• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#305587  autor: Łukasz_W
 22 gru 2008, 23:38
Artur051 pisze:Nie wiem z kąd ta niechęc twoja do T-Mobile.
Bo to Niemcy, chyba jasne, że lepiej jak jest coś "nasze" niż "obce"? Ja również wolałbym aby Era była POLSKĄ siecią. Ale i tak już nie jest... Zacznie się wysysanie kasy, a postępu technologicznego nie uświadczysz.
Artur051 pisze:Kiedy siec zmienia nazwę na T-Mobile (Czechy, Słowacja, czy Wielka Brytania) zaczyna się rozbudowa stacji bazowych i polepszanie oferty. W Polsce też zapowiada się na taki rozwój, gdyż T-Mobile chce odzyskac silną pozycję PTC na rynku polskim.
Ok, tylko kto tę ofertę i silną pozycję zepsuł? Może Era sama? Czy nie widzisz, że im bliżej rebrandingu tym gorzej? Przecież Niemcy mają w tym swój cel - po prostu potem T-Mobile wróci to tego co było i powie: "zobaczcie jacy my jesteśmy super, a jaka Era była do d..y!"
Artur051 pisze:Wyjdzie to wszystko abonentom dotychczasowym na dobre
Oj, nie sądzę. Nie ma po prostu żadnych powodów by miało tak być.
Artur051 pisze:Tam, gdzie Play jest skazany na Plusa, jego abonenci zawsze będą skazani na awarie, gdyż wiadomo Plus chce odstraszyc klientów od konkurencji.
Jasne :D Niby jak Plus miałby to zrobić? Dodamy wam (playowcom) trochę szumu w słuchawce? :D
Artur051 pisze:Większą niezawodnośc sieci na pewno będziesz miał w T-Mobile niż dotychczasowej Erze, czy Play.
Jak wyżej - nie uważam aby miało tak być. No chyba, że w T-Mobile w NIemczech :-D Czy dziś w Orange mamy większą niezawodność niż w Idei?

[ Dodano: 2008-12-22, 23:50 ]
robbo2k pisze:IMHO w zasięgu nodeB Playa nie ma nic dziwnego. Fakt takie Skierniewice dmuchają pod Koluszki i Łowicz z jednej i Zyrardow z drugiej ale znowu tam jest o tyle ciekawie ze drugi ze Skierniewickich NodeB poza miastem jest niemal szczątkowy zasięg.
Ja dodam, że z trzeciej strony zasieg też niczego sobie - póki co korzystam za pomocą anteny zewnętrznej w miejscowości Gołyń (gm. Biała Rawska) 20 km na południowy-wschód od Skierniewic. Dla mnie to jednak dziwne, bo takie zasięgi imponujące są nawet w GSM.
Orientujesz się gdzie wiszą anteny dające tak ogromny zasięg? Ja przypuszczam, że na kominie ciepłowni (adres Sobieskiego). Ile ta stacja ma sektorów? A ta druga (ul. Zwierzyniecka?)?
Jeśli chodzi o Koluszki to z mapki Playa wynika, że gdzieś tam pod Koluszkami jest już inny Node B.

#305602  autor: yagi
 23 gru 2008, 08:20
Bardzo Was prosze o skonczenie offtopow na temat T-Mobile i dyskutowanie o jakosci stacji Playa...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#306682  autor: rogmaniek
 29 gru 2008, 15:38
Wielkie dzięki tym, którzy przybliżyli mi ten temat. I tak jeszcze parę "uwag" :wink:

tesla: odnośnie te Faszystowskiej Telefonii Cyfrowej: Zdaję sobie sprawę, że to "ostre" słowa. Jednak, jak już nie raz pisałem, DT przez ostatni rok naprwadę "wrednie" się zachował. Chodzi mi oczywiście o ciągłe pogarszanie, rzekomo nowych, ofert pod marką Era, aby pewnie w oczach możliwie jak największej ilości Polaków "zniszczyć" markę Era! Niestety, ale takie postępowanie kojarzy mi się z historią... Takie jest moje zdanie i również mam prawo uważać, że marka Era jest bardzo cenna i po prostu szkoda jej "niszczyć", robiąc rebranding. Na dodatek, dla mnie, logo T-Mobile jest po prostu paskudne :-D Może co innego, gdyby DT wystartowało od początku w Polsce, np. zamiast Play'a, pod ich marką.

yagi: sorki, że w temacie o P4 poruszyliśmy kwestię PTC :? Jednak już tak czasem się zdarza, że pojawia się inny wątek i chyba nie zaszkodzi, że i na ten temat się odpowie. Odnośnie jeszcze, żeby nie "dyskutować o jakości stacji Playa": myślę, ze właśnie o to mi chodziło. Przecież to mają być nasze spostrzeżenia. Właśnie chciałem, aby "podzielić" się z innymi, co sądzimy o tej "jakości", jaką stosuje P4 przy budowie swoich stacji bazowych. A, że czasem przybiera to formę dyskusji, to chyba nie jest złe?! W końcu mając, np. różną wiedzę, może na pewne aspekty budowy tych stacji "patrzeć" inaczej, niż ktoś inny. Wg mnie o to chodzi- przecież mogę nie mieć, tak naprawdę racji, a więc przeczytam, co ktoś inny zaobserwował/dowiedział się czy jakie wyciągnął wnioski.

I tak jeszcze odnośnie P4. Niestety moje obawy okazują się dość "prawdziwe". Dlatego na obecną chwilę Play nie będzie moim numerem głównym. Niestety, ale nie zamierzam się martwić o funkcjonowanie sieci P4. Każdemu operatorowi problemy się zdarzają- i to rozumiem, ale P4 już na początku mnie zasmucił, że poszedł, aby jak najmniej wydać na budowę sieci. A jak "widać", tej wysokiej jakości przy budowie ich Node B, trudno się doszukać :P To na razie tyle... :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#312103  autor: Pablo-1986
 22 sty 2009, 10:48
Play widać,że inwestuje w dobre nadajniki, wczoraj zalogowałem się do nadajnika oddalonego ode mnie o ok 40 km! w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania. Najbliższy nadajnik znajduje się w Zielonej górze. Zasięg był co dziwne przez pewien czas max. Niestety po tym telefon wylogował się i przeszedł na roaming plusa.

Dobry humor podstawą dnia.

#312137  autor: Łukasz_W
 22 sty 2009, 13:48
To, że sieje tak daleko nie oznacza, że to dobrze. Raczej wręcz przeciwnie - takie budowanie sieci 3G jest wg mnie nieco niezgodne ze sztuką... Poza tym to kwestia wysokości zawieszenia anten, tiltów, mocy nadajnika, a nie jakości jako takiej. Ale nic - ja też z takiego podejścia Playa się cieszę, bo otworzyło mi ono okno na świat :-D Zresztą patrz mój podpis :)

#312167  autor: krzykos
 22 sty 2009, 15:41
LaCabra pisze: Najlepszy numer jest na kominie w Zgierzu gdzie nad centkiem gdzies na 25 metrze zamontowal sie play i zalozyl solla tylko ze przez 25 metrow do tego solla leci haka centka <lol> ciekawe czy panowie z playa dysponuja dwoma wozkami asekuracyjnymi zeby sie tam bezpiecznie dostac. Sumujac jeszcze daleka droga playa do standardow centka czy plusa. Pozdrawiam
Tu Cie Kolego szybko poprawię - jesli pracujesz w Utrzymaniu Sieci to posiadasz wszystkie dostepne wozki uzywane w zabezpieczeniach - czyli : SOLL, HACA, FABA, SKC BLOCK :) Nie może tak byc, że czegośc nie masz - wynika to z tego , że teraz stacje bardzo czesto sa wspolne - np Orange i Plus, Orange i Era, Era i Plus i na kazdej z tej stacji moze istniec zabezpieczenie konkretnego operatora - chesz przyklad? Jesli pierwsza stacja jest Plusa - to prawie na 100 % jest tam SKC BLOCK - jak sie dolozy ERa lub Orange - to albo robia swoje - albo korzystaja z zabezpieczen Plus-a; Jesli pierwsza byla stacja Orange - to albo jest SOLL albo HACA - analogicznie dalej jest jak wyzej... w Erze zasadniczo jest SOLL ....ewentualnie FABA , HACA....

kwestia dogadania:)
wiec masz wszystkie zabezpieczenia - male tego - jesli jest na stacji kilka zabezpieczen - tak jak pisales ze do polowy jedno a od drugiej polowy drugie - to masz to opisane w dojazdowkach na stacje - ktora to dojazdowke posiada kazdy Utrzymaniowiec Sieci i zna juz system zabezpieczen na danej stacji - wiec o zaskoczeniu nie ma tu mowy...

To takie male OFFTOP......

Co do sprzetu - HUAWEI jest bardzo dobrym sprzetem - malo awaryjnym - gorzej ze w Play nie spelniaja standardów instalacyjnych - i za jakis czas beda problemy z feederami itd...pojda VSWR-y itd... no i budowlanka jest kiepska... nie patrza aby dostep do anten byl latwy - tylko laduja gdzie popadnie....reszta operatorów robi dojscia do anten, pomosty itd....

#314154  autor: kello
 30 sty 2009, 13:06
Myślę, że chodziło tu o to, że do połowy obiektu jest jeden system zabezpieczający, a potem drugi. Można było założyć jeden i byłby spokój.
Co do budowy lokalizacji samych stacji... Rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, jak umieszczenie szafki outdoorowej tak blisko krawędzi dachu, że ciężko jest bezpiecznie pracować albo np. umieszczenie szafki na podeście, tyle że podestu do stania już nie ma :) , choć są pod niego mocowania. Albo mega duże wyjścia na dach. Jeśli ktoś waży powyżej 80kg i ma krępą budowę ciała to może mieć kłopoty z wejściem - taka selekcja naturalna :P .
A z ciekawszych rzeczy co do standardów instalacyjnych to widziałem pięknie upięte feedery zamiast uchwytami to zipami :) Co do tego, kto nie spełnia standardów instalacyjnych to nie Play, a 3GSN, który jest odpowiedzialny za budowę. Co do dostępu do anten do rzeczywiście czasem jest "alpinistyczny" :)
Co do małej awaryjności... hmm może rzeczywiście nie jest bardzo awaryjny jeśli chodzi o awarie mające bezpośredni wpływ na usługę, tzn. na to, czy można sobie gadać i ściągać czy też nie.
Więc jeśli kiedyś padnie wam zasięg, to większe prawdopodobieństwo tego, że coś poszło na BSC albo padł link do stacji, radiolinia, światełko. Nie obarczajcie tego winą zepsutego BTSa, NodeB bo owszem, też się psują, ale rzadko tak, by padła cała stacja, jak padnie sektor to zostaniecie przejęci przez inny jeśli będziecie w jego zasięgu. Tylko poziom sygnału spadnie.

#314210  autor: tesla
 30 sty 2009, 17:25
Panowie, nie wypowiadajcie się proszę na temat awaryjności nodów Huawei, ile one pracują. Rok?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#314313  autor: kello
 31 sty 2009, 06:25
Niektóre urządzenia Huawei, bo nie mówię teraz o NodachB, pracują dużo krócej niż rok, a również się psują :)

#314462  autor: Marens
 31 sty 2009, 19:12
Pablo-1986 pisze:Play widać,że inwestuje w dobre nadajniki, wczoraj zalogowałem się do nadajnika oddalonego ode mnie o ok 40 km! w linii prostej od mojego miejsca zamieszkania.
Nie jest to możliwe, pewnie testowali gdzieś bliżej NodeB a potem wyłączyli po testach.

#314481  autor: kwistas
 31 sty 2009, 20:20
To ile dokładnie NodeB może mieć zasięg? Czytałem że 5-7km. Czy to prawda? Nadajnik 3G ma mniejszy zasięg od nadajnika GSM? Z góry dzięki za odpowiedz. :)

#314515  autor: kowcio
 31 sty 2009, 21:56
kwistas pisze:To ile dokładnie NodeB może mieć zasięg? Czytałem że 5-7km. Czy to prawda?
Standardowo chyba 8 km to max, ale nadajnik musi być wysoko umieszczony, oraz nie może zbyt dużo osób być zalogowanych do nadajnika. Czyli tereny mniej zurbanizowane. Ale także inne czynniki, choćby pogodowe...
kwistas pisze:Nadajnik 3G ma mniejszy zasięg od nadajnika GSM?
Jasne, że tak. GSM max to chyba 35 km z tergo co pamiętam ;)

Dobra, od tej chwili koniec OT.

#314518  autor: Patryk_
 31 sty 2009, 22:01
kwistas pisze:Czytałem że 5-7km.
Coś koło tego,może ciut więcej.
Oczywiście mowię o sytuacji,gdy zachowana jest widoczność optyczna.
Testowałem to nie raz - u mnie na górce,z której idealnie widać noda,modem bez anteny zewnętrznej przy 7 km pokazuje -90 do -88 dBm.
Bez widoczności to czasami i na kilometr nie posieje.

[ Dodano: 2009-01-31, 22:05 ]
kowcio pisze:Ale także inne czynniki, choćby pogodowe...
Pogoda wbrew pozorom i mitom tak bardzo 2 GHz nie szkodzi - zaryzykował bym (pomny własnym doświadczeniom),że na link między terminalem a stacją w ogóle nie ma odczuwalnego wpływu,chyba,że jest siarczysty mróz,i suche powietrze,to wtedy dBm przybywa ;)
Co innego na radiolinie - dlatego czasami przy złej pogodzie transfer się kaszani.

#314920  autor: Łukasz_W
 02 lut 2009, 15:52
Jaki może być zasięg? Zobaczcie mój podpis :-D
kowcio, jeślichodzi o zasięg GSM to przy kodowaniu HR mozna teoretycznie wyciągnąć dwa razy więcej.
Patryk_, jak masz te -88 dBm przy 7 km to czemu miałoby nie być sygnału przy większej odległości? Jeszcze nawet ze 20 dB można zejść. Zgadzam się, że pogoda za bardzo nie szkodzi. Nawet podczas opadów śniegu i przy oblepionej nieco śniegiem antenie sygnał u mnie spada może ze 2-3 dB, ale nie więcej.
A i jeszcze taki mały szczegół... Nie może dBm przybywać. Jak chcesz podać jakieś zmiany sygnału to zawsze w dB, a nie w dBm.

#314925  autor: Patryk_
 02 lut 2009, 16:07
Łukasz_W pisze:jeślichodzi o zasięg GSM to przy kodowaniu HR mozna teoretycznie wyciągnąć dwa razy więcej
To nie od kodowania zależy.
Po prostu używana jest wtedy co druga szczelina czasowa,co dwukrotnie zmniejsza pojemność sieci.HR oczywiście można wtedy też zastosować - pojemność wzrośnie do pojemności zwykłego trybu GSM i (E)FR

[ Dodano: 2009-02-02, 16:10 ]
Łukasz_W pisze:ak masz te -88 dBm przy 7 km to czemu miałoby nie być sygnału przy większej odległości? Jeszcze nawet ze 20 dB można zejść.
To zależy od wielu czynników,np.od tiltu anten czy różnicy wysokości...
Po prostu powyżej danej odległości można "wyjść z wiązki".
Teoretycznie oczywiście,w idealnych warunkach - anteny na tym samym poziomie - można opierać się tylko na tłumieniu atmosfery...

[ Dodano: 2009-02-02, 16:11 ]
Łukasz_W pisze:Nie może dBm przybywać.
Ja o tym wiem,radiem się bawię od małego :wink:
Jednak większość ludzi widzi,że na wskaźniku poziomu sygnału przybywa/ubywa dBm - pisałem to w przenośni :P

#314931  autor: Łukasz_W
 02 lut 2009, 16:20
Patryk_ pisze:HR oczywiście można wtedy też zastosować
Niemal trzeba - bo jaka byłaby pojemność przy tak wprowadzonych ograniczeniach, a pamiętajmy, że miałoby to obsługiwać znacznie większy obszar. To taki skrót myślowy, ale wiadomo o co chodzi. W praktyce jak się stosuje jedno to i drugie.
Patryk_ pisze:To zależy od wielu czynników,np.od tiltu anten czy różnicy wysokości...
Po prostu powyżej danej odległości można "wyjść z wiązki".
Oczywiście, masz rację - ja tylko mówię o sytuacji, w której owe czynniki nam sprzyjają :-)

#314941  autor: Patryk_
 02 lut 2009, 16:40
Łukasz_W pisze:Niemal trzeba
Kilka razy w roku pływam promem do Skandynawii,i raz nawet sprawdziłem netmonitorem,jakiego kodowania używają nasze opy na morzu (Plus gdzieś z wybrzeża,Orange chyba z Petrobalticu).
Było to EFR.

#314947  autor: Łukasz_W
 02 lut 2009, 16:54
Ok, ale co z tego? Czy sprawdziłeś też, że wykorzystywali w tym samym czasie co drugą szczelinę? A nawet jeśli to raz jak napisałeś, co jeszcze o niczym nie przesądza. Zresztą na morzu jaki może być ruch...

#314963  autor: Patryk_
 02 lut 2009, 17:43
Łukasz_W pisze:Czy sprawdziłeś też, że wykorzystywali w tym samym czasie co drugą szczelinę?
Odległość od BTSa była na pewno większa od 35 km.

[ Dodano: 2009-02-02, 17:45 ]
Łukasz_W pisze:Zresztą na morzu jaki może być ruch...
Niewielki.
I dlatego wystarcza pojemność stacji w FR.

Ty mi lepiej pokaż miejsca poza morzem,w których stosuje się GSM extended range :roll:

#315026  autor: Łukasz_W
 02 lut 2009, 21:39
Czy ja gdzieś pisałem, że poza morzem?
Zresztą nieważne :)