• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #303399  autor: znawca
 13 gru 2008, 00:58
Na konferencji Nokia World 2008 model N97 został wreszczie oficjalnie zaprezentowany.

Obrazek

N97 pracuje pod kontorlą S60v5, a co za tym idzie posiada dotykowy ekran. Jego przekątna to aż 3,5 cala (tyle co iPhone :wink: ), a rozdzielczość wynosi 640x360 (16:9).
Kolejnym co rzuca się w oczy jest wysuwana klawiatura QWERTY. Konstrukcja "slidera" jest podobna do HTC Kaiser. Nokia nie zapomniała też o głośnikach stereo, HSDPA, WiFi, GPS i przesłonie na aparat, który ma 5 mpix, optykę Carl Zeiss, AF i jest wspomagany Dual LEDem. Telefon kręci filmy VGA, 30 fps w mp4, Nokia obiecuje w kolejnych softach wprowadzić "prawdziwe DVD" cokolwiek to znaczy.
N97 oferuje aż 32GB wbudowanej pamięci wraz z obsługą kart microSDHC.

Niestety dokładne dane na temat procesora i pamięci RAM nie są znane :smt011

Moim zdaniem telefon zapowiada się bardzo dobrze. Przynajmniej do czasu pierwszych testów.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#303428  autor: redharry
 13 gru 2008, 11:24
Jedyną wadą opisywaną jak do tej pory jest plastikowa podpora slidera która według osób widzących ten telefon sprawiała wrażenie bardzo delikatnej, poza tym te nokiowskie wykonanie obudowy w której jest pełno luzów i skrzypień nie wróży najlepiej dla tego telefonu, można chociaż spojrzeć dla przykładu na N96 która miała być flagowym telefonem noki a okazało się że zwykła N95 ją przewyższa, ale może fiński producent bardziej się postara nad tym modelem. :mrgreen:

Samsung I8510 INNOV8 :smt007

#303450  autor: wtd
 13 gru 2008, 13:55
Mogli chociaż słuchawki zostawić sprzętowe. O ile dotykowe wyświetlacze są w pytę to nie cierpię dotykowych przycisków.

#303603  autor: michalek94
 14 gru 2008, 09:54
Zapowiada się bardzo ciekawie, ale mam jeszcze jedną wątpliwość oprócz tych ktore wymieniliści mianowicie jak będzie się miał ten dotykowy Symbian w stosunku do WM?

#303695  autor: wtd
 14 gru 2008, 15:06
Dopóki telefony z S60v5 nie pojawią się na rynku to raczej ciężko będzie o tym mówić.

#303954  autor: znawca
 15 gru 2008, 16:22
Wyszedł pierwszy test N97...

http://www.mobile-review.com/review/nokia-n97-en.shtml

Testowany telefon to na razie prototyp, a sam test jest niepełny (np: brak przykładowych zdjęć z telefonu).

#303994  autor: michalek94
 15 gru 2008, 18:28
Zapowiada się ciekawie :P plus za taki mechanizm otwierania jak w TyTN2 i za grubość(tzn cienkosc xD) Trzeba czekac bo moze byc interesujaco. A dla tych ktorych na nia nie stac(dla mnie) jest plus ze robia wiecej dotykowcow wiec beda one coraz tansze :mrgreen:

#303997  autor: redharry
 15 gru 2008, 18:36
Osobiście zniechęciłem się do nokii po moich modelach N80, N95, N95 8GB i jakoś wykonania była kiepska do tego słabe aparaty i głośniczki, wydaje mi się że nokia chce zaoszczędzić na materiałach ale tak chyba się nie da, aż w końcu zaczną tracić coraz więcej klientów. Mam nadzieje, że N97 będzie zamknięta w bardzo dobrej obudowie i żeby tylko poprawili jakoś zdjęć z aparatu to może nawet niezłe ciacho będzie :D

#304090  autor: znawca
 15 gru 2008, 21:36
redharry pisze:Osobiście zniechęciłem się do nokii po moich modelach N80, N95, N95 8GB i jakoś wykonania była kiepska do tego słabe aparaty i głośniczki
Wiem, że N-ki nie imponują wykonaniem, ale... :smt011
Między N80, a N95 jest wielka różnica. Jak niebo, a ziemia (z korzyścią dla N95).
Nie porównuj największego bubla Nokii (N80), do jednej z najbardziej udanych N-ek (N95).
W N95 slider nigdy nie rozsuwał się "sam", co w N80 miało miejsce nader często.
N95 8GB jest wykonana jeszcze lepiej od N95 (choć do serii E jej daleko).
Aparat w N95 nie dorównuje cyfrówkom, ale kiedy wchodziła na rynek była najlepszym fotograficznym telefonem. Tak, wiem że INNOV8 bije ją na głowę, ale jest to sprzęt dwa lata nowszy i pojawił się dopiero niedawno. Co innego N80, która nawet nie ma AF... W jakości zdjęć jest i była na szarym końcu.
Głośniczki w N95 bardzo mi odpowiadają. Uważam je za jedne z lepszych. Nie zniekształcają dźwięku, nie trzeszczą, grają głośno... Jedynie basów brak, ale są na to zbyt małe.
Te dwa elementy (aparat i głośniki) w N95 bardzo mi odpowiadają. Oby przynajmniej to samo było w N97. Gdyby N97 okazała się dotykową N95 z QWERTY, oczywiście w lepszej obudowie to bardzo bym się ucieszył.

Generalnie N95 (8GB) uważam za jeden z trzech najlepszych Symbianowców (obok E90 i INNOV8), ale bardzo chciałbym aby N97 zajęła jej miejsce :-D

#304100  autor: redharry
 15 gru 2008, 22:01
Miałeś szczęście co do N95 bo w mojej głośniczki lekko charczały co doprowadzało mnie do szału i te luzy w sliderze..
Bardzo dobrze wspominam N80 Wi-Fi, do tego aparat mimo braku AF robił niezłe fotki (AF nie przydaje się przy robieniu zdjęć z dalekiej odległości).
Rzeczywiście N95-2 to jeden z najlepszych telefonów symbiana, całkiem nieźle oglądało się z niej filmy na TV ale zamknięta jest w kiepskiej obudowie i znowu kwestia slidera, pomimo tego że zawsze dbałem i dbam o telefony luzów nie mogłem uniknąć.
Teraz wystarczy zaczekać na premierę N97 a wszystko się okaże, w niej być może poprawią stabilność Wi-Fi i szybkość wychwytywania sygnału GPS.

#304124  autor: znawca
 15 gru 2008, 23:41
redharry pisze:Miałeś szczęście co do N95 bo w mojej głośniczki lekko charczały co doprowadzało mnie do szału i te luzy w sliderze...
U mnie ma szczęście wszystko "gra", a nie charczy :wink:
Wykonanie zniosę. Ważne, żeby fon wytrzymał kilka upadków :-D Tymbardziej, że brak środków (funduszy 8) ) na E90...
redharry pisze: Bardzo dobrze wspominam N80 Wi-Fi, do tego aparat mimo braku AF robił niezłe fotki (AF nie przydaje się przy robieniu zdjęć z dalekiej odległości).
Moje foty to przede wszystkim makro, które w szkole/pracy bardzo ułatwia życie (foty tekstu). Tak więc braku AF nie przeboleję.

Mam coraz większą nadzieję, że N97 będzie wykonana na takim poziomie jak N93 (czyli nieźle). Mechanizm jej "slidera" tego wymaga (podobnie jak ekran w N93).

#304130  autor: macOS22
 15 gru 2008, 23:55
Też mam nadzieję że w końcu nokia się odbije od "dna" wykonania wysokich modeli, bo nie ma co ukrywać, N-ki nowe nie są super wykonane jak na cenę i możliwości. Ja też nie mam żadnych problemów z głośniczkami w mojej n95;] Mam nadzieję że n97 nie jest już wykonana z tak badziewnych plastików i ma dobrze zabezpieczony ekran przed rysowaniem(co jest chyba jedną z większych bolączek posiadaczy noki). W każdym bądź razie trzymam kciuki, bo telefon z symbianem i do tego dotykowiec to jest to na co czekam(chyba że wyjdzie windows mobile 7 i będzie spełniał moje oczekiwania)

ericsson A1018S→alcatel OT101→nokia 3210→siemens CX 65→motorola L7→se K750i→n95→??