Po pożegnaniu się z Faszystowską Telefonią Cyfrową moim drugim numerem jest Play na Kartę. O zaletach tej oferty chyba pisać nie muszę

Jednak martwi mnie, że anteny umieszczone na, tzw. kratowych masztach czy stalowych słupach wolno stojących i szafki, tzw. outdoor'owe są prawie w ogóle nie zabezpieczone

Chodzi mi tu o brak ogrodzenia i odpowiedniego monitoringu, choćby za pomocą kamer. Może jakieś tam czujniki są zainstalowane, ale to wszystko jakoś licho wygląda

Do tego ten chiński sprzęt. Jednak zastanawia mnie wyjątkowy zasięg tych stacji. Z moich obserwacji w Poznaniu i okolicach, te niektóre Node B mają taki zasięg, jak czasem BTS 900Mhz PTC (raczej NTC) czy Polkomtela?! Jak oni to robią?! To tylko kwestia mocy, a może jak już gdzieś czytałem odpowiedniego "majsterkowania" przy budowie stacji? Czy stąd też ta szybkość internetu chwilami na poziomie EDGE? Za wszelkie wyjaśnienia będę bardzo dzwięczny

Swoją drogą tak mi się marzy, aby kiedyś- pięknego dnia- P4 połączyło siły, może z Centernet'em, a może z Mobyland'em i/lub z tym Aero 2 oraz podpisali umowę z jakimś "porządnym" europejskim dostawcą sprzętu do budowy stacji bazowych. Na pewno P4 przydałby się "zastrzyk" gotówki w postaci jakiegoś nowego, hojnego inwestora. Wtedy nie miałbym wątpliwości, który operator byłby moim jedynym he he

Pozdro