• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #314714  autor: Karwan
 01 lut 2009, 16:10
Witam.
Mam telefon na kartę w sieci Orange.
Chciałbym zmienić sobie na abonament.

W grę wchodzi Orange lub Era.
Abonamentu chcę maksymalnie płacić 60 zł.
Liczę na trochę rozmów do wszystkich sieci i smsy.
Prioritetem jest też TANI INTERNET W FONIE.

CO wybrać.

#314720  autor: marcinb
 01 lut 2009, 16:38
Ja bym wybrał na Twoim miejscu... Heyah: Równa Taryfa.
Tani net i w miarę niska cena za minutę. Doładowując np. 50 zł / m-c będziesz miał gadania i danych że ho ho :)
Chyba że zależy na jakis połaczeniach wewnątrzsieciowych (Era i Orange) to wtedy odpada.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

abo

#314725  autor: provocatorka
 01 lut 2009, 17:10
Uściślij proszę co chcesz mieć dokładniej. Sam abonament czy z nowym telefonem, umowa na rok, dwa czy 36 miesięcy, dzwonisz do jednej / wszystkich sieci, czy masz jeden numer do którego dzwonisz bardzo dużo ? Ile +- sms'ujesz, ile ściągasz danych z netu. Czy musi to być sieć jedna z tych dwóch, czy abonament ma być na osobę fizyczną / firmę ? Ciężko odpowiedzieć mając mało danych...

#314760  autor: tomko111
 01 lut 2009, 19:56
marcinb pisze:Ja bym wybrał na Twoim miejscu... Heyah: Równa Taryfa.
"Mam telefon na kartę w sieci Orange.
Chciałbym zmienić sobie na abonament. "

Czytanie ze zrozumieniem się kłania..

Karwan, a Playa nie bierzesz pod uwagę? Ani Orange, ani Era nie zaproponuje Ci co P4. :wink:

#314764  autor: vinc
 01 lut 2009, 20:23
tomko111 pisze:"Mam telefon na kartę w sieci Orange.
Chciałbym zmienić sobie na abonament. "

Czytanie ze zrozumieniem się kłania..
Spokojnie, może poczekasz na wypowiedź autora tematu zanim coś komuś zarzucisz... Być może abo to nie konieczność, a Heyah to rozsądna propozycja. Dodatkowo Karwan podał za mało danych chociażby jeśli chodzi o ilość danych.
Karwan, a Playa nie bierzesz pod uwagę? Ani Orange, ani Era nie zaproponuje Ci co P4.
Karwan pisze:W grę wchodzi Orange lub Era.
Oskarżasz marcinb, a sam to co? Jeśli iść Twoim tokiem rozumowania to też można Ci przypisać czytanie bez zrozumienia...

dodatkowo:
Karwan pisze:Prioritetem jest też TANI INTERNET W FONIE.
Wybacz, ale Play jest daleko w tyle jeśli chodzi o tę usługę jako pakiet do abo lub cena poza...

Obrazek

#314766  autor: tomko111
 01 lut 2009, 20:33
vinc, dlatego napisałem czy nie bierze pod uwagę jeszcze Playa. Z moim czytaniem ze zrozumieniem jest bardzo dobrze, nie martw się.

#314768  autor: vinc
 01 lut 2009, 20:50
tomko111 pisze:Z moim czytaniem ze zrozumieniem jest bardzo dobrze, nie martw się.
Ja się nie martwię :roll: Jednak Ty powinieneś, ponieważ Play jeśli chodzi o internet w abo nie da więcej niż Era i Orange... Fakt, że bardziej chodzi tu o usługę kompleksową i mimo wszystko, że Play ma niższe stawki do wszystkich sieci to i tak sumując rozmowy i transfer danych wychodzi drożej niż w Orange i Erze. Wobec tego nie za bardzo z tym czytaniem... Proponuję najpierw oceniać siebie, a dopiero później innych. teraz poczekajmy na wypowiedź autora wątku. Koniec OT.

Obrazek

#314794  autor: xalax
 01 lut 2009, 22:07
A jabym tak zapytał jeszcze czy to ma być na firmę czy na klienta indywidualnego?:) bo to także czasami nieco zmienia, poza tym weźcie jeszcze pod uwagę usługi dodatkowe, wiem ze w orange ale dla frim jest pakiet Email, co prawda tam jest 10mb do wykorzystania ale po wykorzystaniu jest o jakeis 20% taniej niż normalnie. przez 2 miesiace jest po 1zł potem kosztuje 9,76brutto ale mozna za darmo wyłączyć bez problemu. Wtedy net wychodzi dosyć przyzwoicie. A abonament 29,29 na starcie 60min do wszystkich i 49gr minuta/wymienne na smsy - po 18gr z vat lub 61zł 120minut na starcie z smsami to samo- transmisja danych jest 12gr ale nie doszukałem sie za ile kb pewnie za 10 ale wiem w pakiecie wychodzi 1grosz za 10kb a po przekroczeniu jest taniej.

#314818  autor: hubertd
 01 lut 2009, 22:42
Też ostatnio wybierałem pomiędzy Erą i Orange tylko że ja wziąłem abo za 75zł, wybrałem Orange.

Dlaczego ?

Ze względu na pakiet złotówek, nie muszę się martwić że jak sprawdzę pocztę czy poczytam troche neta to będzie jakaś niespodzianka na fakturze. Obok Orange mam Playa, też abo i pasuje mi poprostu pakiet złotówkowy.

Zakładam że nie chcesz przekroczyć kwoty 60zł("+" "-" 5zł), Orange za 55zł daje 100 minut do wykorzystania co miesiąc, plus 100 minut przez pół roku zamawiając przez internet, dodatkowo jeszcze prezenty typu dłuższy kapitał złotówek. Przechodząc na abo ze swoim numerem dostajesz jeszcze trochę minut i tańsze telefony.

Era za 65zł (taryfa ze "Swobodnymi rozmowami") dostajesz 120 minut wymiennych tylko na smsy. Do tego jeśli często dzwonisz np. z domu to ustawiasz sobie "strefę" w domu i masz 1000 minut do wygadania co miesiąc(!). Chodzi tu o logowanie się telefonu do bts'a, ja z tego nie skorzystałem ponieważ w moim mieszkaniu łapę zasięg 2 btsów :) Miałem już kiedyś telefon w Erze.
Wybierając promocję "Telefoniczna okazja" masz tańsze telefony ale nie dostajesz 1000 minut.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

SE T230=>Nokia 3510i=>Siemens S55=>Motorola E365=>Samsung X220=>Nokia 6600=>Motorola V3=>Nokia3510i=>Benq-Siemens S68=>Siemens S65=>Motorola E365=>Nokia 6230=>Samsung L760=>SE W810i=>SE k800i=>Nokia N73=>Nokia 1600=>Nokia 6230, LG KU990 Viewty

#314845  autor: thonka
 02 lut 2009, 00:07
Ciezko doradzic, bez jakichs bardziej konkretnych wymagan. Przydalaby sie wiedza ile minut potrzebujesz i ile danych chcialbys pobierac, to w pewnym stopniu ulatwi sprawe. mam tez inne pytanie: czemu nie rozwazasz przejsca do simplusa (5zl/20mb, 10z/50mb, rozliczane co do bajta, bez ograniczen ilosci pakietow na miesiac) czy tez heyah (2gr/100kB rozliczane lacznie za wyslane i odebrane dane) + czeste akcje z podwojnymi doladowaniami?

teraz troche o samych abonamentach, o ktore pytasz (dlugie, ale moze rozjasni conieco).

Era -
45zl masz 70 minut wymienne na 210 sms (mmsy, dane i inne uslugi dodatkowo doliczane do faktury) + bonus z promocji (tanszy telefon w 'telefoniczej okazji' lub 1000 minut do ery i stacjonarnych ze strefy w 'swobodnych rozmowach'). Stawki po za abo: 59gr/min, 20gr/sms, 12gr/100kB (oddzielnie wyslane i pobrane).

65zl masz 120 minut lub 360 sms, reszta warunkow j/w.

Do kazdej opcji mozesz dokupic dodatkowo pakiet danych 5zl/5MB, 15zl/50MB, 50zl/500mb

Orange -
35zl w calosci do wykorzystania dowolne na uslugi (ok. 61 minut lub 175 sms lub 7mb) + 1 prezent. Stawki po za abo 57gr/min, 20gr/sms, 25gr/50kB danych (rozliczane razem za pobrane i wyslane).

55zl w calosci do wykorzystania na dowolne uslugi (100 minut lub 275 sms lub 11mb) + 2 prezenty, Stawki po za abo 55gr/min, 20gr/sms, 25gr/50kB danych (rozliczane razem za pobrane i wyslane).

Prezenty to np. 180 minut w sieci i na stacjonarne w weekendy, 180 minut z numerem w orange, 400sms w sieci, przechodzenie zlotowek przez 2 miesiace, rozmowy w orange po 40gr/min lub darmowy dostep do portalu orange world.

Do kazdego abo w orange mozesz dokupic taryfe data. Ceny nie zachecaja, bo najtansza opcja to orange free email 150mb za 30zl. Jest tez 1gb za 60zl.
Ciekawostka jest mozliwosc skorzystania z 20mb danych za 5zl, warunkiem jest jednak wykorzystanie tego pakietu przez 1 dzien wiec nie jest to jakos super atrakcyjna oferta.

Jezeli nie zalezy Ci na telefonie, to idealna opcja na abo jest orange. Przy umowie na 24 miesiace za 35zl daja 60 minut + drugie tyle gratis (czyli razem 120 minut) do wszystkich (oczywiscie po za play) przez caly okres umowy (przy umowie na 12 miesiecy gratis jest dodawany tylko przez pol roku).
Trzeba sie jednak spieszyc, bo promocja trwa tylko do 15 lutego.

W erze oferta bez telefonu to 30zl za 70minut lub 45zl za 120minut. Umowy tylko na 12 miesiecy. Reszta warunkow taka sama jak w umowie z telefonem.

Podsumowujac przez pryzmat danych:
jezeli nie chcesz dokupowac dodatkowych pakietow danych, to w erze trzeba sie liczyc z tym, ze wszystkie pobrane dane dolicza Ci do rachunku, wiec bardziej korzystne jest orange, gdzie dane (mimo zabojczej stawki) schodza w ramach pakietu zlotowek. Wykorzystujac w orange 5mb miesiecznie uszczuplasz pakiet zlotowek o 25zl.

jezeli jednak checsz miec jakis pakiet to do 50mb korzystniejsza jest era, powyzej 50mb orange.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314959  autor: Karwan
 02 lut 2009, 17:39
Dobra to precyzuje:

Telefonu nie będę brał mam swój dobry tylko kartę Sim.
Co do długości nie wiem ale najpierw wypróbuję i wezmę na 12 miesięcy.
Tylko Era I Orange.
Danych nie ściągam dużo ani nic ale posiedziałbym sobie napewno bo lubię to robić.
Co do Orange,krzywdzi mnie tylko że rozmowy są tylko w Orange,a jak się orientowałem,to w Erze ma się minuty do wykorzystania do Ery,Orange,Plusa I Play.

Powiem tak dobierzcie mi odrazu ofertę.

Abonament 60 zł,na rok,bez fonu,minuty i smsy do wykorzystania w Wielu sieciach,Internet powiedzmy posiedzę na paru stronach raczej mnie ściągania.

Ja mam już mentlik w głowie bo sam nie wiem.......

#314971  autor: thonka
 02 lut 2009, 18:02
Karwan pisze:Co do Orange,krzywdzi mnie tylko że rozmowy są tylko w Orange
minuty (a raczej zlotowki) w orange sa do wszystkich.
w Orange masz pakiet zlotowek, co jest o tyle wygodne, ze poki ich nie wykorzystasz (a mozesz wykorzystac na polaczenia do dowolnej sieci, smsy, mmsy, internet) to nie masz nic doliczanego do rachunku (chyba tylko roaming doliczaja).

ja bym sie nie zastanawial i bral opcje tylko sim w orange.
przy umowie na 12 miesiecy daja za 55zl 100 minut + 100 minut gratis na 6 miesiecy, czyli lacznie 200 minut do orange, ery i plusa (74+74 do play) przez pol roku. potem przez nastepne pol roku daja standardowe 100 minut (74 play). oczywiscie przez caly okres umowy dodatkowo 2 prezenty do wyboru (mozesz je zmieniac co miesiac na inne).

promocja do 15 lutego wiec 2 tygodnie tylko zostaly.

zalatwiajac to wszystko przez internet (opcja zakupu z zachowaniem numeru z oferty na karte) dostajesz trzeci prezent gratis na caly czas umowy, oraz dodatkowe 100 minut do wszystkich sieci przez 4 miesiace.

w erze za 60zl bez telefonu daja 170 minut (z mozliwoscia dzwonienia na numery z UE)/510smsow na 12 miesiecy. wszystko inne doliczane do rachunku.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#315111  autor: andiw
 03 lut 2009, 11:33
Czyli w Orange przez rok łącznie 1200 + 600 minut = 1800 (bez Play)

W Erze 12 x 170 = 2040 (z Play)

Zatem Tylko sim wcale zbyt fajnie nie wypada...Za zaoszczędzoine na niższym rachunku w orange można wydzwonić 122 minuty poza Play, wciąż mniej niż w Erze

#315142  autor: thonka
 03 lut 2009, 14:18
patrz na to, ze ew. internet, mmsy i sms premium w erze masz doliczane do rachunku, a w orange schodzi z pakietu kwotowego i to kwota, a nie minuty przechodza ew. na nastepny miesiac dalej.
oplaca sie rowniezdzieki bonusom, ale tylko gdy duzo sie dzwoni/pisze w sieci. duzo minut zostaje wtedy po za siec. w innym wypadku rzeczywiscie tylko era.
jezeli zalezy Ci tylko i wylacznie na min/sms do wszystkich, a doplacanie za reszte uslug Ci pasuje to era jest lepsza.

musisz sobie przeliczyc dokladnie czy internet w telefonie jest taki wazny, bo jezeli tani internet ma byc priorytetem jak zaznaczyles w pierwszej wiadomosci, to w erze warto dokupic najtanszy pakiet 5mb za 5zl. pakiet pakietem, sporadycznie korzystajac z internetu w telefonie wykorzystasz w calosci, albo w czesci (az tak wiele na tym sie nie oszczedza, kwestia 1zl) ale dzieki temu taryfikacja w ramach pakietu i po za pakiet jest co 50kB, a nie co 100kB, a ew. cena po za pakiet wynosi 6gr/50kb (rozliczane oddzielnie) wiec jest bardziej korzystne niz bez pakietu.

#315188  autor: dj krysta
 03 lut 2009, 16:11
Porównaj sobie jaka jest róznica między cenami po wykorzystaniu pakietu minut... W erze masz minute za niesamowite 50 gr!! A w orange za 29 groszy... Jest to duża różnica, nie można patrzec tylko przez pryzmat darmowych minut...

#315190  autor: thonka
 03 lut 2009, 16:20
dj krysta pisze:Porównaj sobie jaka jest róznica między cenami po wykorzystaniu pakietu minut... W erze masz minute za niesamowite 50 gr!! A w orange za 29 groszy...
zanim cos napiszesz polecam poczytanie cennika i regulaminu... w orange przy abo za 55zl jest 55gr/min po wykorzystaniu pakietu zlotowek ;) 29 groszy to jest cena minuty w ramach pakietu po uwzglednieniu 100% gratisu...
taki marketingowy haczyk.

#315191  autor: Karwan
 03 lut 2009, 16:26
A co to są te złotówki czy coś takiego w Orange.
Czytam i czytam i sam nie wiem.
Co do neta to dziennie przysył danych to będzie z 500 kb.
Czekam na napisanie jak się nazywa ta oferta w Orange itp,oOO i do kiedy ta promocja

#315198  autor: thonka
 03 lut 2009, 16:46
A co to są te złotówki czy coś takiego w Orange.
Czytam i czytam i sam nie wiem.
Co do neta to dziennie przysył danych to będzie z 500 kb.
Czekam na napisanie jak się nazywa ta oferta w Orange itp,oOO i do kiedy ta promocja
wszystko wypisalem strone wczesniej :| polecam jeszcze raz przeczytac.
po krotce: placisz 55zl i dostajesz 55zl na wykorzystanie na dowolne uslugi. prosciej sie nie da.

przy takiej ilosci danych lepiej wychodzi era bez telefonu za 45zl (120minut) + pakiet 50mb za 15zl, razem 60zl.
dlaczego warto wlaczyc 50mb?
oplata za dane bez pakietu wychodzi ok. 18zl za 15mb w miesiacu. moze sie zdarzyc mniej, ale gorzej jak sie zdarzy wiecej.
przy uruchomionym pakiecie 5mb i doplacie za reszte danych wchodzi 17zl.

w orange 15mb miesiecznie wyniesie Cie bez pakietu bagatela 75zl... a najtanszy pakiet danych to 30zl za 150mb czyli lekko nieoplacalne nawet biorac pod uwage promocje 100% wiecej w ofercie 35zl...

#315308  autor: eski
 03 lut 2009, 21:34
Hmm... ja tez polecil bym Ere, raz ze cennik dobry to i obsluga klienta wzorowa. Maja ciekawa opcje z eraGG. Co do pakietow i ilosci minut, gdyby wziasc sobie sredni abo taki (45-65zl w przyblizeniu, z telefonem oczywiscie) to jest 70-120minut do wszystkich i ten pakiecik za 15zl 50mb to bedzie bardzo dobra opcja. W Orange zas za 55zl dostajesz 100minut (bez Play) lub za 75zl 140min takze bez Play - dziwne troche wg mnie ale, ok no i tez pakiecik na net trza wykupic czyli 30zl za 150mb ale az tak duzo netu chyba nie potrzeba przy Twoich wymaganiach aby jeszcze 30zl dokaldac.... Oferta bez telefonu to juz stanowczo Era tam za 45zl dostajesz 120min do wszystkich no i umowa na 12m-c. Wybor oczywiscie nalezy do Ciebie, napisz pozniej co wybrales i czy zadowolony:)

#315472  autor: dj krysta
 04 lut 2009, 16:19
A gdzie to thonka znalazles/łaś?? http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=3466725 tutaj czegoś takiego nie znlalazlem ani w regulaminie... Podeslij linka do tego bo nie widze nic aby oszukiwali.