• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #309359  autor: Adasko
 09 sty 2009, 13:09
Witam, jak w temacie posiadam w Erze 4 numery na abonament:

2x Telefon
1x Blueconnect Solo
1x Blueconnect z notebookiem

Czy istnieje opcja przeniesienia wszystkich numerów do konkurencji? Czy Era nie będzie wymagała jakiejś kary za to przeniesienie? Drażni mnie ich brak kompetencji, ceny też do niskich nie należą, za wszystkie numery płacę miesięcznie prawie 600zł. Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam

www.ADASKO.BYTOM.pl - Krajowe Usługi Transportowe - Zapraszam

#309378  autor: tomko111
 09 sty 2009, 15:23
Adasko, numery możesz przenieś do Playa bez poniesienia kary jeżeli w ciągu 2 najbliższych miesięcy kończy Ci się abonament, w innym przypadku, przeniesienie numeru będzie traktowane jako zerwanie umowy, związku z czym zapłacisz stosowną karę grzywną.

#309388  autor: Adasko
 09 sty 2009, 16:18
tomko111, czyli kara naliczana jest dla każdego numeru oddzielnie?

#309389  autor: express100
 09 sty 2009, 16:20
Tak, kara jest naliczana dla każdego numeru oddzielnie, o ile umowa Ci się nie kończy w ciągu 2 najbliższych miesięcy, bo jeśli się kończy to wtedy nie ma kary (aktywacja SIMu w innej sieci możliwa po ZAKOŃCZENIU UMOWY).
Koszt przeniesienia każdego z numerów to 50zł z VAT (brutto), czyli 4numery*50zł=200zł.
W sumie zapłaciłbyś 200zł.
W różnych sieciach są różne promocje, również dla przenoszących numer i niekiedy oddają (w pakiecie złotówek, w darmowych minutach...) te 50zł, które trzeba było wydać na przeniesienie.
Musisz zgłosić się do np. Playa, Plusa, Orange i złożyć podanie o przeniesienie numeru do sieci np. Play wraz z tymi danymi jakie posiada Era, a dodatkowo (możesz ale nie musisz, ale lepiej to zrobić, bo sam będziesz musiał latać do Ery i załatwiać) złożyć PEŁNOMOCNICTWO do przeniesienia numeru, czyli sieć do której pójdziesz będzie załatwiała z Erą sprawy przeniesienia. Pamiętaj, że jeżeli cokolwiek w Twoich danych będzie nie tak jak podpisywałeś umowę w Erze to Twój wniosek o przeniesienie nie będzie ważny, bo wszystkie dane w 100% muszą się zgadzać.
Jeżeli zweryfikują (Era) już Twoje dane to przyślą SMSa którego dnia zwolnią Twój numer.
Potem już tylko należy udać się do salonu nowego operatora i podpisać umowę, oraz aktywować kartę SIM.
Pozdrawiam! :-D :smt006

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#309637  autor: Bobe
 10 sty 2009, 21:14
To sporo zachodu, we wszystkich sieciach tyle ceregieli? A do jakiej sieci chcesz się przenieść?

#309652  autor: Adasko
 10 sty 2009, 22:16
Bobe do jakiej kolwiek. Jestem stałym abonentem, jakie płacę rachunki już pisałem, wszystkie numery zarejestrowane są na moją firmę i NIE PODOBA MI SIĘ PODEJŚCIE ERY DO STAŁYCH ABONENTÓW. Większe promocje skierowane są do nowych abonentów (typowy chwyt marketingowy) jednak stały też coś się należy. Myślałem o ORANGE lub PLAY. Pozdrawiam

#309720  autor: Tafel
 11 sty 2009, 12:03
Czyli 2 miesiące przed (mam podobno sytuację), a jak hm nie podpiszę umowy i przejdzie ona na czas nieokreślony, to mogę później np. po miesiącu przejść do innej sieci?

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji

#309743  autor: kameT
 11 sty 2009, 13:45
Na pewno chcesz przechodzić do Playa? Ja też na początku chciałem uciekać od Ery, ale po groźbach zdecydowałem się przedłuzyć, bo zaproponowali mi lepszą ofertę niż w Play.
kameT pisze:cydowałem się na Nową Erę 80

12 miesięcy będę płacił 40zł za 170 minut do każdej sieci (koszt rzeczywisty minuty wyniesie w tym przypadku 23,5gr! a smsa po 8gr do każdej sieci)
Następne 12 miesięcy to już będzie 65zł (minuta wzrasta wtedy do 38gr, a sms do 13gr do każdej sieci)
Otrzymałem dodatkowo 60 minut do sieci przez 2 cykle (schodzą przed pula minut) oraz Słuchawki Bluetooth za 1zł.
Jezli przeniesiesz nr do Play to będziesz nowym abonentem i będziesz płacił więcej niż w Erze. Za 65zł masz 166 minut, w erze masz 170 za 65zł, a przez rok za 40zł. Więc jest spora różnica. W dodatku smsy do ery po 1gr a w Play nie ma zniżek do sieci. Zastanów się czy dobrze robisz.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#309762  autor: Jedrker
 11 sty 2009, 14:51
kameT pisze:Za 65zł masz 166 minut, w erze masz 170 za 65zł, a przez rok za 40zł. Więc jest spora różnica.
W tym, że w play w ramach promocji za przeniesienie numeru również płaci 50% ceny abonamentu przez pierwszych parę miesięcy, do tego dojdzie mu w gratisie 500 minut do Play i stacjonarne

#309767  autor: kameT
 11 sty 2009, 15:14
Jak masz wiele nr w Play to Ci się opłaci. Ja bym nie miał do kogo wykorzystać te 500min niestety. Tak oferuje 50% rabaty przez 6 albo 3 miesiące, ale nie cały rok. Brałem to pod uwagę i nie opłacało mi się przenosić nr.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#309833  autor: Tafel
 11 sty 2009, 20:04
Właśnie to zawsze zależy ile masz osób... szkoda tylko, że już numery nie są po przypisywane

Bywają marzyciele, którzy obchodzą rocznice pojawienia się ich fantastycznych wizji

#309936  autor: dechomenon
 12 sty 2009, 12:47
Bobe pisze:To sporo zachodu, we wszystkich sieciach tyle ceregieli? A do jakiej sieci chcesz się przenieść?
jak sporo zachodu wszystko odbywa się w podczas 2 wizyt..pierwsza złożenie wniosku o przeniesienie numeru najlepiej z pełnomocnictwem...wniosek jest wazny 21dni, po 14dniach od daty złożenia wniosku, operator,od kótrego numer przenosisz, musi powiadomić Cię pisemnie o dacie uwolnienia numeru, zawsze jest to na koniec okresu rozliczeniowego. Potem idziesz z tym pismem do salonu i możesz już spisać umowę np. z numerem tymczasowym, ze bedziesz juz działa u nowego opa a w dniu kiedy era uwolni numer, dotychczasowy numer tymczasowy zamieni się na przenoszony. Albo czekasz do powiedzmy 2 dni przed końcem okresu rozliczeniowego i wtedy spisujesz tą umowę, że nie masz numeru tymczasowego.

#310017  autor: Kura
 12 sty 2009, 20:16
Adasko, ja nie dawno miałem podobną sytuację. Też mam 4 numery w Erze na firmę, właśnie kończyła mi się umowa na numer, którego ja aktualnie używam (płaciłem abonament 120zł). Zadzwoniłem na biuro obsługi, zaproponowali mi beznadziejną ofertę i telefon, który chciałem za 1500 zł (se xperia x1). I też rozważałem przeniesienie numeru do play. Więc zadzowniłem ponownie na biuro obsługi i powiedziałem, że nie jestem zainteresowany i chce zerwać natychmiast umowę, przełoczyli mnie z działem utrzymania klienta ... teraz dostałem abonament za 230zł, na który dostałem zniżę 50% przez cały okres trwania umowy (2lata) czyli płacę 115zł, no i xperie dostałem za 600zł:)
W żadnej innej sieci nie dostałbym tak dobrej oferty!
W tym, że w play w ramach promocji za przeniesienie numeru również płaci 50% ceny abonamentu przez pierwszych parę miesięcy, do tego dojdzie mu w gratisie 500 minut do Play i stacjonarne
Co do tych 500 minut do play i na stacjonarne jest mały haczyk ... są one wykorzystywane dopiero po tym jak wykorzystasz WSZYSTKIE darmowe minuty do wszystkich sieci![/quote]

#310055  autor: Adasko
 12 sty 2009, 21:30
Kura, czyli podsumowując SZANTAŻEM mam ich wziąść? :-D

#310080  autor: tomko111
 12 sty 2009, 22:07
Kura pisze:Co do tych 500 minut do play i na stacjonarne jest mały haczyk ... są one wykorzystywane dopiero po tym jak wykorzystasz WSZYSTKIE darmowe minuty do wszystkich sieci!
Otóż jesteś w błędzie kolego. Ten pakiet 500 minut do Play i na stacjonarne wykorzystywany jest przed pakietem złotówek. :)

#310308  autor: eski
 13 sty 2009, 21:28
A jaki masz net z notbookiem???

Jezeli mowa o blueconnect solo to tez mam i jestem zadowolony, raz ze masz taniej niz np wlasnie w Plusie to ten sam limit:) (w Erze za 1gb placimy 48zl zas w Plusie 60zl tez za 1gb).

ostatnio czytalem na innym forum ze Plus ma dosyc dziwne podejscie do stalych klientow, koles pisal ze jest u nich 6lat i dostal zwykly abonament za tyle samo co nowy klient tylko powiekszony o 20minut do wszystkich, telefon po normalnej cenie. Dziwne troszke, ja przedluzalem umowe rok temu to dostalem w Erze 2000minut do wszystkich w sieci i na stacjonarne na caly okres rozliczeniowy plus taniej telefon.

Co do Play-a to ja osobiscie Ci akurat odradzam. Skoro masz 2x blueconnecta tzn ze czesto podrozujesz i naprawde uzywasz tego internetu mobilnego w Play-u moga byc problemy wlasnie przez ich zasieg. Moze i maja odrobine tanszy ale za to chodzi przyzwoicie tylko w duzych miastach. Takze warto sie zastanowic.

#310323  autor: Adasko
 13 sty 2009, 22:28
eski ja mam jednego blueconnecta solo, a drugiego w zestawie z HPkiem. Do tego dwa telefony i wszystko na firmę.

#310483  autor: mikrus
 14 sty 2009, 19:47
Adasko pisze:2x Telefon
1x Blueconnect Solo
1x Blueconnect z notebookiem

Czy istnieje opcja przeniesienia wszystkich numerów do konkurencji?
Ale przeciez numery z blueconnecta nie ma sensu przenosic do innej sieci...

#310487  autor: Adasko
 14 sty 2009, 20:10
mikrus, gdyby nie było sensu to bym nie pytał! Jeśli nie masz nic do dodania nie nabijaj postów! Jak przenosić to wszystko, albo nic przecież to LOGICZNE

#310586  autor: Tajemniczy28
 15 sty 2009, 10:13
To i ja pozwolę sobie o coś zapytać. Mam abo w plusie podpisany niedawno i planuję zerwać umowę z zapłaceniem kary umownej. Po prostu stwierdziłem że dość nabijania w butelkę i wyzyskiwania. Ale do rzeczy.Mam pytania:
1. Czy jeśli zażyczą inną karę umowną o której poinformowali mnie przez telefon podczas rozmowy przy podpisywaniu umowy to można to traktować jako wprowadzenie w błąd przy zawieraniu umowy (rozmowy są nagrywane).
2. czy można zachować nr.telefonu tzn np przenieść do innej sieci