marcinb pisze:Koleżanka szuka pracy, ostatnio dowiedziała się że jest poszukiwana osoba na stanowisko Konsultanta klienta biznesowego w sieci Orange.
Na razie wie, że wiąże się to z założeniem własnej działalności gospodarczej.
Mam do Was pytania.
Jak mogą wyglądać zarobki w takiej profesji? Będzie jakaś stałe pensum + prowizje za to co się zrobi/wyrobi? Przy działalności gospodarczej będzie miała miesięczne koszty rzędu 900 zł (?) - ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Czy dałaby radę wyjśc dosyć ponad to? Czy musi sama inwestować np. w kilka komórek, żeby prezentowac je klientom itp.?
Napiszcie - te osoby z doświadczeniem w branży - jak to wygląda.
Lepiej miałaby, gdyby już gdzieś pracowała - odszedłby ZUS, pozostałoby tylko ubezpieczenie zdrowotne chyba ok 200 zł/m-c (?).
Tylko czy to jest praca/funkcja do połaczenia z normalnym etatem 8-godzinnym?
Po pierwsze - pensja i pensum to dwie rozne rzeczy, a tobie o pensje chodzilo raczej.
Po drugie jak ma DG to pracuje tyle ile ona chce, Operatora to nie interesuje.
Po trzecie - zarabia tyle ile jej sie uda sprzedac - zyje z prowizji z tego.
Po czwarte - niech sie kolezanka albo ty doksztalci w kwestii kosztow DG, aktualnie przez pierwsze dwa lata to moze byc cos w stylu ok 400zl miesiecznie (mozna skorzystac ze rabatu placenia ZUSu), jesli by pracowala na etat gdzies indziej to moze byc jeszcze mniej.
Po piate - nie, telefonow raczej sama nie kupuje i prezentuje - zazwyczaj sie odbywa to na zasadzie wypozyczenia za weksel od operatora.
Po szoste - moim zdaniem to nie do pogodzenia ze zwyklym etatem. Szczegolnie na poczatku bedzie sie musiala ostro najezdzic i nakombinowac zeby zgromadzic baze klientow, bo zwroc uwage ze juz prawie wszyscy komórki maja, a szczegolnie klienci biznesowi - w zwiazku z czym w duzej czesci odbywa sie to na zasadzie podkradania klientow jednej sieci przez druga oferujac im lepsze telefony, nizsze ceny, ciekawsze uslugi biznesowe itd itp - wedlug tego co czytalem to nie jest latwy kawałek chleba, no i trzeba umiec sprzedawac i umiec wkladac noge miedzy zamykajace sie przed nosem drzwi...
A na koniec polece watek o podobnej pracy tyle ze na grupach dysk. i o innym operatorze
http://skocz.pl/audorbizery
Ps. ja nie mam doswiadczenia w tej branzy - powyzsze uwagi sa z tego co ogolnie wiem, wyczytalem itd itp