• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #313335  autor: n0body
 26 sty 2009, 22:22
Jaka jest faktycznie osiągalna prędkość w sieci UMTS.
Na Wiki WCDMA przeczytałem:
uwzględniona w tej specyfikacji opcja 2 Mb/s nigdy nie została zaimplementowana
Jak to jest z maksymalną przepustowością? Ile to jest Mbps/kbps?
W jakiej konfiguracji jest osiągalna w TDD a w jakiej dla FDD (SF, burst/TFCI,....)?
Zdaję sobie sprawę, z tego, że są używane Turbo kody, kody splotowe itd.
Dalej jednak nie mogę znaleźć w książkach czy dokumentach 3gpp potwierdzenia cytowanego tekstu.
Czy ktoś może mnie naprowadzić?
Chodzi mi o UMTS bez modyfikacji wprowadzonych przez HSDPA

Pozdrawiam
Tomek

+)

#313343  autor: mariusz9a
 26 sty 2009, 22:36
Powiem krótko: Wikipedią to radze się nie kierować.

#313382  autor: Patryk_
 27 sty 2009, 09:07
n0body pisze:Jaka jest faktycznie osiągalna prędkość w sieci UMTS.
Faktycznie jest to 384 kbit/s.

#313435  autor: kowcio
 27 sty 2009, 14:23
Tak, 3G- zwykłe i proste to 384 kbps. Później jest 3G+ (3,5G) HSDPA- i tu są różne standardy i prędkości- 1,8 Mb/s, 3,6 Mb/s oraz 7,2 Mb/s. O reszcie nie będę teraz pisał ;) Chyba tyle Tobie wystarczy.

Zaznaczam, że nie jest to np. 3,6 MB/s (megabajt na sekundę), tylko 3,6 Mb/s (megabit na sekundę).
Patryk_ pisze:Powiem krótko: Wikipedią to radze się nie kierować.
Dokładnie.

#317774  autor: Marcin_7
 16 lut 2009, 13:45
mariusz9a pisze:Powiem krótko: Wikipedią to radze się nie kierować.
No akurat cytowany artykul ( pl.wikipedia.org/wiki/WCDMA ), jest bardzo dobry i jest tak jak pisze osoba, ktora rozpoczela watek. UMTS bez technologii HSDPA oferuje 384 kbit/s. Gdy go projektowano to w specyfikacji Release 99 zaproponowano kanaly dedykowane dla transmisji dla kazdego z uzytkownika. W takich kanalach (ktore oczywiscie roznily sie w zaleznosci od rodzaju transmisji) mogla byc transmitowana rozmowa, wideorozmowa albo dane z max. przeplywnoscia 64/128/384 kbit/s).
Zaproponowano tez wspolny kanal do transmisji i gdyby jedna osoba go wykorzystywala,
to mogla by osiagnac 2Mbit/s, ale w nowszysch specyfikacjach (Release 5) pojawila sie technologia HSDPA (ktora tez wykorzystywala idee kanalu wspolnego, ale w inny sposob (inna modulacja, decyzja o restransmisji juz na poziomie NodeB a nie kontrolera RNC, i pare innych rzeczy)) i ten kanal zaproponowany w R99 zostal usunuiety z pozniejszych specyfikacji.

Wnioski: zaproponowano dla UMTSu dwie koncepcje 384 kbit/ss i 2 Mbit/s, tej drugiej nie zaimplementowano, a zamiast niej wprowadzono HSDPA.