• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #303041  autor: muchakk
 11 gru 2008, 12:38
Czy wy również zauważyliście że Orange jest strasznie obciążone? Do około godziny 15 jest masakra. Po doładowaniu konta nawet gdozine trzeba czekać na smsa ze stawkami. Ostatnio miałem jeszcze jakiś problem z zalogowanim się do sieci (czyt. "Nieudana próba rejestracji karty sim").

Co wy na to? Czyżby już(tak szybko?) zaczynały się problemy (a ile jeszcze do świąt?).

Pozdr.

Edit:

Zmieniłem nazwę tematu, teraz można dyskutować na temat wszystkich sieci :)
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 17:55 przez muchakk, łącznie zmieniany 1 raz.

#303046  autor: microcom
 11 gru 2008, 12:51
niestety ale ostatnio wszystkie sieci mają problemy z nadajnikami i w najbliższym czasie to się raczej nie poprawi no chyba że zaczną inwestować w nowe serwery oraz nowe BTS'y/NodB

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#303047  autor: muchakk
 11 gru 2008, 12:56
Ale to masakra, jeszcze sporo czasu do swiąt, a już teraz widać straszne zamulanie sieci. Jak tak dalej będzie to pewnie przez całego sylwestra i święta nie da się wysłać es a czy też zadzwonić.

#303048  autor: microcom
 11 gru 2008, 13:01
już w tej chwili można zaobserwować sytuacje w których niemożna się dodzwonić do danego abonenta ponieważ słychac że taki nr. nie istnieje dotyczy to wszystkich krajowych operatorów, co do sms-ów to tak jak zwykle będą dochodziły z tygodniowym bądz większym opużnieniem o ile wogule będą dochodzić, w tej chwili można zaobserwować skutki tego co podobno będziemy mieli za 2-3lata czyli całkowitego obciążenia sieci.

Let's Play

#303049  autor: muchakk
 11 gru 2008, 13:04
Czyli mam się spodziewać najgoszego na te święta? Najlepiej to nosić ze sobą kilka telefonów(różne sieci)? W tamtym roku na sylwestra miałem playa i musze powiedzieć że działał dobrze, a przecież działa w romaingu plusa...

Pozdr.

#303056  autor: microcom
 11 gru 2008, 13:35
wiesz z playem jest o tyle dobrze że narazie działa w roamingu plusa i większość ludzi ma zasięg plusa ponieważ mają automatyczne wybieranie opa. dzięki temu nadajniki playa niesą tak obciążone jak reszty sieci.

Let's Play

#303069  autor: Marens
 11 gru 2008, 15:34
muchakk pisze:Czyli mam się spodziewać najgoszego na te święta? Najlepiej to nosić ze sobą kilka telefonów(różne sieci)? W tamtym roku na sylwestra miałem playa i musze powiedzieć że działał dobrze, a przecież działa w romaingu plusa...
Jak myślisz dlaczego w święta nie działają "darmowe numery", są wykluczone w regulaminach?

#303087  autor: DejwiD
 11 gru 2008, 16:39
microcom pisze:już w tej chwili można zaobserwować sytuacje w których niemożna się dodzwonić do danego abonenta ponieważ słychac że taki nr. nie istnieje dotyczy to wszystkich krajowych operatorów
dotyczy to play :)

#303136  autor: mariusz9a
 11 gru 2008, 19:10
Marens pisze:Jak myślisz dlaczego w święta nie działają "darmowe numery", są wykluczone w regulaminach?
Niby w jakim regulaminie? Ja nie mam żadnego ograniczenia na darmowy numer, pakiety itp. w święta jak i w inne dni.
 #303139  autor: user_delete10
 11 gru 2008, 19:18
muchakk pisze:Ostatnio miałem jeszcze jakiś problem z zalogowanim się do sieci (czyt. "Nieudana próba rejestracji karty sim").
Ostatnio często tu widzę problemy jakie i mnie się zdarzają.
muchakk chodzi ci o rejestrację przy nowym numerze,przy pierwszym włączeniu?Bo ja przedwczoraj włączam rano fona i kreseczki zasięgu zaczęły idealnie w równym tempie schodzić do zera po czym wyskoczył wpis niezarejestrowany SIM.Pomógł restart.

#303141  autor: chirurg
 11 gru 2008, 19:27
Jak myślisz dlaczego w święta nie działają "darmowe numery", są wykluczone w regulaminach?
W zeszłym roku w Orange jedynie tak było.

#303185  autor: microcom
 11 gru 2008, 21:39
chirurg napisał/a:
Cytat:

Wszystkie sieci w okresie przedświątecznym oraz noworocznym wyłączają darmowe pakiety żaby nie przeciążać sieci.

DejwiD napisał/a:
microcom napisał/a:
już w tej chwili można zaobserwować sytuacje w których niemożna się dodzwonić do danego abonenta ponieważ słychac że taki nr. nie istnieje dotyczy to wszystkich krajowych operatorów

dotyczy to play :)
Akurat nie Play tylko Plus ale większość naszych kochanych userów ma automatyczne wybieranie sieci przez co logują się do nadajników Plusa ale oni o tym niewiedzą i za wszystko winią Playa

Let's Play

#303187  autor: muchakk
 11 gru 2008, 21:39
muchakk chodzi ci o rejestrację przy nowym numerze,przy pierwszym włączeniu

Nie ;) ten numer mam już ponad 3 lata wiec nie jest to nowy numer. MIałem taką samą sytuacje, zasięg się kurczył, a chwile pózniej moja nokia wywaliła mi komunikat że nie mogę się wbić do sieci. Sytaucja taka trwała okolo 3 minut.

Darmowy numer czy też płatny i tak każdy będzie dzwonił, bez sensu...

Pozdr.

#303199  autor: mariusz9a
 11 gru 2008, 22:46
microcom pisze:chirurg napisał/a: Cytat:

Cytat:

Wszystkie sieci w okresie przedświątecznym oraz noworocznym wyłączają darmowe pakiety żaby nie przeciążać sieci.
No trochę się mylisz... Polkomtel na 100% nie wyłącza darmowego numeru oraz usług obniżających koszty połączeń/SMSów i innych usług na okres świąt.
Wiem bo korzystam intensywnie także podczas świąt. Poza tym nie ma o tym żadnej wzmianki w jakimkolwiek regulaminie.
microcom pisze:DejwiD napisał/a: Cytat:
microcom napisał/a:
już w tej chwili można zaobserwować sytuacje w których niemożna się dodzwonić do danego abonenta ponieważ słychac że taki nr. nie istnieje dotyczy to wszystkich krajowych operatorów

dotyczy to play

Akurat nie Play tylko Plus ale większość naszych kochanych userów ma automatyczne wybieranie sieci przez co logują się do nadajników Plusa ale oni o tym niewiedzą i za wszystko winią Playa
Poczytaj uważniej forum a zobaczysz że w macierzystym zasięgu Play także czasami nie da się wykonać połączenia, dodzwonić na dany numer Play. No ale rozumiem że Plus zwala na Play a Play na Plusa... A wina pewnie leży po części u każdego.

Ludzie także narzekają na Play Online w godzinach szczytu. Play także sobie nie radzi z dobrą przepustowością sieci. Ale ja się temu nie dziwię bo to młoda sieć i jeszcze daleka droga w rozbudowywaniu szkieletu sieci...

#303200  autor: kuwejt
 11 gru 2008, 22:52
mariusz9a pisze:microcom napisał/a:
chirurg napisał/a: Cytat:

Cytat:

No trochę się mylisz... Polkomtel na 100% nie wyłącza darmowego numeru oraz usług obniżających koszty połączeń/SMSów i innych usług na okres świąt.
Wiem bo korzystam intensywnie także podczas świąt. Poza tym nie ma o tym żadnej wzmianki w jakimkolwiek regulaminie.
oczywiscie ze sie myli. Era tez nie wylacza darmowego numeru. (NE Komfort - przyjaciel czy jakos tak) Przynajmniej tak bylo w tamtym roku a o zmianach nic mi nie wiadomo

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#303205  autor: microcom
 11 gru 2008, 23:15
mariusz9a pisze:
microcom pisze:chirurg napisał/a: Cytat:

Cytat:

microcom pisze:DejwiD napisał/a: Cytat:
microcom napisał/a:

dotyczy to play

Poczytaj uważniej forum a zobaczysz że w macierzystym zasięgu Play także czasami nie da się wykonać połączenia, dodzwonić na dany numer Play. No ale rozumiem że Plus zwala na Play a Play na Plusa... A wina pewnie leży po części u każdego.

Ludzie także narzekają na Play Online w godzinach szczytu. Play także sobie nie radzi z dobrą przepustowością sieci. Ale ja się temu nie dziwię bo to młoda sieć i jeszcze daleka droga w rozbudowywaniu szkieletu sieci...
Co do darmowych nr. i tego typu sprawach owszem moge się mylić ale co do nadajników Play to jestem pewien jak już kiedyś pisałem za kazdym razem jak ktoś zgłasza problem z połączeniami czy to przychodzącymi czy wychodzącymi to w systemie mam wyrażnie że był wtedy zalogowany do nadajników Plus, oczywiście nie mówie że tylko Plus jest winiem my też mamy pewne problemy a zwłaszcza w tej chwili widać to z Play online, ale to przez rozbudowe oraz modernizacje dotychczasowych nadajników.

Let's Play

#303315  autor: user_delete10
 12 gru 2008, 17:57
muchakk pisze:
muchakk chodzi ci o rejestrację przy nowym numerze,przy pierwszym włączeniu

Nie ;) ten numer mam już ponad 3 lata wiec nie jest to nowy numer. MIałem taką samą sytuacje, zasięg się kurczył, a chwile pózniej moja nokia wywaliła mi komunikat że nie mogę się wbić do sieci. Sytaucja taka trwała okolo 3 minut.
Ja mam od 2 tygodni więc to też nie było pierwsze uruchomienie,jednakże w mojej wsi i okolicy nie ma chyba mowy o obciążeniu,bo to wieś i znacznie mniej użytkowników.Jeśli przydarzyło nam się to samo to możliwe, że też odzyskałbym zasięg po 3 min.ale nie wiadomo,bo restart od razu naprawił problem.

#303361  autor: mar
 12 gru 2008, 21:05
microcom pisze:no chyba że zaczną inwestować w nowe serwery oraz nowe BTS'y/NodB
Aha, czyli według ciebie teraz nie inwestują :) Dobre :) Każdy operator w Polsce w skali całego kraju buduje kilkaset nowych stacji rocznie, doinstalowywuje 3G na kilkuset lokalizacjach, na ktorych ma tylko 2G, dokłada kilka tysięcy trxów w istniejących stacjach 2G, instaluje kilkadziesiąt nowych BSC, RNC... i wiele innych inwestycji za grube miliardy złotych.
microcom pisze:w tej chwili można zaobserwowaц skutki tego co podobno będziemy mieli za 2-3lata czyli całkowitego obciążenia sieci.
Nie wiem skąd ci to przyszło do głowy. Operatorzy potrafią prognozować jak ruch w sieci będzie wzrastał w kolejnych latach i spokojnie, zdążą włożyć odpowiednią ilość sprzętu, aby sieć się nie zapchała :)

W Warszawie jak na razie nie zauważyłem żadnych problemów z przedświątecznym przeciążeniem sieci Orange.

#303456  autor: borax11
 13 gru 2008, 14:07
Ja miaszkam w dość małym mieście bo tylko 1300 mieszkańców (czyt. Krynica Morska) i z Erą, plusem nie miałem problemu z przeciążeniem sieci..., być może że to małe miasto i mała ilość użytkowników sieci , albo że 4 BTSY są oddalone o ok. 1,5 - 2 km do ok 6 km ?
 #303467  autor: mikosh
 13 gru 2008, 15:19
Dla zainteresowanych:

Już w najbliższe Święta Bożego Narodzenia większość naszych klientów będzie mogła korzystać z usług, które do tej pory nie działały w dni świąteczne.

Zmianie ulegają zasady działania w święta dla następujących usług:

Nowy Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrany 1 Numer i Weekendy, Wybrane 3 Numery i Weekendy, Wybrane 3 Numery.

Orange abonament: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Wybrany Numer (prezent na zawsze), Weekendy (prezent na zawsze), Popołudnia oraz Weekendy.

Orange Premium: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 1 numer, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Orange Premium Platinum: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy , Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Plan na Rozmowy: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrane 3 Numery.

Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP.

Twój Plan Oferta Wewnętrzna: Wybrane Numery - 1 numer, Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow.

Orange mix: w święta będą działały wszystkie usługi gratis oraz dodatkowe.

Usługi niewymienione powyżej będą działały na dotychczasowych zasadach.