• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #313648  autor: ywis
 28 sty 2009, 08:55
No właśnie Panie i Panowie, zmieniły się zasady darmowego nr od 1-go stycznia. 1000 minut wymienne na 4000 sms do wybranego numeru. No i moje pytanie jest takie, jak mam sprawdzić ile minut czy też sms pozostało do wykorzystania?

#313650  autor: Worczynski
 28 sty 2009, 09:18
Mnie to pytanie też nurtowało, jako, że kupiłem telefon już z mix4. No, ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi, także u plusa i z tego wnoszę, że trzeba niestety na czuja to robić. Patrzeć na liczniki połączeń i sms. Niestety przykre, ale prawdziwe. Mam własny psychiczny limit i rozmawiam 10 godzin czyli 600 minut i wysyłam 1600 smsów. Niestety inaczej się nie da. No i mały offtop. Nie rozumiem posunięcia plusa, wiele osób przechodziło z sim+ tylko po to, żeby mieć zawsze ten darmowy numer. A oni strzelają w stope robiąc bezsensowne ograniczenia. Mogli dać 4000 minut/16000 smsów i myślę, że większość ludzi byłaby zadowolona i mało kto zauważyłby, że coś takiego zrobili. Przecież i tak na tym zarabiają.

Jazz do łez:)

#313690  autor: biotyt
 28 sty 2009, 12:45
Niestety, oferty się pogarszają. Operatorzy obniżają odrobinę stawki do wszystkich sieci, a następnie mocno psują pakiety, które mieli dotychczas w ofercie.

Moim zdaniem, pomimo tych niekorzystnych zmian MixPlus IV jest nadal bezkonkurencyjny. Wystarczy popatrzeć na Orange mix gdzie umowa trwa określony czas, pakiety są płatne dodatkowo do kwoty zobowiązania, są aktywowane dopiero z nowym okresem rozliczeniowym i na stałe (do czasu wyłączenia przez użytkownika), nie mówiąc już o drogich telefonach w Orange.
W MixPlusie telefony są tańsze, duży wybór kombinacji doładowań, szybciej dokonane doładowania powodują szybsze zakończenie umowy, pakiety choć do wykupienia raz na miesiąc (podobnie jak w Orange) są dostępne natychmiast i płatne z kwoty doładowań (w Orange powiększają kwotę zobowiązania).
MixPlus wygrywa nawet też z całkiem niezłym Era Mix bo opiera się na doładowaniach a nie czasie umowy.

biotyt

#313704  autor: paweldomaros
 28 sty 2009, 13:40
W tej chwili Polkomtel i Centertel trzymają rynek... Możemy się spodziewać jeszcze innych niespodzianek oprócz dotychczasowych. Moim zdaniem zlikwidowanie tego pakietu 500sms w Orange to już lekka przesada.

Mitsubishi Trium Mars >>> Nokia 1600>>> Siemens CX65>>> LG KG800>>> SE K510i>>> SE W880i + 1 GB>>> Nokia N73>>> Samsung S5230 AVILA

#313729  autor: Łukasz_W
 28 sty 2009, 15:50
Na razie jest promocja i nie ma limitów w darmowym numerze chyba do któregoś tam dnia lutego.

#313732  autor: biotyt
 28 sty 2009, 15:53
paweldomaros pisze:W tej chwili Polkomtel i Centertel trzymają rynek... Możemy się spodziewać jeszcze innych niespodzianek oprócz dotychczasowych. Moim zdaniem zlikwidowanie tego pakietu 500sms w Orange to już lekka przesada.
Sadzę, że Polkomtel zajmie w końcu miejsce lidera, a Orange zacznie tracić ze względu na kiepskie oferty. Pakiet 500 SMS nie został zlikwidowany tylko Orange wprowadziło nowe taryfy, w których zmieniły się zasady wykupowania pakietów. Takie "poprawienie" poprzedniej oferty.

biotyt

#313735  autor: Worczynski
 28 sty 2009, 16:07
Według gazety prawnej, dokładnie ich szacunków już Polkomtel ma najwyższe pudło jeśli chodzi o karty sim. Oferta MixPlusa jak dla mnie jest najkorzystniejsza, ze wszystkich mixów, bo np dziś miałem przypływ gotówki i zasiliłem konto 5 razy i do końca umowy mam 17 doładowań, a nie 23 miesiące jakbym miał u innych. A jak dla mnie darmowy numer to kwestia czasu, za niedługo ogłoszą znów duża promocje na nieograniczone rozmowy z numerem;)

#313737  autor: paweldomaros
 28 sty 2009, 16:16
No to teraz zacznie się chora gra...Ale to też naruszenie pewnych zasad... Wiecie czy Era w końcu się przekształci w T-Mobile?

Mitsubishi Trium Mars >>> Nokia 1600>>> Siemens CX65>>> LG KG800>>> SE K510i>>> SE W880i + 1 GB>>> Nokia N73>>> Samsung S5230 AVILA

#313741  autor: biotyt
 28 sty 2009, 16:29
paweldomaros pisze:No to teraz zacznie się chora gra...Ale to też naruszenie pewnych zasad... Wiecie czy Era w końcu się przekształci w T-Mobile?
Podobno dopiero w następnym roku wejdzie T-Mobile, a wszystko nadal przez niepewną sytuację w sprawie własności. Stąd wysyp dobrych ofert w Erze, z którymi pewnie czekali do czasu promocji nowej marki.

biotyt

#313742  autor: Łukasz_W
 28 sty 2009, 16:30
Ten limit to jeszcze nic... najgorsze jest wzajemne wykluczanie się darmowego numeru z darmowymi (czy tam tanimi) popołudniami i weekendami (pakiet 100 minut za 5zł). Dlatego ja nadal tkwię w mix3, nie zależy mi na nowym telefonie, a już na pewno nie na takim od operatora (drogi albo nicniemający + simlock). Ale na samym mixPlusie daleko bym nie zajechał, dlatego jako drugi numer służy mi TakTak. I takie rozwiązanie polecam. Może też być MobilKing, Biedronka, nowa Heyah albo stara Play karta.

#313867  autor: Worczynski
 28 sty 2009, 21:55
Dokładnie. To wykluczanie się jest kretynizmem pierwszej ligi. W końcu chce zapłacić za rozmowy, więc powinni umożliwić uruchomienie wszystkich pakietów naraz. Ale może spece z plusa chcą, żeby mixplus-man nosił drugi telefon z simplusa, z drugiem pakietem. To wszystko jest chore, zobaczymy jaką gre toczy plus i co z tego wyjdzie.

#313945  autor: biotyt
 29 sty 2009, 11:56
No niestety, to wykluczanie "Wybrany numer w sieci Plus" i "Popołudnia i weekendy" jest nie za bardzo. Jednak zauważyłem, że poprawiono współdziałanie pakietu "Taniej do wszystkich" z "Popołudnia i weekendy" gdyż chyba wcześniej zawsze leciało w pierwszej kolejności z pakietu do wszystkich, teraz liczone jest z korzystniejszego pakietu.

Podsumowując, oferta MixPlusa jest na prawdę świetna pomimo pewnych ograniczeń. Nie dziwię się, że przyciągają nią klientów i przejmują miejsce lidera na rynku.

biotyt

#313973  autor: ywis
 29 sty 2009, 14:49
Trochę rozmowa zeszła nam na inny tor aniżeli problem o który podałem w pierwszym poście. Szkoda, że nie ma możliwości sprawdzenia stanu "darmowego nr", to by była dość przydatna informacja, a kontrolowanie ile minut rozmawiam w miesiącu oraz ile piszę sms, to dla mnie trochę nie tak, nie mam głowy do takich rzeczy, aby pamiętać.

#313974  autor: mariusz9a
 29 sty 2009, 15:03
ywis pisze:Szkoda, że nie ma możliwości sprawdzenia stanu "darmowego nr", to by była dość przydatna informacja, a kontrolowanie ile minut rozmawiam w miesiącu oraz ile piszę sms, to dla mnie trochę nie tak, nie mam głowy do takich rzeczy, aby pamiętać.
Nie wiadomo czy nie ma. Wejdzie limit to sie wyjaśni. Na pewno będzie dostępne sprawdzenie limitu. Zapewne poprzez kod *121# (coś mi sie kojarzy że tak było napisane w pierwotnym regulaminie).

#313982  autor: Worczynski
 29 sty 2009, 15:38
Raczej obstawiałbym kod *104#, w tym miejscu gdzie sprawdzasz ważność. Pożyjemy, zobaczymy:)

#314072  autor: Łukasz_W
 29 sty 2009, 22:32
Na razie nie ma limitu, więc nie ma problemu. Ja tam w ogóle nie myślałem bym miał jakoś sprawdzać ile jeszcze mogę wydzwonić. Kiedy wprowadzą limit to pewnie pod *104# oprócz terminu ważnosci będzie info ile zostało z limitu do wykorzystania.

#314113  autor: ywis
 30 sty 2009, 08:15
Zobaczymy jak wejdą nowe zasady w życie...