Witam
Kilka dni temu przydarzył mi się niecodzienny przypadek.
Koleżanka twierdziła, że wiele razy próbowała nawiązać ze mną połączenie jednak albo nie odbierałem (sygnał wołania) albo "abonent poza zasięgiem". O dziwo bez problemu mogliśmy komunikować się poprzez wiadomości SMS.
Ponieważ telefonu w tym czasie nie wyłączałem ani nie przebywałem w miejscach bezzasięgowych, zrobiliśmy kilka testów. Centrum miasta, zasięg full, baterie pełne więc nie powinno być mowy o jakimkolwiek problemie. A jednak faktycznie, gdy dzwoniła na mojej N72 nic się nie ukazywało. Oczywiście nie miałem tego numeru na żadnej black liście albo czymś w tym rodzaju.
Znajoma wykonywała połaczenie ze swojej Nokii (taryfa ERA biznes) na moją Nokię N72 (taryfa dla plebsu

)
Nie było żadnych kłopotów w tym samym czasie jeśli chodzi o jakiekolwiek inne połączenia do nas i od nas (także na numery innych sieci).
Co pomogło? Restart mojego telefonu
Pytanie brzmi. Co było powodem takiego stanu rzeczy? Soft mojej N72 sam wybrał sobie z bogatej listy kontaktowej jeden numer (niczym się nie wyróżniający, wszystkie wpisane mam podobnie) i go "ignorował" ?
Czy to mogło mieć jakiś związek z siecią ?
Wszystko już jest okay więc pytam z ciekawości celem uzupełnienia wiedzy