• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #310553  autor: bojabango
 14 sty 2009, 23:45
Witajcie.

Mam telefon w erze, już 4 lata. Jestem w segmencie B1, czemu, nie wiem. Wydaje mi sie że powinienem być w wyższym

Interesuje mnie abonament mniej wiecej za 70 złotych i samsung i900 Omnia.
Od razu napisze -NIE chce innego telefonu. Omnia i już.

miły pan z działu rezygnacji w erze powiedział mi że omnie moge mieć za 1600 złotych, i zaproponował abonament 65 zł za 170 minut , ze zniżką przez pierwszy rok - 45 pierwy rok, 65 drugi rok. interesuje mnie usługa do 5 numerów za darmo - przeniesiemy sie całą rodziną. w erze takie coś - 15 pln.
czyli 80 pierwszy 60 drugi rok.

w plusie omnie mam za 750 złotych w abo za 75pln też 170 minut, pakiet dla 5 numerów 10 złotych, ew 120 minut i 5 numerów za 75 zeta. dodatkowo jakieś fajne usługi typu za 10 zeta ileś tam minut znowu do plusa i na stacjonarki od któejś do któejś tam chyba od 16 do 8 rano i takie tam. przyjemnie to wygląda.
do porównania - za 85 zeta przez 2 lata mam to samo co z ery. czyli 360 zeta przez dwa lata zapłace wiecej.

czyli w plusie mam telefon 850 zeta taniej - 360 zeta za droższy abo to wciąż 500 zeta różnicy.

biorąc pod uwage to że nie musze mieć 170 a moge 120 minut do wszystkich sieci (bo te 5 darmowych numerów zgarnie większość moich połączeń, niezależnie od sieci - dzwonimy wewnątrz rodziny najwiecej) to bym miał 10 zeta taniej co miesiąc. czyli abo droższy tylko o 120 zeta łącznie.

to był mój pierwszy telefon do działu rezygnacji.

co robić dalej?

myślałem jeszcze nad zakupem omni na allegro za te 1100 można chyba kupić... i wzięciem jakiegokolwiek innego telefonu i sprzedażą go na allegro.. to już troche kombinowania i większe ryzyko... nie wiem na ile takie rozwiązanie sie opłaca...

czy zakup telefonu na allegro i potem wybór którejś sieci bez telefonu ma sens? jeśli tak to która sieć ma najlepszą ofertę bez telefonu i ile wtedy zaoszczędzę?

nie musze przenosić sie do plusa, moge gdziekolwiek... do playa, do orange..

wszystko mi jedno.

jakaś rada?

generalnie, chce omnie, chce 5 numerów za darmo w jakiejkolwiek sieci (przejdziemy tam całą rodziną) i chce to jak najtaniej wszystko. żeby nie płacić wiecej jak te 80 zeta co miesiac. sieć bez znaczenia.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :))

--------------------------
UWAGA DO MODERATORA: mój poprzedni post został przeniesiony do kosza, nie wiem przez kogo ani dlaczego wydaje mi sie że są tu podobne tematy i znający sie na rzeczy ludzie coś mogą mi doradzic. sam zrobiłem troche wywiadu, wiec nie zrzucam całej roboty na ludzi tutaj. jeśli coś źle zrobiłem bardzo prosze o PW z wyjaśnieniem co i dlaczego. i ew. czas na poprawę posta i dostosowanie go do wymogów tego forum.

edit: znalazłem na mailu
Powód: Odnośnie przedłużenia umowy w Erze istnieje już odpowiedni do tego temat. Dodatkowo odnośnie wyboru telefonu jest dział Jaki Telefon Wybrać. KOSZ.
Moja odpowiedź: Szanowny moderatorze, nie przeczytałeś tematu. Ja wiem jaki chce telefon wiec pisanie w dziale 'wybór telefonu' mija sie z celem. Nie chce przedłużać umowy z erą jeśli inna sieć zaproponuje mi lepsze warunki wiec szukam nowej sieci w któej dostane tanio omnie, ew. sieci w której dostane najtaniej oferte bez telefonu taką jak napisałem.
 #310650  autor: Tajemniczy28
 15 sty 2009, 15:17
bojabango pisze:Witajcie.

Mam telefon w erze, już 4 lata. Jestem w segmencie B1, czemu, nie wiem. Wydaje mi sie że powinienem być w wyższym

Interesuje mnie abonament mniej wiecej za 70 złotych i samsung i900 Omnia.
Od razu napisze -NIE chce innego telefonu. Omnia i już.

miły pan z działu rezygnacji w erze powiedział mi że omnie moge mieć za 1600 złotych, i zaproponował abonament 65 zł za 170 minut , ze zniżką przez pierwszy rok - 45 pierwy rok, 65 drugi rok. interesuje mnie usługa do 5 numerów za darmo - przeniesiemy sie całą rodziną. w erze takie coś - 15 pln.
czyli 80 pierwszy 60 drugi rok.

w plusie omnie mam za 750 złotych w abo za 75pln też 170 minut, pakiet dla 5 numerów 10 złotych, ew 120 minut i 5 numerów za 75 zeta. dodatkowo jakieś fajne usługi typu za 10 zeta ileś tam minut znowu do plusa i na stacjonarki od któejś do któejś tam chyba od 16 do 8 rano i takie tam. przyjemnie to wygląda.
do porównania - za 85 zeta przez 2 lata mam to samo co z ery. czyli 360 zeta przez dwa lata zapłace wiecej.

czyli w plusie mam telefon 850 zeta taniej - 360 zeta za droższy abo to wciąż 500 zeta różnicy.

biorąc pod uwage to że nie musze mieć 170 a moge 120 minut do wszystkich sieci (bo te 5 darmowych numerów zgarnie większość moich połączeń, niezależnie od sieci - dzwonimy wewnątrz rodziny najwiecej) to bym miał 10 zeta taniej co miesiąc. czyli abo droższy tylko o 120 zeta łącznie.

to był mój pierwszy telefon do działu rezygnacji.

co robić dalej?

myślałem jeszcze nad zakupem omni na allegro za te 1100 można chyba kupić... i wzięciem jakiegokolwiek innego telefonu i sprzedażą go na allegro.. to już troche kombinowania i większe ryzyko... nie wiem na ile takie rozwiązanie sie opłaca...

czy zakup telefonu na allegro i potem wybór którejś sieci bez telefonu ma sens? jeśli tak to która sieć ma najlepszą ofertę bez telefonu i ile wtedy zaoszczędzę?

nie musze przenosić sie do plusa, moge gdziekolwiek... do playa, do orange..

wszystko mi jedno.

jakaś rada?

generalnie, chce omnie, chce 5 numerów za darmo w jakiejkolwiek sieci (przejdziemy tam całą rodziną) i chce to jak najtaniej wszystko. żeby nie płacić wiecej jak te 80 zeta co miesiac. sieć bez znaczenia.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :))

--------------------------
UWAGA DO MODERATORA: mój poprzedni post został przeniesiony do kosza, nie wiem przez kogo ani dlaczego wydaje mi sie że są tu podobne tematy i znający sie na rzeczy ludzie coś mogą mi doradzic. sam zrobiłem troche wywiadu, wiec nie zrzucam całej roboty na ludzi tutaj. jeśli coś źle zrobiłem bardzo prosze o PW z wyjaśnieniem co i dlaczego. i ew. czas na poprawę posta i dostosowanie go do wymogów tego forum.

edit: znalazłem na mailu
Powód: Odnośnie przedłużenia umowy w Erze istnieje już odpowiedni do tego temat. Dodatkowo odnośnie wyboru telefonu jest dział Jaki Telefon Wybrać. KOSZ.
Moja odpowiedź: Szanowny moderatorze, nie przeczytałeś tematu. Ja wiem jaki chce telefon wiec pisanie w dziale 'wybór telefonu' mija sie z celem. Nie chce przedłużać umowy z erą jeśli inna sieć zaproponuje mi lepsze warunki wiec szukam nowej sieci w któej dostane tanio omnie, ew. sieci w której dostane najtaniej oferte bez telefonu taką jak napisałem.
Hey,postaram Ci się pomóc otóż w plusie nie ma teraz żadnego z pakietów że dzwonisz do + i stacj. wieczory i wekendy - to było w taryfach godziny. Ja dokłAdnie mam w plusie i też te 5 nr. ale stwierdzam ze zaczyna mi siĘ nie opłacać, np. orange daje za 75 zł 140 min (anie 120) i od razu 3 pakiety sie dostaje, w plusie moŻesz wzIĄĆ ale niE dostaniesz wiĘcej minut wiec chyba dziadostwo.
Co do ofert proponuje:
- orange bez telefonu np. abo 55 w nim masz 100 min + 2 lub 3 darmo usługi np 400 sms do orange (+100 min przez 6 mies gdy bierzez przez neta umowe) i jak bierzesz bez tel. dostajesz 2gie 100 czyli 100% czyli za 55 zł masz 200 min (nie licząc tych gdybyś przez neta brał). wybierasz sobie np usługe Ty i 3 lub inna za 25 zł - 1000 min po 16 i łekendy orange i stacjonarne i jedziesz:)
- play. przenosisz tu numer (za to masz zniżke na abo 15 zł). bierzez abo 25 zł bez tel. na 18 mies umowe czyli masz za 25 zł - 15 =10 zł masz 100 min do wszystkich(jak bierzesz bez tel. to masz abo wyższy w cenie niższego). i np za 10 lub 15 zł bierzesz jakis duzy pakiet sie kupuje do play/stacj. że dzownisz w obrebie kiklu numerów taniej i juz. ja tak zamierzam zrobić i pożegnać sie zplusem.
- orange na karte bez telefonu -50 zł na 3 mies i wybierasz sobie pakiet 3 gr do 3 numerów w oragne/stacjonarne za 6 zł miesiecznie + np pakiet 600 sms za 6 sł w sieci.

#310842  autor: bojabango
 16 sty 2009, 03:29
Witaj, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :))

to rzeczywiscie rozsądna alternatywa, omnie bym wtedy kupił na allegro i przenieślibyśmy sie do któreś z sieci o której mówisz.

bo 80 zeta miesięcznie przez 2 lata to w końcu... 1920 złotych

czyli 1920 +750(tel) = 2670 za 120 minut i 5 numerów za darmo w plusie i omnie.

oferta orange o której mówisz
35 +25 zeta = 60 zeta za abo 1440 w ciagu 2 lat za 100 minut + od 16 za darmo do ornage i na stacjonarne (dla mnie porównywalne z 5 num za darmo, bo w orange każdy numer kosztuje 10) + omnia z allegro za 1100 złotych
= 2540 zeta.
czyli jest troche taniej, no i oferta jak by odrobine lepsza niż w plusie bo tych darmowych minut jak by wiecej i na wiecej numerów można dzwonić. tylko ta omnia z allegro to zawsze ryzyko.

w play widze w regulaminie że to obniżenie abo z 45 na 25 nie łączy sie z innymi promocjami. no i nie moge znaleźć gdzie jest napisane że dla nowych abonentów zniżka 15 zeta, znalazłem za to że dla nowych abonentów jest pakiet 500 minut do playa i na stacjonarki za darmo przez 6 miesięcy, potem za 15. ale to tylko w tarfie z telefonem... czyli widze, że nie tak dobrze jak piszesz...
przy one play jest 65->50 zeta owszem, ale nie przy innych taryfach..
ogólnie jak bym brał w play to mam 65-50 przez cały okres umowy + 15 zeta za pakiecik przez 18 miesięcy, czyli
24x50+18x15=1470za abo i telefon w promocji.. czyli 1470+1100 = 2470 - kasa za telefon z promocji sprzedany na allegro.
ALE
po uwąznej lekturze regulaminu nie widze wcale tego pakietu 500 minut do play dostępnego w tej promocji zniżkowej 65->50 za abo przy przenosinach... jest za to mowa o zniżce na abo przez pierwsze 6 miesięcy... czyli by wychodziło że nie bede miał taniej pomiędzy numerami, czyli odpada. mimo że wygląda na najlepszą ofertę... okazuje sie że tak nie jest. Czy ktoś sie zna na play i potrafiłby to potwierdzić?

czyli z tego co mówi Tajemniczy28 plus i era nie mają sensownej oferty bez telefonu..?

#310846  autor: Tajemniczy28
 16 sty 2009, 07:34
Co do play może rzeczywiście coś pomieszałem:) ale gdzieś na forach czytałem rzeczywiście o tej zniżce jak sie przechodzi z innej sieci. najlepiej podzwonić do bok-ów i się wywiedziec najlepiej:)a co do oferty bez.tel plusa zerknij na ich storne zakłądke dlapredłużających umowe,bo byc może to może być oferta tzn napodobnych zasadach jak podpisuje sieumowe bez te.

#311035  autor: bojabango
 17 sty 2009, 00:54
no właśnie nie widze na stronie plusa oferty bez telefonu w ogole :/

era coś tam ma ale chyba nie takie fajne jak w orange.

póki co jestem nastawiony na plusa... byłem pare dni temu w play i mówili że będą mieli więcej fajnych telefonów niedługo i żebym poczekał... może będzie omnia?

#311270  autor: Tajemniczy28
 18 sty 2009, 11:28
To zanim wybierzesz plusa zobacz czy CI się kalkuluje:

Plus:(na przykład)
- abo 75 - w nim 120 min(era za 80 zł daje 170 min, orange za 55-100,lub 75-140). Dopiero ja wybierzesz jeden z pakietów w plusie (50min) masz 170 min ( a w orange za 75 zł masz chyba3 lub 4 pakiety za darmo jak np 400 sms w orange, minuta do orange 40 gr, 180 min z 1 numerem itp) czyli róznica, w erze masz 5 nr. era stacja(2000 min, - plus 900 min),w play za 65 zł (płacisz 50, ostatecznie po rabatach 37,5 zł prze 9 mies) masz 166 min + 500 paly istacj na 6 mies. te 500 min później kosztuje 15 zł.
- smsy- plus 75 - 360 sms, era 80 - 510, orange 75 - 366 około,
- przełuzajoc w plusie nigdnie dostaniesz(nochyba ze naprawde dużo kasy wydajesz) rabatu na tel i abo, w erze np.dostaniesz.
zdecyduj sam

#311477  autor: bojabango
 19 sty 2009, 01:56
no tak tylko że w erze nie chcą mi dać rabatu na tel.

w erze bym płacił troche mniej ale omnie mi proponują za 1600 a w plusie za 750.

te pakiety w orange co są za darmo jakoś mnie nie porywają....

czekam czy w play nie pojawią sie jakieś fajne tanie telefony.
jak by mi era dała 50% zniżki na telefon to bym sie nie zastanawaiał długo ;]

#311484  autor: Tajemniczy28
 19 sty 2009, 07:29
Złóż wniosek o przeniesienie numeru,lub wypowiedzenie,to na nich działa i zaczynają wydzwaniać.

#311498  autor: plustik
 19 sty 2009, 11:01
mysle ze na dzień dzisiejszy najatrakcyjniejszą propozycją jest Play 65 za 50zł + 50% abo na 6miesięcy.
Telefony tanie, mozesz wziasc jakis np na 1zł i sprzedac go za 500zl.
Dodatkowym atutem są minuty - aż 166 - żadna siec tyle nie daje.

Sam bym się skusił, ale umowa z Erą trzyma mnie jeszcze rok :cry:

#312031  autor: bojabango
 21 sty 2009, 20:08
no dziś do mnie pan z ery już dzwonił i rozmawiał z kierownikiem - kierownik powiedział że dostane omnie za pół ceny ale nie w Nowa Era 80 ale w Nowa Era 200...

zaraz poszukam na forum jak to sie robi żeby wymówienie złożyć ;]
mam nadzieje, że można w salonie takie coś podpisać i nie trzeba im nic wysyłać?

wielkie dzięki za wszelakie wyliczenia.

#312060  autor: greggis
 21 sty 2009, 21:49
Tajemniczy28 pisze:Dopiero ja wybierzesz jeden z pakietów w plusie (50min) masz 170 min ( a w orange za 75 zł masz chyba3 lub 4 pakiety za darmo jak np 400 sms w orange, minuta do orange 40 gr, 180 min z 1 numerem itp) czyli róznica
Zwróciłbym uwagę że jakość oferty nie zależy od ilości jakiś pakietów czy innych prezentów lecz od tego na ile są one przydatne dla konkretnej osoby.
170 minut za 75 zł. to dużo a wystarczy doplacić dyche i masz jeszcze 200 do plusa lub 900 do 5 numerów w plusie i satacjonarnych. Po co smsy w takiej sytuacji?
Cena Omni 699 lub 799 zł.Minuta po abo 48gr
W Orange za 75 zł. jest 140 minut ( ew. 240 jesli kupisz przez net ale tylko przez 6 miesiecy ) i 3/4 prezenty Np. 180 minut/mc z wybranym numerem, 400 sms w orange 180m/mc w wieczory weekendy do orange i stac. Po abonamencie stawka 52 gr
Omnia za 920 chyba jesli kupisz przez internet.

#312097  autor: Tajemniczy28
 22 sty 2009, 08:35
greggis pisze:
Tajemniczy28 pisze:Dopiero ja wybierzesz jeden z pakietów w plusie (50min) masz 170 min ( a w orange za 75 zł masz chyba3 lub 4 pakiety za darmo jak np 400 sms w orange, minuta do orange 40 gr, 180 min z 1 numerem itp) czyli róznica
Zwróciłbym uwagę że jakość oferty nie zależy od ilości jakiś pakietów czy innych prezentów lecz od tego na ile są one przydatne dla konkretnej osoby.
170 minut za 75 zł. to dużo a wystarczy doplacić dyche i masz jeszcze 200 do plusa lub 900 do 5 numerów w plusie i satacjonarnych. Po co smsy w takiej sytuacji?
Cena Omni 699 lub 799 zł.Minuta po abo 48gr
W Orange za 75 zł. jest 140 minut ( ew. 240 jesli kupisz przez net ale tylko przez 6 miesiecy ) i 3/4 prezenty Np. 180 minut/mc z wybranym numerem, 400 sms w orange 180m/mc w wieczory weekendy do orange i stac. Po abonamencie stawka 52 gr
Omnia za 920 chyba jesli kupisz przez internet.
Po co smsy?jak to poco. To operator lepiej wie?jakoś era czy orange dają wiecej smsów i jakoś nie uważają że sa niepotrzebne. to są fakty.plus przekombinował. Zgodzę się co do rpzydatności tych "prezentów w orange" a raczej ich małej przydatności. Pozatym tu jak piszesz musiśz dopłacac anp w erze masz nie 900 minurta a 2000. róznica?jasne i nie trzeba nic dopłacac bo tam jest gratis. więc uważam że chłopaki nakombinowali aby tak nagmatwac by klient myślał że ma super ofertę.i tak jak sie wypowiadałem w wielu postach na różnych forach, w najbliższym okresie zrywam umowe.trudno.

#312275  autor: greggis
 22 sty 2009, 20:31
Tajemniczy28 pisze:Pozatym tu jak piszesz musiśz dopłacac anp w erze masz nie 900 minurta a 2000. róznica?jasne i nie trzeba nic dopłacac bo tam jest gratis.
Ok. Era - 80 zł/mc i 170 minut dowszystkich oraz 2000 do pięciu numerów w erze.
Plus - 85 zł/mc i 170 minut do wszystkich oraz 900 minut do 5 numerów w Plusie i stacjonarnych.

telefon era/plus:
Nokia e51 99zł/1zł
samsung u900 699zł/1zł
ku990 vievty 599/1
iphone 799/omnia 699
c902 799/199
f480 999/29
n e66 1199/399
i omniatez w erze jest...za 1799

Wiesz już dlaczego gratis?
Jeśli ktoś chce tani i prosty tel. to sie opłaca ale jesli chcesz cos lepszego..........

#312301  autor: Tajemniczy28
 22 sty 2009, 22:02
Dokładnie. czyli na 1 wychodzi. w erze to co wiecej płącisz za tel masz zato wiecej pakietów, w plusie mniej ale tanszy tel.

#312303  autor: greggis
 22 sty 2009, 22:11
To sie rozumiemy. Swoją drogą, nie znałem wczesniej cennika telefonów w erze ale niektóre różnice powalają... szok

#312334  autor: bojabango
 23 sty 2009, 00:14
dobra, nie uwierzycie....

zadzwonił do mnie pan z Ery

i zaproponował:

Omnia za pół ceny - 800 - powiedzmy że już ujdzie ;)
Abo: nowa era 80
40 zeta za pierwszy rok + 65 zeta za drugi rok, 170 minut do wszystkich. Do tego 2000 numerów do wszystkich za 15 zeta.

wychodzi 55*12+80*12= 1620 + 800 = 2420 zeta.

Czyli dostaje już lepiej niż w plusie, w dodatku dostaje największy pakiet minut.
Chyba ich ruszyło coś :]

Myśle że najlepszą oferte na abo ma play, ale musiałbym kombinować ze sprzedażą i kupnem na allegro... wtedy gorzej z gwarancją.... wiec sie wacham.

Przedemną negocjacje na dwa pozostałe numery, jeśli zaproponują tam coś z sensem to zostanę w Erze. zaskoczyli mnie :)

OGROMNIE WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKĄ POMOC I RADE :)
mam nadzieje, że w temacie tym padło sporo ciekaych informacji i wyliczeń i że będzie on pomocny i innym :)

#313901  autor: Tafel
 28 sty 2009, 23:41
Hm ta oferta play za 50 zł, faktycznie jest ciekawa, mi era proponuje coś podobnego, ale... po 12 miesiącach x2 abo w górę :/

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji