• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #311314  autor: bledos
 18 sty 2009, 13:51
Chodzi ostatnio za mną taki problem: mamy przenoszalność numerów między operatorami. Numer telefonu nie jest już przywiązany do operatora. Jestem ciekaw, jak wygląda kwestia przeniesienia numeru i jego późniejszej deaktywacji. Np. przenoszę numer z sieci A do sieci B, z prepaida na prepaid. Nie doładowuje numeru, numer zostaje wyłączony. Do którego operatora teraz należy? Do sieci A, która ma przydzielony ten prefix, czy do sieci B, do której numer został przeniesiony...

Sytuacja jest czysto hipotetyczna, więc proszę nie stwierdzać od razu, że jestem wielkim bałwanem (zimowo, na czasie;D) przenosząc i nie doładowywując :)

#311317  autor: Jedrker
 18 sty 2009, 13:53
Numer zostanie spowrotem przypisany do sieci A ;)

#311341  autor: mikage1
 18 sty 2009, 14:48
też myślę, ze po dezaktywacji w sieci B wróci do puli sieci A

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#311344  autor: Artur051
 18 sty 2009, 15:15
Również swego czasu mnie to interesowało, nawet wysłałem podobne zapytanie do boa Orange, lecz nie potrafili mi na to odpowiedziec.

#311361  autor: user_delete7
 18 sty 2009, 17:03
a czemu tak sadzicie?? jak nr jest juz przypisany do danej sieci to tam zostaje i jest sprzedany wraz z nowa aktywacja

#311366  autor: bledos
 18 sty 2009, 17:18
Właśnie tak byłoby chyba najrozsądniej, aby numer wrócił do puli starego opa. Wystatczy wyobrazić sobie sytuację - podpisujesz aktywkę w Plusie i dostajesz 796 :shock: Ale z drugiej strony trzeba spojrzeć na to od kwestii technicznej - stary operator guzik wie o tym co sie sie dzieje z danym numerem, wyłącza go nowy operator, ponieważ on nim dysponuje... Nadal nic nie wiem :D

#311367  autor: jablo
 18 sty 2009, 17:20
Po dezaktywacji numer będzie należał do sieci B. A to dlatego że operatorowi A płaci się za oddanie tego numeru ze swojej puli numerów.
bledos pisze:wyłącza go nowy operator, ponieważ on nim dysponuje... Nadal nic nie wiem :D
Dokładnie.
Nie zdziwię się jak za jakiś czas w puli numerów Playa pojawią się numery z zakresu numerycznego Orange...

#311373  autor: tomko111
 18 sty 2009, 17:33
Na 100% numer po deaktywacji wróci do sieci A, czyli gdy przeniesiesz numer np. 500 000 000 z Orange do Plusa i w Plusie stracisz ważność konta i numer zostanie wyłączony, to po deaktywacji numer wróci do Orange.

#311374  autor: kowcio
 18 sty 2009, 17:37
tomko111 pisze:Na 100% numer po deaktywacji wróci do sieci A, czyli gdy przeniesiesz numer np. 500 000 000 z Orange do Plusa i w Plusie stracisz ważność konta i numer zostanie wyłączony, to po deaktywacji numer wróci do Orange.
Skąd to wiesz? Mnie się wydaje dokładnie tak jak napisał to jablo... Nawet jestem przekonany o tym.

#311376  autor: bledos
 18 sty 2009, 17:42
Proponuję rozwiązanie: jako że ktoś z przedmówców próbował dowiedzieć się jak to wygląda u operatora, niestety, bezskutecznie, więc jutro, jak tylko ładnie to w słowa ubiorę, wyślę zapytanie do UKE. Kto jak kto, ale oni powinni wiedzieć :D

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#311378  autor: tomko111
 18 sty 2009, 17:44
kowcio, czytałem gdzieś dość dawno co się dzieje z takim numerem i jest tak jak napisałem wyżej... dam głowę. :wink:

#311387  autor: jablo
 18 sty 2009, 18:22
tomko111 pisze:Na 100% numer po deaktywacji wróci do sieci A, czyli gdy przeniesiesz numer np. 500 000 000 z Orange do Plusa i w Plusie stracisz ważność konta i numer zostanie wyłączony, to po deaktywacji numer wróci do Orange.
No nie mogę się z Tobą zgodzić. Użytkownik płaci sieci A, za oddanie tego numeru, wiec nie ma podstaw aby wrócił do sieci A, bo z tej puli numerów został już skasowany ...

#311404  autor: tomko111
 18 sty 2009, 19:35
jablo, no ale niestety taka prawda. Zresztą na chłopski rozum: idziesz do Plusa i przecież nie kupisz u nich startera z numerem 500... który został przeniesiony z Orange, poszukam i jak znajdę to dam linka do artykułu, który czytałem.

#311442  autor: DejwiD
 18 sty 2009, 22:12
wraca do puli numerów sieci A w terminie 30-90* dni.

*dawno temu to sprawdzałem i już teraz nie pamiętam, która data jest prawidłowa :)

#311460  autor: tomko111
 18 sty 2009, 23:17
Tak jak mówiłem... (moją głowę tylko daję jak jestem pewien w 100%, hehe) :D

#311471  autor: express100
 19 sty 2009, 01:35
Według mnie zostaje w sieci B, bo sieć A dostała już za niego pieniądze i to nie ich sprawa co się z nim dalej dzieje- tak mi się przynajmniej wydaje.
Mam ogromną prośbę aby nie używać słowa deaktywacja, bo takowe jest błędne i powinno się używać dezaktywacja i denerwuje mnie to jak operator X w jakimś regulaminie używa błędnego słowa :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#311493  autor: bledos
 19 sty 2009, 10:09
Pytanie do uke zostało wysłane. Dam znać, jak tylko otrzymam odpowiedź :)

express100, dzięki za cenną uwagę, masz rację powinno być dezaktywacja w temacie, człowiek całe życie się uczy :D

#311502  autor: mikage1
 19 sty 2009, 11:30
express100 pisze:Według mnie zostaje w sieci B, bo sieć A dostała już za niego pieniądze i to nie ich sprawa co się z nim dalej dzieje- tak mi się przynajmniej wydaje.
to nie jest takie oczywiste, bo operator A dostał kasę nie od operatora B, ale od klienta - za prawo używania numeru należącego do puli operatora A w ofercie operatora B; gdyby to operator B płacił operatorowi A - wtedy sytuacja byłaby inna...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#311532  autor: bledos
 19 sty 2009, 14:16
wszystko jasne
Szanowny Panie,
Numer telefoniczny nie należy do żadnego z ww. przedsiębiorców czy też klienta. Numeracja telefoniczna dla publicznych sieci telefonicznych jest zasobem należącym do Państwa, którego gospodarowanie prowadzone jest na podstawie przepisów prawa i decyzji właściwych organów Państwa, w tym na podstawie decyzji Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej. W chwili, kiedy przestają obowiązywać decyzje abonenta lub użytkownika usługi przedpłaconej (któremu w ramach usługi przyłączenia do sieci numer został przydzielony), tzn. że klient ten zrezygnował z korzystania z tego numeru - to wówczas numer taki wraca do przedsiębiorcy macierzystego, tj. tego, który uzyskał taki numer w drodze przydziału bezpośrednio przez Prezesa UKE.

(informacja przygotowana przez Departament Techniki)

#311535  autor: express100
 19 sty 2009, 14:42
No to się parę osób wraz ze mną pomyliło :roll:

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c