• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 7 z 13
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

#305006  autor: djfafa
 20 gru 2008, 10:50
Ale wspomnisz też słowa nie tylko moje ale i wielu klientów ery, że mogą się obudzić z ręką w nocniku. Gdyż ktoś raz "olany" nie wróci już do tej sieci.

#305024  autor: alex1155
 20 gru 2008, 12:01
djfafa pisze:Ale wspomnisz też słowa nie tylko moje ale i wielu klientów ery, że mogą się obudzić z ręką w nocniku. Gdyż ktoś raz "olany" nie wróci już do tej sieci.
Zapewne T-mobile wypromuje sie jako całkiem nowa marka zastepująca zła Erę i najlepiej nie mająca z nia nic wspolnego. Wróc kliencie będzie lepiej :lol:

Dobra reklama i odrabiaja straty.

#305049  autor: Claudec
 20 gru 2008, 14:54
Ja bym nie wybrał żadnego operatora który ma zasięg Ery, pierwszy warunek
który biorę pod uwagę to właśnie zasięg.
Co mi po niskich stawkach mobikinga skoro i tak nikt się do mnie nie dodzwoni.

#305056  autor: rogmaniek
 20 gru 2008, 15:21
to ja tu też kilka słów od siebie :lol: do Sławka: tak właśnie przez widmo rebrading'u rezygnuje z tej Faszystowskiej Telefonii Cyfrowej. Dopiero kilka miesięcy temu zrozumiałem, że Niemcy, robiąc coraz gorsze, rzekomo nowe oferty, chcą specjalnie zniszczyć w oczach Polaków markę Era! To jest po prostu paskudne! :smt009 . Dla mnie marka Era jest super cenna. Do tego niektóre naprawdę świetne reklamy fajnie "budujące" wizerunek tej marki! Także mam tu na myśli pierwsze reklamy z 2005r. marki Blueconnect- tak wyjątkowo nastrojowe :twisted: Uważam, że nie po to przez tyle lat poszło mnóstwo kaski na promowanie marki Era, aby ją teraz tak paskudnie niszczyć. Natomiast jeśli chodzi o budowę nowych i przebudowę obecnych stacji bazowych, to uważam, że Niemcy naprawdę na to kaski nie żałują. Przynajmniej tak jest w Wielkopolsce. Niestety Polkomtel jakoś tak tu zwolnił. O tym z resztą też już gdzieś pisałem :D Nie dość, że marka Era zostanie zniszczona, to jeszcze ten paskudny róż! Dla mnie nazwa T-Mobile i to tło tego logo jest po prostu durne. To już o wiele lepiej dla mnie wygląda logo Orange- serio, tak tej paskudnej porynczy/ łorynży/ łorangutana/ zgniłej pomarańczy czy jak to cuś nazwać po zniszczeniu marki Idea! Tak więc Era Moja na zawsze :mrgreen:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#305069  autor: Ramirez
 20 gru 2008, 16:18
rogmaniek pisze: Natomiast jeśli chodzi o budowę nowych i przebudowę obecnych stacji bazowych, to uważam, że Niemcy naprawdę na to kaski nie żałują. Przynajmniej tak jest w Wielkopolsce. Niestety Polkomtel jakoś tak tu zwolnił. O tym z resztą też już gdzieś pisałem :D Nie dość, że marka Era zostanie zniszczona, to jeszcze ten paskudny róż! Dla mnie nazwa T-Mobile i to tło tego logo jest po prostu durne. To już o wiele lepiej dla mnie wygląda logo Orange- serio, tak tej paskudnej porynczy/ łorynży/ łorangutana/ zgniłej pomarańczy czy jak to cuś nazwać po zniszczeniu marki Idea! Tak więc Era Moja na zawsze :mrgreen:

W Wielkopolsce jest może ok;) ale przyjedz do woj lubelskiego i wyjedz poza miasto to zobaczysz. Na tle konkurencji to tragedia. Sama ilość BTSów 900/1800 mówi za siebie. Na przykładzie woj lubelskiego, podobno to tak się przedstawia Plus -ok 280, Orange z 260 a Era zaledwie ok 130 Same suche liczby o czymś świadczą. I od 2-3 lat nic się nie zmieniło. Jedynie UMTS w miastach uruchamiają.

#305073  autor: rogmaniek
 20 gru 2008, 16:32
ramirez: ok wierzę Ci :D z resztą już nie raz czytałem, że coś PTC, a raczej NTC zapomniała trochę o wschodniej części Polski ;-) Jak to jest, że jeden operator "dba" bardziej o inne województwo, a drugi o jeszcze inne- jeśli chodzi BTS/Node B rzecz jasna?! Podobno Polkomtel w woj. Lubuskim ma najwięcej Node B, ale wg mnie już w Wielkopolsce to chyba najmniej. To poręcza, czyli PTK Centertel i PTC mają zasięg 3G w mniejszych miastach, a Polkomtel niet :evil: Aczkolwiek coś tam działają, bo zauważyłem przebudowę jednej stacji w mieście Słupca. Są tam dodatkowe anteny na sektor z tymi "kostkami"- chyba to tilkity (jeśli dobrze pamiętam nazwę), więc może i tam po Faszystowskiej Telefonii Cyfrowej, Polkomtel na początku roku uruchomi swoją Node B :-D

O2 - Together is better!

#305091  autor: user_delete10
 20 gru 2008, 17:50
Oficjalnie się mówi o podobnym zasięgu wszystkich opów.Wystarczy spojrzeć na mapę na ich stronach.Z tego co tutaj czytam,to najbardziej w tej kwestii Era ludzi robi w konia.Orange,Plus jak ma jakiś kolor na mapie zasięgu to on tam rzeczywiście jest,mniejszy,większy ale jest,a Era ma wszystko pomalowane a ludzie na Telepolis wypisują kolejne lokalizacje,gdzie są białe plamy.Z leksza wstyd dla międzynarodowe,ba światowej marki byłby gdyby już po wprowadzeniu T-mobile dalej ludzie mieliby tylko dobry zasięg w miastach.Niewtajemniczony tego nie wie,bo widzi na stronie oficjalnej wszędzie kolor niebieski na mapie Polski.Ja nawet nie próbowałem do Ery przechodzić,bo się boję,że nie wiadomo gdzie spotkam te białe plamy.To jest OGROMNA zmora tej sieci!!

#305106  autor: Ramirez
 20 gru 2008, 19:01
Znam takie miejsca gdzie na mapie jest zasięg a ani jednej kreski ery złapać się nie da i to na zewnątrz
Chyba ze era uznaje, że zasięg polega na tym że raz na godzinę wyskoczy kreska zasięgu i uda się cudem smsa wysłać :mrgreen:

rogmaniek, masz racje, w Wielkopolsce widzę wg btsearch (a przypadku GSM 900/1800 te dane sa całkiem dokładne)z era jest nieźle. Wg tego co pisze w statystykach Era ma tam najwięcej BTSów a Plus jest na 3 miejscu ale tylko nieznacznie ustępuje innym.
era- 818 -orange 727 plus - 678

Chyba jedyne miejsce w Polsce gdzie Era inwestowała.

#305183  autor: gummy_bear
 21 gru 2008, 09:42
A jak myślicie dlaczego jest tak słabo z infrastrukturą? operatorzy chcą się rozwijać tylko ludzie stwarzają im problemy. na pewno słyszeliście o tym że Era chce postawić nowy nadajnik w Pile, mieszkańcy się dowiedzieli i zabraniają, bo przecież zaraz wszyscy raka będą mieli i w ogóle będą świecić w ciemnościach. Każdy narzeka na zasięg a jak sieć chce coś w tym kierunku zrobić to nie wolno stawiać nadajnika. Ciekaw jestem kiedy ludzie przestaną wierzyć w te bajki o chorobach. dla niedowiarków polecam www.polaelektromagnetyczne.pl

:)

#305196  autor: rogmaniek
 21 gru 2008, 11:19
gummy bear: tak te protesty to niestety zmora naszych opów :smt010 Z tego co kiedyś słyszałem, w Pile Faszystowska Telefonia Cyfrowa chce wybudować stację w centrum i do tego ma mieć sporo radiolinii i może tego natężonego promieniowania tak się boją :P A może chodzi jeszcze o inną stację?! :? Jednak z doświadczenia wiem też, że często szybciej czy później operator "osiąga" swój cel i buduje swoją stacyjkę :lol: Tak było właśnie z NTC czy raczej FTC w mieście Słupca. Mieli tam najgorszy zasięg, a teraz... jedna stację przebudowali i mamy stację nie 3, a 4-sektorową i nie tylko 900Mhz, a także 1800Mhz, a druga na solidnej konstrukcji (tak te "słynne" strunobetonowe słupy i to w ogródku szpitala he he) ma także UMTSik 2100Mhz rzecz jasna :lol: Tak więc wg mnie przynajmniej w tej okolicy jako pierwsi mają 3G i na dodatek chyba najlepszą, tzw. przepustowość sieci :lol: Tylko właśnie co z tego skoro z PTC się żegnam- chyba już wiadomo dlaczego- przez to widmo rebranding'u! :smt011 Ale oczywiście marka Era na zawsze :D Dlatego korzystam z syfplusa, a moim drugim numerem jest Play Karta. I tu chyba musiałbym założyć nowy temat odnośnie budowy tych chińskich stacji bazowych przez P4, a raczej przez to Huawei czy jak to tam się pisze. Już nie raz żaliłem się, że tzw. kratowe maszty stalowe z tymi szafkami są prawie w ogóle nie zabezpieczone, co wzbudza we mnie niesmak :P Dlatego P4 nigdy nie będzie moim number one ;-) Ach jakby było fajnie, gdyby połączyli siły może Centernet'em lub Mobyland'em, ewentualnie też z tym Aero 2. Do tego podpisali umowę z "porządnym", europejskim dostawcą sprzętu do budowy stacji bazowych. Wtedy mógłbym mówić let's Play :P

[ Dodano: 2008-12-21, 12:52 ]
ramirez: dodam jeszcze tylko, że z tymi statystykami, to jakoś tak dziwnie... na stronce btsearch "widać", że operator poręczy- PTK Centertel- pod względem ilości BTS/Node B, jest na drugim miejscu. Ale już na stronce BTSy w Wielkopolsce- adres: www.poznan. gsm.xg.pl w statystykach wychodzi na to, że łorynż tych stacji, z Wielkiej Trójcy, ma najmniej w Wielkopolsce. Ciekawe... :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-21, 12:56 ]
może jeszcze raz napiszę ten link, bo jakoś się rodzielił :P www.poznan.gsm.xg.pl może teraz będzie "działać" :wink:

O2 - Together is better!

#305234  autor: Artur051
 21 gru 2008, 14:00
rogmaniek pisze:amirez: dodam jeszcze tylko, że z tymi statystykami, to jakoś tak dziwnie... na stronce btsearch "widać", że operator poręczy- PTK Centertel- pod względem ilości BTS/Node B, jest na drugim miejscu. Ale już na stronce BTSy w Wielkopolsce- adres: www.poznan. gsm.xg.pl w statystykach wychodzi na to, że łorynż tych stacji, z Wielkiej Trójcy, ma najmniej w Wielkopolsce. Ciekawe... :mrgreen:
Zarówno PTK Centertel jak i Polkomtel w pozwoleniach na stacje bazowe wybiegają daleko w przyszłośc. Nie jest dziwnym fakt, że niektóre ze stacji tych operatorów potrafią powstawac lub byc odpalane 2 lata czy rok po wydaniu pozwolenia przez UKE.

Znacznie krócej po otrzymaniu pozwolenia stacje odpala play (max pół roku).

Liderem w szybkości uruchomienia stacji bazowej po otrzymaniu pozwolenia przez uke jest PTC.

Nie daleko mojego miejsca zamieszkania dźwig montował sprzęt UMTS 2100 Ericssona w 2 dni po otrzymaiu pozwolenia. Po tym czasie stacja została odpalona i ma się dobrze już przez 2 miesiące od momentu odpalenia.

#305239  autor: widex
 21 gru 2008, 14:18
Artur pisze:Liderem w szybkości uruchomienia stacji bazowej po otrzymaniu pozwolenia przez uke jest PTC.
W przypadku UMTS w Brodnicy, wpis w wykazie UKE pojawił się w ciągu ok tygodnia od lub przed uruchomieniem stacji. Era nie czekała jak Plus pół roku - teraz NodeB wisi, ale tylko wisi.
Alex155 pisze: Zapewne T-mobile wypromuje sie jako całkiem nowa marka zastepująca zła Erę i najlepiej nie mająca z nia nic wspolnego. Wróc kliencie będzie lepiej :lol:
Tutaj to masz rację. oferta coraz gorsza. Może chcą sprawić, że Era będzie miała straszną ofertę rodem z ofert początku GSM w Polsce., a po tym wielka akcja darmowe rozmowy,. darmowy Internet wszystko ekstra i fajnie w abo i prepaid.

Najwyraźniej mają taki cel.

#305308  autor: yagi
 21 gru 2008, 20:37
rogmaniek pisze:Są tam dodatkowe anteny na sektor z tymi "kostkami"- chyba to tilkity (jeśli dobrze pamiętam nazwę)
Te kostki to RET'y - Remote Elctrical Tilt do zdalnego sterowania pochyleniem wiazki...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#305841  autor: Ramirez
 24 gru 2008, 15:54
Artur pisze:
Tutaj to masz rację. oferta coraz gorsza. Może chcą sprawić, że Era będzie miała straszną ofertę rodem z ofert początku GSM w Polsce., a po tym wielka akcja darmowe rozmowy,. darmowy Internet wszystko ekstra i fajnie w abo i prepaid.

Najwyraźniej mają taki cel.
Niekoniecznie :mrgreen: Pamiętam zmianę nazwy z idea na Orange. I wcale przez pierwszy rok tam taniej nie było. Podnieśli cenę telefonów, oferty cenowo były takie same, czyli popsuli ofertę.
Jedynie co się zmieniło??? Tylko tyle ze w tv pojawiły się reklamy w masowych ilościach wmawiające jak teraz jest fajnie, super itd itp :twisted: Dopiero po wielu miesiącach coś się tam zaczęło zmieniać na lepsze.
Zobaczcie sobie reklamę Nowego Tak taka, oferta niespecjalna a reklama tak zachwala jakby to było coś cudownego :lol: Pewnie będzie tak samo.

#305843  autor: widex
 24 gru 2008, 16:21
Ramirez pisze:Jedynie co się zmieniło??? Tylko tyle ze w tv pojawiły się reklamy w masowych ilościach wmawiające jak teraz jest fajnie, super itd itp :twisted: Dopiero po wielu miesiącach coś się tam zaczęło zmieniać na lepsze.
Fajnie to obrałeś w słowa. Myślę tak samo jak Ty.
Uważałem ofertę Idei za bardzo rewolucyjną, podejście sieci do klienta było okej. Byłem ich użytkownikiem - ZADOWOLONYM.

Mam nadzieje, że T-Mobile będzie inną siecią, że zmiany wyjdą na lepsze. Nadzieję można mieć.

#305850  autor: Artur051
 24 gru 2008, 19:25
Cała polityka T-Mobile jest różna od Orange, więc próżno porównywac skutki rebrandingu T-Mobile do Orange.

Skutki polityki T-Mobile po rebrandingu chociazby w Słowacji były takie, że niedługo po rebrandingu siec ta stała się liderem na tamtejszym rynku. Wiele wskazuje na to, że w Polsce będzie tak samo.

#305853  autor: user_delete10
 24 gru 2008, 19:40
Czy tak szybko to można osiągnąć?Wartości takie jak prestiż,zaufanie buduję się w przypadku sieci komórkowych hmm...może z 2 lata.Orange już ponad 3 lata u nas jest i on osiągnął pozycję lidera.Miałby tak szybko ją stracić przez nową markę?

#305860  autor: Artur051
 24 gru 2008, 19:59
fenix189 pisze:Orange już ponad 3 lata u nas jest i on osiągnął pozycję lidera.
Już niedługo ;] Polkomtel szybko rośnie w siłę i wiele nie brakuje do osiągnięcia przez niego pozycji lidera.

A co do nowej marki: dobra, tania oferta chociażby prepaid i klientów jak mrówek. T-Mobile o tym dobrze wie i potrafi z tego korzystac ;]. (Oczywiście pod nową marką nie mówię tu o ofercie Ery ;]).

#305868  autor: widex
 24 gru 2008, 20:43
Artur051 pisze:Polkomtel szybko rośnie w siłę i wiele nie brakuje do osiągnięcia przez niego pozycji lidera.
Budową sieci to oni zajmą pozycję anty-lidera.

#306361  autor: Artur051
 28 gru 2008, 12:01
widex pisze:Budową sieci to oni zajmą pozycję anty-lidera.
Ale pod względem ilości kart sim mogą przegonic Centertela.
  • Strona 7 z 13
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7