- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Potwierdzam. Szkoda tylko że u mnie na osiedlu zasięg GSM Play jest bardzo słabiutki...tomko111 pisze:Sosnowiec również w zasięgu GSM od kilku dni.
Cały Kraków jest dostępny od 14 stycznia.
Osobiście jednak nasuwają mi się pytania w jaki sposób Play będzie działał w paśmie 900? Jak będzie działało przełączanie z sieci Plus do Play i na odwrót.
W tym momencie wygląda to tak że jeśli telefon jest zalogowany do sieci Plus to dalej w niej funkcjonuje. Play nie wymusza przejścia do siebie. Przy włączaniu telefonu loguje się w sieci w której był zalogowany przed wyłączeniem chyba że sieć ta nie ma zasięgu wtedy szuka innej.
Drugi problem to tracenie zasięgu sieci macierzystej i przechodzenie na roaming Plusa.
Wyjeżdżając z Krakowa chciałem zobaczyć kiedy sieć Play 2G straci zasięg. Wybrałem do tego stary telefon na którym gdy jestem w roamingu Plusa jest to widoczne na wyświetlaczu. Ustawiłem w telefonie sieć Play, następnie logowanie automatyczne. Około Wieliczki telefon zgubił Play’a ale nie przelogował się automatycznie do Plusa, tracąc sieć. Następnie szukał sieci ok. minuty i zalogował się w Plusie. Nie ukrywam że byłem tym niemiło zaskoczony. Co było by wtedy gdybym prowadził rozmowę, zostałaby ona przerwana?
Osobiście jednak nasuwają mi się pytania w jaki sposób Play będzie działał w paśmie 900? Jak będzie działało przełączanie z sieci Plus do Play i na odwrót.
W tym momencie wygląda to tak że jeśli telefon jest zalogowany do sieci Plus to dalej w niej funkcjonuje. Play nie wymusza przejścia do siebie. Przy włączaniu telefonu loguje się w sieci w której był zalogowany przed wyłączeniem chyba że sieć ta nie ma zasięgu wtedy szuka innej.
Drugi problem to tracenie zasięgu sieci macierzystej i przechodzenie na roaming Plusa.
Wyjeżdżając z Krakowa chciałem zobaczyć kiedy sieć Play 2G straci zasięg. Wybrałem do tego stary telefon na którym gdy jestem w roamingu Plusa jest to widoczne na wyświetlaczu. Ustawiłem w telefonie sieć Play, następnie logowanie automatyczne. Około Wieliczki telefon zgubił Play’a ale nie przelogował się automatycznie do Plusa, tracąc sieć. Następnie szukał sieci ok. minuty i zalogował się w Plusie. Nie ukrywam że byłem tym niemiło zaskoczony. Co było by wtedy gdybym prowadził rozmowę, zostałaby ona przerwana?
Normalnie:Osobiście jednak nasuwają mi się pytania w jaki sposób Play będzie działał w paśmie 900? Jak będzie działało przełączanie z sieci Plus do Play i na odwrót.
1. UMTS Play
2. EGSM Play
3. UMTS Plusa
4. GSM Plusa
To tak mam czasami z 3G i GSM Plusa. Tylko, że Plus ma bardzo małe pokrycie UMTS, więc nie muszę się martwić .krajan.fm pisze:Ustawiłem w telefonie sieć Play, następnie logowanie automatyczne. Około Wieliczki telefon zgubił Play’a ale nie przelogował się automatycznie do Plusa, tracąc sieć. Następnie szukał sieci ok. minuty i zalogował się w Plusie.
krajan.fm Zauważyłem, że we Wrocławiu podczas "przeskoku" z Plusa do Playa ginie zasięg na 3-4 sekundy... Czasami mam też problem z nawiązaniem połączenia w PLAY... Nalęzy pamiętać jednak o tym, że nadajniki E-GSM PLAY mają większą moc niż GSM...
Dzisiaj odkryłem, że E-GSM z ul.Nowowiejskiej 96 (dach budynku) sięga aż do OStrowa Tumskiego... Odwiedziłem też ul.Jana Matejki i S.Żeromskiego tam już są anteny E-GSM, ale nadajniki nie są jeszcze odpalone... Skoro jeden nadajnik ma taki zasięg to pozostałe po uruchomieniu spokojnie pokryją Centrum miasta... Wtedy też telefon nie będzie logował się do Roamingu Plusa...
Dzisiaj odkryłem, że E-GSM z ul.Nowowiejskiej 96 (dach budynku) sięga aż do OStrowa Tumskiego... Odwiedziłem też ul.Jana Matejki i S.Żeromskiego tam już są anteny E-GSM, ale nadajniki nie są jeszcze odpalone... Skoro jeden nadajnik ma taki zasięg to pozostałe po uruchomieniu spokojnie pokryją Centrum miasta... Wtedy też telefon nie będzie logował się do Roamingu Plusa...
Z dodaniem DG na liste poczekam az w niej samej odpala stacjeDąbrowa Górnicza, chwyta zasięg 2G Playa.

Myślę, że to nie tylko kwestia mocy. Tilty i wysokość zawieszenia anten też robią swoje... Zresztą z Nowowiejskiej do Ostrowa Tumskiego chyba nie jest aż tak daleko?Gadulski pisze:Nalęzy pamiętać jednak o tym, że nadajniki E-GSM PLAY mają większą moc niż GSM...
Dzisiaj odkryłem, że E-GSM z ul.Nowowiejskiej 96 (dach budynku) sięga aż do OStrowa Tumskiego...
Poza tym zasięg widać daleko, bo nie ma innych stacji. Np. w Erze nie zobaczysz danego kanału w mieście parę kilometrów dalej, bo już on się tam powtarza z bliższej stacji.
Ale oczywiście jest w tym sporo racji - Play nieźle grzeje z tym zasięgiem, zarówno w UMTS jak i GSM.
Gsm Playa wystartowało przed chwilą w Poznaniu na ul. Rocha 9 -akademik AWF-u pełen zasięg, jedynie są okresowe problemy z zalogowaniem sie
Dobry humor podstawą dnia.
Od wczoraj poprawnie skonfigurowali sieć w Krakowie i przy wybieraniu automatycznym jest już wymuszanie zalogowania się do Play. Po ponownym włączeniu telefonu loguje się także do Play (przy wybieraniu sieci automatycznym).krajan.fm pisze:Osobiście jednak nasuwają mi się pytania w jaki sposób Play będzie działał w paśmie 900? Jak będzie działało przełączanie z sieci Plus do Play i na odwrót.