak Tak, a nawet Heyah. Podwójne doładowanie na normalnych zasadach zrobiło swoje i to dalej, niby jeszcze, pod marką Era :D A i numery mam całkiem sobie. Choć oficjalny numer, to znów Polkomtelowy Plusik :P

[ Dodano: 2009-01-27, 18:40 ]
sorki, za nie dociągnięcie. Oczywiście modernizacja stacji PTC na młynie gorczycy była w tamtym roku. Jakoś chyba się jeszcze nie przyzwyczaiłem, że mamy już 2009r. rok :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#313547  autor: mariusz9a
 27 sty 2009, 18:58
rogmaniek pisze:mariusz9a: czy chodzi Ci o ten typ rozmieszczenia anten nazywanym space diversity właśnie? Jak dobrze pamiętam, to przypada tylko jedna antena na sektor.
Skoro jest jedna antena na sektor to nie jest diversity.
 #313623  autor: tomi81
 27 sty 2009, 23:42
Witajcie,

3G Plusa zawitało do Augustowa. Weekendowe, szybkie testy (przelotem), przy zasięgu na 0 kresek :) na Huawei E169 wykazały transfer w okolicach 950 kbps. Więcej testów za jakiś czas. Pozdrowienia

#314177  autor: donek
 30 sty 2009, 15:43
Witam!
Sygnał 3G Plusa wreszcie ( po Orange, Playu i Erze) pojawił się wczoraj w Kutnie.Z tego co się dowiadywałem dmuchają dopiero jednym nadajnikiem w HSDPA - pozostałe nadal tylko EDGE, ale nawet przy zerowym zasięgu na skali ( obrzeża miasta ) połączenie stabilne i szybkość bardzo dobra.

#314204  autor: djmisiu0
 30 sty 2009, 17:12
piła 3 g wzmacnia sie w pile dzisiaj w miejscach gdzie zasieg był slaby np walki mlodych dworzec pkp juz jest 3 4 kreski a centrum gdzie byly 3 jest max

#315181  autor: Spioszek
 03 lut 2009, 16:00
A mi Plus dalej odpisał że 3G w Wołowie do końca 1kwartału 2009 roku...
Mam pytanie, jak nadajnik będzie 5 km odemnie w tym samym miejscu gdzie teraz jest 2G i ja w domu mam 2-3 kreski tego z 2G Plusa to 3G tez powinno mi smigac???

#315245  autor: djmisiu0
 03 lut 2009, 19:39
nie bedzie az tak dobrze 3 g ma slabszy zasieg dlatego musi byc wiecej nadajnikow

#315249  autor: Patryk_
 03 lut 2009, 19:47
darkangel pisze:i ja w domu mam 2-3 kreski tego z 2G Plusa to 3G tez powinno mi smigac???
Bez mocnej anteny zewnętrznej - zapomnij.

#315264  autor: mariusz9a
 03 lut 2009, 20:13
darkangel pisze:A mi Plus dalej odpisał że 3G w Wołowie do końca 1kwartału 2009 roku...
Mam pytanie, jak nadajnik będzie 5 km odemnie w tym samym miejscu gdzie teraz jest 2G i ja w domu mam 2-3 kreski tego z 2G Plusa to 3G tez powinno mi smigac???
Zależy jak nadajnik będzie zrobiony. Ja w Myszkowie jak ustawię telefon tylko w trybie 3G to spokojnie łapię w domu 3G z Zawiercia (9km w linii prostej do nadajnika). Wszystko zależy jak Plus "zrobi" ten nadajnik. Bo są też takie nodeB postawione przez Polkomtela gdzie sygnał ginie już 300m od nadajnika!

#315317  autor: 121167
 03 lut 2009, 21:47
3G Plusa w Bialym Dunajcu i Poroninie. Juz wiekszosc wsi na Podhalu ma UMTS.

#315320  autor: mariusz9a
 03 lut 2009, 21:51
121167, nie orientujesz się jak z Zawoją i wsią Jabłonka koło Chyżnego?

#315324  autor: 121167
 03 lut 2009, 22:01
mariusz9a pisze:121167, nie orientujesz się jak z Zawoją i wsią Jabłonka koło Chyżnego?
Jak bede przejezdzal to popatrze. Ostatnio widzialem nowe anteny na maszcie w Chocholowie, jeszcze nie dzialaja.

#315327  autor: widex
 03 lut 2009, 22:23
121167, a długo działa tam UMTS?

#315340  autor: ruta18
 03 lut 2009, 22:48
Turek Wielkopolska, ok. 850-900 kbps, od polowy grudnia :-)

Alcatel OT311/SE T230/SE J210i/Nokia 6230/Nokia 5200/SE K550i/Samsung I900 Omnia/Nokia N85

#315370  autor: dechomenon
 04 lut 2009, 00:49
Jarocin z tydzień temu odpalili 3G komin ul. Weglowa :) jak fajnie:) poza tym polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G ambicje bardzo fajne...ciekawe jak to wyjdzie:)

#315399  autor: widex
 04 lut 2009, 10:00
dechomenon pisze:polkomtel w 2009 ma plan aby wszystkie miasta 10tys mieszkańców miały 3G ambicje bardzo fajne...ciekawe jak to wyjdzie:)
Wierzę ;] Prędzej wybiorą mnie na prezydenta .
  • Strona 24 z 39
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 39
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24