• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#307254  autor: rogmaniek
 01 sty 2009, 01:26
coś mi się dziś słówka potarzają, ale mam na to wytłumaczenie :-D

kocio: wybacz, ale o co Ci chodzi z tym, że "może w końcu Era skończy swój żywot"?! Chodzi Ci pewnie o ten paskudny rebranding?! Sorki, ale naprawdę mnie z tego powodu nie jest do śmiechu, o czym już nie raz pisałem :smt010

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#307255  autor: kowcio
 01 sty 2009, 01:29
rogmaniek pisze:kocio: wybacz, ale o co Ci chodzi z tym, że "może w końcu Era skończy swój żywot"?! Chodzi Ci pewnie o ten paskudny rebranding?! Sorki, ale naprawdę mnie z tego powodu nie jest do śmiechu, o czym już nie raz pisałem :smt010
Spokojnie. Tak, ja mam w tym ogromne nadzieje. Choćby w to, że poprawi się jakość sieci. Ale wiem, że nie każdy jest zadowolony z tego, także spokojnie ... ;) I tak to nas czeka prędzej czy później.

#307256  autor: rogmaniek
 01 sty 2009, 01:39
kowcio: to prawda, że pewnie "pięknego" dnia nie będzie już żadnej polsko brzmiącej sieci. Jednak teraz życzę, aby Vivendi odzyskało swoją "część" w PTC. Bo, moim zdaniem, DT zachowało się nie fair, pogarszając, przez ostatni rok, ofertę pod marką Era. Jeszcze raz napiszę: chyba Niemcy wiedzą, jak bardzo jest cenna nasza marka Era i nie mogą tego przeboleć, a chcą usilnie wprowadzić ten kure...-peda... róż. Dlatego w tym roku mam drugi numer, jako oficjalny w Polkomtelu(to już trzeci nr tego operatora), a w Era Tak Tak zostały mi tylko do wykorzystania stare, dobre- bez limitu czasowego- Erajednostki. Ja naprawdę ciężko zniosę rebranding :( ach już więcej może nie będę pisać na ten temat- Era Moja na zawsze!

O2 - Together is better!

#307257  autor: Cubus1981
 01 sty 2009, 01:40
kowcio pisze:
rogmaniek pisze:kocio: wybacz, ale o co Ci chodzi z tym, że "może w końcu Era skończy swój żywot"?! Chodzi Ci pewnie o ten paskudny rebranding?! Sorki, ale naprawdę mnie z tego powodu nie jest do śmiechu, o czym już nie raz pisałem :smt010
Spokojnie. Tak, ja mam w tym ogromne nadzieje. Choćby w to, że poprawi się jakość sieci. Ale wiem, że nie każdy jest zadowolony z tego, także spokojnie ... ;) I tak to nas czeka prędzej czy później.
Co prawda rebranding nie jest konieczny i jestem przeciwny niszczeniu takich marek jak ERA czy dawna IDEA a dzisiejszy ORANGE jednak z punktu widzenia użytkownika końcowego nie jestem do końca przekonany o znaczących zyskach właśnie dla niego.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#307258  autor: kowcio
 01 sty 2009, 01:42
Dobrze, już mamy temat o zmianie marki Era na T-mobile, tutaj skupmy się bardziej na sylwestrze.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 01:59 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#307259  autor: rogmaniek
 01 sty 2009, 01:43
kowcio: dodam tylko jeszcze, szanując Twoje zdanie, że przecież kiedyś PTC pod wieloma względami mogła być liderem pod marką Era. Myślę, że gdyby udziałowcy tylko chcieli to mogli by odzyskać/odbudować pozycję pod marką Era. Cóż został mi jeszcze Plus, tym bardziej, że jestem wdzięczny Polkomtelowi za sponsorowanie polskiej siatkówki :-D

O2 - Together is better!

#307261  autor: Marens
 01 sty 2009, 01:52
To jest tylko nazwa sieci.
Mi nazwa T-Mobile przypada do gustu. Ważna jest oferta i podejście do klienta.

Od momentu przejście Idea->Orange można "negocjować" warunki przedłużenia umowy. Swojego czasu w Erze ciężko było negocjować aneks. Możliwe, że T-Mobile wprowadzi jakiś system negocjacji na przykładzie

"Nie chce darmowych weekendów ale w zamian 50% ceny na pakiet internet"

#307263  autor: Gokus
 01 sty 2009, 01:53
Warszawa:

Orange 3G - O 00:10 nie udało się zrealizować połączenia, było tylko łączenie i samo przerwało po paru sekundach :P , o 00:20 sieć zajęta, potem przed pierwszą już wszystko było normalnie :D

#307264  autor: Cubus1981
 01 sty 2009, 01:57
Marens pisze: Od momentu przejście Idea->Orange można "negocjować" warunki przedłużenia umowy.
Tak masz rację negocjacje są dozwolone ale jedynie te dotyczące ceny za abonament lub upustów jakie możesz mieć w Orange. Jeśli chodzi o telefony to już nie jest tak różowo jak mogłoby się wydawać. Ceny telefonów w abonamentach i tak są zawyżone i w nieznacznym a właściwie w zerowym stopniu podlegają negocjacji, a wszystko przez narzucone z góry wymagania i standardy korporacyjne. A wracając do tematu:
BYDGOSZCZ: 1:58
Orange - działa ;) - informacja potwierdzona przez pijanego kolegę który telefonował z terytorium Republiki Czeskiej.

7663V5M: T8100, 2GB RAM, 160GB 5400rpm HD, 14.1in 1440x900 LCD, 128MB nVIDIA Quadro NVS 140M, CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, 6c Li-Ion, XP Prof. ENG

#307266  autor: express100
 01 sty 2009, 02:02
U mnie w Sopocie:

Era-
00:05- połączenie przerywane
00:07- tylko alarmowe, trzymało aż do 1:28
Do tej pory ciężko się dodzwonić- najgorzej do Orange
SMSy do POLSATU i TVP2- oczekiwanie POLSAT- 1,5h., TVP2- 1h.
3G- zanikło o 22:10

Play-
BRAAAAAAAWWWWWWOOOO!!!-
HSDPA na maxa :!:
Rozmowy-lepsza jakość niż normalnie
Videorozmowy- super
Transmisja 3,5G- dużo lepsza niż od roku!!!

Orange-
Rozmowy na *500- nie przyjmuje
Do Orange- z zakłóceniami, a o północy co 2/3 przyjęte przez sieć
Transmisja- przykre- Error

Mobilking MVNO PTC-
Brak zakłóceń przy rozmowach, o milion % lepiej niż Era mimo, że to jej wirtualny op :roll:

Heyah-
padła na 10minut koło północy, potem nawet transmisja super

Pozdrawiam NOWOROCZNIE!

Życzę Szczęśliwego Nowego 2009 roku!!!

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#307268  autor: Claudec
 01 sty 2009, 08:08
No wiec u mnie w Łaziskach Górnych (19km od Katowic):

Play

Godz. 00:10 próba wysłania smsa w roamingu plusa do Ery zakończona powodzeniem,
sms dotarł po 30sekundach.
Godz. 00:12 próba połączenia głosowego w roamingu plusa do Ery zakończona niepowodzeniem (siec zajęta).
Na sieci 3G Play nie było problemów...

Orange

No jak to najprościej opisać :D siec padła :lol:
Smsy wysłane z Play do Orange dochodziły po około 40min no i nie można było się
dodzwonić na żaden numer orange.
Nie można też było z orange nic wysłać, każda próba kończyła się błędem.

#307275  autor: microcom
 01 sty 2009, 10:38
o 00:05 w Playu zadnych problemów z połączeniami.
Orange padło
Plus i era bez zażutów.

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#307277  autor: user_delete10
 01 sty 2009, 11:45
Moja wioska koło Gliwic,kilka km. od centrum miasta.Orange - od 24.00 do 1.00 czy do kilku min. przed 1.00 na 5 smsów wysłało jakimś cudem 2.Pozostałe nie dały rady.Nie można było dzwonić ,a do mnie też się nie dało.Był szybko sygnał "pipanie"gdyby ktoś wybrał mój nr.Jeden sms dotarł do mnie w tym czasie.Pozostałe poszły wszystkie razem koło 1.00 i wtedy można było już do mnie się dodzwonić. Widzę, że to nie tylko u mnie problem z siecią,bo ja myślałem, że to kontynuacja moich wcześniejszych kłopotów na moim jedynym GSMie 900 we wsi.

#307284  autor: joasia_23
 01 sty 2009, 12:18
Play i Era pozytywne zaskoczenie :mrgreen:

#307287  autor: kowcio
 01 sty 2009, 12:31
microcom pisze:Orange padło
Wiem, że jesteś z moich okolic. Mógłbyś dokładniej napisać gdzie Orange padło? Ja nie zauważyłem tego w 3G, a w sylwestra (głównie po północy) używałem dość intensywnie telefonu.

Mój SMS dostarczono o... 5:26 :lol: Oczywiście ten wysłany do Ery, o którym wcześniej pisałem.

#307288  autor: microcom
 01 sty 2009, 12:45
czerwonak,koziegłowy i rataje, tam nieszło się dodzwonić do orange a wiem że te nr. są aktywne.

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#307290  autor: abramek92
 01 sty 2009, 12:58
00:05
Play -> Orange - komunikat sieć zajęta, albo krzyczało, że nie można zrealizować połączenia bo sieć jest niedostępna, za 5 razem się dodzwoniłem
Play -> Era - dało się zadzwonić
Orange -> Orange - nie było problemów
Play -> Plus - jak wyżej.

Na telefonie Plusa (36i6) wczoraj miałem promocje, rozmawiałem przez telefon 9 minut za free, w ogóle kasa z konta nie poleciała a w SMSie od Plusa po rozmowie KOSZT: 0.00 oO

@Offtop
w ogóle to happy new year ;P

#307329  autor: mariusz9a
 01 sty 2009, 17:32
Myszków (obrzeża miasta):
Po północy 1/10 połączeń wykonanych z telefonu Plusa odrzuconych przez sieć (na net monitorze jakość kompresji głosu w HR, w dzień powszedni zawsze jest FR). Play w ogóle nie działał na roamingu Plusa. Dopiero grubo po północy zaczął śmigać.
W Orange przez kilkadziesiąt minut nie dało się dzwonić. Później jakoś działało.
(w rejonie gdzie byłem to mam wrażenie że najwięcej ludzi korzysta z usług Orange).
Era - nie mam pojęcia jak działała.

Także ogólnie było dobrze :-)

EDIT:
Zapomniałem dodać że wszystkie sieci posiadały tylko zasięg 2G.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 18:02 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 1 raz.

#307331  autor: dt
 01 sty 2009, 17:52
Torun Stary Rynek :
Plus 3G - 0:00 i pozniej :
z 10 polaczen do Plusa (rozmowcy w sieci GSM w roznych malych miejscowosciach w stylu 1 BTS na jakieś 15 tys mieszkancow) i jeden stacjonarny - zero problemow, zadnych bledow czy zajetosci sieci. Tak jak bym dzwonil w zwykly dzien.
Duzy Plus dla Plusa!

#307357  autor: tomko111
 01 sty 2009, 20:06
Katowice
Play 3G - bezproblemowo zarówno SMSy jak i połączenia,
Plus GSM - sieć zajęta do godzin 1:00.