• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#313271  autor: Prometo
 26 sty 2009, 20:21
dodatkowy77 jeśli Ty jesteś zadowolony z Tak Taka i opłaca się to Tobie, to nie patrz na innych. Inni niejednokrotnie tylko dużo gadają a słoma im z butów wychodzi.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#313296  autor: express100
 26 sty 2009, 21:07
A może Twoi znajomi mają też pre-paida, tyle że się do tego nie przyznają :?:
Jak masz taki profil dzwonienia to nie zastanawiaj się i przechodź na Tak Taka :D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#313299  autor: yanek
 26 sty 2009, 21:16
Wszystko fajnie, tyle tylko, że jeśli przeniesie numer z abo do TT to dostanie taryfę Nowy TakTak, która jak wiadomo, opłaca się tylko przy długich rozmowach z ludźmi w Erze - Godzina za grosze. Ewentualnie Numerki za grosze + pakiet minutowy (ale tylko 2 w miesiącu).

Sprzedam NOWE google GALAXY GEAR VR Lite http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 15#p853315

#313322  autor: Vieslav
 26 sty 2009, 21:55
A co innym do tego, z jakiej oferty korzystasz? Ważne, żeby tobie korzystniej było. Mam znajomego, który nadal ma taryfę zrób to sam (Idea), każdy się z niego śmieje, że płaci 1,80zł/min ale w weekend po 18 do wszystkich w sieci i na stacjonarne dzwoni za <10gr/min (a właściwie tylko wtedy dzwoni). Sam cieszę się, że mam zetafona. Rok temu bardzo chciałem przejść na abonament z uwagi na wieczory i weekendy w nowym twoim planie (szło ponad 1500 smsów miesięcznie i mnóstwo minut w sieci z mojego numeru). Teraz by mi się to kompletnie nie opłacało, bo przy najniższych stawkach w nowym Go wydaję na tel niecałe 10zł miesięcznie (licząc wydatki a nie doładowania, z tym też kombinuję jak się da :P), a na abo umowa nadal by mnie trzymała. W prepaidzie najfajniejsze jest to, że możesz kombinować z doładowaniami (allegro, promocje) i koszty wychodzą mniejsze niż są w rzeczywistości.

#313324  autor: greggis
 26 sty 2009, 21:59
iaro pisze:A jeżeli ktoś tak twierdzi...no cóż, jego problem, że zawsze przed przyjściem rachunku trzęsie dupskiem o to ile wydzwonił .
Ja generalnie nie jestem fanem pre paidów, mam abonament ( ba! dwa nawet) i wierz ze nigdy nie bałem sie faktury...wiem ile dzwonie i ile bedzie mnie to kosztowalo... i zreszta w jaki sposob niby w dzisiejszych czasach prepaid ogranicza wydatki? Jak ktos chce to i tak kupi kod lub doladuje z inteligo itp... wydac mozna tyle samo co na abo

#313347  autor: Xander99
 26 sty 2009, 22:45
Oto moja filozofia jeśli chodzi o pre-paid :D

Jestem wolnym człowiekiem. Jeśli nie mam ochoty dzwonić mogę schować telefon pod łóżko i nikt mnie nie będzie ścigał.

Korzystam z Simplusa, dzwonię za około 50-60 PLN miesięcznie i nie potrzebny mi abonament. Uwielbiam system kwotowy, który pozwala na precyzyjną kontrolę kosztów a nie minuty jak w większości abo. Poza tym w każdej chwili mogę doładować telefon z konta.

Dla tych bardzo oszczędnych :P
Jak kupujesz kartę to nie płacisz 1,99zł czy 2,50zł prowizji :D

INEA

#313365  autor: mikage1
 27 sty 2009, 00:51
dodatkowy77 - obciachem to jest wygłaszać takie poglądy, jakie głosza Twoi znajomi :P

Ty musisz policzyć co Tobie się opłaca i tyle...

a jak ktoś ma potrzebę pokazania na co go stać (i wydawania pieniędzy na zbytki) - to jego problem - a swoją drogą podpada to już pod coś, co Thorsten Veblen nazwał kiedyś "ostentacyjną konsumpcją" czy też "konsumpcją na pokaz" - czyli wydawanie pieniędzy na niezbyt potrzebne (lub w ogóle nie potrzebne) rzeczy w celu "udowodnienia zamożności" ;-)

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#313396  autor: dodatkowy77
 27 sty 2009, 10:55
macie rację, ugruntowaliście mnie w decyzji w zasadzie.

Pozdrawiam

#313397  autor: MADMAX
 27 sty 2009, 11:05
dodatkowy77 pisze:Czy telefon na kartę to rzeczywiście obciach?
Pozwól, że najpierw skomentuję to głuchym smiechem --> :lol:

Ależ zabobon.

A teraz bardziej merytorycznie i krótko na temat.
Znam wiele osób pracujących (kilku bezrobotnych pewnie też się znajdzie oczywiście), młodych i starszych, które korzystają z pre-paida.
Bo tak im wygodniej.
Bo nie chcą się wiązać umową z takich czy innych powodów.
Bo takie mają widzimisie.

Pierwsze słyszę, że po "30" to już tylko abonament i smycz - najlepiej na 36 miesięcy, a co! :twisted:
Niedawno ukończyłem 30 lat i w życiu nie przyszłoby mi na myśl, że z tej okazji "czas podpisac umowę z operatorem" :lol:

Pozdrawiam

#313404  autor: dodatkowy77
 27 sty 2009, 12:02
Pierwsze słyszę, że po "30" to już tylko abonament i smycz - najlepiej na 36 miesięcy, a co! :twisted:
Niedawno ukończyłem 30 lat i w życiu nie przyszłoby mi na myśl, że z tej okazji "czas podpisac umowę z operatorem" :lol:
hehe dobre, fakt...Ci co skończyli 30 bankowo powinni zawrzeć umowę z operatorem, najwyższy czas. ;) a ja chce zrezygnować i do tak taka ;)

Pozdrawiam

#313409  autor: MADMAX
 27 sty 2009, 12:29
dodatkowy77 pisze:a ja chce zrezygnować i do tak taka
Skoro jest to dla Ciebie najkorzystniejsze, nie rozumiem dlaczego miałbys z tego rezygnować :)
Noś dumnie tak-taka w swojej komórce i na zdrowie :)

Jakoś na prepaidach nie widziałem ostrzeżenia ministra "potencjalne szkodliwe dla zdrowia - nie wskazane dla użytkowników po 30-stce" :D

Równiez jeszcze do niedawna przez wiele lat siedziałem tylko w abonamentach, i jakoś nikt nie sugerował, że jestem na to za młody ;-)

Pozdrawiam

#313439  autor: Spiite
 27 sty 2009, 14:35
dodatkowy77 pisze:Rozmawiałem o tym ze znajomymi a oni mówia że tak tak i na kartę w ogóle to dla dzieci i bezrobotnych.
Takie po części było przekonanie jak prepaidy powstały. Teraz klienci prepaid są traktowani na równi z abonamentowymi.
Dla mnie największą zaletą telefonu na kartę jest: kiedy dzwonię to płacę, nie dzwonię-nie płacę. W abonamencie nawet kiedy nie wydzwonisz nawet sekundy to i tak na koniec miesiąca przyjdzie faktura którą musisz zapłacić...

#313526  autor: piwosz
 27 sty 2009, 18:31
obciach to będzie jak będziesz znajomym mówił. Ej, wiecie, nie zadzwonie do was bo nie mam nic na koncie... co ich to obchodzi że dzwonisz z karty czy z abo? ważne że dzwonisz i nie jesteś od niczego zależny. :wink:

:occasion5:

#313548  autor: knopers
 27 sty 2009, 18:59
aree1987 pisze:Obciachowe i jadące wioską jest jakże głupiutkie Twoje pytanie w temacie. Chlopie masz 30 lat i sie zastanawiasz czy korzystanie z prepaida to obciach.. Nie masz poważniejszych problemów?
aree1987, ale dlaczego obrażasz innych użytkowników? Ze Ty się znasz (lub nie) na telefonii komórkowej to nie znaczy, że każdy musi!
dodatkowy77, spokojnie zrezygnuj z abonamentu i przejdź do TT. Lepsze warunki masz. Ja ponad rok temu przedłużałem umowę w erze i myślałem, żeby tego jednak nie zrobić ale przedłużyłem. W grudniu się umowa kończy i raczej nie będę przedłużał, chociaż to zależy jak intensywnie będę korzystał z telefonu na studiach... I jestem "parę" lat młodszy od Ciebie ;)

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#313705  autor: biotyt
 28 sty 2009, 13:42
dodatkowy77, moim zdaniem korzystanie z prepaida to nie jest obciach. Jeśli oferta w prepaid jest korzystniejsza i bardziej dopasowana do Twoich potrzeb to powinieneś z niej jak najbardziej skorzystać. Obciach dla mnie jest wtedy gdy operator swojemu wieloletniemu klientowi nie jest w stanie zaproponować ciekawej oferty. Przecież stały wieloletni klient z racji umowy lojalnościowej powinien dostać lepsze warunki, a operator po tylu latach "znajomości" zaproponować ofertę dostosowaną do profilu klienta.

Zauważ, że przechodząc z abonamentu na kartę zachowujesz swój numer telefonu. W żaden sposób nie wskazuje on, że jest to prepaid. Logo na wyświetlaczu także pozostaje to samo czyli ERA. Nawet gdybyś nie powiedział żonie o przejściu do Tak Taka nic by nie wiedziała, tym bardziej ktoś inny. Najwyżej domyśliła się po kilku miesiącach zaniepokojona brakiem rachunku z Ery na Twój numer. Ładując często lub większymi kwotami zachowasz sporą rezerwę środków na dłuższe rozmowy np. poza sieć więc nawet nie zauważysz, że jest to prepaid. Na pewno mając abonament co kilka dni kontrolowałeś stan minut, tutaj jest podobnie. Jeśli masz mało środków siadasz przed komputerem i ładujesz konto TT ze swojego konta bankowego. Nadmiar środków nigdy się nie zmarnuje, bo w końcu zostanie wykorzystany, zważywszy na dogodne zasady jak sumowanie konta czy nieprzepadanie środków po przejściu w stan pasywny. Także skorzystanie z podwójnych doładowań powoduje, że przez większość czasu tych środków nie zabraknie na koncie w TT.

biotyt

#313708  autor: Jedrker
 28 sty 2009, 14:02
biotyt pisze:Najwyżej domyśliła się po kilku miesiącach zaniepokojona brakiem rachunku z Ery na Twój numer.
Nie koniecznie ;]
Mógłby wtedy powiedzieć, że aktywował e-fakturę ;)
I papierowe wydania od tej pory nie przychodzą ;]
Co do temu , zastanawiam się tylko, jak można wybierać ofertę patrząc na to, co inni o tym powiedzą.
Chcę korzystać z abonamentu to korzystam, a nie patrzę na znajomych, co na to powiedzą.
To samo tyczy się karty.
Drażni mnie jedynie to, że osoba dzwoniąca potrafi powiedzieć dobra to ja już kończę, bo kasa na koncie mi się zaraz skończy :roll:
Spotkałem się też z sytuacją, że gościu doi mnie mówił to nie będę przedłużał rozmowy, by nie narazić pana na koszty ... No rzesz .... :roll:

#313711  autor: dodatkowy77
 28 sty 2009, 14:12
Dziękuje Wam bardzo za porady. Nie wydaje juz mi sie że telefon na kartę to bciach.

Pozdrawiam

#313712  autor: Claudec
 28 sty 2009, 14:16
Ja od zawsze mam prepaida i nie zmienił bym tego na umowę, tak mi jest
wygodniej.
Skąd ktoś będzie wiedział że mam telefon na kartę czy na abonament?
W Play to nawet sms z kosztem rozmowy nie przychodzi wiec w tym przypadku
obca osoba nie zauważy ze mamy tel na kartę.
Dodam jeszcze że moja mama ma prepaida i grubo ponad 50lat :)

#313726  autor: express100
 28 sty 2009, 15:44
Ja tam nie ukrywam, że mam wszystkie wymienione w profilu telefony na kartę, a nie np. mix czy abo. Czy to coś złego, że płacę mniej za telefon niż w abo, tylko po prostu niektórym się nie chce i "nie mają czasu na głupie doładowywanie", bo mają drożej ale się nie muszą przejmować i "tracić czasu".
A Ty bierz pre-paida i nie patrz na znajomych. :wink:

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#313745  autor: rafcyk
 28 sty 2009, 16:34
Moim zdaniem prepaid jest tylko korzystny gdy mało dzwonisz i głównie wewnątrz sieci, ewentualnie do kilku wybranych osób. Wtedy wykupisz pakiety i możesz bardzo tanio telefonować (z tego co piszesz to właśnie Twój profil). Natomiast nikt nie wmówi mi, że dla osób dzwoniących do różnych sieci tańszy jest prepaid. Zróbmy proste założenie: dajmy na to, że chcemy mieć nowy telefon co 24mc. Przyjmijmy, że na taki telefon wydamy ok. 600zł (myślę że nie jest to wygórowana kwota) / 24mc = 25zł /mc. Biorąc abo taryfy syberyjskie 55zł/mc (tak dla przykładu) odejmując 25zł jakie musimy przeznaczyć na zakup nowego aparatu daje nam to kwotę 30zł. Pytam, w którym prepaid za 30zł otrzymam 140min x18 + 90min x6 do wszystkich sieci?

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2