• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #311932  autor: bledos
 21 sty 2009, 12:51
Dawno temu, w czasach gdy istniał POP, Idea zorganizowała konkurs nt. telekomunikacji przyszłości. Chciałem nawet coś napisać wtedy, ale czasu brakło - szkoła... Pamiętam, że miałem taką "wizję", aby można było widzieć podczas rozmowy coś w stylu hologramu rozmówcy. Ostatnio widziałem pierwsze próby z telefonami z projektorem, myślę, że do hologramu już nie daleko :)

Zachęcam do podzielenia się swoją "wizją" przyszłości telekomunikacji - czym jeszcze zaskoczą nas operatorzy i producenci słuchawek?

#311973  autor: thonka
 21 sty 2009, 16:25
jak dla mnie sprawa jasna: odejscie od technologi glosowej na rzecz samych, coraz szybszych "zero-jedynek".
VoIP juz pomalu wkracza do komorek, kwestia czasu jest kiedy transmisja data calkowicie wyprze 'tradycyjny' - glosowy model komorki.
bedziemy nosic terminale internetowe, a w przypadku checi zadzwonienia wystarczyc bedzie zainstalowany na 'telefonie' skype czy inne temu podobne.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314149  autor: kello
 30 sty 2009, 12:26
Technologia głosowa? Tzn. co? Jeśli chodzi ci o to, że w sieci transportowane są "0 i 1" to tak jest od czasu wejścia GSM i zaprzestania świadczenia na szeroką skalę usług poprzez sieć NMT. Więc transmisja danych już dawno wyparła, jak to zwiesz "głosowy" model przesyłania danych.
VOIPu nie będzie, ale będzie coś, co będzie można do niego porównać. Już chyba w IMS release 5 jest wprowadzony protokół IP między SB a SR. I nie trzeba będzie żadnego SKYPE'a. Struktura sieci zostanie zmieniona i nie będzie już przesyłania danych jak w UMTS, GSM, tylko adresacja terminali będzie po IP.

#314161  autor: thonka
 30 sty 2009, 13:39
dobrze wiesz o co mi chodzi, po co utrudniasz na sile sprawe?
chcesz sie pochwalic wiedza, czy wniesc cos do dyskusji?

wszystko bedzie szlo jako dane w sieci internetowej tak prosciej?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#314168  autor: kello
 30 sty 2009, 14:18
Nie chcę utrudniać dyskusji, tylko przetłumaczyć to, co piszesz na to, o co chodzi i nie chwale się wiedzą, tylko piszę to co wiem, żeby ktoś mógł z tego skorzystać. Uważam to za normalne, sam lubię kiedy ktoś mi coś wytłumaczy albo wyprowadzi z błędu.
Tak, mowiąc prościej będzie to coś na kształt obecnej sieci internetowej. W chwili obecnej mamy już taką transmisję w sieci szkieletowej, a w przyszłości wszystko łącznie z łączem między terminalem twoim a stacją bazową będzie oparte o IP.