• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Kto uważasz jako pierwszy zmieni barwy?

Niebieska Era na różowy, niemiecki T-Mobile
39
87%
Zielony Plus na czerwony, brytyjski Vodafone
6
13%
 #314961  autor: Artur051
 02 lut 2009, 17:42
Jak wiemy, w grudniu pojawił się news, w którym przedstawiono iż Pan Hartmann (prezes PTC) planuje wprowadzenie zamiast Ery nazwę T-Mobile do połowy br.

Z kolei było również głośno o tym, że PGE i Orlen chce sprzedac swoje udziały, a chętnym na nie jest Vodafone.
Szczegóły:
http://www.telix.pl/artykul/artykul/pol ... 26527.html

Jednakże biorąc pod uwagę zatargi w PTC o udziały trudno powiedziec, czy wydawałoby się oczywiste pierwszeństwo PTC w rebrandingu będzie miało miejsce.

Zapraszam więc do któtkiej ankiety.

#314966  autor: kowcio
 02 lut 2009, 17:48
Szczerze, to nie uwierzę jak nie zobaczę. Dla mnie pierw Erę przerobią, zrobili szum wokół tego jak nie powiem co, a teraz wycofać się chcą.
Poza tym w Plusie Polkomet ma spore udziały, czego nie można powiedzieć o Erze.
Takża ja uważam, ze pierw będzie Era różowa ;)

#314980  autor: Artur051
 02 lut 2009, 18:22
kowcio pisze:Takża ja uważam, ze pierw będzie Era różowa
Ciekawe, czy róż będzie według zapowiedzi w tym roku ;]

#314982  autor: Kaczy
 02 lut 2009, 18:29
Artur051 pisze:Ciekawe, czy róż będzie według zapowiedzi w tym roku ;]
Tutaj jest temat o Erze i T-mobile.
Czy jest sens pisać kolejny raz to samo?

...::: Made for loneliness :::...

#315451  autor: pablo_79
 04 lut 2009, 14:54
Tamten temat ma inny wydźwięk, dość pejoratywny. Tu- trochę inna sprawa i problem poszerzony, bo Plus zapowiedział rebranding na Vodafone. Plus się przymierza, info przeczytałem wczoraj. Ostatnie posunięcia ery( choćby uwolnienie telefonów od simlocków ) wskazują, że jednak szykują się "poprawki" i rebranding będzie.

#315473  autor: Artur051
 04 lut 2009, 16:21
Ciekawi mnie jedno: Polkomtel - Vodafone, PTC - T-Mobile, PTK CENTERTEL - Orange, a P4 jaką będzie miałą w przyszłości nazwę?

a) zostanie Playem
b) o2 wykupi go
c) H3G wykupi go

czy inna propo? ;]

[ Dodano: 2009-02-04, 16:22 ]
Kaczy pisze:Tutaj jest temat o Erze i T-mobile.
Czy jest sens pisać kolejny raz to samo?
Inny wątek jest tam poruszony, jak napisał mój przedmówca.

#315480  autor: kowcio
 04 lut 2009, 16:33
Play teraz będzie Playem, i nikt go nie kupi, a później będzie o2, o ile w ogóle :P Tak mi się dzisiaj śniło :smt005

#315528  autor: kwistas
 04 lut 2009, 21:33
Tam szczerze mówiąc PLAY może kupić sieci "3" która wcześniej starała się o koncesję którą teraz ma sieć PLAY. Jeśli PLAY się nie powiedzie, wiadomo z początku był bum na telefony w korzystnych ofertach, teraz oferty są mało atrakcyjne i automatycznie sprzedaż spadła. Ogólnie jeśli inwestycje nie zaczną się zwracać bardzo możliwe że kiedyś PLAY pójdzie pod młotek, wtedy sieci "3" stanie do walki, dość spory zagraniczny kapitał dał by sieci dużego kopa.

Co do tematu JEDYNĄ POLSKĄ SIECIĄ JEST SIEĆ PLUS, jeśli chodzi o sieć Era ona została stworzona z niemieckich pieniędzy na dodatek od paru lat w zarządzie sieci grupa T-mobile Polska która jest niemiecka.

Wiadomo PKN Orlen zapowiadał i zapowiada sprzedanie swoich akcji, ale jakoś tak zapowiadają i nic nie robią.

#315530  autor: Artur051
 04 lut 2009, 21:42
kwistas pisze:JEDYNĄ POLSKĄ SIECIĄ JEST SIEĆ PLUS,
Widac nie sprecyzowałem, o co mi chodziło. Więc poprawka:

ostatnich sieci o polskich nazwach ;].

Era - brzmi polsko
Plus Hmm nie jest w 100% polski, bo jest w zarządzie vodafone, który niedługo pewnie powiększy swoje udziały ;] (szczegóły w linku, który dałem wyżej ;p)

#315533  autor: user_delete3
 04 lut 2009, 21:54
Mam nadzieję, że Era jak najszybciej zmieni swoje barwy :-D

#315542  autor: Artur051
 04 lut 2009, 22:18
11chris11 pisze:Mam nadzieję, że Era jak najszybciej zmieni swoje barwy :-D
Ciekawe, czy po rebrandingu będą za darmo wymieniali stare karty sim z logo Ery na nowe karty sim z logo T-Mobile ;].

#315676  autor: pablo_79
 05 lut 2009, 16:16
Kiedy uciekałem z Oranga, ciągle miałem na simie Ideę ;) Nie było takiej akcji. Jako posiadacz TT- raczej nie spieszy mi się, żeby wymieniali mi kartę sim na taką w różowym kolorze :-D

Jeśli chodzi o nazwy, to Era to nie tylko polskie słowo- istnieje w wielu słownikach obcojęzycznych i wszędzie oznacza to samo :mrgreen:

#315711  autor: user_delete10
 05 lut 2009, 17:42
Jak było z Ideą? Obecnie wiadomo a na początku stworzyli ją Polacy czy też obcy?

#315719  autor: lukaszlew77
 05 lut 2009, 18:03
Ja w dalszym ciągu mam w domu kartę Idea POP :D Działa dobrze, nawet 3G na niej działa :D Na ekranie starej Nokii było napisane IDEA Miłego Dnia, a po włożeniu do E51 zmieniło się na ORANGE PL Miłego Dnia.

#315724  autor: kwistas
 05 lut 2009, 18:24
fenix189 widipedia i wujek google odpowiedzą Ci na pytania. Hasło: Centertel, Telekomunikacja Polska, Idea. 8)

#316261  autor: Artur051
 08 lut 2009, 11:40
lukaszlew77 pisze:Na ekranie starej Nokii było napisane IDEA Miłego Dnia, a po włożeniu do E51 zmieniło się na ORANGE PL Miłego Dnia.
Idea była w sofcie starego telefonu, a Orange w nowym telefonie. Miłego Dnia nadaje siec przez sim jako wiad dodatkową, tak jak obecnie Heyah w Erze.

#316356  autor: Tafel
 08 lut 2009, 18:39
Do sierpnia nie ma na to szans... na jakikolwiek rebrending jakiejkolwiek marki! Mogę się założyć nawet oficjalnie o to!

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji

#316415  autor: biotyt
 09 lut 2009, 01:11
Sądzę, że Era pierwsza zmieni barwy ponieważ Niemcy mają już udziały większościowe w PTC. Zmiana marki to tylko formalność.
Plusowi do Vodafone jeszcze daleko gdyż polscy udziałowcy już od długiego czasu mówią o chęci sprzedaży swoich udziałów a jak na razie nic z tego nie wynika. Wydaje mi się, że są to zabiegi mające wywołać zainteresowanie u potencjalnych nabywców, a czym więcej chętnych tym wartość spółki dodatkowo wzrośnie i korzystniej będzie można ją sprzedać. Jak na razie Polacy nie są zadowoleni z propozycji, a kryzys nie przyczyni się do tego, że dostaną lepszą ofertę. Wykupienie udziałów jest dużą transakcją więc nawet tak wielkie telekomy jak Vodafone na pewno ostrożniej podchodzą do inwestycji. Polscy udziałowcy Polkomtela są na tyle bogatymi firmami, że z pewnością poradzą sobie z kryzysem i nie pozbędą się go za marne pieniądze dla ratowania własnego budżetu.

biotyt

#316458  autor: Artur051
 09 lut 2009, 14:56
biotyt pisze:Plusowi do Vodafone jeszcze daleko gdyż polscy udziałowcy już od długiego czasu mówią o chęci sprzedaży swoich udziałów a jak na razie nic z tego nie wynika.
No i po głosowaniu. Właśnie na telepolis pojawił się news, w którym Orlen powiedzial, że sprzedaż przez niego udziałów może się odwleśc w czasie...

Czyli T-Mobile będzie pewnie pierwszy w Polsce ;p

#316481  autor: biotyt
 09 lut 2009, 16:09
Hehe, to miałem rację czemu Orlen nie sprzeda zbyt szybko Polkomtela. Dobrze się domyślałem :)

biotyt