• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #304490  autor: --JacekK.--
 17 gru 2008, 19:56
Witam! Mam problem z wyborem sieci. Dodam że chciałbym już raz na zawsze przenieść się do jednej sieci. Mam takowe wymagania:

- Była niezawodna (lub prawie ;) )
- Nie przysyłała reklam (bardzo mnie takie sms-y wkurzają)

To tyle jeśli chodzi o wymagania. Niestety znajomych mam rozrzuconych po wszystkich sieciach. Stawki nie grają roli (chociaż fajnie by było gdyby były tanie lub były pakiety) a z internetu nie korzystam.
Czy jest jakaś sieć która spełnia moje wymagania? :D

#304493  autor: kowcio
 17 gru 2008, 20:00
--JacekK.-- pisze:Czy jest jakaś sieć która spełnia moje wymagania? :D
Orange. Pod warunkiem, że zadzwonisz do BOK i zablokujesz przysyłanie informacji handlowych, ponieważ w Pomarańczy ten SMSowy SPAM sypie się jak lawina.
Dobry jest także Plus, którego grzechem byłoby nie polecić. Play też jest ok, ale pod warunkiem, że masz telefon 3G i jesteś zalogowany do zasięgu 3G Play'a.
Natomiast odradzam Erę- choćby ze względu na ich fatalny zasięg, bardzo kiepska konfigurację sieci.

Póki co mam Orange- od kilku dobrych lat ta sieć mnie jeszcze nigdy nie zawiodła.

#304498  autor: mariusz9a
 17 gru 2008, 20:08
--JacekK.-- pisze:- Była niezawodna (lub prawie )
Ten warunek dyskwalifikuje wszystkie sieci :-D Nie ma sieci niezawodnych (w końcu to tylko elektronika która ma prawo sie posypać). Jeśli w jakiejś sieci obecnie się nic nie sypie to tylko kwestia czasu aż zacznie i odwrotnie.

Obecnie dawno nie słyszeliśmy o awarii w Orange (ostatnio chyba po wakacjach), w Plusie również po nieogarnięciu nowej platformy w październiku, na razie cisza. W Erze od czasu do czasu pojawia się news o jakiejś lokalnej awarii.
O Play się nie wypowiadam – to nowa sieć i już samo z tego mogą być problemy.

#304502  autor: szyman12
 17 gru 2008, 20:14
Więc tak. Ja polecam :

1. Era - przysyła dość mało reklam. Bardzo rzadko mówi się o jakiś ogólnopolskich awariach. Co do zasięgu ... hmmm. Mi się zdarzyło tylko dwa razy, abym nie miał zasięgu. Do tego Era prawdopodobnie jak zmieni się w T-Mobile to połączy się "zasięgowo" z Plusem i będą nadawać z tych samych nadajników. Gdyby co to polecam jako ofertę mobilkinga

2. Play - tak samo jak Era, no może troszeczkę mniej (chodzi mi o reklamy). Zasięg - jak jesteś w zasięgu 3G Playa to jest super, a jak w zasięgu GSM/UTMS Plusa to już gorzej :(

3. Plusa miałem przez pół roku ok. 4 lat temu. O ile dobrze pamiętam to nie przysyłali mi w ogóle żadnych reklam. Zasięg mają też dobry.

4. Orange - nie będę komentować

#304505  autor: kowcio
 17 gru 2008, 20:18
szyman12 pisze:Do tego Era prawdopodobnie jak zmieni się w T-Mobile to połączy się "zasięgowo" z Plusem i będą nadawać z tych samych nadajników.
:?: :?: :?: Skąd takie rzeczy wiesz? Ja pierwsze słyszę, poza tym to chyba jest nierealne? :?:

#304509  autor: mariusz9a
 17 gru 2008, 20:23
kowcio pisze:
szyman12 pisze:Do tego Era prawdopodobnie jak zmieni się w T-Mobile to połączy się "zasięgowo" z Plusem i będą nadawać z tych samych nadajników.
:?: :?: :?: Skąd takie rzeczy wiesz? Ja pierwsze słyszę, poza tym to chyba jest nierealne? :?:
Kiedyś taki projekt był, ale chyba umarł śmiercią naturalną. Z tego co pamiętam to nawet UKE wyraziło na to zgodę.

#304521  autor: kowcio
 17 gru 2008, 20:54
mariusz9a pisze:kowcio napisał/a:
szyman12 napisał/a:
Do tego Era prawdopodobnie jak zmieni się w T-Mobile to połączy się "zasięgowo" z Plusem i będą nadawać z tych samych nadajników.

Kiedyś taki projekt był, ale chyba umarł śmiercią naturalną. Z tego co pamiętam to nawet UKE wyraziło na to zgodę.
Kiedyś, to może i tak, ale nie teraz... To co było to było, skupmy się tutaj na tym, co będzie ;)

#304522  autor: szyman12
 17 gru 2008, 20:55
Nie umarł, nie umarł ... W marcu albo w kwietniu tego roku czytałem wywiad z prezesem PTC i mówił on, że ten projekt istnieje, że tam gdzie Plus niema zasięgu tam będzie korzystał z nadajników Ery i na odwrót. Powiedział on tylko, że narazie są testy.

Dodatkowo (nawet chyba na Telepolis) mówiono, że w niektórych miejscach Plus i Era nadają z tych samych nadajników. Drugi argument jaki przemawia to to, że teraz zbliża się wielkimi krokami kryzys, i pewnie ich też dotknie. A nawet sam prezes Plusa powiedział, że w 2009r już niebędą budować nadajników tak jak w tym roku.

#304724  autor: orangeman
 18 gru 2008, 21:25
szyman12 pisze:Nie umarł, nie umarł ... W marcu albo w kwietniu tego roku czytałem wywiad z prezesem PTC i mówił on, że ten projekt istnieje, że tam gdzie Plus niema zasięgu tam będzie korzystał z nadajników Ery i na odwrót. Powiedział on tylko, że narazie są testy.

Brzmi to ciekawie. Możesz podać jakieś linki z takimi informacjami? W Irlandii jest coś takiego, że Orange działa na zasięgu Vodafona i na odwrót nie wiem jak w innych krajach w EU.

#304744  autor: szyman12
 18 gru 2008, 22:15
Proszę chociaż na INTERII był obszerniejszy artykuł z prezesem PTC i powiedział on więcej informacji na ten temat

#304751  autor: mariusz9a
 18 gru 2008, 22:38
szyman12 pisze:Proszę chociaż na INTERII był obszerniejszy artykuł z prezesem PTC i powiedział on więcej informacji na ten temat
Szkoda tylko że minął już prawie rok od tego artykułu i od tamtej pory cisza. To chyba nie wypaliło :-/

#304777  autor: kowcio
 19 gru 2008, 07:02
Jak w Polsce jakiś operator zacznie ze sobą dzielić zasięg, to ja chyba świętym zostanę. Nie wiem jak Wy uważacie, ale ja nie wróżę dobrej współpracy Polskich operatorów. Jeden drugiego wpędziłby do grobu :P Mimo tego, że to byłaby korzyść i dla Plusa, jak i Ery (tutaj chyba bardziej Era by skorzystała z tego).
Tylko Wam jeszcze przypomnę, że Era ma paskudną konfigurację swojej sieci w porównaniu do Plusa, więc tutaj też mogą trochę stracić klienci Plusa ;) Ja osobiście za nic nie chciałbym być zalogowany do nadajników Ery.

#304782  autor: Tajemniczy28
 19 gru 2008, 08:02
Biorąc pod uwagę sieć weź poczytaj jak potem jest z przedłużeniami umów. Generalnie orange daje ale z nastawieniem na wewnątrzsieciowe, w plusie dostaniesz albo tel abo minuty,nigdy to samo, w erze można jedno i drugie ale trzeba być dobrym klientem i dużo płacić a play to jeszcze za młoda siec by coś stwierdzić. Jeśli najwięcej osób masz po różnych sieciach to bierz play,,dają najwięcej minut i tel najtańsze. np. nokia e66,e71 z nawigacją gps, itp, ok 400-500 zł a w erze lub orange ponad 1000 więc komentarze zwolenników odpadają;).kolejna kwestia,czy nie lepiej karte bo czasem tel. w abo są o wiele tańsze w sklepie niż w sieci.pozdr.

#304800  autor: Oliver
 19 gru 2008, 10:18
pytanie zakladajacego ten temat jest trudne ,a to z tego wzgledu ze kazda osoba bedzie lansowac swoja siec ,ja jestem w orange wiec napisze ze orange jest spoko ,inny napisze ze jest w plusie to dla niego plus bedzie najlepszy.
Jacek K -porownaj sobie to co kazda siec proponuje ,zobacz ilu znajomych masz z danej sieci i poprostu wybierz ta jedyna z ktora "zwiazesz" sie na okreslony czas.Idealu nie ma !!
 #304807  autor: metpablo
 19 gru 2008, 11:44
--JacekK.-- pisze:Mam takowe wymagania:

- Była niezawodna (lub prawie ;) )
- Nie przysyłała reklam (bardzo mnie takie sms-y wkurzają)
O niezawodności sieci to już tu kilka osób słusznie się wypowiedziało. Generalnie każdy swoją sieć będzie chwalił. A prawda jest taka, że to trochę zależy od miejsca, w którym będziesz głównie przebywał. Najlepiej popytaj znajomych mieszkających blisko Ciebie jak im funkcjonuje sieć.

Co do reklam, to w moim przypadku Era po jednym telefonie do BOA je wyłączyła. Czytuję zaś to forum i wiem, że np. w przypadku Orange wyłączenie SMSowego spamu to droga przez mękę :wink:
--JacekK.-- pisze:Niestety znajomych mam rozrzuconych po wszystkich sieciach. Stawki nie grają roli (chociaż fajnie by było gdyby były tanie lub były pakiety) a z internetu nie korzystam.
Czy jest jakaś sieć która spełnia moje wymagania? :D
Skoro znajomych masz w różnych sieciach to nie ma to tamto. Bierz Playa. A jeśli nie chcesz abonamentu to możesz wybrać Mobilkinga (ale tu nie dostaniesz słuchaweczki za złotóweczkę :) )