• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #256115  autor: tejerek
 13 mar 2008, 21:07
Mam pytanie odnoście zakupu nowej aktywacji w Orange przez sklep internetowy.
A konkretniej jak przyjedzie kurier to czy w umowie wszystko jest napisane jaki abonament się wybrało i ile wynosi miesięcznie? Nie chodzi mi o dodane załączniki typu regulamin promocji itp. Czy może jest tak jak w Erze gdzie jest nazwa kodowa promocji i tyle.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam wszystkich...

#256130  autor: ja
 13 mar 2008, 21:48
W umowie, którą zawierałem kilka miesięcy temu, oprócz danych osobowych wymienione są:
-nazwa telefonu
-nr telefonu
-typ numeru (złoty/standard)
-cena zakupu telefonu
-nazwa promocji
-kwota zobowiązania
-usługi podstawowe
-okres, na który została zawarta umowa
-miesięczny limit należności
-wysokość opłaty specjalnej za niedotrzymanie warunków umowy

W formularzu są także rubryki
-opcja dodatkowa
-usługi dodatkowe
(u mnie obie rubryki puste)

Na odwrocie jest oświadczenie o akceptacji regulaminów, cennika ogólnych warunków itd

Zwracam uwagę, że w umowie nie są wymienione, żadne dodatkowe usługi, które dostajesz za podpisanie umowy (darmowe wieczory, dodatkowe minuty itd.). W razie konieczności jedyną podstawą dochodzenia ich świadczenia są regulaminy.

Pozdrawiam.

Nie zauważyłem, ale dodatkowy pakiet minut do Orange i na stacjonarne, który dostałem jest wymieniony w umowie, ale wszystkie pozostałe bonusy ( darmowe wieczory, e-bonus, multibox platinum i cala reszta) już nie.

#256136  autor: tejerek
 13 mar 2008, 21:53
Mam nadzieję że można to przeczytać przed podpisaniem czy raczej nie?

Pozdrawiam wszystkich...

#256143  autor: ja
 13 mar 2008, 22:12
Formularz UMOWY to w zasadzie jedna strona A4 i jest stosunkowo przejrzysty, więc da się to szybko przejrzeć.
Ile będziesz miał na to czasu zależy tylko od tego jak dogadasz sie z kurierem. Jak będzie miał czas to pewnie pozwoli Ci spokojnie wszystko poczytać.

Moim zdaniem ważniejsze jest, żeby przed wysłaniem zamówienia dokładnie przejrzeć wszystkie regulaminy i cenniki, bo wynika z nich o wiele więcej niż z umowy.

Po za tym pamiętaj, że przy podpisywaniu umowy na odległość (czyt. przez kuriera) zawsze masz możliwość odstąpienia od niej w ciągu kilku pierwszych dni (chyba 10). Można zatem umowę podpisać, wszystko wypróbować i jak coś nie gra odstąpić od niej.

#313410  autor: makabras
 27 sty 2009, 12:37
a czy ktos sie orientuje jak wyglada sytuacja gdy podpisuje sie na firme?
Podobno wtedy nie mozna odstapic od umowy?!
znajoma zamówiła wlasnie w ten sposob wczoraj przez telefon (umowa przedluzeniowa z telefonem) a dzis chce zrobic zmiane (zarowno tel jak i abo). Jezeli sie nie zgodza na zmiane to co radzicie? Moze nie wpuszczac kuriera :mrgreen:

#313411  autor: tomko111
 27 sty 2009, 12:40
makabras pisze:Podobno wtedy nie mozna odstapic od umowy?!
Można normalnie odstąpić od umowy w ciągu 10 dni.

Jednak najlepszym sposobem jest nie wpuszczenie kuriera i nie podpisanie umowy. :wink:

#313701  autor: hubertd
 28 sty 2009, 13:21
ja pisze: Zwracam uwagę, że w umowie nie są wymienione, żadne dodatkowe usługi, które dostajesz za podpisanie umowy (darmowe wieczory, dodatkowe minuty itd.). W razie konieczności jedyną podstawą dochodzenia ich świadczenia są regulaminy.

Pozdrawiam.

Nie zauważyłem, ale dodatkowy pakiet minut do Orange i na stacjonarne, który dostałem jest wymieniony w umowie, ale wszystkie pozostałe bonusy ( darmowe wieczory, e-bonus, multibox platinum i cala reszta) już nie.

Tzn że jak zamówiłem teraz abo przez www, to nie będę miał na umowie tych promocji(dłuższy kapitał złotówek, darmowe minuty itp.) ??

#321945  autor: noved
 09 mar 2009, 16:09
No ale czy to nie jest tak, że regulaminy są częścią każdej umowy? Jeśli się podpisuje umowę, to potwierdza się przy tym znajomość regulaminów. To jest chyba standardowy zapis...
No i jak zamawiałeś przez stronę Orange to powinieneś chyba mieć to wyszczególnione
hubertd pisze:
ja pisze: Zwracam uwagę, że w umowie nie są wymienione, żadne dodatkowe usługi, które dostajesz za podpisanie umowy (darmowe wieczory, dodatkowe minuty itd.). W razie konieczności jedyną podstawą dochodzenia ich świadczenia są regulaminy.

Pozdrawiam.

Tzn że jak zamówiłem teraz abo przez www, to nie będę miał na umowie tych promocji(dłuższy kapitał złotówek, darmowe minuty itp.) ??