• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #308272  autor: Patryk_
 05 sty 2009, 13:45
Otóż jest sobie stacja 3G Orange,odpalona w tygodniu przedświątecznym 2008.
Działa bardzo dobrze,stabilnie,zasięg też spory,ale prędkość maksymalna HSDPA to maksimum 1.4 Mbit/s.
Nieważne,czy w środku nocy pod stacją,przy sygnale -51 dBm ,czy 3.5 km od noda / -90 dBm.
Wygląda to jakby był ustawiony sztywny limit przepustowości per sektor (na pozostałych dwóch sektorach to samo).
W dzień od 1 do 1.3 Mbit/s (widać rozmowy głosowe część pasma zabierają),czasami jak ktoś zacznie coś "zasysać",to spada to 500-600 kbit.
W nocy DUMeter pokazuje idealnie płaski wykres 1400 kbps.

W czym leży problem ?
Jeśli to wina transmisji do/od stacji,to czy jest szansa na zwiększenie jej przepustowości w najbliższym czasie - jak to się robi w Orange ? :D

#308279  autor: JayCee
 05 sty 2009, 14:16
Najprawdopodobniej nie załadowana została na stację "licencja" na większą prędkość, pewnie z takiego powodu, że stacja nie ma odpowiedniego łącza żeby obsłużyć większą prędkość (pośpiech przed świętami żeby tylko odpalić stację). Pewnie teraz po tych wszystkich przerwach świątecznych prace zostaną sfinalizowane.

#308474  autor: darnok
 05 sty 2009, 21:56
No coś w tym stylu co JayCee odpisal. Prawdopodobnie licencja na HSDPA 1,8 zostala wgrana i tak tez zostały przypisane Traffic Deskryptory ATMowe zeby nie zestawiac wiecej niz 1,8Mbps, bo prawdopodobnie stacja ma nie wiecej niz 2*E1 transmisji dalej.
Pewnie z czasem rozszerza...

#308605  autor: Patryk_
 06 sty 2009, 14:55
darnok pisze:eby nie zestawiac wiecej niz 1,8Mbps
No właśnie,zastanawia mnie dlatego 1.4 Mbit/s i ani bita więcej.
Wiadomo,że HSDPA 1.8 to w rzeczywistości realne ~1,65 Mbit.
Modem mam właśnie 1.8 - i na innych stacjach wyciąga dokładnie tyle.
Obrazek

Dla porównania - na rzeczonej stacji:
Obrazek

#308862  autor: tesla
 07 sty 2009, 13:00
darnok pisze:bo prawdopodobnie stacja ma nie wiecej niz 2*E1 transmisji dalej.
ba a może jest nawet w multidropie

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#308872  autor: darnok
 07 sty 2009, 13:40
tesla pisze:
darnok pisze:bo prawdopodobnie stacja ma nie wiecej niz 2*E1 transmisji dalej.
ba a może jest nawet w multidropie
Naprawde to praktykujecie (multi)? Myslalem ze w dobie AMSu to jest niepotykane. Slyszalem ze Play tak czyni, ale u nich to mnie nie dziwi akurat. Ta druga konkurencja tego nie robi na przyklad, przynajmniej nie w takiej formie. Najwyzej NDB bedzie mial tylko 2*E1, zamiast 6 podzielonych na 3 nody. Czasem sie multidropa stosuje, ale jesli puszcza sie optyke miedzy nodami. Tylko ze wtedy ten pierwszy dostaje np 6 lub 8 E1 i on po prostu robi za konwersje elekt/opty.

#308901  autor: Patryk_
 07 sty 2009, 15:31
tesla pisze:ba a może jest nawet w multidropie
To jest jedyna stacja w 20-tysięcznym miasteczku.
Najbliższy nod jest 5 km dalej w innym miasteczku - działa z pełną prędkością "7.2".
Obie stacje są "pędzone" liniami radiowymi (przynajmniej tyle można wywnioskować po obecności ich anten,no chyba,że te radiolinie są tylko dla GSM w tych samych lokalizacjach).

#308921  autor: darnok
 07 sty 2009, 16:30
Patryk_ pisze:
tesla pisze:ba a może jest nawet w multidropie
To jest jedyna stacja w 20-tysięcznym miasteczku.
Najbliższy nod jest 5 km dalej w innym miasteczku - działa z pełną prędkością "7.2".
Obie stacje są "pędzone" liniami radiowymi (przynajmniej tyle można wywnioskować po obecności ich anten,no chyba,że te radiolinie są tylko dla GSM w tych samych lokalizacjach).
Multidrop to sposob polaczenia ze soba stacji tak ze "idzie jakby jedna rura transmisji do wszystkich stacji (przez wszystkie stacje), i kazda sobie troche uszczknie z pasma". Typowo raczej zestawia sie oddzielna transmisje do kazdej stacji "czyli jakby kazdy ma swoja rurke z transmisja". Pierwszy sposob sie wykorzystuje jak sie ma malo zasobow transmisyjnych - odbija sie to wlasnie ograniczeniami na poszczegolnych nodach - to tak gwoli wyjasnienia co to.

Jesli ten nod to ostatnia stacja (ma tylko jedna radiolinie) to bardzo mozliwe ze wlasnie tak jest ze do tamtej z 7,2 Mbps podpieto duzo transmisji, a jako ze zostaly im np tylko 2E1, to wykorzystali je i tutaj postawili noda o ograniczonych zasobach transmisyjnych. Zawsze to lepszy niz zaden i w statystykach na koniec roku slupek rosnie... a to ze nie jest idealny..

#308940  autor: Patryk_
 07 sty 2009, 17:03
Musiałbym popatrzeć dokładnie,ale raczej na pewno fizycznie te stacje nie są spięte w łańcuszku,gdyż najprawdopodobniej brak jest LOS między nimi,poza tym wydaje mi się,że na tej "szybkiej" stacji widziałem jedną małą parabolkę tylko.
Za to jest jeden punkt wspólny - duża,stara wieża NMT (obecnie także GSM900 i CDMA450) z masą anten linii radiowych.
I chyba oba nody są do niej podpięte.
Ta wieża wygląda na strategiczny węzeł Centertela.

#309057  autor: tesla
 07 sty 2009, 23:45
darnok pisze:Naprawde to praktykujecie (multi)?
ja tam nie wiem co praktykuje PTK, osobiście nie spotkałem nodeB tego operatora pracującego w multidropie. Ot po prostu jest taka możliwość. :P

A możliwości jest całe mnóstwo, na jedną ze stacji może być LR 16e1, na drugą 4e1 z tego 2e1 dla GSMa..., na jedną może jest światłowód a na drugą nie... nie da się tego zgadnąć. Szkoda sobie głowę zawracać :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#309087  autor: Patryk_
 08 sty 2009, 09:45
tesla pisze:Szkoda sobie głowę zawracać
W sumie prawda,ale niektórzy lubą wiedzieć,co w trawie piszczy :mrgreen:

Cały ten wątek został zresztą założony głównie po to,by się dowiedzieć,czy istnieje szansa na lepsze osiągi tej stacji w najbliższym czasie,czyli jak PTK zwykle postępuje w podobnych przypadkach.